Válassza az Oldal lehetőséget

Chuwi Hi9 Pro teszt – gamer tablet barátságos áron

Chuwi Hi9 Pro teszt – gamer tablet barátságos áron

Csodás külső, csodás anyagok, barátságos árcédula, de vajon elég erős lesz az újabb játékokhoz?

Chuwi Hi9 Pro teszt – gamer tablet barátságos áron


 

Chuwi Hi9 Pro – Bevezető

Sok gyártó próbálja meglovagolni a gamer felhasználókat, a PC-k területéről átemelni a kategóriát a telefonok, tabletek világába. Egyre több gamer telefon és gamer táblagép jelenik meg a piacon. A számítógépes szegmensben a gamer jelző általában a feltűnő külső és még az erősél is erősebb hardver kombinációját jelenti. A hordozható eszközöknél is teljesül az első kitétel, de a második kevésbé. Nem azért, mert hogy ezek a telefonok és tabletek nem lennének erősek, egész egyszerűen hardver tekintetében jóval kötöttebb a felhasználható egységek száma, illetve a különböző hardverek keverésével elérhető variancia.

A gyártók rá vannak kényszerítve, hogy a két nagyobb gyártó, a Qualcomm és a MediaTek legerősebb egységeit tegyék az eszközökbe, azonban ilyen központi egységek kerülnek a legerősebb, mégis napi használatba szánt telefonokba is. Mi különbözteti meg akkor a gamer egységeket az „egyszerű” csúcskategóriás telefonoktól, tabletektől? Például az olyan megoldások, mint a Xiaomi által használt hővezetőcsöves – ők folyadékhűtésnek mondják – megoldások, amiknek a nagyobb hűtőteljesítménye miatt képesek az alattuk lévő processzorok huzamosabb ideig maximális órajelen pörögni.

Vannak azonban olyan hardverek is, amik azon kívül, hogy tényleg erősek semmiben sem különböznek más „átlagos” erős vasaktól. Lelőjük a poént, a Chuwi H9 Pro is ilyen. Ha pedig így van, akkor már csak az a kérdés, hogy miért vegyük meg ezt, miért ne egy másik táblagépet. Ebben a cikkben erre próbálunk választ találni!


 

Chuwi Hi9 Pro – Kicsomagolás és külső

A Hi9 Pro egy 20 x 23 centiméteres vajszínű dobozban érkezik hozzánk. Alul és felül lényegében csak a márkajelzést kapjuk, de a lényeges információk a doboz oldalára ragasztott matricán megtalálhatók. Kiderül a kijelző mérete és fajtája, a központi egység típusa és órajele, a memória és a háttértár kapacitása, a tablet színe, valamint az a fontos tény, hogy európai verziót tartunk a kezünkben.

A fedelet felemelve a jobb oldalon meg is pillantjuk a zacsiba csomagolt táblát, mellett a felhajtható karton alatt pedig a töltőfejet és a hozzá tartozó USB Type-C végű kábelt (végre nem kell a telefonhoz és a tablethez különböző töltőt használnom).

chowi hi9 pro 2

A táblagépet kiemelve találunk egy újabb felhajtható fedelet, ez alatt pedig egy beüzemelési utasítást kínai és angol nyelven, valamint ebbe elrejtve ott lesz a SIM tálca kivételéhez a tű is.

chowi hi9 pro 3

A Chuwi Hi9 Pro külső adottságait tekintve egy elegáns, jó anyagokból épített gép. A hátlap az alsó és felső szegélyt leszámítva fémből készül, a két anyag találkozásánál fényes, króm hatású csíkot találunk. A kamera a hátlap bal felső részén található, sajnos némileg kiáll a hátlapból, így érdemes lesz valami védőtokot beszerezni, hogy ne karcoljuk össze.

chowi hi9 pro 13

Kamerát találunk az előlapon is a beszédhangszóró mellett. Furcsa kimondani, de a a ki- bekapcsológomb a Chuwi Hi9 Pro egyetlen olyan eleme, ami arról árulkodik, hogy ez egy gamer tablet. Ez a gomb szép piros színt kapott, a teteje, ahol megérintjük érdesítve van. Érdekes, de ez a nem túl hivalkodó piros gomb elég is ahhoz, hogy az amúgy tényleg szép tabletről elhiggyük, hogy gamer gép. Visszafogott, nem túl tolakodó jelzés ez, szinte már elegáns, ha egy gamer jelző mellé szabad egyáltalán ezt a szót használni.

 

chowi hi9 pro 5

Az előlapon a nagy részt természetesen a kijelző foglalja el. Bekapcsolás előtt azt érezzük, hogy itt bizony nagyon vékony kávákat kapunk, de ez az érzés a beüzemelést követően rögtön eltűnik. Az alsó és a felső perem kimondottan széles, oldalt elfogadhatóan vékony. Ennek ellenére a kijelző-előlap arány még sem rossz, valamivel 73 százalék feletti.

