Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk – Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt!

Kipróbáltuk – Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt!

Na mi van a kezemben? Nem notebook, nem is tablet, Windows fut rajta és érintőkijelzős.

Kipróbáltuk – Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt!


 

Bevezető

Miért használunk notebookot? Sok féle okból. Kicsi, elfér az íróasztalon. Nem kell hozzá monitort vásárolni. Szép, csendes, menő. Hordozható. Könnyű. Keveset fogyaszt. Szóval indok van bőven.

Mivel széles a célközönség notebookból is van annyi fajta, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Van belőlük teljesen értelmetlen, és van nagyon jól használható is. Vannak erősebb darabok, és olyanok is, amik az alap feladatok elvégzéséhez elegendők.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 1

És mit vesz az, akinek egy notebook bármilyen legyen is túl sok? Hát táblagépet!

Azonban a tabletekkel van néhány probléma. Túlnyomórész Androidot futtatnak, így a felhasználásuk erősen behatárolt. Egy rakat program, amit az asztali gépünkön használunk nem fut rajtuk. A legtöbbhöz nem jár billentyűzet, amit meg kapunk hozzájuk nem alkalmas arra, hogy mérföldes szövegeket írjunk.

Ezek a problémák sajnos még akkor is állnak, ha az esetek 90 százalékában a tablet is elég, mert ott van az a 10 százalék, amikor elakadunk a feladattal, és kéne egy normális laptop. De nincs…

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 2

Nos, a Teclast pont erre a célra fejlesztette ki az F5 nevű hordozható gépét. Olyanoknak, akiknek általában elég egy tablet, de néha kell a notebook. Olyanoknak, akik a gépüket szeretik magukkal hurcolni, szeretnek rajta útközben is dolgozni, esetleg filmet nézni.

A Teclast F5 erre a célra tökéletes, és ezt az alábbi cikkben be is bizonyítom!


 

Csomagolás és tartozékok

Már nem az első Teclast gép, ami hozzám érkezett, így nem okozott meglepetést, amit kaptam. A csomagolás és a tartozékok az utóbbi években nem változtak, de ahogy mondani szokták, ami jó, azon ne változtass.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 3

A Teclast notebookok csomagolás pedig jó. Nem tudom minek kéne történni, hogy megsérüljön benne a gép, mondjuk átszúrhatná egy lézerkard, ha létezne olyan.

Tartozékokból lényegében nincs. Vagyis természetesen kapunk egy töltőt, más nincs. Ami örvendetes, hogy egy ideje olyan töltőt mellékel a gyártó, aminek a falba dugós része cserélhető, így egyrészről vihetjük a világban bárhova, mindig jó lesz az ottani konnektorhoz, más részről meg természetesen van benne EU plug is, szóval használhatjuk itthon is gond nélkül!


 

Külső

Ha valamibe nem lehet belekötni a Teclast gépei kapcsán az a külső. Igényes dizájn, igényes anyaghasználat, nagyon jó összeszerelési minőség jellemzi ezeket a masinákat, legyen szó a mostani tesztben szereplő 2-az-1-ben gépről vagy normál notebookról.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 4

A gép kicsi és rendkívül könnyű. Legalábbis notebookok között párját ritkítóan könnyű, tabletnek viszont egy picit nehéz. Igaz, ez nem csoda, hiszen ezen van egy billentyűzet is meg alumínium ház.

Számszerűleg a befoglaló méret 7.46 x 18.77 x 1.30 centiméter, a tömege pedig alig egy kilogramm. Itt felhívnám a figyelmeteket a gép vastagságára, ami a legvastagabb részen is csak 13 milliméter. Igen karcsú lett a szerkezet!

Az F5 egy egészen speciális masina, hiszen nem csak notebooként, hanem tabletként is használhatjuk, így a kezelőszerveknek, csatlakozóknak mind a két üzemmódhoz megfelelőnek kell lenniük. Emiatt aztán (szemből nézve) a baloldalon találjuk a bekapcsológombot és a hangerőszabályzót, ezek a telefonoknál, táblagépeknél megszokott formájúak. Felettük, a zsanér felé eső oldalon egy jack csatlakozó várja a fülhallgatónk dugóját.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 5

A jobboldal már inkább notebookos. Legfelül egy USB A csatlakozó pendrivehoz, külső USB-s meghajtóhoz. Alatta egy HDMI csatlakozó, hogy kivihessük a képet külső megjelenítőre. Ezalatt egy USB Type-C csatlakozó (erről később még szólok), illetve legalul egy kártyaolvasó. Érdekesség, hogy mind a két oldalon van mikrofon, ahogy mind a két oldalon találunk hangszórórácsot is.

