Válassza az Oldal lehetőséget

POCO X3 Pro – jól sikerült ráncfelvarrás?

POCO X3 Pro – jól sikerült ráncfelvarrás?

Csak néhány helyen nyúltak hozzá, de ettől sok minden megváltozott.

POCO X3 Pro – jól sikerült ráncfelvarrás?


 

Bevezető

A POCO X3 a tavalyi év egyik meglepetés telefonja volt, és szerencsémre az elsők között próbálhattam ki idehaza. Számomra is meglepetés volt, el kellett telni néhány napnak, mire sikerült a koncepciót megértem, ám, ahogy az lenni szokott, ahogy rájöttem a lényegre, meg is süvegeltem a Xiaomit.

Akarom mondani a POCO-t, mert az X3, vagy pontosabban a nálunk kapható X3 NFC az első valódi, egyedi POCO telefon volt.

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 2

A mobil hihetetlenül jól ötvözte a középkategória hardvereit egy csúcskategóriás gamer telefon szolgáltatásaival. Megfelelően, de csak éppen megfelelően erős volt, a kamerák jók voltak, de nem nagyon jók, csak annyira, hogy szerethetők legyenek. A 120 Hz-es kijelző, a sztereó hang, a fejlett rezgőmotor őrült jó dolgok voltak.

És a lényeg az ár! A Xiaomi, vagyis akarom amondani a POCO olyan árat szabott a mobilhoz, hogy attól rögtön az év egyik legsikerültebb telefonjává lépett elő. Nyugodtan mondhatjuk, vitték, és még viszik is, mint a cukrot.

A most megjelent utód külsőre kiköoött mása lett az X3-nak, és belül sem történt sok változás, de ahol hozzányúltak, ott nem érték be kicsivel. Ha valaki az X3 esetén elégedettlen volt, az X3 Pro esetén már vélhetően nem lesz az.

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 3

Lássuk tehát mi változott!


 

Külső

Ez a fejezet rövid lesz, hiszen a telefon kívülről semmit nem változott. Maradt a megszokott dizájn, maradt a méret (165.3 x 76.8 x 9.4 mm), de grammra is ugyan akkora a két telefon (215 g).

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 4

Nem változott a kamerák száma és elrendezése sem. Az X3 ütős külsőt kapott, a Pro tehát ebben nem hozott újat, de szerencsére nem is rontott semmit. A gyártó nem változtatott, és azt hiszem jól tette.


 

Hardver

Kezdjük talán a legfontosabbal, a központi lapkával!

Az X3 NFC-ben a Snapdragon 732G dolgozik, ami nem rossz, de azért jónak, és bikának sem merném mondani. Elég volt a telefonhoz, de nem szaggatta szét az istrángot. 8 mag 8 nanométeres gyártástechnológiával, 2,23 GHz maximális órajel a felső két magon (Kyro470) és 1,8 GHz az alsó haton (Kyro470). A grafikus gyorsító az Adreno 618.

Jó kis vas ez, de ahogy írtam nem az, amitől az állunkat keresgéljük. Elvisz lényegében minden játékot, legfeljebb butítunk a grafikán. Ezzel együtt, talán ez volt az a pont, ami a leginkább megérett a ráncfelvarrásra, és azt a POCO-nál is tudták.

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 5

Az X3 Pro már a Snapdragon 860-at kapta, ami jóval fejlettebb és erősebb. Eleve 7 nanométeres a gyártástechnológia, ami a melegedés szempontjából például nem hátrány. A nyolc processzormag nem kettő, hanem három fürtbe van tagolva (1×2.96 GHz Kryo 485 Gold & 3×2.42 GHz Kryo 485 Gold & 4×1.78 GHz Kryo 485 Silver), ami ismét az energiatakarékosságnak fog jót tenni. a grafikus gyorsító is jobb lett, az Adreno 640 már egy egész más világ.

Persze az SP860 legnagyobb erénye nem a takarékosság, hanem a nyers erő. Az ANTUTU pontszám az elődhöz képest majd a duplájára nőtt, ami cirka 200 ezer pontnyi különbséget jelent. Ez már döfi, mondhatjuk, és azok is ezt mondják, akik már kipróbálhatták az új telefont.

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 6

A kijelző viszont nem változott, és ez megint nem egy tragédia. Persze, mind örülnénk egy AMOLED panelnek, de be kell látnunk, hogy ebbe az árkategóriába egyszerűen nem fér bele. Valószínűleg csont ugyanaz a 120 Hertzes kijelző került a telefonba, mint az elődjébe, hiszen minden adat maradt a régi. IPS LCD panel, 120 Hz képfrissítés, 450 nit fényerő, 6,67 col képátló és 1080 x 2400 pixeles felbontás.

