Válassza az Oldal lehetőséget

Csúcsképességek fele áron – BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt

Csúcsképességek fele áron – BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt

A BlitzWolf BW-HC1 kellemes meglepetés volt, szerintem neked is az lenne.

Csúcsképességek fele áron – BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt


 

Bevezető

Valamiért nálunk, Magyarországon a robotporszívók igazán kelendők, az álló porszívók meg kevésbé. Talán nem olyan menő, mint egy robot, de legalább olyan hasznos, sőt, megkönnyíti az életünket, és persze a lakás tisztántartását.

Az utóbbi években meglehetősen sok hasonló gép járt nálam, és jól követhető a fejlődés. Egyre nagyobb a szívóerő, egyre több a szolgáltatás. Manapság a drágább gépek között már nem lepődünk meg egy OLED kijelzőn sem.

A gond az, hogy az egyre több szolgáltatás egyre drágábbá is tette ezeket a gépeket. Az alsó- vagy a középkategória tudásban meglehetősen leszakadt a felsőkategóriától, igaz, cserébe nem is kerülnek annyiba.

Az viszont tény, hogy a felsőkategória mérföldekkel jobb, mint az olcsó masinák. Amíg nem próbáltam ki egy drágát, addig azt mondtam, ezek elektromos seprűk, amikkel gyorsan össze lehet pl. a morzsát porszívózni. Amióta drágább masinát használok tudom, hogy bizony jóval többet tudnak, mint egy sima elektromos seprű, képes vagyok akár 100 négyzetmétert is gyorsan összeporszívózni vele.

Nos, jó hír, hogy a Blitzwolfnál úgy döntöttek, hogy megpróbálják a közép- vagy alsó-középkategóriás árába beleszorítani a felsőkategóriás tulajdonságokat. Ebből a cikkből megtudhatjátok, hogy ez mennyire volt sikeres vállalás.


 

Csomagolás, tartozékok, külső

A csomagolásra csak annyiban szeretnék kitérni, hogy mik lapulnak a dobozban, mert a doboz amúgy a megszokott Blitzwolf karton, de most lefelejtették róla a zöld színeket.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 1

A tartozékokat kipakolva rögtön felfedezhetünk két dolgot, ami az olcsósításra utal. Nincs motoros kárpitfej és nincs gégecső. Előbbi az atkaporszívó képességet öli meg, utóbbi pedig megnehezíti pl. az autóporszívóként történő használatot. Szóval ez nem annyira jó hír.

Más hiányosság azonban nincs. Van egy hosszú csövünk, ami középen hajlik (ez még a drágább kategóriában sem alap, később írom mire jó), van egy nagy motoros padlószívófej keménypadlóhoz (kő, parketta, laminált, stb.). Kapunk egy kis kefés kárpitfejet, és egy még kisebbet, amin van egy kis szőrgyűjtő karima. Ezek például autóhoz, kárpitos bútorokhoz vagy a polcokről a por leszívásához jók lesznek.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 2

Van a csomagban még egy résszívó, egy falitartó, egy adapter a töltéshez (természetesen EU dugós), egy akkumulátor, egy használati utasítás, és persze maga az alapgép.

Ha a külsőt osztályoznom kéne, akkor ötből négyest adnék rá. Talán egy erős négyest, szóval ezzel nincs baj. A forma, a dizájn jó, a fogás kényelmes, a gép súlyelosztása is rendben van. Nekem ez a fehér szín annyire nem jön be, de ez csak a csomó keresése a kákán, a színbe nem illik belekötni, lehet, hogy másnak meg pont ez a kedvence.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 3

A pontozásnál az erős négyest azért adom, mert a műanyagok a csúcskategóriához képest (helyenként) picit rosszabb minőségűnek tűnnek. Nem mellbevágó a dolog, de a teljességhez ez is hozzátartozik.


 

Tudás, a papírforma

Kezdjük a legfontosabbal a szívási képességgel. A gyártó adatai szerint 25 000 Pa a szívóerő, ami nem csak a kategóriájában állja meg a helyét. Ez lényegében felsőkategóriás érték. Az árban hozzá közel eső masinák rendre 15-20 ezer közötti értéket tudnak, szóval eddig jó.

A teljesítmény 350 watt, ami viszont kicsit kevésnek tűnik. Nem az árához vagy a kategóriához, hanem a szívóerőhöz képest. Ilyet eddig még nem láttam, a 25 ezer Pa értéket valahol 500 watt környékén kereshettük eddig. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem stimmelnek a számok, a lapát, a turbinakialakítás nyomhat ennyit a latba.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 4

A gép természetesen akkumulátoros, a kapacitás 2500 mAh. A gyártó szerint ezzel 4-5 óra töltés után, 14-60 perc közötti időt tölthetünk porszívózással. Ez tipikusan azt szokta jelenteni, hogy a maximum fordulaton 14-, az ECO módban pedig 60 perc áll rendelkezésünkre.

Ezek az értékek, ha a teszt is igazolja őket szenzációsan jók, 14 percet a nálunk jelenleg használatban lévő Jimmy H8 Pro tud, csakhogy az pont dupla annyiba kerül, mint a Blitzwolf gépe. Szóval, erre kíváncsi leszek!

