Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa!

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa!

Az Oclean X Pro Elite esetén végre van értelme az okosfunkcióknak, erre érdemes váltani!

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa!


 

Bevezető

Az okos fogkefék nagyobb részes semmit sem ér. Nem, mint fogkefe, mert a fogmosásra jók, de az okos funkciók teljesen értelmetlenek.

Figyelmeztet az app, ha cserélni kell a fejet? Minek, látom azt magamtól is! Szól, ha hamarabb hagytam abba a fogmosást, mint az optimális lenne? Nem érdekel, tudom meddig akarok fogat mosni! Pontszámot ad a fogmosásra? Mi alapján, amikor egy árva érzékelő sincs a fogkefében?

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 1

Szóval az okos fogkefék általában nem hatnak meg, sőt, teljesen feleslegesnek érzem az okosságot. Mondom általában…

Az Oclean X Pro-val már szemezgetek egy ideje, mert az a fogkefe, azért nem keveset tud. Hogy mást ne mondjak, saját oprendszere van, AMOLED kijelzője érintésérzékenységgel, giroszkóp és nyomásérzékelő, hogy a fogmosás tényleg értékelhető legyen. És ezek csak az érdekesebb dolgok, mert ott a sok program, a rengeteg fokozatban állítható erősség, és még folytathatnám.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 2

A helyzet az, hogy most már biztosan tudom, nem fogok Oclean X Pro-t venni. Megvásároltam ugyanis az utódját, az Oclean X Pro Elite-et, ami mindent tud, mint a kisebb tesó, és persze még egy rakat képességet rápakoltak, hogy valamitől tényleg Elite legyen!


 

Csomagolás, tartozékok

Méretes dobozt kapunk, legalábbis fogkeféhez képest. Kell, mert a kefe mellett egy mágneses falitartót és egy vezeték nélküli töltőt is találunk benne, ezekről még írok lejjebb, mert érdekes darabok.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 3

A fogkefe mellett mást nem találunk már, csak egy leírást, bazi hosszú, ha elolvasod ezt a cikket jó eséllyel nem lesz rá szükséged. Pótfej sajnos nincs, erről később magunknak kell gondoskodnunk.


 

Külső

Az Oclean X Pro Elite más fogásra is elit, vagy mondjuk úgy, csúcsminőséget sejtet. A műanyag burkolat kőhatású, a színt is úgy adták meg, hogy mészkőszürke.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 4

A vezérlés a kijelzőn és az alatta található nyomógombon keresztül történik. A kijelző nagyméretű, a megjelenítő panelje AMOLED, ami nagyon szép színeket eredményez, nem mellesleg jól látható erősebb fény mellett is.

Töltőcsatlakozónak, érintkezőknek nyomát sem találjuk, mert ez a fogkefe tényleg vezeték nélkül töltődik. Nyilván kell a töltőnek egy USB, de kb. ennyi.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 5

A fej a megszokott módon cserélhető, de ez talán nem lep már meg senkit.

Összességében a külső csillagos ötöst érdemel, fogásra, látványra, minden tekintetben látszik, hogy felső kategóriás fogkefét vásároltunk!


 

Tudás, vagyis a papírforma

Az Oclean X Pro Elite nem csak nevében folytatja a tavaly bemutatkozott Oclean X Pro hagyományait, képességeiben is nagyon hasonló a két eszköz. Vagyis, pontosabban az Elite az X Pro továbbfejlesztett verziójának tekinthető.

Megkapta a vezeték nélküli töltést például, ami pont olyan, mint a telefonok esetében. Igazából a töltő is pont olyan, mint a telefonokhoz adott lapos korongok, csak valamivel kisebb, és van rajta egy szilikon felső, ami a fogkefét tartja. Kipróbáltam, az asztali vezeték nélküli telefontöltőm is tölti. Értelme nincs, de érdekes.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 6

Lényeges, hogy a kefe sokkal halkabb is lett, és ez nem üres marketingígéret. Halkabb lett az X Pro-nál, és halkabb minden eddig nálam járt elektromos fogkefénél is. A gyári adatok szerint 45 dB alatt marad még a legnagyobb erősség mellett is a zaj, ami nem semmi. Főleg az erősség miatt, de erről majd a következő fejezetben…

Nagy az akkumulátor is. A kapacitás itt most nem annyira lényeges (amúgy 800 mAh), az sokkal inkább, hogy 3,5 órás töltés után, napi két fogmosást feltételezve, 35 napos akkumulátoros üzemidőt kapunk. Szóval vihetjük magunkkal nyugodtan akár nyaralásra is, a töltéssel nem kell bajlódnunk.

