Válassza az Oldal lehetőséget

Okos szájzuhany okos embereknek – Xiaomi Oclean W1 teszt

Okos szájzuhany okos embereknek – Xiaomi Oclean W1 teszt

Fogselyem? Ugyanmár, itt a szájzuhany, ezerszer kényelmesebb.

Okos szájzuhany okos embereknek – Xiaomi Oclean W1 teszt


 

Bevezető

Ennek a cikknek is van előzménye. Meglehetősen régóta használok elektromos, sőt okos fogkefét, ám ezt nem szívesen propagáltam. Nem reklámoztam, mert úgy gondoltam, hogy az okos fogkefék tök értelmetlen dolgok, semmi másra nem jók, mint villogni az ismerősök előtt, hogy nekük ilyen is van.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 1

Aztán megérkezett az Oclean X Pro Elite, és egy csapásra megváltozott a véleményem. Ebből a cikkből láthatod miért: XIAOMI OCLEAN X PRO ELITE FOGKEFE TESZT – A CSÚCSOK CSÚCSA!

Immár két hónapja használom a fogkefét, és idő közben elkezdtem nézegetni a cég egyéb termékeit is. Nem gondoltam, hogy további fogtisztító berendezésre lenne szükségem – azóta persze másképp gondolom, de majd később írom miért-, viszont van egy problémám, amire régóta keresek megoldást, ez pedig a fogkövesedés.

Sajnos, amióta az eszemet tudom küzdök ezzel, időről időre fogorvoshoz kell járnom miatta, amit finoman szólva sem kedvelek, nem fájdalom mentes a fogkőleszedés, ha annyi van, mint nekem.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 2

Aztán beleakadtam az Oclean W1-be, ami egy szájzuhany. Okos is, ugyan azzal az aplikációval lehet használni, mint a fogkefémet, és okos emberek szerint a szájzuhany a fogkő ellen is hatásos. Szóval megvettem.

Az elmúlt két hét arra még kevés volt, hogy fogkő ügyben hitelesen nyilatkozhassak, ám más ügyben ért meglepetés.


 

Mi az a szájzuhany?

Mielőtt belecspnánk a bemutató, írok néhány szót a szájzuhanyról. Bár azt gondolhatnánk, hogy ez is egy felesleges kütyü modern korunk vívmányai közül, az igazság ettől nagyon messze van. Az első szájzuhany kifejlesztését a hatvanas évek elejére tehetjük, természetesen egy fogorvos ötletére épül a dolog.

A szájzuhany egy olyan eszköz, ami a fogak közötti rések tisztítására szolgál, pomt mint a fogselyem. Sokan esküsznek a fogselyemre, mások nem tartják hasznosnak. Ez nagyjából így van az elektromos fogkefék vs. hagyományos fogkefék közötti vitákban is, és bár számos érv szól az elektromos fogkefék és a fogselyem mellett is, sokan így is úri huncutságnak tartják ezeket.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 3

Persze tévednek, de ki nem tévedhetetlen ugye? A lényeg, hogy az alapos fogmosás kell, jó is, de sajnos nem váltja ki a selymet, ami a fogak közé szorult szennyeződést távolítja el, pont úgy, ahogy a foguhany is. Most feltehetitek a kérdést, ha egyszer van erre a problémára egyszerű megoldás, akkor miért kell a szájzuhany?

Nos, több dolog miatt, és itt nem a saját tapasztalataimra, hanem mindenféle, a fogaink témájával foglalkozó oldalak információjára támaszkodom.

  • Az első és legfontosabb, hogy rendkívül hatékonyan távolítja el a szennyeződést a fogak közül
  • A második, hogy a selyemmel szemben a szennyeződésnek esélye sincs a selyem szálai közé szorulva még feljebb kerülni a fogak közötti résbe
  • Harmadrészt használható fogszabályzó mellett is, sőt, amellett kimondottan ajánlott a használata
  • Negyedrészt a zuhany masszírozó hatása jó hatással van az ínyre, csökkenti fogínyvérzést, kitisztítja a fog és az íny közötti területet is
  • Ötödrészt a fogkő ellen is hatásos (erre vagyok a leginkább kiváncsi)
  • Hatodrészt nem csak vízzel, hanem higított szájvízzel is használható, így antibakteriális hatása is lehet, vagyis a gyulladt fogíny gyógyulásában is segít.

Ahogy látható, a szakértők szerint a szájzuhany jóval több hatással rendelkezik annál, minthogy eltávolítja a fogaink közé ragat szennyeződést.


