Válassza az Oldal lehetőséget

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro

Az Alldocube helyet kapott évekkel ezelőtt a szívem egyik kis csücskében. Beismerem, van némi elfogultság részemről, mert nálunk már bizonyított a gyártó, nem is egy alkalommal. Van tőlük táblagépünk is és van 360 fokban kihajtható, Windows-os tabletként is használható notebookunk. Utóbbi ráadásul a cég egyik első terméke volt.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro


Szóval nálam az Alldocube, és az iPlay sorozat már amolyan sarokpont, amihez a többi kínai gyártó táblagépét hasonlítom.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 1

Az eltelt évek alatt ráadásul ezek a gépek egyre szebbek, egyre megbízhatóbbak is lettek. Az összeszerelés minősége, az anyagválasztás már bármelyik márkásabb gyártóval összetéveszthetővé teszi ezeket a tableteket. Az már csak ráadás jó hír, hogy nem csak minőségben, de erőben is próbálnak feljebb lépni, így mostanra már szinte minden tekintetben a Redmi tabletek szintjén vannak a gépeik. Vagyis a gépeik egy része.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 2

A mai bemutatóban pont egy ilyen masináról lesz szó, a címben is említett iPlay 50 Pro-ról.

Hol is lehet egy ilyen bemutatót elkezdeni? Hát persze, hogy a csomagolásnál, ugyanakkor sok szót nem érdemes erre fordítani. minőségi fekete doboz visszafogott nonfiguratív mintával. Így kell kinézni egy menő táblagép dobozának. Menőn!

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 3

Na és mi a menő még? Hát az iPlay 50 Pro maga!

Na, ne gondoljatok semmi nagy etvaszra, nincsenek matyóminták megy ilyesmi, ez „csak” egy tablet. Elől a kijelző, hátul a kamera, oldalt a gombok, meg a SIM-tálca. Viszont érzetre fémnek tűnik a hátlap, ráadásul azt a szögletes, a sarkokon kerekített dizájnt követi, mint a nagyok. Vagyis fogásra, érzetre akár egy előző szériás Xiaomi, vagy egy friss Redmi Tab is lehetne.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 4

Az összeszerelés hibátlan, nem nyekereg hajlításkor sem, azt ugyanakkor megjegyzem, hogy merevségre azért messze van egy Xiaomitól. Mondjuk Redmi Tab még nem volt a kezemben, ahhoz nem tudom hasonlítani. Az biztos, hogy elég könnyű, mindössze 466 grammot nyom a masina.

Persze azért szétesni nem akar, és simán fogdosva, nem tekergetve fel sem tűnik az ilyesmi.

Elől a nagy kijelző tehát, ami nem csak méretben nagy, a 10,4 colos IPS 2K-t, vagyis egész pontosan 2000 x 1200 pixeles felbontást tud. Nem egy AMOLED amúgy, de amit az IPS-ből ki lehet hozni, azt kihozták, a háttérvilágítás megfelelő (gyári adat alapján 300cd/㎡), a színek is bőven jók, és ahogy mondani szoktam, anno nem sírtunk az IPS miatt, sőt örültünk, mint majom a farkának, amikor végre megfizethető ársávba kerültek az IPS kijelzők.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 5

Kamera van a kijelző felett és van hátul is. Elől egy 5- hátul egy 8 megapixeles. Beszúrok ide néhány képet, hogy lássátok mit tud, de azt gondolom ez nem az a kategória, amire bármennyit szót is érdemes vesztegetni. Működnek, lehet velük fotózni, ha fotózni kell és más nincs kéznél. Mondjuk a gyártók sem erőltetik ezt a kamera kérdést, érzik szerintem, hogy kicsit felesleges. Íme, néhány kép, amit a hátlapi kamerával készítettem:

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 6 Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 7 Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 8

Ha körbeforgatjuk a gépet, akkor a peremeken ott lesz minden, amit megszokhattunk. Az egyik rövidebb oldalon a be- és kikapcsológomb, valamint a hangerőszabályzó (úristen, hol vannak már a régi idők lötyögő, gagyi kapcsolói), valamint egy hangszórórácsa. A gép tetején egy mikrofon és a SIM-tálca, utóbbi természetesen vagy két Nano SIM-et vagy egy SIM-et és egy maximum 2 TB-os memóriakártyát tud fogadni. Ennek a hosszabbik oldalnak a sarkán van a fülhallgató csati, a következő oldalon pedig egy Type-E csatlakozó és egy második hangszórórács. Az alsó élen nem találunk semmit.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 9

Bár bejön ez a ruha a tableten a lényeg mégsem kint, hanem bent van. A lapkakészlet lecserélődött, a Tiger helyett visszajött a MediaTek, mégpedig egy G99-es lapka képében. Szerettem a Tigert, jól skálázott lapkacsalád az is, bár még a legerősebb 6xx sorozat is gyengébb, mint a G99. Mondjuk olcsóbb is.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 10

A G99 amúgy két fürtbe rendezett magokat kapott. A felső fürtben a teljesítményigényes programokat szolgálja ki a két Cortex-A76, az alsó fürtben pedig a normál működésért felelős és energiatakarékosabb Cortex-A55 lapkák dolgoznak, ezekből természetesen hat, így ki is jön a 8 processzormag, amit a specifikáció ír.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 11

Mondanám, hogy sok erőssége van a G99-nek, de igazából, a papírforma tekintetében már csak egy a sok jól felszerelt lapkának. 4G mobilnet, 4 műholdas navigáción-es wifi és 5.2-es Bluetooth a jellemző adatok. Szenzorból kapunk gravitációs és fényszenzort. Utóbbihoz beszúrom, hogy alapból nincs bekapcsolva az automatikus fényerő a beállítások között, szóval, ha használni szeretnéd csak engedélyezd, működik megfelelően.

