Válassza az Oldal lehetőséget

Kospet Rock teszt – Kőkemény okosóra, ha strapás az életed

Kospet Rock teszt – Kőkemény okosóra, ha strapás az életed

Mindent kibír, 50 napos az üzemidő, az ára pedig csak 10 ezer forint.

Kospet Rock teszt – Kőkemény okosóra, ha strapás az életed


Nézd meg az óráról készült Youtube videónkat is, egyben iratkozz fel csatornánkra, hogy nyerhess egy robotporszívót!


 

Bevezető

Volt már nálam néhány Kospet óra, de ilyen még nem. Az eddig nálam járt szerkezetek nagyok és nehezek voltak, kamera volt bennük, na meg nem mellesleg, egy komplett mobiltelefon.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 1

A Rock valami egészen más. Más a forma, tömege szinte nincs, nem lehet vele telefonálni, ellenben 30 méter mélyre lemerülhetünk, akkor is, ha a csuklónkon van.

A forma is egészen különleges, nem a teljesen négyszögletű, de véletlenül sem kerek, inkább olyan, mintha valaki egy késsel faragta volna ki. Szóval a Kospet Rock, valami egészen más, és az alábbi cikkből kiderül, hogy miért!


 

Csomagolás, tartozékok

Utálom ezt a fejezetet. Főleg egy olyan terméknél, ahol nincs is miről írni.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 2

Fehér doboz, benne az óra, egy töltőkábel, egy leírás. Slussz. Nem mondom, elég mutatós a csomagolás, na de pont ennyi. Kivesszük az órát, feltesszük a csuklónkra, aztán már el is felejtettük, hogy dobozban érkezett.


 

Külső

Nehezen tudom eldönteni, hogy ez most egy retro kvarcóra akar-e lenni, vagy csak simán a strapaképességeket domborították ki a külsővel. Az biztos, hogy egészen egyedi, gondolom sokak szerint pofás, mások szerint meg bűn ronda lett.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 3

A kijelző viszonylag nagy, a kávák szélesek, a jobb oldalon pedig van két fizikai gomb, amik a ház többi részéhez hasonlóan, mintha bicskával lettek volna kifaragva.

Az óra műanyagja kemény, kopogós, jól megy a dizájnhoz. A szíj is olyan, mintha az óra házának műanyagjából készült volna, de szerencsére nem, annál jóval puhább. Nem mondom, hogy nem találkoztam már ennél kényelmesebb szíjjal, de ahogy az utóbbi napokban tapasztaltam, hosszabb távon is kényelmes viselet.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 4

Bár a gyári leírásban az anyagára azt mondják fém és műanyag a fémet remekül elrejtették. Szóval, maradjunk a műanyagnál.

Összegezve, ez az óra egészen menő lett! Nem pont az én ízlésem, de ez nem jelent semmit. Aki szereti az egyszerű és/vagy régi órák dizájnját, esetleg ezt a strapatelefont utánzó formát, az imádni fogja!


 

Papírforma

Azt már megszokhattuk, hogy az utóbbi években az okosórák tudása, legalábbis papíron jelentősen gyarapodott. Olyan, korábban elképzelhetetlen dolgok kerültek be, mint a véroxigén szint vagy a vérnyomás mérése.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 5

Talán nem véletlen, hogy a nevesebb gyártók ilyen tudást csilliárdokért adnak, vagy nem is adnak, mert nem tartják a technológiát megfelelően pontosnak ahhoz, hogy beépítsék az óráikba.

Ez persze az olcsó kínai gyártókat nem zavarja, így van annyi képesség, mint égen a csillag. Persze, hogy mi működik és mi nem, az csak akkor derül ki, ha megvesszük az órát, vagy jobb esetben elolvasunk egy cikket róla.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 6

Ebben a fejezetben tehát a gyártói adatok lesznek, a tapasztalatok és a működéssel kapcsolatos dolgok majd kicsit lejjebb következnek.

 

Hardver

A Kospet Rock egy 240 x 280 pixeles TFT kijelzőt kapott, aminek képátlója 1,69 col. Van az órában egy akkumulátor, ami a 350 mAh kapacitáshoz 14 napos normál használat mellett elérhető üzemidőt biztosít, a készenléti módban pedig elérhető az 50 nap is. Ez utóbbit garantáltan nem fogom kipróbálni.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 7

A telefonunkkal a Kospet Rock Bluetooth 5.0 kapcsolaton át „beszélget”, ami jó hír, hiszen az 5.0 az előző verzióknál jóval spórolósabban bánik a rendelkezésre álló energiával.

