Válassza az Oldal lehetőséget

BMAX Y13 – a legjobb notebook 100 ezerért Kínából!

BMAX Y13 – a legjobb notebook 100 ezerért Kínából!

Kihajtod tablet, behajtod notebook, igazi útravaló, hordozható gép.

BMAX Y13 – a legjobb notebook 100 ezerért Kínából!


Bevezető

Úgy alakult, hogy páromnak szüksége lett egy notebookra. Leginkább szabadidő, néha egy kis munka, de a lényeg az volt, hogy könnyű legyen, lehetőség szerint nagy akkumulátorral rendelkezzen. Nem akar rajta komoly grafikus munkákat végezni, de azért jó lenne, ha valami képszerkesztő eldöcögne rajta, az sem árt, ha lehet rajta filmet nézni, akár utazás közben is. Az, hogy szövegszerkesztés, Excel és társaik működjenek alapértelmezett követelmény volt.

Őszintén megmondom, nem keresgéltem túl sokat. Abban biztos voltam, hogy ha a büdzsébe belefér, akkor egy tabletként is használható gépet fogok választani. A BMAX Y13 a Gearbest áruházban jött szembe velem, és a képességeket böngészve hamar el is dőlt a dolog. Kifizettem, megrendeltem, és most itt várja, hogy írjak róla valami szépet. Nem fog csalódni, mert szinte csak jót fogtok olvasni, megtartva azért a tényszerű leírást.


Csomagolás és külső

A gép meglepően nagy kartondobozban érkezett, de kiderült, hogy a matrjoska effektus miatt, a nagy dobozban ugyanis volt egy kisebb doboz, a gép pedig ebben lakott. Ez a belső doboz mutatósra sikeredett, fehér alapon a Transformers-re hajazó logó, a szélén a gyártó neve, tényleg jó. Bár a nagyobb kartonban lévő kicsi is szivacsban ült, a kicsiben a gép alatt, felett, és körülötte is szivacs van. Ez így szinte biztos garancia arra, hogy úgy érkezzen ide Kínából, hogy nem sérül meg.

bmax y13 14

A noti első fogásra merevnek tűnik. A burkolat minden oldalon alumínium (még az alján, az SSD-t takaró fedél is), ennek ellenére a tömege nagyon barátságos, mindössze 1,2 kilogramm. A külső méretek is elég jók, hiszen, bár a kijelző 13 colos, mindössze 30 x 20 centis, a vastagsága pedig nincs másfél centi a legvastagabb pontján. Ez már csak azért is bravúros, mert elég nagy akkumulátort pakoltak bele, ráadásul megfelelő merevítés is kell, hiszen kifordítható a kijelző, vagyis teljes értékű, és hatalmas táblagépként is használhatjuk.

bmax y13 16

A gépet forgatva konstatálhatjuk, hogy csatlakozókból nem pakoltak túl sokat a fedélzetre. A szemből baloldali peremen a töltő csatlakozója mellett egy teljes értékű Type-C csatlakozó van, azt sajnos most nem tudtam kipróbálni, hogy külső monitor meghajtására használható-e, mert éppen nem volt nálam USB-s monitor. A jobb oldalon, hátul, egy fejhallgatócsatlakozó, előtte újabb Type-C csatlakozó (ez a leírás szerint csak adatkábel csatlakoztatására jó), még előbb egy microSD kártya nyílás található. Ezen az oldalon van a be- kikapcsoló gomb is. Ez kicsit szokatlan, de használat közben rájöttem, hogy felettébb praktikus, mert, ha tabletként használom a gépet, akkor is könnyen ki tudom kapcsolni, nem kell a főkacsolót a hátra hajtott billentyűzeten keresgélnem.

bmax y13 8

A fedelet felnyitva egy szinte teljesen keret nélküli kijelzőt találunk. A keretnélküliség lényegében megmarad bekapcsolás után is, hiszen két oldalon a terület, ahol nincs kép csak fél centi, de a felső részen, ahol a kamerát rejtették el sem több 1 centiméternél.

bmax y13 9

A kijelző fölött, legalábbis érzésre üveglap van, ezen pedig gyárilag elhelyezett karcolásoktól védő fólia. Maga a kijelző paneljét hordozó rész meglepően merev, legalábbis én nem számítottam erre, látva a vastagságát, ami írd és mond, mindössze 4 milliméter.