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 5

Jó hír, hogy a gép portartálya is kiemelkedik a mezőnyből a maga 700 milliliteres kapacitásával, kevesebbet kell majd ürítgetni.

A gyári adatok szerint a keltett zaj maximum 68 decibel lehet, gondolom ez is a maximális fordulatszámon, vagyis a turbo módot használva.

Ha már turbo. Feljebb említettem még az ECO módot, ezek mellett van egy harmadik választható mód is, ez az auto elnevezésű.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 6

A külsőhöz tartozott volna igazából, de inkább ide szúrom be, hogy a porszívón találunk egy frankón kinéző, érintésérzékeny OLED kijelzőt is. Ezen tudjuk a takarítási módokat váltani, és látjuk az akku töltöttségét is.

Lényeges még, hogy a Blitzwolf egy 5 rétegű szűrőrendszert pakolt a gépbe. Ezzel, ismét csak a gyártói adatok szerint a bekerülő por 99,99 százaléka bent is marad a gépben, szóval elég jól teszi a dolgát!


 

Tudás, valós tapasztalatok

Feljebb már említettem, hogy a súlyelosztás nagyon jó, emiatt aztán jó kézbe venni, és jó porszívózni a géppel. Legalábbis a csuklóm nem fáradt el, ez pedig kezdésnek már igazán jó.

Kicsit féltem a zajtól. Ahogy írtam a 350 watt mellé meglehetősen nagy, 25 000 Pa szívóerőt kapunk, tartottam tőle, hogy valahol megisszuk ennek a levét, például a zaj oldalán. Nos, nem így lett.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 7

A saját műszeremmel 63 decibelt mértem, a gyári érték 65 alattit mond, szóval ez is stimmel. Persze a hang erőssége nem minden, mert 65 decibel is lehet idegesítő kereplés, cirrogás (ez a szó nem tudom honnan jött, lehet, hogy nincs is ilyen), de itt ez sincs. Egy állandó, normális búgás, motorhang + a levegő hangja, szóval teljesen jó!

Nagy örömömre kiderült, hogy a falikonzol egyben töltő is. A most használt gépemnél például egy padlón álló konzol van, ezen keresztül nem lehet tölteni a porszívót, a kábelt kell a gép seggébe dugdosni.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 8

Ennél jóval kényelmesebb, hogy a Blitzwolf BW-HC1-et csak fel kell akasztani a konzolra és tölti magát. Ez is nagy pirospont.

Még nagyobb pirospont azért, hogy kapunk hozzá középen behajtható toldócsövet!

Ez valami egészen szenzációs találmány (nem a Blitzwolf találta ki). Az állóporszívóknál nehézséget jelent, hogy a hosszú szívócsövet nem, vagy alig lehet bedugni a bútorok alá. Emiatt pl. a kanapé alatt csak úgy tudok kiporszívózni, ha lefekszem a földre. Agybaj.

A Blitzwolfnál ez nincs így. A hajlítható cső miatt a porszívófej egészen mélyre bejut a kanapé alá, majdnem a falig. Ez tipikusan olyan képesség, amit a legfelső, legdrágább kategóriás gépeknél szoktunk csak meg.

Fent írtam, hogy az üzemidőre kíváncsi leszek. Nos, nem volt meg a 14 perc, de 13 majdnem. Ez nem tűnik soknak, de ha azt is leírom mellé, hogy ebben az árkategóriában az 5-7 perc a megszokott (teljes fordulaton), akkor már érezhetitek, hogy ez a 13 perc igen emberes.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 9

A 60 perces ECO módot nem mértem le, azt jó eséllyel nagyon kevesen fogják használni, az auto mód meg nehezen mérhető, mert auto, vagyis függ attól, hogy pl. mennyi szőnyeg van a lakásban.

Imádom az OLED kijelzőt is!

Más olcsó gépeknél iszonyatosan bosszantó, hogy a rövid akkumulátoros üzemidő mellett, azt sem igazán lehetett érzékelni, hogy mennyi kakaó van még az akkuban. Mondanom sem kell, mindig a szóba közepén fogyott el a szufla. Na, erre itt nem kerülhet sor.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 10

Egyrészről ugye elég hosszú az akkus üzemidő, más részről a kijelzőn látjuk, hogy mennyi tartalék van még, így belehúzhatunk, ha fogytán van a töltés.

Nagyon tetszett még, hogy az öt rétegű szűrőrendszer elemei két oldalon, a portartályban és a gép popóján lettek elhelyezve. Ennek a gyakorlati haszna az, hogy a szűrőbetétek jóval kevesebb helyet foglalnak a portartályból, gyaníthatóan így érték el a kiemelkedően nagy űrméretet.

Van két olyan dolog a Blitzwolf BW-HC1-en, ami nagyon tetszik az ötletesség miatt.