Őrült mennyiségű szenzort nem kapunk, be kell érnünk a gravitációs szenzorral és a pulzusmérővel. Ez utóbbi optikai szenzor van használatban a véroxigén és a vérnyomás mérésnél is.

Végül még egy fontos adat, a nyomásállóság 3ATM, vagyis 30 méteres mélységig vízálló a szerkezet.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 8

 

Képességek

Az óra nem tud magyarul, angolul viszont igen. Szerencsére ez nagy gondot nem okoz, minden érthető, használható így is.

A rendszerüzenetek magyarul jelennek meg, így például a telefonnal szinkronizálódó dolgok is, ha magyar a telefon nyelve. Például az időjárásjelentésnél azt olvashatjuk, hogy hőérzet, és túlnyomóan felhős, mindezt persze rendes ékezetes betűkkel.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 9

A bejövő üzenetek is ilyenek, ám azt itt jó tudni, hogy nem tudunk mindent végigolvasni, a leveleknél a levél törzse például már nem látszik, szóval ez tényleg csak egy figyelmeztetés, hogy XY-tól levelet kaptunk. Az eddigiekből már gondolhatjátok, hogy az üzenetekre válaszolni sem lehet az órán keresztül.

A leírás szerint van vérnyomás, véroxigén és pulzusmérés. Kapunk alvásmonitorozást, van GPS nyomkövetés a telefonunk segítségével, kapunk lehetőséget hívás elutasításra, fogadásra viszont nem.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 10

Természetesen adott a lépésszámlálás, a kamera és a zene távirányítása a telefonunkon, állítható a kijelző fényereje is.

Van egy rakat sportmód támogatása, így a séta, a futás, a biciklizés, tollaslabda, kosárlabda, foci, úszás, túrázás, tenisz, golf, rögbi, baseball, elliptikus tréner, általános edzés, evezőpad, síelés, terepfutás, bowling, a súlyzós edzések és felülések is a mérhető tevékenységek közé tartoznak.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 11

Végezetül néhány szó a strapaképességekről.

A gyártó oldalán nem találunk információt arról, hogy az óra milyen nemzetközi standardoknak felel meg, így például a szokásos IP szabvány szerinti besorolást sem látjuk. Ez nem jelenti azt, hogy nem felel meg semminek, hiszen ha a 3 atmoszféra nyomást kibírja, akkor van annyira zárt, hogy például por se juthasson be. Említés szinten kapunk adatokat arról, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok között marad működőképes.

Ez alapján sem mondanám, hogy nem bírja a strapát, hiszen a mínusz 40 és a plusz 55 fok közötti tartomány elég széles. Ugyancsak említés szintjén találkozhatunk az ütésállóság említésével, de itt sme tudjuk, hogy milyen szabvány az, aminek megvelel az óra.

A lényeg tehát, hogy valami oknál fogva, talán spórolásból, a gyártó nem ad meg IP szabvány szerinti besorolást, pedig az óra ismert képességei alapján minimum az IP69-nek meg kell felelnie, de nem lepődnék meg, ha az IP69K-ra is jó lenne.


 

Szoftver

Az órához a Da Fit appot kell letöltenünk, ami nálam az utóbbi idők legjobb appja címet érdemelte ki.

A telefon és az óra párosítása kb. másodpercek kérdése. A kezelőfelület nem tud magyarul, de a piktogramok mindenben segítenek. Hihetetlenül egyszerű, és átlátható az egész!

Három fület kapunk, ezek közül alul tudunk választani.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 12

Az első fülön a különböző mérések, monitorozások eredményei látszanak. A második fülön a beállítások, óra számlap cseréje, bejövő üzenetek alkalmazásai meg hasonlók, a harmadikon pedig a saját profilunk.

Rég láttam ennyire letisztult, sallangoktól, csicsáktól mentes felületet, ehhez képest az olcsó Xiaomi órák szoftverei fasorban sincsenek.

Itt ki is osztok egy bazi nagy pirospontot a Rocknak!

A szoftvert működés közben a fenti videóban tudjátok megnézni!