A billentyűzet nemhogy teljes érték, de az átlagnál még nagyobbak is gombok. Igaz, a 13 colos gépen a numerikus billentyűzet így nem fért el, de azt gondolom, hogy egy első sorban kikapcsolódást szolgáló eszközön ez nem egy nagy hiányosság. Ami nagy pozitívum, hogy a nyílbillentyűk is teljes nagyságúak, az pedig tényleg csak hab a tortán, hogy a teljes klaviatúra kapott háttérvilágítást, aminek fényerejét két fokozatban állíthatjuk.

bmax y13 4

A tapipad kellemes méretű, talán csak a hangszórók rácsa tűnik furcsán kicsinek.

A tablet módot a két meglehetősen széles, a kijelzőt teljesen hátra hajlani engedő zsanérnak köszönhetjük. Igaz, még csak néhány hete használjuk, de egyelőre kellően stabil a szerkezet, reméljük így is marad.

bmax y13 11

A külsőről, illetve felnyitva a belsőről nem tudok rosszat mondani. Nem, azért nem egy Xiaomi, de mivel egy Xiaomi Notebook Pro áráért, ebből a gépből hármat vehetünk, ez nem is csoda. Ezzel együtt, nem gondolom, hogy lenne olyan ember, aki megszólná a BMAX házát, kinézetét, mert az úgy tökéletes ahogy van.


Hardver

Ahogy az eddigiekből kiderült, a BMAX Y13 nem egy erőmű, szerencsére nem is annak árulják. A mindennapi felhasználásra viszont bőven elegendő a hardver ereje, mert ha a processzor nem is egy csődőr, megfelelő mennyiségű memóriát és gyors háttértárat pakoltak mögé.

bmax y13 19

A nyolcadik generációs, 14 naométeres gyártástechnológiával készülő, rendkívül alacsony fogyasztású (4-6 W) Intel Gemini Lake magra épülő processzor természetesen tartalmaz már GPU, vagyis VGA vezérlőt, így az külön nem kell. A proci konkrétan egy Intel N4100-as, ami négy magot, 1,1 GHz-es alap, és 2,4 GHz-es turbo órajelet kapott. Ez lényegében azt jelenti, hogy terheléstől függően, e két érték között mozoghat a magok órajele. Ne lepődjetek meg azon, hogy ennyire tág határok között változhat az órajel, ez azért van, hogy a kevésbé teljesítményéhes programok használatakor a fogyasztás csökkenjen, hosszabb lehessen az akkumulátoros üzemidő. A proci mellé nem kevesebb, mint 8 GB memóriát pakoltak, ami azért erősen kilóg a kategóriából, természetesen felfelé. A hasonló gépeknél a 4 GB a megszokott, és mivel, ezek a masinák iszonyú vékonyak, a memória lapkákat az alaplapra szokták forrasztani. Vagyis, ha 4 GB-tal vesszük a gépet, annyi is marad benne, bővíteni nem nagyon lehet. Emiatt aztán kétszeresen is üdvözlendő, hogy a BMAX Y13-ba 8 GB LPDDR4 memóriát pakoltak. A háttértár egy 256 GB kapacitású SSD meghajtó, M.2 formátumú. Ha nem lenne elég ez a kapacitás, akkor sem kell pánikolni, mert nagyobbra cserélhető a háttértár, ehhez pedig a gépet sem kell szétszedni, vagyis, akár otthon is ki- és becsavarozhatjuk a nagyobb kapacitású meghajtót.

A kép megjelenítéséért, a feljebb már említett integrált VGA vezérlő felel, ez esetünkben egy Intel UHD Graphics 600, ennek maximális órajele 700 Mhz.

bmax y13 20

Hiába alacsony a gép ára, azért ebbe belefért egy remek, teljes HD felbontású IPS kijelző is. A fényerő remek, a színek, a kontraszt pedig az IPS technológiától elvárható. Vagyis kifogástalan. Természetesen, mivel egy tabletet nem szokás billentyűzettel irányítani, ellenben a kezünkkel igen, a kijelzőnek érintésérzékenynek kell lennie. Ez az, vagyis egyszerre tíz ujjunkat tudja megkülönböztetni.