Az egyik az a ravasz, aminek a meghúzásával leválaszthatjuk a portartályt a gépről. Imádom ezt is, nem kell a tartályt tekergetni, nem kell rejtett gombokat nyomogatni, meghúzzuk a kart és a kezünkben a tartály.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 11

A másik az a kis pöcök, amit pl. sok szerszámgépen is megtalálhatunk, és amivel zárhatjuk a bekapcsológombot. Ennek nagy előnye, hogy porszívózáskor nem kell a gombot folyamatosan nyomni. Higgyétek el, negyedóra porszívózás után kezd kényelmetlen lenni, hogy nyomni kell a gombot.

Nos, itt nem kell!

Ami miatt pedig borzasztóan tetszik a megoldás az, hogy a nemrég tesztelt Dreame állóporszívón is volt ilyen, de ott az OLED kijelzőn kellett kapcsolni. Talán nem kell magyaráznom, hogy mennyivel bonyolultabb az a fajta megvalósítás, mint az, amit a Blitzwolf alkalmazott. Az ilyen ötletek kellenek ahhoz, hogy a rengeteg kiemelkedő képességet olcsón tudják implementálni a gépeikbe.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 12

Aztán van még egy érdekesség, vagy mondjuk inkább extrának. Ez nem más, mint hogy a motoros szívófejen LED-es világítást helyeztek el. Ennek mondjuk egy ágy vagy szekrény alatti porszívózásnál lehet értelme, éjszaka szerintem kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást.

A lámpának egy rossz tulajdonsága van csak, nem kapcsolható ki. Mondjuk annak a négy apró LED-nek valószínűleg nullához tendál a fogyasztása, szóval az akkumulátoros üzemidő ezek nélkül sem lenne hosszabb. Ha meg nem, akkor miért ne legyen ott a világítás?

Végezetül a szívóerő kérdése, ami talán a legfontosabb egy porszívó esetén.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 13

A nagy kérdés az volt, hogy a 25 000 Pa valós érték-e vagy sem. Nos, mérni nem tudom, erre nincs meg a megfelelő műszerem. Az biztos, hogy keménypadlón a hatékonysággal nincs probléma. Szőnyegre elméletileg másféle kefét szoktak adni, mint keménypadlóra, de szerencsére a Blitzwolf BW-HC1 esetén van akkora a szívóerő, hogy rövidszőrű szőnyegekből lényegében maradéktalanul eltávolítsa a szennyeződést, morzsákat, a gyerekeim által szétszórt, és megszáradt gyurmadarabokat.

Ahogy írtam keménypadlón hibátlan minden, a nagyobb szemű macskakajától a rizsig, lisztig, minden tesztben jól szerepelt a gép.


 

Összegzés

Az utóbbi időben több Blitzwolf gépet is vettem magamnak, és egyelőre mindegyikkel elégedett vagyok. A gyártó rohamtempóban fejleszti a háztartásigép családját, és jól teszi.

A Blitzwolf masinái rendkívül jó ár-érték aránnyal rendelkeznek. Múltkorában beszéltem a gyártó egyik emberével, és elárulta, hogy komoly piackutatást végeznek mielőtt egy gépet piacra dobnak. Ez a piackutatás pedig nagyon fontos az árazás tekintetében, mert két módon árazzák be a gépeiket.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 14

Az új Blitzwolf háztartási gépnek vagy 20-30 százalékkal olcsóbbnak kell lenniük, mint a piacon lévő konkurenciának, vagy azonos áron 20-30 százalékkal többet kell nyújtaniuk szolgáltatásban.

Nos, ilyen szemlélet mellett már talán érthető, hogy miért érdemes Blitzwolf gépet venni.

A Blitzwolf BW-HC1 esetén is működik a képlet. Kapunk egy felsőkategóriához közelítő gépet a középkategória áráért. Oké, a spórolás látszik, hiszen nincs például kárpittisztítófej, de ez elviselhető ár az olcsóságért.

Jó magam például nem is nagyon használok kárpitfejet, pedig a mi gépünkhöz van. Nekem kicsit jobban hiányzik a rövid gégecső, ami az autó porszívózását teszi könnyebbé.

Na, de lássuk be, ingyen semmi nincs. A Blitzwolf BW-HC1 esetén ott a felsőkategóriás szívóerő, a középen behajtható szívócső, az OLED kijelző, és a rendkívül hosszú üzemidő. Ezek olyan képességek, amik bőven képesek feledtetni a hiányzó dolgokat, főleg, hogy nem 90-100 ezer forintot kérnek érte.

Csúcsképességek fele áron - BlitzWolf BW-HC1 porszívó teszt 15

Szóval az összegzés:

A Blitzwolf BW-HC1 nagyon jó gép lett, és nem csak az árához, vagy a konkurenciához képest, hanem úgy magában is. Kényelmes a használat, a szívóerő megfelelő, a hosszú üzemidő miatt jóval túlmutat a „gyorsan összeszívom a kiszóródott morzsát” feladaton. Mindenképpen a vásárlásra ajánlott kategóriában a helye!

A porszívót vámkezelés nélkül, vám és áfa fizetése nélkül lengyel raktárból vásárolhatod meg. Az ára a BGHU0736 kuponkóddal 45 000 forint, a szállítás ingyenes.

Kattints az alábbi hivatkozásra:

Blitzwolf BW-HC1 állóporszívó

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.