 

Oclean W1, az okos szájzuhany

Nos, most már tudjuk, hogy mire használhatunk egy szájzuhanyt, így bemutatkozhat az Oclean megoldása!

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor szájzuhany és zájzuhany között nem sok különbség van. Persze van az olcsó és a drágább között különbség, és nem csak az, hogy okos vagy sem a zuhanyunk.

Ennél sokkal fontosabb, hogy milyen nyomással képes a vizet kipumpálmi. Fontosabb, hogy milyen programok vannak benne, állítható-e a víznyomás erőssége, a pumpálás szakaszossága, időtartama. Ezek mellett persze nagyon fontos még a méret és a tömeg is.

Nos,talán mondanom sem kell, hogy az Oclean, mint a fogápolási termékek egyik vezető gyártója képes volt egy egészen apró, nagyon könnyű, ugyan akkor nagyon erős víznyomást előállító szerkezetet gyártani, olyat, ami ráadásul ezer módon állítható is.

A mutatós dobozból túl sok tartozék nem pottyan ki. Az alapgép mellett egy kemény doboz van benne, ami utazáshoz lesz jó, kapunk egy rövid töltőkábelt, aminek az egyik felén mágneses érintkező, a másikon USB csatlakozó van, és kapunk két fejet, amivel a fogainkra spriccelhetjük a vizet. Mondhatni majdnem minimum csomag, a tárolót leszámítva.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 4

A szerkezet amúgy tényleg meglepően kicsi, mindössze 23 centi magas, de ebben benne van már a szórófej is. A tömege még meglepődd, hiszen össz-vissz 15 deka az egész, igaz víz nélkül. Mondjuk azzal sem lesz sokkal több, mert elég takarékos a drága, a tartálya csak 30 milliliteres, de a tapasztalatom szerint ez akár több komplett tisztításra is elég.

A nyélben találunk egy akkumulátort, ami 1200 mAh kapacitású. Ennek teljes feltöltéséhez 2 óra szükségeltetik, az egy töltéssel elérhető használati idő a gyártó szerint 15 nap. Ez persze függ attól is, hogy egy-egy alkalommal meddig használjuk, és persze attól is, hogy naponta hányszor kapcsoljuk be.

Nálam a használati idő nagyjából megfeleződött, vagyis egy töltéssel egy hetet meg yegy picit tudtam használni.

Ahogy feljebb írtam, a gépben lévő pumpa nagy víznyomást tud előállítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 140 kpa nyomás keletkezik, maximálisan ilyen nyomással köpködi a fogaink közé a víz és a levegő elegyét a W1 szájzuhany.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 5

Ha nem haragszotok, akkor az erősen marketingszagú kifejezéseket és technológiákat itt átugrom, mert engem az olyan “mű”kifejezések, mint az aerodinamikus öblítés csak elbizonytalanítanak, kicsi komolytalanná teszik az amúgy frankó gépet.

Ami viszont lényeges a működéssel kapcsolatban, hogy a nyélben lévő pumpa a nagy nyomást úgy állítja elő, hogy levegőt pumpál, ami aztán a vizet a fogak közé jutattja. Ez nem csak a hatékonyságot növeli, de eközben csökkenti a vízfelhasználást is. Hogy ez miért jó a gyakorlatban a következő fejezetben leírom.

Mit kell még tudni a gépről?

Két gomb van rajta, az egyikkel be- és ki tudjuk kapcsolni, a másikkal az üzemmódok közül válaszhatunk, ami lehet mélytisztítás van normál tisztítás manuális módban vagy automata tisztítás.

Azt hiszem ennyi, jöhet a szoftver!

Ahogy a bevezetőben írtam a telefonos app megegyezik azzal, amit a fogkeféhez kapunk. Ha hozzá adtuk új eszközként a szájzuhanyt, akkor válthatunk a két eszköz között, és így nézhetjük a naplózott adatokat vagy változtathatjuk a beállítást.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 6

Az Oclean W1 szájzuhany esetén nincs annyi beállítási lehetőség, mint a fogkefénél, de azért így sem kevés amit kapunk. A gépen beállított üzemmód mellé választhatunk 9 különböző erősséget a tisztítási módnak, valamint van két masszázs funkció is.

A szoftver ennyi. Nekem tetszik, továbbri si érdemes kiemelni, hogy könnyen átlátható, és komolyabb angoltudás nélkül is jól el lehet a funkciókkal boldogulni.

Most jöhetnek a tapasztalatok!