Ami viszont változott, és nagyon nem előnyére az a kamera setup!

Az X3 NFC esetén nagyon megszerettem a kamerákat. Akkor készítettem egy rövid videót is a telefonnal, hangsúlyozva, hogy nem csak a felvételek, hanem az összes effekt, nagyítás, távolítás, minden a telefon szoftverével készült, én mindössze csak egymás mögé raktam a snitteket.

Itt is van a videó:

 

Szóval, az X3 NFC a 64 megás főkamerával és a 13 megás ultraszéles látószöggel egy igazán használható kamerás mobil lett. Ehhez képest az X3 Pro erősen visszafogott, már csak a középkategória aljára ér oda, ha a kamerákat nézzük.

A 2 megás makrót hagyjuk is, az X3 NFC-ben is szar volt. Azonban arra nem nagyon találok magyarázatot (csak a spórolást), hogy a központi kamera miért lett 48 megás. És ez még nagyján, mert az ultraszéles 13 megapixelét a használhatatlan, a Xiaomi telefonjaiban már rendesen megutált 8 megásra cserélni igazi bűn.

Szóval ezen a téren van mit szégyenkezni!

A további részletek nem változtak. Maradt az akkumulátor, a gyorstöltés, az NFC, a szenzorok, szóval minden más a régi.


 

Összegzés

A POCO-nál úgy döntöttek, hogy az X3 NFC nem volt eléggé gamer, tovább kell gémeresíteni. Azonban ez azzal járt volna, hogy drágább is lesz a mobil, amit viszont nem akartak, vagy ha igen, csak minimális emelés volt elképzelhető.

Ennek jegyében lecserélték az egyetlen lecserélhető alkatrészt, a központi egységet. Az új SoC, az SP860 brutálisan erős, árban viszont jóval a jelenlegi csúcs, a 888 alatt van. Szóval ilyen szempontból ez egy logikus, és ésszerű változtatás volt.

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 7

Ha azt nézzük, hogy a proci magasabb árát hol lehet kompenzálni, akkor nyilvánvaló, hogy csak a kameráknál. Se a sztereó hang, se a 120 Hertzes kijelző, se a memória vagy a háttértár mennyisége nem volt változtatható, mert ezek nélkül a mobil a lekét vesztette volna el. Szóval, feláldozták a remek kamera setupot, ami miatt azért sírok.

Mint írtam, a 64MP-48MP csere még hagyján, nem örülük neki, de, ahog ymondani szokták, szódával elmegy. De az, hogy a 13 megás ultraszélest 8 megásra cserélték, az teljesen érthetetlen, vagy mondjuk ki nyugodtan, elfigadhatatlan. A 13-as sem volt jó, a fent látható vidóban látható, hogy mennyivel vacakabb volt, mint a 64 megás egység, de a Xiaomi 8 megása egész egyszerűen egy kalap sz.r, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam.

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 8

Szóval mi lehet a konklúzió?

A POCO tovább faragta az olcsó gamer telefonját, még gémeresebb lett, és még kevésbé a hétköznapi felhasználásra kitalált. Szinte már nincs benne kompromisszum a gémerség és az egyéb funkciók között, minden az előbbi feladatnak van szentelve.

Ez valahol jó, ha azt nézzük, hohgy sokan gamer telefonnak vették, de van ahol rossz, hiszen sokan hétköznapi használatra vásárolták. Utóbbiaknak az POCO X3 Pro már nem lesz annyira jó választás.

POCO X3 Pro - jól sikerült ráncfelvarrás? 9

A végére az ár. A bevezető akcióban a 128 GB-os modell ára 199-, a 256 GB-os pedig 249 ájró. Ezek jó árak, ez tény, szóval az árazással továbbra sincs probléma.

A mobilt ráadásul egy hivatalos Xiaomi eladótól (spanyol) lehet megvenni, aki ingyen szállítja EU-n belü, ráadásul spanyol garancia is jár hozzá, két éves, a kijelzőt pedig fél éven belül ingyen cserélik, ha összetörik. A garanciázáshoz sem kínába, csak Spanyolországba kell visszaküldeni.

Ha úgy döntöttél, hogy kell egy ilyen mobil, akkor az alábbi linken meg tudod vásárolni:

POCO X3 Pro

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.