A hangszóró a hátlap mögött, a bal alsó saroknál található. A csatlakozókat, úgy, mint az USB Type-C és a normál jack csatlakozók a felső peremen vannak. Itt találjuk meg a SIM-tálcát is, amit a szokásos módon, egy tűvel tudunk kipattintani. A tálcába két SIM-kártyát vagy egy SIM-, egy memóriakártya kombinációt helyezhetünk. Azt gondolom ez utóbbi lesz a gyakoribb.


 

Chuwi Hi9 Pro – a hardver

Processzor

Mint minden hasonló cikkben, most is a központi egység bemutatásával kezdünk. A Chuwi táblájában nem az erősebb Qualcomm egységek közül pakolt a gyártó, hanem a konkurens MediaTek megoldásai közül válogatott. Választásuk a világ első mobil, tízmagos központi egységére, az MT 6797-re, ismertebb nevén a Helio X20-ra esett.

mediatek helio x20

A Helio X20 bár modern egységnek mondhatjuk, még sem fiatal darab. A hivatalos bemutatkozás 2015 második negyedévében volt, azóta pedig lefolyt már egy kevés víz a Dunán. Ennek ellenére nyugodtan mondhatjuk, hogy a választás jó volt, a Helio X20 kimondottan izmos szerkezet, erős GPU-val és napjaink szinte minden elvárásának megfelelő képességekkel.

A lapkába épített processzor tehát tíz fizikai maggal rendelkezik, ezek pedig három csoportba, szakmaibban cluster- be (fürtbe) lettek rendezve. Az alsó csoportban négy darab ARM Cortex-A53 mag került, ezek maximális órajele 1,4 GHz. A második csoport is négy darab A53-as magot tartalmaz, de ezek már elérhetik a 2 GHz-es órajelet is. A legfelső csoportban két A72-es mag dolgozik. Ezek a magok újabbak és erősebbek is mint az A53-asok, ráadásul magasabb órajelen, 2,5 GHz-en dolgoznak.

MediaTek Helio X20

A három clusteres, tízmagos felépítés egyértelműen kedvező mind a teljesítmény, mind a fogyasztás szempontjából. Átlagos felhasználás mellett, vagyis böngészés, levelezés és hasonlók mellett bőven elegendő az alsó négy A53-as magnak dolgozni, amik alacsony órajel mellett kevés energiával is beérik. Ha viszont elkezdünk játszani, akkor bekapcsol a második és harmadik fürt is, és bár megnő a fogyasztás, cserébe ránk szabadul a teljesítmény is, hogy az új játékok is zökkenőmentesen fussanak.

GPU, memória, háttértár

Mediatek Helio X20 diagram

A processzor mellett fontos a grafikus gyorsító is. A Hi9 Proban található ARM Mali-T880 MP4 igazán combos jószág, 4 magja maximum 780 MHz-es órajellel rajzolja a pixeleket. A megfelelő sebességű adatforgalmat szolgálja a kétcsatornás memóriavezérlő, ami LPDDR3 memóriák kiszolgálását teszi lehetővé. Ebből a memóriafajtából a Chuwi Hi9 Pro-ban 3 GB-nyi mennyiséget találunk, a memória órajele 800 MHz. A gépben található beépített háttértár kapacitás 32 GB, fajtája eMMC. A háttértár kapacitása szerencsére bővíthető microSD kártyával.

Kijelző

Egy magát gamernek nevező táblagépben nagyon fontos a kijelző minősége. Szerencsére a Chuwi gépe ilyen szempontból nem nagy kívánnivalót, hiszen a japán JDI (Japan Display Inc.) által gyártott IPS panelek tényleg szép színekkel és ragyogó kontrasztaránnyal rendelkeznek.

A panel a fizikai méretek terén véleményünk szerint a megfelelő választás egy gamer táblagépbe. A 10 colt erre a célra kicsit soknak érezzük, a nyolc meg már egy picit kevés, így az ebben az esetben felhasznált 8,4 col teljesen jó választás volt. A 18,09 x 11,31 centiméteres oldalakkal rendelkező panel oldalaránya 16:10-es, felbontása pedig a ragyogó 2K, vagyis 2560 x 1600 pixel.

chowi hi9 pro 15

Az IPS kijelzők képességeit már mindenki ismeri szerintem, nem jelent túl nagy újdonságot, hogy nagyon jó színhűséggel, jó feketével, magas kontrasztaránnyal és nagyon jó betekintési szögekkel rendelkeznek. A JDI panelje 24 bites színmélységet támogat, a megjeleníthető színek száma 16 777 216. A kijelző mérete és a felbontás 359 ppi-s pixelsűrűséget eredményez, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen a képátló is éles képet kapunk.