Amit nem szabad elfelejteni, hogy hiába azonosak a képességek egy olcsóbb Tiger lapkával, a navigáció például mérföldekkel jobb, pontosabb és gyorsabb. Szóval, a papírforma nem minden!

A központi lapka kapcsán a navigáción kívül fontos még megemlíteni a fejlett gyártástechnológiát (6 nanométeres csíkszélesség), a Tigerhez képest nagyságrendi változást hozó ARM Mali-G57 MC2 kétmagos grafikus gyorsítót. Ezek mellé még ott van 8 GB LPDDR4X memória, kellőképp gyors ahhoz, hogy az Alldocube iPlay 50 Pro akár játékra is alkalmas szerkezet legyen.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 12

Azt csak halkan teszem hozzá, hogy a G – vagyis gaming- jelölés a lapka típusában is erre predesztinálja. A teljesítmény terén nem ért nagy meglepetés, az előző G99-es lapkát tartalmazó táblagéphez nagyon hasonló eredményt dobott a gép, mondhatni hibahatáron belül van a 356 000 pont, ami a kijelzőn megjelent.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 13

A játékokhoz hozzá tartozik a jó hang is. Nos, ebből van, bár azt le kell szögeznem, hogy ez a dupla hangszórós megoldás mérföldekre van egy Xiaomi négyhangszórós hangrendszertől, de, ahogy azt mondani szoktam, nem is egy ligában játszanak.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 14

Szóval, a hangra ezen az árszinten egyáltalán nem lehet panaszunk, sőt, véleményem szerint inkább átlag feletti. Van benne némi dinamizmus, elvétve felfedezhetünk némi mélyet is. Azért, ha mód van rá a filmeket inkább egy jó Bluetooth fülessel nézném.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 15

Nem írtam még a háttértárról, ez alapban 128 GB-os, vagyis elég méretes és UFS2.1 technológiára épül. Ahogy feljebb már írtam, ezt bővíthetjük memóriakártyával, akár 2 terrással is, szóval azt gondolom, hogy a tárterülettel senkinek nem lesz problémája.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 16

Ha rosszat kell keresnem, akkor egyet találok csak, ez pedig a Widevine L1 tanúsítvány hiánya. Kicsit érthetetlen a dolog, hiszen az iPlay 50 friss verziója vagy a korábban tesztelt iPlay 50 Mini is tudja. Persze, azokban Tiger lapka van, talán ez a különbség.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 17

A mérleg túlsó serpenyőjébe viszont rengeteg jó tapasztalat került. A használható 2K felbontású kijelző, a 6000 mAh kapacitású akkumulátor (18 wattos gyorstöltéssel), a dual 4G mobilnet (VoLTE), a dual WiFi, a gyors és pontos GPS, a játékra is alkalmas központi egység a gyors GPU-val, és a remek sebességeket tudó memória.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 18

Végül néhány szó az operációs rendszerről. A gépen stock Android 12 fut a maga egyszerűségével, mások szerint puritánságával. Szerencsére már jó ideje nem divat a gépeket felesleges programokkal tele aggatni, igaz, az Alldocube esetén ez kezdetektől így volt, szerencsére most sem gondolták máshogy.

Szóval a rendszer egyszerű és a hardver okán természetesen gyors is. Akadásmentes élvezet szinte bármilyen program esetén.

Kanyarban előznek gyors és olcsó táblagépek – Alldocube iPlay 50 Pro 19

Mi ennek a rövid írásnak a konklúziója?

Nagyjából annyi, hogy ha az L1 hiánya nem zavar, akkor viszonylag olcsón hozzájuthatsz egy Redmi Tab képességű táblagéphez ahhoz képest olcsón. Az Alldocube megint remek kis gépet pakolt az asztalra, ami megfelel az erősebb teljesítményt kívánó szoftverek, játékok alá is.

A végére az ár. Addig könyörögtem, amíg a publikus kupon helyett kaptam egy másikat, ahhoz képest további 4000 forint, vagyis plusz ~8 százalék engedménnyel. Sajnos csak 10 darab van ehhez a kuponhoz engedélyezve, és ha publikus lesz a cikkem pillanatok alatt elcsenik a kódot, szóval, vedd és vidd, amíg van.

Használd a BGaf4eb0 kuponkódot, és a cseh raktárból rendelve az ár 72 700 forint helyett 57 829 forint lesz itt:

 

Alldocube iPlay 50 Pro tablet

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.