A gép alján egyetlen kis ablakot találunk, mögötte a cserélhető háttértár. Később erről is szólok még!

Felnyitva a masinát továbbra is jó értések töltenek el. A kidolgozás itt is remek. A gombok a gép méretéhez képest nagyok, a tapipad is megfelelő méretű. Igaz, nagyobb el sem férne, szóval ezzel kötelező lesz kibékülni.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 6

Maga a billentyűzet természetesen nem teljes értékű, hiányoznak róla funkcióbillentyűk illetve a numerikus rész is. Megint csak a méretre tudok hivatkozni, ezek egyszerűen nem férnek el egy ilyen méretű notebookon.

A tudáshoz és a külsőhöz egyszerre tartozik a tény, hogy a notebook kijelzője teljesen hátra hajtható, ez a tablet mód. Ilyenkor a billentyűzet alulra kerül. A zsanérok erősek, ahogy a gép váza is, így bár tényleg nagyon vékony, nem érezzük úgy hajtogatás közben, hogy a következő pillanatban a kezünk között hullik atomjaira a masina.

Összességében a külsőt tekintve nem lehet panaszunk. Lássuk mit tud a Teclast F5!


 

Papírforma

Ebben a fejezetben szokás szerint a gyártó által megadott képességeket ismertetem, amit én tapasztaltam a következő fejezetet tölti majd meg.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 7

A gép központi egysége az Intel Celeron N4100, ami négy maggal rendelkezik. A régebbi M5 procitól eltérően magonként egy szálon tudja a feladatokat végrehajtani, ami érthető, az M5-ben két mag és négy szál volt, az N4100-ban négy mag és így négy szál áll rendelkezésre.

A processzor alapórajele 1,1 GHz, míg a turbó órajel 2,4 GHz. Ez a központi egység az Intel egyik legtakarékosabb megoldása, de azért, ha kell, akkor tudja magát csipkedni kicsit.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 8

A hardverrel kapcsolatban két jó hírrel szolgálhatok. Az egyik, hogy ebben a gépben már DDR4 memóriát találunk, nem is keveset, 8 gigabájtnyit. Plusz örömre ad okot, hogy a memóriavezérlő kétcsatornás, és ezt a képességet az Teclast F5 ki is használja.

A másik, hogy a Teclasttól megszokott módon nem a lassú és olcsó eMMC alapú, hanem egy rendes, teljes értékű M2 SSD került a gépbe. Ez nem csak a sebességnek tesz jó, hanem a bővíthetőségnek is, vagyis, ha kinőjük a géppel kapott 256 GB tárhelyet, akkor tovább léphetünk egy nagyobb kapacitású háttértárra.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 9

A Teclast F5 kijelzője természetesen IPS (nem is rossz!), ennek átlója 11,6 col, az oldalarány 16:9-es, a felbontás FHD, vagyis 1920 x 1080 pixel. Mivel ez nem csak notebook, hanem szükség esetén táblagép is, így nem meglepő, hogy a kijelző érintésérzékeny, egyszerr tíz érintést tud elkülöníteni és érzékelni.

A képességek kapcsán még öt dolgot kell említenem. Az első az akkumulátor, ami 3850 mAh kapacitás. A második a Wi-Fi, ami ac szabványú (Wi-Fi 5), természetesen kétcsatornás. A harmadik a Bluetooth, ami 4.2-es.

