Válassza az Oldal lehetőséget

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik

Számítógéphez, notebookhoz vagy csak simán zenét hallgatni a telefonunkról.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik


Nézd meg videós bemutatónkat is, és hallgasd meg hogy szól a Blitzwolf BW-SOD1 soundbar!


 

Bevezető

A Blitzwolf a soundbarok terén már nem nevezhető kezdőnek. A tv alá tehető megoldásaik közül már három félével találkoztam, ezekkel nagyon meg is voltam elégedve. Tavaly év végén aztán megjelentek a kisebb, kimondottan számítógépes felhasználáshoz fejlesztett megoldásaik.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 1

A mostani cikkben bemutatkozó BlitzWolf BW-SOD1 is ilyen, bár véleményem szerint a felhasználási kör kiterjeszthető, de erről majd később. Lássuk most mit kapunk a pénzünkért.


 

Csomagolás és tartozékok

Ki tudja miért, a Blitzwolf zöld-fehér színei nem köszönnek vissza a dobozról. Ezzel együtt a hangfal tetején egy felirat hirdeti, hogy Designed by Blitzwolf, szóval BW termék ez, csak valamiért a doboz más. Lépjünk tovább!

Bent találunk egy hangfalat (még jó), rövid leírást, egy micro USB kábelt és egy 3,5-ös jack-jack kábelt.

Nem vitték itt sem túlzásba a tartozékokat, de ennyi igazából elég is, lényegében minden funkciót ki tudunk használni ennyivel.


 

Külső

Ez egy olyan pont, ami meg fogja osztani a közönséget. Lesz, akinek tetszeni fog, de másoknak meg nagyon nem.

A Blitzwolfnál valamiért úgy gondolták, szakítanak azzal a hagyománnyal, hogy a hangfalaik vagy modern, minőségi darabnak, vagy modern, menő kütyünek tűnnek, mert a BW-SOD1 nem felel meg se egyik, se másik kívánalomnak.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 2

Elsőre inkább azt mondanám gagyi. Na nem a szó rossz értelmében, inkább úgy, hogy a menő hangfalak valamikor 20 évvel ezelőtt néztek ki úgy, ahogy ez. Szóval gagyi abban értelemben, hogy egy full műanyag, poros, retro érzést sugárzó valami. Nem is igazán értem.

A műanyaggok minőségével amúgy nem érzem, hogy probléma lenne, a keret mattosított felülete, és a rács is jó, csak… Szóval erre mondom, hogy megosztó lesz, mert attól, hogy nekem nem jön be, biztos sokan lesznek, akik megőrülnek a retro vonalért.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 3

A hangerőszabályzó is illeszkedik a dizájnhoz. A gyártó azt mondja, hogy ez Elevation Design, jelentsen ez bármit is. A tekerő mellett fura formájú számokkal ötös osztást találunk, persze a hangerő fokozatmentesen állítható, már csak az kellett volna, hogy egy nagy, ötállású, kattogó kapcsolót tettek volna bele. Na, az tényleg retro lenne!

Az egyetlen, ami nem passzol az eddigiekhez a tekerőgomb közepén villogó RGB világítás. Itt, mintha kicsit elvesztették volna a fonalat a tervezők, vagy valaki rájuk szólt, hogy RGB nélkül nehogy kiadjanak valamit a kezükből, mert végük lesz, mint a botnak.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 4

A fény a hang ütemére villog (úgy sacc/kb.), de hogy mi alapján váltogatja a színt, arra nem sikerült rájönnöm. Lehet, hogy a Blitzwolf már a 3. típusú találkozásokra készül (ha láttad a filmet érted).

Eddig az izgalmak, most fordítsuk meg a kütyüt! Hátul találunk rajta egy Micro USB csatlakozót, és 3 jacket. Ebből egy a hangbemenet (vagyis line in), egy a mikrofon és egy a fejhallgató.


 

Tudás

A hangfalban két darab aktív és két passzív sugárzót találunk. Előbbiek teljesítménye 2 x 3 watt, utóbbiakat meg passzívak. A hangok minőségével majd a következő fejezetben foglalkozunk.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 5

Találunk a kütyüben Bluetooth 5.0 kapcsolatot, ami jó. Alacsony a késleltetés, és alacsony a fogyasztás. Utóbbinak sok jelentősége elsőre nincs, hiszen a hangfalban akkumulátor nincs, csak fix 5 voltról, vagyis USB-ről működtethető.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 6

A Bluetooth-os csatlakoztatáson kívül ott vannak még a kábeles kapcsolatok. Ezeket említettem már az előző fejezetben. A Line In szolgál például a számítógép hangkártyájával létesítendő kapcsolathoz. A fejhallgatókimenet érthető, ám a mikrofon bemenet kicsit fura.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 7

Sokat gondolkoztam rajta, hogy minek ide a mikrofon bemenet, de azon kívül, hogy pl. karaoke funkció lehet nem jut eszembe más. Mondjuk ez a felhasználási terület nem is állhatna távolabb tőlem, de lehet, hogy valaki szeretné ezen a hangfalon keresztül hallatni a hangját, ki tudja.