Alap itt is a saját oprendszer, az Oclean OS megléte, természetesen ezen is fejlesztettek egy keveset. Az elődnél az egyik legjobb képesség a fogmosás közbeni vakfoltok kiszűrése volt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a telefonos applikáción, a fogmosás után meg tudtuk nézni, hogy a fogsorunk mely területein volt gyengébb a mosás intenzitása, illetve mely területek maradtak ki teljesen.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 7

Természetesen a fogmosásunkat pontozta is az app, és ha odafigyeltünk, akkor szépen “megtanított” minket fogat mosni úgy, hogy a fogsorunk minden területét szépen átdörzsöljük.

Nos, ezek a képességek természetesen megmaradtak az utódban is, és megmaradt az a hasznos képesség is, hogy immár nem csak a telefonunkon, hanem a fogkefe kijelzőjén is látjuk, ha kimaradt egy-egy rész a mosásból, így azonnal orvosolhatjuk is a problémát.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 8

Újdonság még az automata ébresztés. A fogkefe érzékeli, ha felemeljük, vagy levesszük a falitartóról, automatikus bekapcsol, nekünk már csak el kell indítani a kiválasztott programot.

Még egy dolog a végére, a falitartó. Ez az egyik legjobb találmány ennél a kefénél. Nem a megszokott bepattintós, hanem mágneses tartót kapunk, ami magabiztosan tartja a fogkefénket a falon.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 9

Levenni, visszahelyezni abszolút problémamentes, próbálgattam, hogy mennyi esélye van, hogy leessen, vagy rosszul tegyem vissza, de lényegében semmi. Határozottan cuppan a helyére, de persze csak annyira, hogy amiker le akarjuk venni, akkor ne tépjük le a csempét is a falról.


 

Használat, tapasztalatok

Kezdjük a telepítéssel!

Igen, okos a fogkefénk, így jár hozzá egy telefonos applikáció, amit fel kell telepíteni. A folyamat rendkívül egyszerű:

  1. Hozzáadjuk az új eszközt, a bekapcsolt fogkefét Bluetooth kapcsolaton a szoftver önállóan megtalálja, felismeri
  2. Megadjuk a születési dátumunkat és a nemünket
  3. Kiválasztjuk milyen a fogsorunk, normál, dohányos, fogszabályzós, rendezetlen (distorted)
  4. Kiválasztjuk, hogy van-e, ami elszínezheti a fogunkat, dohányzás, tea, bor, kávé
  5. Kiválasztjuk a fogunk jelenlegi színét
  6. Kész vagyunk!
Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 10Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 11Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 12

Ez nem volt nagy ördöngősség, de a fogkefének kellenek ezek az adatok az egyéni fogmosási program beállításához.

Ha kész vagyunk fut a program. Leellenőrizhetjük, megváltoztathatjuk a beállításainkat, frissíthetjük a fogkefe operációsrendszerét, illetve ha már használjuk a kefét, akkor naptári napokra bontva megnézhetjük a fogmosásaink minőségét a vakfoltokkal, és a pontszámokkal együtt.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 13Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 14Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 15

Ha már a vakfoltoknál tartunk, akkor érdemes tudni, hogy az X Pro Elite 8 zónát különböztet meg, szóval azt nem tudja megmondani, hogy pl. a jobb hátsó hatos örlőt nem mostad meg.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 16Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 17Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 18

A nyolc zóna a jobb és baloldal, alul és felül, kívül és belül. Ezeket látjuk az appon belül fogmosásonként, de, ahogy feljebb írtam, látjuk a kijelzőn is.

Lássuk a használatot!

Kezdjük ott, hogy lényegében mindent be tudunk állítani az érintésérzékeny kijelzőn keresztül. Kapunk négy fogmosási módot, ezek az érzékeny, a masszázs, a normál mosás és a fehérítés.