A negyedik pont a kamera, mert persze az is van, igaz nem egy túl komoly darab. Az 1 megapixeles felbontás arra lesz elég, hogy cseteljünk vele, a minőségi YouTube videókat nem ezzel fogod felvenni.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 10

A negyedik pont már érdekesebb, ez a fent már említett USB Type-C csatlakozó. Ez egy teljes értékű csatlakozó, ami azt jelenti, hogy nem csak tölteni tudjuk rajta keresztül a gépet, hanem kétirányú adatforgalmat is biztosít. Ez egy igazi minden egyben csatlakozó, ami szerencsére egyre több gépben található meg.

Képes például arra, hogy 4K felbontású monitorra kivigye a notebook képét, így a beépített HDMi csatlakozóval és a gép saját kijelzőjével együtt akár három kijelzőn is dolgozhatunk.

Emellett, ha veszünk hozzá egy kombinált dokkolót, akkor használhatunk a memóriakártya olvasótól az Ethernet csatlakozóig egy csomó dolgot, amiknek amúgy, egy ilyen apró gépen nem jut hely. Szóval, ez az USB Type-C csatlakozó igazi kincs egy ilyen hordozható masinán, érdemes is hozzá egy normális dokkolót keresni, hogy ki tudjuk a gép képességeit használni!


 

Tapasztalatok

A Teclast F5 több, mint két hete nálam van, ezen idő alatt pedig igyekeztem minél többször kézbe venni és használni. Vagyis próbáltam minél több tapasztalatot begyűjteni.

Először a külsővel kapcsolatos dolgok. Mivel a gép bekapcsológombja a tablet mód miatt oldalra került, féltem, hogy véletlenül is be fog kapcsolódni, ha táskába cipelem. Ezért aztán többször is magammal vittem (semmi szükségem nem volt rá), csak azért, hogy lássam benyomódhat e véletlenül a gomb. Nos, ezzel nálam nem volt baj.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 11

Ha már gombok. A billentyűzet minősége számomra elsőrendű szempont, hiszen sokat gépelek. Ahogy feljebb írtam, a gombok elég nagyok, de figyelembe kell venni a gép kis méretét, így azt mondhatom, hogy az asztali, teljes értékű billentyűzetről mindig kellett úgy 10 percnyi átállási idő, mire megszoktam a kisebb méretet.

Maguk a gombok, a billentyűzet jó. Egy csöppet talán billegősek a gombok, de a a leütés érzékelése tökéletes, nem maradtak ki betűk a gépelés közben. A billentyű útja nyilvánvalóan rövid, de a legtöbb notebook ilyen vagy maximum kicsit jobb, ha a méret megengedi a nagyobb mechanikát.

Fontos, hogy mint minden Teclast gép, úgy ez is amerikai kiosztású billentyűzettel rendelkezik.

A tapipaddal kapcsolatban nem tudok se jót, se rosszat írni. Nekem megfelelt.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 12

Fontos szót ejtenem a kijelzőről. Ahogy feljebb írtam IPS panelt kapunk, és nem is rosszat, sőt! Az sRGB színtér lefedettsége 97 százalékos, az AdobeRGB színtér lefedettsége pedig 73 százalékos. Ezek ragyogó értékek, bármelyik notebooknak a becsületére válna, 2-3-szor ennyibe kerülő gépeken is láttam már sokkal rosszabbat. Szóval emiatt óriási pirospontot érdemel a gép.

Ami kicsit gyenge az a háttérvilágítás. Nem, igazából azt a szót, hogy gyenge nem is szabadna használnom, mert rögtön mindenkiben ez ragad meg. Szóval nem gyenge, de lehetne erősebb. Gyanítom, hogy az akkumulátoros üzemidő nyújtásának esett áldozatul a világítás erőssége. Meg kellett találni az arany középutat.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 13

Eddig nem említettem, igaz, a tablet mód miatt nyilvánvaló, hogy a kijelző érintésérzékeny. Ezt a Windowst használók elsőre nem érezhetik túl nagy előnynek, de nekünk van itthon egy hasonló gépünk (párom használja), és amikor az elől vissza ülök a rendes gépem elé, akkor állandóan ujjal akarom a monitort nyomkodni. Szóval jó ez, és könnyű rászokni is!

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 14

Az érintésérzékenységgel kapcsolatban fontos adat, hogy tíz pontos érzékelést kapunk, vagyis egyszerre akár mind a 10 ujjunkat is a kijelzőn tarthatjuk és használhatjuk. Nem fogjuk, de a lehetőség adott.