 

Vélemény

Végre itt vagyunk és kiírhatom magamból a lényeget!

Külső

Szóval, számomra a BlitzWolf BW-SOD1 dizánja a szokható kategória. Nem csúnya, nem leszek tőle rosszul, de ez a retro vonal nem az én vonalam. Persze, azért nem bántja a szemet, és legalább nem egy gamer szörnyűség, aminek még a segge is villog.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 8

Hang

Ezen sokat töprengtem, nehéz átadni az érzést. Természetesen meghallgattam vele egy rakat stílust az elektronikus zenétől a poppon át a slam rockig majd az ennél is keményebb területekre is bemerészkedtem.

A hangfalat egy furcsa kettősség jellemzi.

A magas hangok, a beszédhang, és a közép jó. Persze a jót értsétek úgy, hogy ahhoz képest, hogy mekkora a doboz tényleg kimondottan jó! Kiegyensúlyozott minden tekintetben, nincs semmi túltolva, frankó ahogy van.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 9

A hangerőt szerencsére nem lehet az egekbe emelni. A maximumon már elég erős, de nem túl erős, nincs az embernek olyan érzése, hogy szét akar hullani. A legfelső hangerőn már van egy pici torzítás, de tényleg pici, szóval ez is jó!

Ami nem jó, hogy a dübörgő mélyek azok sehol nincsenek. Van persze mély hang, amennyit a passzív sugárzók tudnak. A dübörgő mély helyett valami brummogást kapunk – ezt nem nagyon tudom érzékletesebben írni. Szóval van ott mély, csak olyan fura.

Leginkább ahhoz tudom a hangképet hasonlítani, mint amikor egy jó hifi szettből hirtelen kiszedjük a mélynyomót, és marad a jó minőségű közép és magas, meg persze az a mély, amit a középsugárók adnak.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 10

Persze ez is zenétől függ. Én leginkább rockot hallgatok, így ebből hozok példát.

Az AC/DC kicsit idegesítően, csörömpölősen szól, innen nagyon hiányzik a basszus. Billy Idol szép tisztán énekel, jó az összhatás, és ha nem tekerem fel a hangerőt egész élvezetes az egész. Ami viszont fura, hogy a Foo Figthers egészen kiegyensúlyozott, még mélyek is akadnak, és nem borul fel a hangkép.

Oké, de akkor mit szűrhetünk el az eddigiekből?


 

Konklúzió

A minőség tekintetében azt szűrhetjük le, hogy baromira nem mindegy, hogy milyen zenét hallgatunk. Ez az olcsó hangfalak hátránya, egész egyszerűen nem tudnak bármit kiszolgálni, szóval, ha minőségi zenét akarsz, akkor ne ezt hallgasd, de ezt gondolom eddig is sejtetted.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 11

Összességében, főleg, a méretéhez és az árához képest kimondottan jól szól a cucc.

Feljebb írtam, hogy ez egy számítógépekhez kitalált soundbar, ami igaz is. Viszont, ami nagyon jó, hogy nem 220-as táp kell neki, hanem csak egy USB, így a felhasználási kör kiszélesedik. Ehhez pedig nem kell más, mint egy külső akkumulátor.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 12

Na, itt jön a képbe a Bluetooth 5.0, és a takarékos áramfelhasználás. Egy külső akkumulátorral ugyanis már vihetjük is ki a kis Blitzwolf soundbart a teraszra vagy a strandra, de hallgathatjuk este szalonnasütögetés közben is. Egyszóval: mobilizálható. Erre alkalmassá teszi a mérete és a tömege is, szépen elfér egy hátizsákban.

Végül az ár, illetve a kérdés, érdemes-e megvenni.

A BlitzWolf BW-SOD1 ára kicsivel van 10 ezer forint felett. Ezért a pénzért nincs nagy választék soundbarok között, pontosabban van, de amiket eddig hallottam, azok majdhogynem a vállalhatatlan kategóriába tartoztak.

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar teszt – valami hiányzik 13

A BlitzWolf BW-SOD1 viszont egyáltalán nem vállalhatatlan, legalábbis a fent leírtakat figyelembe véve nem az. Az íróasztalra a monitor és a billentyűzet közé pont jó lesz, ahogy szerintem egy külső akkuval a teraszon is meg fogja állni a helyét.

Ha megtetszett, akkor a BGHU0410 kuponkóddal ~9000 forintért tudod megvásárolni az alábbi hivatkozáson:

BlitzWolf BW-SOD1 soundbar

A termék ára szállítással, biztosítással US$41,26, így egy darab vásárlása esetén még vámmentesen vehetjük meg (márciusban a vámmentesség határa US$44,8, áprilisban pedig US$43,15 lesz).

 

Hasonló cikkek oldalunkon

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.