 

Tapasztalatok

Nos, meg kell vallanom, hogy sosem használtam ezelőtt szájzuhanyt, így nem tudtam mit várhatok tőle. Elsőre, a csomagból kiszedve, az első benyomások nagyon jók voltak. Mutatós külső, jó anyagok, jó szín, pont megfelelő érzékenységűek a gombok, és nincs túlbonyolítva.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 7

A víztartály apró mérete meglepett. Akkor még nem tudtam milyen elven működik, így erősen gondolkoztam rajta, hogy a fenébe lesz elég ennyi víz a használathoz, amikor más gépeknél komoly tartályokat látok. Az apró víztartállyal kapcsolatban nagy pirosponto érdemel, hogy nem kell i- és bepattintani, mágnestől cuppan a helyére.

A spricniről, vagyis a zuhanyfejről nincs véleményem. A leírás szerint orvosi minőségű a fej, jelentsen ez bármit is. Az biztos, hogy könnyű a helyére tenni, nem csöpög az illesztésnél, nem lövi be a gép a szánkba, szóval működik, ahogy kell neki.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 8

Szóval, kicsomagoltam a gépet, ki- és bekapcsoltam, aztán gyorsan kerestem egy leírást róla, hogy lássam mit jelent a három, gombbal választható üzemmód. Ezután jött a telefonos app, amiben őszintén meglepett az erősségi fokozatok nagy száma.

Ezzel is kész voltam, jöhetett a tartály feltöltése és az első próba. Nem voltam bátor. A legalacsonyabb erősséggel lespricceltem a mosdókagylót, aztán a kezemet. Semmi extra, nem volt túl erős, szóval kipróbáltam az össze-vissza fogsoromon is. Felbátorodtam, felvettem az erősséget ötös szintre.

Na, azért itt már volt meglepetés több is. Az első a víz erőssége volt, ahogy a fogközök közé köpködte a szájzuhany. Ez nem tréfa dolog, a fogsoromon belül, a nyelvemen éreztem, hogy ez bizony átmos mindent rendesen. Azonban a nagy meglepetés még sem ez volt.

Az ajánlóban mindenhol írják, hogy a zuhany nem váltja ki a fogmosást, csak kiegészíti azt. Szóval előbb egy alapos fogmosás, utána jöhet a szájzuhany. Így csináltam én is. Aztán kb. annyira lepődtem meg, amikro az amúgy tiszta lakáson végigkergettem az első robotporszívómat, és annyi közt szedett össze, hogy alig tudtam a portartályból kipiszkálni.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 9

Na, így jártam valahogy a szájzuhannyal is. Az első használat után összegyűlt vizet kiköpve, finoman szólva sem volt szennyeződésektől mentes a víz. Hogy hol a fenébe maradt ez a fogam között azt nem tudom, de az, hogy az addig alaposnak gondolt fogmosás csak ennyire volt alapos, azért erősen elgondolkozatott.

No, és itt jön még az, hogy miért is jó a víztakarékos működés. Nem a pénztárcánk miatt, ilyen szempontból mindegy lenne, hogy 150 milliliter vagy 1 deci víz fogy el. Viszont használat közben nem folyik a szánkból folyamatosan a víz, elég csak 1-2 alkalommal kiköpni az összegyűlt folyadékot.


 

Összegzés

Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy fogkő ellen jó lesz-e, ahogy írtam ez volt az elsőrendű cél a vásárláskor. Azt azonban már most látom, hogy ha kevsebb lesz a fogkő, hanem, legalább naponta egyszer, lefekvés előtt használni fogom, mert nem csak érzésre lesz tisztább a fogam (szám), hanem látványra is feltűnő, hogy a fogmosás után mennyi maradékot távolít még el a szájzuhany.

Okos szájzuhany okos embereknek - Xiaomi Oclean W1 teszt 10

Egyelőre nem tervezem szájvízzel használni, dr valószínűleg teszek így is egy próbát vele. Úgyis azt írják az okosok, hogy higítva kell használni, vagyis sacc/kb. használatonkét olyan 70 milliliter szájvíz fog elmenni, az meg jóval kevesebb, mint emi egy sima öblögetésnél elhasználódik.

Szóval, egyelőre ennyi véleményt tudok mondani. A megérte/nem érte kérdésre sincs még válaszom. Az biztos, hogy nem olcsó a cucc, szóval ajánlom neki, hogy jó legyen, mert másképp nagyon dühös leszek. 🙂

Ha megtetszett, akkor a vásárláshoz használd az OCLEANW1 kuponkódot az Oclean oldalán az alábbi hivatkozáson:

Xiaomi Oclean W1 szájzuhany

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.