Ha már a kijelzőről beszéltünk, akkor érintsük a multimédiát, a filmnézést is!

A legtöbb hasonló árszintű notebook esetén csapnivaló a hang, és nem számítottam másra a Teclast F5 esetén sem. Nos, csalódnom kellett, pozitív értelemben. A gép oldalán, a két irányba néző hangszórórácsok miatt a jobb és a baloldali hang elválasztása nagyon jól sikerült. A hangképben még némi basszust is felfedezhetünk, ellenére annak, hogy a hangszórók elég aprók. Ráadásul a hangerő is jó, szóval jöhetnek a filmek, hallgathatunk akár zenét is.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 15

Mivel ez egy hordozható gép nem tudom kikerülni az akkumulátoros üzemidő kérdését sem. Sajnos a kis méret okán egyértelmű, hogy őrült nagy akkumulátor nem kerülhetett bele, egyszerűen nem fér el. Tapasztalatom szerint, ha spórolunk az energiával elérhető a négy óra üzemidő, de reálisan inkább a három órát, vagy annál egy picivel többet merek mondani. Ezzel számolj, ha konnektor nélkül akarod használni.

Szerencsére mozgó alkatrész, pl. hagyományos merevlemez nincs, ez segít a spórolásban. Ha leveszed a fényerőt kicsit, lehalkítod a hangszórót, lekapcsolod a Bluetooth-t, a wifit, az energiakezelésnél a processzor maximális teljesítményét leveszed akkumulátoros üzemmód esetén, akkor sok időt nyerhetsz. Mint írtam, ez szükséges rossz, a kis méret miatt hozott áldozat, elkerülhetetlen.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 16

A rádiókkal alapvetően nem volt probléma. A Wi-Fi erőssége elegendő ahhoz, hogy ne kelljen a router mellett üldögélnünk, a Wi-Fi 5 sávszélessége pedig megfelelő munkához, filmnézéshez egyaránt. A Bluetooth nem lett acélos, de 5-6 métert áthidalhatunk vele.

Végül a kamera. Nem tudom miért, talán a táblagépmód miatt a kamera nem a megszokott helyen, a kijelző felett, középen található, hanem a kijelző alsó sarkába száműzték. A minősége alapvetően rendben van (bár van egy kis szürkeség a képen), de nagyon fura, hogy ha a kijelzőt nézzük a cset közben, akkor az arcunkat a partner nem szemből, hanem kicsit alulról látja. Szóval, ne felejtsd el az orrodból eltávolítani a kikandikáló szőrszálakat!


 

Szoftver

A gépet Windows 10-zel kapjuk, de a hardver lehetővé teszi a frissítést a 11-es verzióra. Ez már csak azért is öröm, mert a hírek szerint érkezik egy csökkentett hardverigényű verzió is a 11-ből. Igaz, a sima Windows 10 is ragyogóan fut, de a spéci Windows 11 szárnyalni fog.

A hardver teljesítményéről sok cikkben írtam már, de megteszem persze most is!

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 17

A relatív sok és gyors memória, a gyors háttértár meglepően fürgévé varázsolja a masinát. Az operációs rendszer betöltődése, a programok indulása nagyon gyors. Hagyományos programok, mint a Microsoft Word és Excel szépen futnak, persze csak addig, amíg a 8 GB-nyi memória végére nem érünk. Ez normál felhasználás esetén nemigen fog bekövetkezni.

Ezzel a hardverrel már neki állhatunk képeket is szerkeszteni. Mondjuk nem árt, ha a JPG vagy GIF formátumnál maradunk és a felbontás nem terít be egy focipályát. Szóval csak ésszel.

Videót vágni nem fogsz, vagy csak akkor, ha nagy türelemmel rendelkezel. Nem mondom, hogy 1080p-s anyagok vágása lehetetlen, de szórakoztató biztos nem lesz.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 18

A géppel akár játszani is lehet. Az elmúlt években sok videós tesztet néztem meg hasonló kategóriája masinákkal, és elmondható, hogy a régebbi 3D-s játékok is elfutnak rajtuk, maximum kicsit butítani kell a grafikán.