A gyári leírásban 32 erősségi módot említenek, én ebből előzetesen arra következtettem, hogy 4 x 32 mód érhető el, de ez nem igaz. A normál fogmosáshoz kapunk 32 erősségi fokozatot, de például a fehérítéshez csak négyet, a kímélőhöz csak hármat.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 19

A fogmosás módja és az erősség mellett a fogmosás idejét is beállíthatjuk.

Normál esetben azt szokták mondani, hogy egy alapos fogmosáshoz két perc kell. A legtöbb elektromos fogkefénél is így van, és a legtöbbnél kapunk figyelmeztetést fogmosás közben, hogy elkezdhetünk egy újabb zónát mosni.

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy nyolc zóna esetén 15 másodperc jut egy zónára.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 20

Az Oclean X Pro Elite esetén a fogmosás hozza eltérhet a megszokott két perctől, leginkább felfelé. A színezett fogak esetén, a kávé vagy borfogyasztás esetén, dohányzás esetén a program intenzívebb, hosszabb ideig tartó mosást javasol. Természetesen ilyen esetekben is kapunk figyelmeztetést (a rezgés változik meg), hogy mehetünk egyik zónáról a másikra.

Ha befejeztük a fogmosást, akkor megjelenik a kijelzőn a fogtérkép, és láthatjuk a zónák mellett a mosásra kapott pontszámunkat is.

Ez a pontszám természetesen figyelembe veszi a vakfoltokat, vagyis azt, hogy mennyire alaposan mostuk a fogunkat, de azt is, hogy megfelelő erősséggel nyomtuk-e rá a fogkefét a fogra, illetve azt, hogy a fogmosással töltött idő megfelelő hosszúságú volt e.

Itt álljunk is meg egy kicsit, mert úgy gondolom, hogy az Oclean X Pro Elite egyik lényeges képességét tárgyaljuk, ami megér még néhány szót!

Szóval, az olcsóbb okosfogkefék (itthon ezek nem is annyira olcsók) is mind adnak pontszámot a fogmosásra, ám azt, hogy mi alapján kapjuk ezt a pontszámot sűrű homály fedi.

Igazából teljesen érthetetlen is a dolog, mert ezekbe a fogkefékbe nincsenek olyan szenzorok, amik képesek lennének a mozgást, nyomást érzékelni, vagyis elképzelésem sincs, hogy mi alapján értékelnek. Az Oclean X Pro Elite azonban teljesen már.

A beépített hat tengelyes giroszkóp és a nyomásrézékelő valódi adatokat ad. A fogkefe pozíciójából, mozgásából, a fogunkra gyakorolt nyomásból képes reális értékelést, pontszámot számolni. Ehhez jön még a vakfoltokat mutató fogtérkép, és láthatjuk, hogy az X Pro Elite konkrétan megtanít minket fogat mosni. Megtanítja a helyes tartást, a fogmosásra szánt idő helyes beosztását, szóval mindent ahhoz, hogy a tisztítás tényleg hatásos legyen!

 

Következhetnek a gyakorlati tapasztalatok!

Ahogy az eddigiekből kiderült a fogkefe bonyolult szerkezet, de használni egyszerű. Egyszerű kiválasztani a programokat, az erősséget, és minden mást is. A kijelző tökéletes, jól látható, bár nekem a fogtérképhez már szemüveg kell, hogy értékelni tudjam az eredményt.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 21

A beállításhoz a kijelzőn kell fel- és le lapoznunk, a kiválasztás a fizikai gombbal történik, ilyenkor egy zöld pipa jelzi a kijelzőn, hogy a beállítás sikeres volt.

Ez a fogtérkép amúgy a fogmosás befejezését követően automatikusan megjelenik a kijelzőn, de ha nem sikerült értelmezni, akkor a fizikai gombot nyomva tartva elő tudjuk újra csalni.

Ahogy feljebb írtam, a fogkefe minden eddig nálam járt kefénél halkabb. Ami jó, hogy ez nem csak a legalacsonyabb, hanem a legnagyobb erősségre is igaz.