A panel védelméről egy hajlított peremű üveg gondoskodik, erre gyárilag felhelyezett védőfóliát is kapunk.


 

Chuwi Hi9 Pro – hardver teszt

A tableten a szokásos teszteket futtattuk le. A PC Markot az általános használat felméréshez, a 3DMarkot a játékokban nyújtott teljesítmény vizsgálatához, de persze nem maradhatott ki sem a Geekbench, sem az Antutu.

A tesztek alapján három dolgot biztosan leszögezhetünk. Az első, hogy a processzorok számolási kapacitása terén a Qualcomm még mindig jobb választás. A második, hogy bár jobban örültünk volna egy Snapdragon egységnek, a MediaTek Helio X20 lényegében minden feladatra alkalmassá teszi a gépet, lényegében csak az extrémebb tesztek tudták megizzasztani. A harmadik, hogy bár a CPU lehetett volna erősebb, a grafikus teljesítményt jócskán segítette a remek Mali-T880-as GPU, ami a kategóriája fölötti teljesítményt produkál.

Következzenek hát a számok!

Chuwi Hi9 Pro teszt 1k Chuwi Hi9 Pro teszt 2k Chuwi Hi9 Pro teszt 1k
Chuwi Hi9 Pro teszt 1k Chuwi Hi9 Pro teszt 2k Chuwi Hi9 Pro teszt 1k
Chuwi Hi9 Pro teszt 1k Chuwi Hi9 Pro teszt 2k Chuwi Hi9 Pro teszt 1k
Chuwi Hi9 Pro teszt 1k Chuwi Hi9 Pro teszt 2k Chuwi Hi9 Pro teszt 1k
Chuwi Hi9 Pro teszt 1k Chuwi Hi9 Pro teszt 2k Chuwi Hi9 Pro teszt 1k

 

Chuwi Hi9 Pro – Kamerák és tesztképek

chowi hi9 pro 8

A gépbe épített kamerákról nem rendelkezünk túl sok információval. Az biztos, hogy a hátlapon egy 8- míg az előlapon egy 5 megapixeles szenzor dolgozik, előbbi a Samsungtól érkezik, míg utóbbi fogalmunk sincs honnan jön. Most szerencsére nem kell a papírformára hagyatkoznunk, hiszen itt a tablet a kezünkben, csinálhatunk tesztképeket.

chowi hi9 pro 14

Magatok is látni fogjátok, hogy a tablettel lehet képeket készíteni, de én semmiképpen nem ezt használnám nyaralásnál vagy a családi összejövetelnél, sőt, túlzás nélkül mondhatom, hogy sehol nem ezt használnám. Nem mondom, hogy értékelhetetlenek a képek, mert láttam én ennél sokkal rosszabbat is, de tény, hogy a Chuwi Hi9 Pro-nak nem a kamerák az erősségei. Ha nincs más megoldás, akkor jó, de inkább ne erőltessük.

 

chuwi hi9 pro tesztkep 1k chuwi hi9 pro tesztkep 2k chuwi hi9 pro tesztkep 3k
chuwi hi9 pro tesztkep 1k chuwi hi9 pro tesztkep 2k chuwi hi9 pro tesztkep 3k
  chuwi hi9 pro tesztkep 2k  

 

Chuwi Hi9 Pro – egyéb képességek

Bár feljebb már írtam, de fontos megismételni, hogy a táblagépbe SIM-kártyát is tehetünk, szóval a mobilnettel sem lesz probléma, főleg, hogy sok kínai csodával ellentétben támogatja az itthon használt B20 800 MHz-es LTE sávot. Vagyis, a mobilnet sebességével sem lesz baj!

chowi hi9 pro 9

A Chuwi tábláját navigációhoz is használhatjuk, mert GPS és GLONASS rendszerekhez is találunk benne támogatást. Ha már a rádióknál tartunk, akkor ne felejtsük ki a 4.0-ás Bluetooth-t és a 802.11ac szabványt támogató vezeték nélküli kapcsolatot sem, ami természetesen kétcsatornás is, vagyis a régi 2,4 GHz-es kapcsolatok mellett az 5 GHz-est is használhatjuk.

A Chuwi Hi9 Pro akkumulátora természetesen nem cserélhető, pontosabban csak forrasztópáka segítségével az. A kapacitása 5000 mAh, ami nem túl acélos érték, de azért a kínosan gyengétől mérföldekre van.