A hardver bemutatásának lassan a végére érünk, de azért van még néhány momentum, amiről szólni kell! Az egyik ilyen, hogy a rádiós kapcsolatok terén nem spórolt a gyártó, Bluetoothból már az 5.0-ás verzió lett beépítve, wifi csatolóból pedig olyan, ami támogatja a kétcsatornás üzemmódot (2,4-5 GHz), ráadásul az ac szabványnak is megfelel, így a lehető leggyorsabb vezeték nélküli kapcsolatot biztosítja. Az előlapra kamerát is kapunk, ennek felbontása nem túl acélos, hiszen mindössze 1 megapixeles a szenzor benne. Persze, ezt nem kell a telefonok kameráival összevetni, hiszen fényképezni nem fogunk vele, ahhoz pedig, hogy a neten videó telefonáljunk, cseteljünk tökéletesen megfelel.

bmax y13 15

Egy dolog maradt még ki, az akkumulátor. Ez egy notebooknál elég fontos összetevője a hardvernek, de a gyártó meglehetősen szégyenlősen kezeli ezt az adatot. A neten fellelhető információkban ásva 7000 mAh kapacitást találtam, ami, a gyári adatok alapján 6 órányi folyamatos videó lejátszást tesz lehetővé. Ha ez igaz, akkor a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében egy napi használathoz elegendő szuflát tölthetünk bele.


Használat

Ahogy azt feljebb már olvashattátok, ez a gép nem a brutálisan erős hardvere miatt lehet kedvelt, hanem az egyéb, nagyon kellemes tulajdonságok okán. Ha azt gondoljátok, hogy a gyenge processzor miatt lassú, akkor nagyot tévedtek. Nyilván vannak olyan programok, amik megizzasztják, például a több gigás Excel fájlokat már nem szereti, főleg, ha tele van mindenféle függvényekkel. Kipróbáltam a Photoshopot, ami egész jól szaladt, amíg kisebb, mondjuk 1920×1080-as JPG fájlokkal (maximum 2-3 darabbal) dolgoztam, de a komolyabb, nagyobb fájlmérettel, vagy komolyabb tömörítéssel rendelkező képfájlok már rendesen leterhelték.

bmax y13 23

Persze, az emberek többsége vagy nem használ ilyen programokat, vagy, ha igen, akkor nem ilyen gépen. A sebességre jó példa, hogy a gyártó azt állítja, hogy a bekapcsolás után, tehát nem alvó módból, 6 másodperc alatt feláll az operációs rendszer. Ez a tapasztalatom szerint túlzás, kellett neki 10-11 másodperc is. Ez, mondjuk még mindig nevetségesen kevés idő, de ugyanígy villámgyorsan töltődnek be a programok is.

A kijelző jó, a fényerő jó, a színek és a betekintési szögek kiválók, ahogy a kontraszt is, így filmnézésre tökéletes a masina. Egy dologba köthetünk bele, ez a hangszórók minősége, de várható volt, hogy egy annyire vékony házból csak némi magas és középtartományt tudnak kihozni, basszust meg semmit. A hangerő viszont megfelelő, még, ha magas fokozaton kicsit tovább „dobozosodik” is a hang.

bmax y13 22

Ezekre a hajtogatós gépekre a gyártók előszeretettel írnak olyan bullshit szövegeket, hogy 6 az 1-ben gép, meg hasonlók, aztán próbálják a lehető legnyakatekertebb módokba állítani a kijelzőt, és mindegyik módot egy újabb üzemmódnak állítják be. Nos, én azt mondom, hogy ezekből nagyjából 3 ami valóban jól megkülönböztethető üzemmód. Az egyik természetesen a notebook mód, a másik a tablet mód, a harmadik, amikor billentyűzetet hátra hajtjuk, és talpként használva a kijelzőn filmet nézünk.

A BMAX Y13 erre a három módra valóban alkalmas is, ráadásul jól is teszi a dolgát. Szerencsére az előtelepített Windows 10 már rendelkezik tablet móddal, így megoldható az egér nélküli használat. A billentyűzet, ha visszahatjuk a táblagép módhoz, akkor kikapcsol, így attól nem kell tartani, hogy véletlenül beírunk valamit.

bmax y13 21

A lényeg, hogy a szórakoztatás tökéletesen megy a masinának, de akkor is helyt áll, ha dolgozunk rajta. A billentyűzet természetesen notebookos, vagyis a gombok rövid úton járnak, de lenyomáskor a végállást nem keményen koppanva, hanem finoman érik el, így nem fárasztó a gépelés, nem teszi tönkre az ízületeket sem.