Visszatérve a multimédiához, természetesen kipróbáltam videókkal is a Teclast F5-öt. YouTube esetén a kijelzőhöz illeszkedő 1080p felbontású lejátszás hiba nélküli, de 4K esetén sem találunk problémát. Igaz, ezt tényleg felesleges erőltetni, hiszen a kijelző úgysem tud ennyi képpontot megjeleníteni.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 19

Nagyméretű 4K MKV fájlokkal, főleg, ha nagy a sávszélességigény már meggyűlik a bajunk, szóval ilyen téren figyelnünk kell arra, hogy milyen anyagot akarunk lejátszani.

A streaming szolgáltatókkal nálam nem akadt gond, ezek hiba, rángatás nélkül működtek, igazán élvezetes volt filmet nézni a gépen (már csak a használható hangsugárzók miatt is).


 

Használhatóság

A Teclast F5 tehát egy 2-az1-ben gép. Persze a gyártó szerint ez inkább 5-az1-ben, de ez hülyeség, mert a becsukott állapotot is egynek veszi. Szóval ezt hagyjuk, maradjunk a 2-az-1-ben állapotnál.

Ilyen téren a Teclast F5 nagyon jól teljesít, azt nem feledve persze, hogy az 1 kilós tömeg egy tablethez egy picit sok. Szóval, ha Te a táblagépet egy kézzel, néhány ujjal tartva használod, akkor ezt itt elfelejtheted. Hamar el fognak az ujjaid fáradni.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 20

Ezzel együtt nem lehetetlen tabletként használni, csak kicsit másképp kell tartanod.

Notebooként teljesen jó a cucc, persze a cikkben említett, méretbeli okok miatti kötöttségek figyelembevételével. A kijelző nagyon jó, a billentyűzettel sincs baj, megkapjuk a szükséges csatlakozókat, szóval, végül is ez egy teljes értékű notebook minimális kompromisszumokkal.

Ahogy írtam, a zsanér nagyon jó, a gép váza merev, szóval tényleg jó érzés használni!

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 21

Még egy dolog. A géphez a gyártó kínál tollat is, ez opcionális, vagyis az alapcsomagban nincs benne, de a lényeg, hogy a lehetőséget megkapjuk, hogy tollal firkáljunk, rajzoljunk a kijelzőre.


 

Összegzés

Ahogy a fenti írásból remélhetőleg kiderül, azért nem minden fenékig tejfel. A kis méret miatt kénytelenek vagyunk némi kompromisszumot kötni, például a billentyűzet mérete kapcsán. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a Teclast F5-tel többet nyerünk, mint amennyit vesztünk!

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 22

Ez egy ultrakönnyű, hordozható gép, amivel dolgozhatunk útközben, belefér a legkisebb táskába is, nem szakítja le a vállunkat. Ugyanakkor köthetünk rá monitort (akár kettőt is), csatlakoztathatunk egeret, billentyűzetet, így lényegében teljes értékű otthoni munkaállomássá is alakíthatjuk.

Ha pedig befejeztük a munkát áthatjuk a kijelzőt, és kapunk egy táblagépet. Nézhetünk rajta filmet, Facebookozhatunk, csetelhetünk az ismerőseinkkel, szóval használhatjuk mindenféle szabadidős tevékenységre, amire egy tabletet használni szoktunk.

Kipróbáltuk - Ez ma legjobb 2-az-1-ben laptop 75 ezer forint alatt! 23

Mint minden cikk esetén, úgy itt is a végére maradt az ár. Hála a jelenleg zajló 11.11-es akcióknak a gépet már 75 ezer forint alatt megkaphatjuk a BGHUNF5  kuponkódot használva, ami őrült jó vétellé teszi, főleg, hogy egy pénzért egy 2-az-1-ben masinát kapunk, a notebook mellé egy tabletet is. A cseh raktárból néhány nap alatt megérkezik, vámolással, vámköltségekkel sem kell foglalkoznunk, az áfa pedig az árban már megtalálható.

Ha megtetszett, akkor itt megveheted:

Teclast F5 2-az-1-ben notebook 8/256 GB – Kuponkód: BGHUNF5

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.