Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk – Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól

 

Először is a cikk címe miatt vagyunk adósok felétek. Szeretünk utána nézni, hogy egy-egy termék neve honnan származhat. Ez egyrészt érdekesebbé teszi a munkánkat és az írást, másrészről segíthet abban is, hogy a terméket hova is pozícionálja a gyártója, milyen feladatra szánja.

Bemutatjuk - Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól 1

Nos, a Hoplite, bár elsőre egy érdekes angol szóösszetételnek tűnik még sem az. A név az ókori görög városállamokban szolgáló katonákat idézi. A ház viszont, bár elég harcias, inkább a Csillagok Háborúja című örökbecsű filmet juttathatja eszünkbe. Gondoljunk csak a birodalmi lépegetőkre, ahogy egy domb mögött vonulnak, és csak a hátuk látszik ki. Persze egyes ábrázolásokon a Trójai faló is hasonló háttal bír, így lehet, hogy a névadás inkább innen eredeztethető. Oké, ezt ne is boncolgassuk tovább, lássuk magát a házat. A dobozból kiemelve elsőre a tömege tűnik fel. Igazi súlyos egyéniség, ami egy számítógépház esetén jó jel. A mérete kapcsán sem lehet panaszunk, hiszen az 493 × 200 × 490 milliméteres dobozba sok mindent el tudunk helyezni.

Mielőtt azonban a belsőt vennénk szemügyre, lássuk mit kapunk a külsőtől!

Összességében minden porcikája erőt sugároz a kasztninak. Lekerekített vonalakkal nem találkozunk, igazi macsós szerkezet. Az előlap végig rácsozott. A felső részen kivehető előlapokat találunk, melyek az 5,25 colos meghajtók helyét rejtik. Ezekből négy darab van. Ez alatt egy nagyobb kinyitható ajtó van, mely mögött egy ventilátort találunk. A legalsó régióban ismét egy ajtó helyezkedik el, mögötte két 3,5 colos merevlemeznek készült hely. Erről később még szólni fogok.

Bemutatjuk - Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól 2
Ide jöhet az optikai meghajtó

Az alaplap tálcája felőli oldal sok érdekességet nem kínál. A szemben lévő felület is visszafogott, ennél a háznál nem találunk plexi oldalfalat, ami nem is baj, a plexi már nem divat. Találunk viszont egy rácsozott felületet, amin keresztül a levegő szabadon tud áramlani. A rácsozást különböző helyekre mélyített furatok „díszítik”, ezek a különféle méretű ventilátorok felfogatását segítik elő.

Bemutatjuk - Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól 3
Ide pedig merevlemezt szerelhetünk

A hátlap már több érdekességet is tartogat számunkra. Kezdjük felül! Egy gumírozott nyílást találunk legfelül, ez kábelek, jelesül a gépen található USB 3.0-ás kábelek kivezetésére szolgálhat. Az a faramuci helyzet állt elő ugyanis, hogy bár a házon már a legújabb USB szabvány szerinti csatlakozók vannak, ám a jelenleg forgalomban lévő alaplapokon csak a hátlapon találunk ilyen kivezetést. Ez alatt egy 12 centiméteres ventilátor rácsa, majd két furat következik. Ezek pereme ismét gumírozott. Szerepük szerint arra szolgálnak, hogy az esetlegesen használt folyadékhűtés szilikon csövei a külső hőcserélőhöz vezessék a meleg, illetve onnan a gépbe jutassák a lehűtött vizet. Ezalatt jönnek a bővítőkártyák kivezetései, legalul pedig a tápegység helye.

Bemutatjuk - Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól 4Bemutatjuk - Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól 5

Miután a házat körbejártuk nézzük meg a tetejét! Ezt a műveletet azért hagytam a végére, mert az első igazán érdekes képességre itt találhatunk rá, ez pedig nem más, mint egy merevlemez dokkoló. A dokkolót itt szó szerint kell érteni, vagyis elég egyszerűen a nyílásba csúsztatni a meghajtót, és kis erőt kifejtve a SATA csatlakozó sínjébe tolni, aztán már keresgélhetünk is rajta.

Bemutatjuk - Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól 6

A fedlapon, pontosabban annak az előlap felé lejtő részén találjuk a kezelőszerveket és a szokásos csatlakozókat. Ahogy a képen látszik az USB csatikban a műanyag kék színű, vagyis itt találkozhatunk az USB 3.0 kábelek másik végével. A gyártó nem spórolta le az eSATA aljzatot sem, amiért adhatunk egy nagy piros pontot!

Bemutatjuk - Hoplite, egy harcias ház az Enermaxtól 7

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.