Az akkumulátorra, illetve az üzemidőre visszatérve, nem próbáltam ki tisztán videót nézve a gépet, de elindítottam a Youtube-ot, ezzel, bekapcsolt wifi mellett, a kijelzőt teljes fényerőt használva 4 órán és 42 percen keresztül ment a gép. Ebből kiindulva, a kijelzőt takarékosabbra állítva, kikapcsolva a wifit, a gyárilag megadott 6 óra elérhető lehet, ha neccesen is.

bmax y13 12


Összegzés

Nagyjából másfél hete használjuk a gépet, egyelőre, természetesen semmi hiba. Arra, amire vettük tökéletes, dolgozni is, netezni is, Facebookozni, Viberezni, szóval mindenre, amire egy átlagos notebookot használunk megfelelő. Jól is néz ki, a teljes alumínium borítás miatt egyáltalán nem gagyi, és nem csak az árához képest, egyébként sem. Később ezt a masinát tervezzük arra is, hogy hosszabb utakon a srácainkat szórakoztassa a hátsó ülésen, így különösen jól fog jönni, hogy tabletként is használható. Persze z már most sem rossz, mert este, a kanapén üldögélve is jobb ezen olvasni a híreket, mint egy hagyományos notebookon.

bmax y13 3

A lényeg, hogy egy dolog kivételével minden reményünket beváltotta. Ez az egy pedig a kapacitív ceruza használata, ami aktív ceruza esetén sem tökéletes. Szóval, ha szabadkézzel szeretnél rajzolni, erre ne vedd meg, nem lesz jó, viszont minden másra igen.


Zárszó

A napokban betértem az ALDI nevű műintézménybe, ahol felfedeztem egy, a BMAX Y13-hoz kísértetiesen hasonlító masinát. Közelebb lépve már látszott, hogy nem ugyanaz a gép, csak méretre, formára, és a tablet üzemmódban voltak hasonlók. Abban 4 GB memória mellett 512 GB háttértár volt, amúgy szinte minden más tekintetben megegyeztek. Ja, és persze az is egy kínai gép volt. Ami a legnagyobb különbség volt a két notebook között, az ár. Az ALDI-s gép kicsivel 150 ezer forint fölött volt, vagyis erős 50 ezerrel (50 százalékkal) került többe, mint a BMAX Y13. Ez azt hiszem mindent elmond arról, hogy milyen ennek a gépnek az ár-teljesítmény viszonya.

bmax y13 2

Egyébként pedig, a tulajdonosa szereti. Meg lettem dicsérve, hogy jót választottam, én pedig örülök, hogy tudtam egy kis örömöt okozni. Szóval, mindenki boldog, a notebook tökéletes, az élet pedig megy tovább, csak annyi történt, hogy többet nem fogja a drágám elkunyizni az én gépemet. Erre mondják – két legyet egy csapásra!

Ha megtetszett a gép, akkor a kínai Fekete Péntek, vagyis a szinglik napja miatt leértékelés miatt most olcsóbban veheted meg a tényleges listaárnál. Ehhez a GBBMAXY13 kuponkódot kell használnod itt:

BMAX Y13, notebook és táblagép egyben – Kuponkód: GBBMAXY13 – 110 864 Ft helyett 103 373 Ft

Szállítási módnak válaszd az ingyenes EU Priority Line(DPD) módot, amivel vámmentesen érkezik a megrendelt notebook.


Ne feledd, ha bármit vásárolni szeretnél kintről, akkor keress minket a Facebook csoportunkban, mert olyan kupon nincs, amit mi nem találunk meg! Ne vásárolj drágán, ha olcsóbban is lehet!

Csatlakozz itt: Kínából vásárlók Facebook csoport

Feliratkozhatsz kuponos hírlevelünkre is, így hetente több alkalommal postaládádban találod a legfrissebb akciókat!

Iratkozz fel itt: Kínai kuponos hírlevél

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.