 

Chuwi Hi9 Pro – Összegzés

Megismerkedhettetek a csomagolással, a külsővel, a hardverrel, a kamerákkal. Láthattatok teszteket a hardver erejéről, láthattatok a kamerákkal készült tesztképeket, szóval itt az ideje, hogy levonjuk a következtetéseket.

chowi hi9 pro 6

 

A tesztekből világosan kiderült, hogy a Chuwi Hi9 Pro közel sem a legerősebb táblagép a piacon. Persze, ahogy minden cikkemben, itt is fontosnak tartom leszögezni, hogy egy hardver vagy bármilyen kütyü esetén a legfontosabb az ár-érték arány. Vagyis egy olcsó vastól nem várhatjuk el, hogy megverje az aranyáron lévőket. A Chuwi Hi9 Pro egy viszonylag olcsó szerkezet, így a képességeit is eszerint kell mérnünk. Mielőtt azt hiszitek, hogy a mundér becsületét próbálom védeni ki kell jelentenem, hogy tévedtek! A Chuwi Hi9 Pro mundérját nem kell védeni, védi az saját magát. A Helio X20 a maga 10 magjával és a remek GPU-val tökéletesen elég lényegében minden játékhoz, még úgy is, hogy nem FHD, hanem 2K felbontású kijelzőt kell meghajtani, vagyis meglehetősen sok a pixel amit rajzolni kell.

 

chowi hi9 pro 7

 

Én leginkább az egyszerű Candy Crush Saga szerű játékokat szeretem, ezekkel nehéz leterhelni a táblát. Amivel még néha játszani szoktam azok az autó „szimulátorok”, így az Asphalt 9 és a Need For Speed no Limits volt a teszt alanya. Remek arcade játékok ezek, amikkel hosszú órákat el lehet szúrni. Ami persze titeket érdekelhet, hogy milyen volt velük játszani. Nem fogok csalódást okozni, mind a két program szépen, simán futott, nem volt akadás, nem volt LAG, az irányítás is tökéletes volt, szóval, ha ezeknél nagyobb hardverigényű játékkal nem akarsz játszani, akkor a Hi9 Pro nem fog csalódást okozni.

Nem okoz csalódást az összeszerelés minősége sem. A gép kellően merev, bár erősebb csavargatásnál azért érezhető némi elmozdulás a hátlap fém, és műanyag részei között, de hangsúlyozom, ehhez elég erősen kell csavarni a táblát.

Egyéb képességeiben a Chuwi Hi9 Pro szerintem senkinek nem fog csalódást okozni. Kicsit féltem tőle, hogy a fém hátlap nem fog jót tenni a wifi képességeknek, de szerencsére nem így lett. Valószínű, hogy az antenna a műanyag burkolattal fedett helyekre került.

 

chowi hi9 pro 12

A kamerák képei nem lettek a legjobbak, de lássuk be, ez egy táblagépnél az egyik legkevésbé központi kérdés. Arra, hogy néha lőjünk vele egy-egy képet megfelel, ahogy a videotelefonáláshoz is megfelelő az előlapi 5 megapixel.

Összességében nem bántam meg, hogy vettem egyet Chuwi Hi9 Pro-t! Ahogy anno a beharangozó hírben írtam, vicces ára van a gépnek, és ez a viccesség nem az ár magasságában, sokkal inkább az olcsóságban érhető tetten. Jelenleg 135 dollárt, vagyis hozzávetőleg 38 ezer forintot kell érte a pénztárnál hagynunk, ami abszolút megfizethetővé teszi, sőt, jóval olcsóbb annál, mint amit egy ilyen hardverért hajlandó lennék kifizetni, vagy amennyit itthon kérnek érte. Pont ez a „vicces” ár volt az, ami miatt úgy döntöttem veszek egyet. Nagyon nem bántam meg!

A Chuwi Hi9 Pro tablet most megvásárolható európai raktárból, így a szállítás gyors lesz, vámot és ÁFA-t garantáltan nem kell fizetni! A szállítási költség mindössze 1600 forint.

További információk és vásárlás itt: Chuwi Hi9 Pro (~38 000 Ft, szállítás 1600 Ft, nincs vám, nincs ÁFA!)

További Chuwi tabletek itt: Chuwi tabletek jó ár-érték aránnyal

És több száz tablet itt: Rengeteg egyéb táblagép

 


Ha még nem vagy gyakorlott vásárló, akkor ezt olvasd el mindenképpen: Így vásárolj a nagyobb kínai áruházakban

Ha szeretnéd kihasználni a kínai áruházak akcióit, akkor iratkozz fel kuponkódos hírlevelünkre, és minden nap postaládádban lesznek a legfrissebb kódok: Kuponkód hírlevél feliratkozás

Vagy keres kupont több ezer kínai akciót tartalmazó oldalunkon: Kínai kuponkereső

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.