 

Valós képességek, tapasztalatok

Nos, a jó hír, hogy minden képesség működik, igaz, nem mindegyiket érdemes használni. A pulzusmérés oké, ezzel nem is szokott probléma lenni. A véroxigén nálam jónak tűnt, az ujjbegyes mérővel nagyjából szinkronba voltak az eredmények.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 13

Igaz, itt hozzá kell tennem, hogy a normál érték 95-99 százalék között kell, hogy legyen, ha egészségesek vagyunk, szóval itt nincs nagy tér hibázni. Azt, hogy mi történne, ha bezuhanna az oxigénszintem nem tudom. Pontosabban, hogy velem mi történne tudom, de hogy ebből az óra mit jelezne vissza, azt nem.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 14

A vérnyomásmérés egy vicc, és erről nem is szeretnék többet szólni. Láttam már órát, amiben többé kevésbé működött a dolog, és nem zárom ki, hogy létezik erre a mérésre optikai szenzoros megoldás, de hogy ez nem az, abban biztos vagyok. Hagyjuk is!

A lépésszámlálás nagyjából rendben van, a szokásos minimális eltérések vannak. Persze, mint minden hasonló óra ez is a kézlengetést érzékeli a gravitációs szenzor segítségével, szóval, ha nem lengetünk, és óvatosan lépkedünk nem fog számolni semmit.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 15

Használni a Kospet Rockot amúgy kimondottan élmény. Szépek a számlapok, és van sok olyan, ami megfelelő a hozzám hasonló, olvasószemüveg nélkül csak a centinél nagyobb tárgyakat felismerőknek is.

A számlap háttérvilágítása állítható, és bár csak egy TFT panelt kapunk, az erős világítás miatt nem csak a pincében lesz látható a számlap tartalma.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 16

A figyelmeztetések a rezgőmotor miatt kimondottan jók. Erős a motor, ami jó, mert az óra csipogni nem tud, szóval csak rezgéssel figyelmeztet. Pontosabban nem, van hang is, mert annyira rezeg, hogy az hallható is.

A szoftverről már írtam, imádom, de tényleg!

Az akkumulátoros üzemidő sokakat szokott érdekelni. Nos, jelen esetben a gyári adatok csöppet sem túlzóak, sőt! Megszoktam, hogy a tesztek alatt az órák, telefonok sosem tudják az ígért üzemidőt. Ez persze érthető, mert a teszt nem számít átlagos napi használatnak, nyomkodom a kijelzőt, mint süket a csengőt, mérek mindenfélét, ha kell, ha nem.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 17

A Rock viszont, az elmúlt egy hét alatt, a teljesen feltöltött állapotából is 62 százalékra merült csak le, ami finoman szólva is meglepő. Persze, ez nem érvényes akkor, ha folyamatos sportmérésre vagyunk kapcsolva, olyankor 20 órát ígér a gyártó, de ezt nem tudtam ellenőrizni, ennek az időtartamnak a tizedét sem tudom sajnos folyamatosan sporttal tölteni, kivéve, ha a motorozást nem számítjuk ide.


 

Összegzés

A Kospet Rock jó kis óra lett. Ezt főleg annak fényében tartom nagyra, hogy az első kézbevételkor úgy éreztem, ebből a kapcsolatból semmi jó nem fog kisülni. Ehhez képest…

Ehhez képest rá kellett jönnöm, hogy igen korrekt szerkezetet ad a gyártó, megmerem kockáztatni, hogy az utóbbi időkben nálam járt olcsó órák közül ez volt a legjobb. Ideértve a két Xiaomit is (persze lehet, hogy csak a telefonos szoftver miatt lelkesedek ennyire).

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 18

A Kospet Rock nem tud többet, mint bármelyik hasonló szerkezet, de az ígért dolgokat az egy vérnyomásmérés kivételével hozza. A véroxigénszint mérésében nem vagyok biztos, de most azt mondom, addig jó, amíg nem kell 90 százalék, vagy az alatti értéket látnom.

A viselet kényelmes, van sok sportmód, az akkumulátoros üzemidő párját ritkítja, a dizájn pedig…

Szóval, az a helyzet, hogy a végére egészen megbarátkoztam ezzel a szögletes formával. Nem túl nagy, nem túl nehéz, viszont egyszerű, és ha ránézünk tényleg az jut eszünkbe, hogy hú vazze, ez elég kemény óra lehet.

Kospet Rock teszt - Kőkemény okosóra, ha strapás az életed 19

Vagyis, a konklúzió az, hogy bár nem tökéletes, az érte kért pénz bőven megéri, ha ezt választod lesz egy stílusos okosórád, olyan, ami valószínűleg nem fog úton-útfélen szembe jönni az utcán.

Ha megtetszett, akkor a vásárláshoz használd a WIIROCK kuponkódot az alábbi hivatkozáson:

Kospet Rock strapaóra – 9400 Ft

Ha egy darabot rendelsz, akkor az óra ára a szállítási költséggel együtt is vámhatár alatt marad! Több darabnál válaszd a Priority Line szállítást!

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.