Amúgy, a szónikus elnevezés ezeknél a fogkeféknél pont a keltett zajra utal. A magas rezgésszám miatt (ami a forgófejes kefék többszörösére rúgnak), halljuk ezt a hangot, ami egyes keféknél, főleg magas motorfordulatszám mellett már zavaró tud lenni.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 22

Milyenek a választható erősségek?

Nem véletlen, hogy a kímélő fogmosás esetén csak hármas fokozatig mehetünk el. A hagyományos fogmosásnál olyan a hatás, amit nehezen fogok tudni átadni. Szóval azért a fogunkat nem fogja kiverni, de olyan erősségű rezgést kapunk, amit még nekem, az évek óta szónikus fogkefét használó usernek is szokni kell.

Ha ez nem tisztít, akkor semmi!


 

Összegzés

A legfontosabb, amit meg kell említenem, hogy az Oclean X Pro Elite, amit ígér, azt tartja is. Tényleg halk, tényleg alapos, és tényleg okos is!

Ez az okosság pedig nem öncélú, nem azért van, hogy elkápráztasson minket, hogy a specifikációs táblázat minél hosszabb legyen. Itt az okosfunkciónak értelme van, még pedig az, hogy MEGTANÍTSA NEKÜNK A HELYES FOGMOSÁST! Se több, se kevesebb.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 23

Persze jó dolog, hogy választhatunk a különböző fogszínező italok közül, hogy megadhatjuk milyen a fogsorunk és használhatjuk az így kialakuló programokat, de a lényegnek akkor is azt gondolom, hogy a helyes fogmosást is elsajátíthatjuk.

Nagyon fontosnak gondolom azt, hogy az Oclean X Elite Pro okos használatához nem kell a telefonunk. Persze beállításhoz kelleni fog, de aztán ha nem akarjuk, akkor nem is kell többet nézegetni. És miért jó ez?

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 24

Azért, mert azt találtam az okos fogkefék egyik legnagyobb hülyeségének, hogy folyton nézni kell a telefonunkat fogmosás után. Lehet, hogy csak nekem okoz ez gondot, és van, aki lelkesen nézegeti a telefonján a fogkefével kapcsolatos dolgokat, én nem.

Nagyjából az történt minden ilyen kefénél, hogy feltettem a programot, és az első fogmosás után ránéztem, aztán soha többet. Fogat akarok mosni, alaposan, rendesen, nem a telefonomat nyomkodni. Értelmetlen hülyeség.

Az Oclean X Pro Elite esetén erre nincs szükség, hiszen nem csak a beállításokat változtathatjuk a kijelzőn keresztül, hanem a fogtérképet és a pontszámot is látjuk. Na, ennek így már van értelme!

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 25

Szóval, és végezetül. Az Oclean X Pro Elite egy hihetetlenül jó fogkefe lett. Az árai a kínai mércéhez képest magas, de csak ahhoz képest, mert elég, ha megnézzük, hogy itthon mennyibe kerül egy csúcs fogkefe.

Oral-B iO Series 9N – 102 ezer forint, 8N – 78 ezer forint, Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9901 – 70 ezer forint és még folytathatnám a sort. Az már csak ráadás, hogy ezek a fogkefék nem is tudnak annyit, mint az Oclean X Pro Elite.

Most már biztos kíváncsiak vagytok, hogy mennyit kell az Elite verzióért fizetni. Hát nem keveset, de mégsem ilyen agyament összeget, mint a felsorolt gépekért. A BGS20362 kuponkóddal az ára 16 ezer forint, de ha ez kifogyna, akkor használhatjátok a BGjuly26 kódot, amivel 16 900 forint az ár.

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt – a csúcsok csúcsa! 26

Nálam ez az árszint az, amit, bár már kicsit vonakodva, de megadok egy fogkeféért, az biztos, hogy ötször, hatszor ennyit már akkor sem fizetnék, ha enyém lett volna a múlt heti lottó ötös.

Ha megtetszett, akkor az alábbi linkre kattintva vásárolhatod meg. Ne felejtsd el az EU Priority Line szállítást választani, és ellenőrizni, hogy a vámdíjak fizetése elleni biztosítás ki van-e pipálva!

Vásárlás itt:

Oclean X Pro Elite szónikus elektromos fogkefe

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.