Válassza az Oldal lehetőséget

ALLDOCUBE M5X 4G tablet bemutató

ALLDOCUBE M5X 4G tablet bemutató

Erős is, szép is, jó is, ráadásul az ára is barátságos az ALLDOCUBE M5X 4G tabletnek.

ALLDOCUBE M5X 4G tablet bemutató


 

Bevezető

Ebből a gépből most kivételesen nem rendelek tesztre, egy hasonló, egy másik gyártótól még az asztalomon várja, hogy írjak róla, de ez eddig elmaradt időhiány miatt. Ennek ellenére fontosnak érzem, hogy legalább egy rövid összefoglalót írjak róla, mert a képességei nagyon jók, nagyon jól néz ki, ráadásul a bevezető akcióban az ára iskellemes.

Ahogy azt már többször írtam, sokan temetik a téblagépeket. Anno megváltásként gondoltak rá, olyan új eszkönek tekintették, ami megújítja az eszközeinket, akár az asztali gépeinket is erre cseréljük majd. Ez végül nem következett be, de azért a táblák szép lassan megtalálták helyüket a lakásban. Napjainkra sokat változott a világ, igazából nem is meglepő, hogy sokan a táblagépek végnapjairól beszélnek. A telefonok egyre nőnek, emiatt a legkisebb képátlójű tabletek, a 7 colosak lényegében meg is szűntek. A jelenleg kicsinek számító 8 colos gépek és egy átlagos képernyőjű telefon között sokszor már 2 col különbség sincs. Emiatt sokan gondolják, hogy a 8 colos gépeknek sincs már értelme, amivel azért én még erősen vitatkoznék.

Ha azonban így is lenne, vagyis a 8 colos gépeknek nincs értelmük, ez a 10 colosokra már biztos nem igaz. Már csak azért sem, mert ezek a hardverek egyre erősebbek, így manapság már egy egszerű tábla is erősebb, mint anno a netbooknak nevezett apró, de billentyűzettel ellátott masinák. Így van ez az ALLDOCUBE M5X 4G esetén is, hiszen a meglehetősen mutatós gép erős harvert, sok memóriát és háttértárat kapott. Mindent tud lényegében amit egy telefon, így nem kell lemondanunk például a navigációról sem.

A lényeg tehát, hogy véleményem szerint a táblagépeknek egyáltalán nem reszeltek, sőt, meg van az a terület, amire sokkal jobbak, kényelmesebben használhatók, mint egy telefon, ráadásul, bár a méretük nagyobb, az áruk semmivel sem magasabb, sőt mondhatjuk jóval alacsonyabb, mint egy hasonló hardverrel szerelt telefonnak.


 

Hardver

Az ALLDOCUBE M5X 4G a nagyobb, tíz colos darabok közül való, így azt gondoljuk, hogy például utazáshoz pont jó, hogy ne kelljen magunkkal notebookot cipelni. Ez a gép nem csak a kijelző, hanem a belül található hardver miatt is alkalmas erre. A központi egység a MediaTek Helio X27, ami nem kevesebb, mint 10 magot dolgoztat, ezek közül pedig kettő a combos ARM Cortex-A72, amik a legfelső fürtben foglalnak helyet, és teljesítmény igényes alkalmazások indításakor dobják be az erejüket. Ezek a magok akár 2,6 GHz-en is képesek pörögni.

ALLDOCUBE M5X 3

A modern központi egységbe modern GPU is került. Az ARM Mali-T880 MP4 ereje alkalmassá teszi a táblát arra is, hogy a legújabb játékokat futtassuk rajta. Erre a rengeteg izomra amúgy szükség is van, mert a kijelző nem csak a képátló, hanem a felbontás szempontjából is kiemelkedő. A ragyogó színekkel operáló Sharp panel felbontása 2,5K, vagyis 2560 x 1600 pixel. A mulitaszkos futást 4 GB RAM segíti, a beépített tár 64 GB-os.

ALLDOCUBE M5X 2

A táblagépben természetesen van Bluetooth és wifi, előbbi 4.2-es, utóbbi pedig támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat. Az ac szabványból már sejthető, hogy a wifi kétcsatornás, vagyis az elterjedtebb 2,4 GHz mellé megkapjuk az 5 GHz-es hálózatokhoz csatlakozás lehetőségét is. A rádiók között megtaláljuk a 4G támogatást is, rádásul van benne B20 is, vagyis itthon is használható a nagysebességű LTE kapcsolaton keresztül elérhető mobilnet. További jó hír, hogy a gépbe akár két SIM-kártyát is tehetünk. Egy modern tabletből, legalábbis ebben a kategóriában már nem maradhat ki a már említett GPS / GLONASS / BeiDou műholdak jelének vételéhez szükséges hardbver sem, így akár navigációra is alkalmas a szerkezet.

ALLDOCUBE M5X 6

A gépen elől és hátul is találunk kamerát, igaz, ezek felbontása kicsit elmarad a manapság elvárttól. Az előlapi 2 megapixeles megoldás tökéletes videotelefonáláshoz, a hátlapi 5 megapixel pedig, persze, ha a lencserendszer is megfelelő az alapszintű fotózáshoz és vidózáshoz. Azt mondjuk mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a tabletek alapvetően nem fotózáshoz lettek kitalálva, így talán a fényképezők képessége lesz az utolsó, amit a vásárláskor figyelembe fogunk venni.

Nem említettük még az operációs rendszert, ami ebben az esetben az Android 8-as verziója, illetve nem szóltunk az akkumulátorról sem, ami egy 6600 mAh kapacitású darab. Ezzel a gyártó egésznapos használatot ígér, amit kicsit kétkedve fogadunk. Tény, hogy a 6600 mAh elég lehet ahhoz, hogy normál használat mellett kibírja a gép napi egy töltéssel, de az biztos, hogy ez a kapacitás nem fogja tudni 10-12 órán keresztül a hatalmas kijelzőt. Végezetül, ami még fontos lehet a hang, mert a leírás szerint sztereó hangsugárzó került az ALLDOCUBE tabletjébe.


 

Külső

ALLDOCUBE M5X 5

Amiről még mindig nem szóltunk az a gép kinézete. Mondhatjuk tipikus tablet, hátul nagy lemez, elől nagy kijelző. Ettől függetlenül, legalábbis a képek alapján igazán mutatós a cucc, a kijelző körüli fehér keret az Apple megoldásait idézi, és mint ilyen elegánsnak is mondható. A hátlap mattosított, ami valószínűleg kevéssé gyűjti majd az ujjlenyomatot és nem is akar állandóan kicsúszni a kezünkből.


 

Ár

ALLDOCUBE M5X 4

Ahogy szoktuk a végére hagytuk az árat. A gép alapára 200 dollár, vagyis kicsivel több, mint 57 ezer forintot kell érte a kasszánál hagyni. Szerencsére január 7 és 13 között a gép bevezető akciója zajlik, ennek keretében kapunk 10 százalék engedményt. Sőt, a január hetediki induláskor (ez valószínűleg hatodika délután 6 óra lesz haza idő szerint) az első 100 vásárló további 10 dollárt faraghat az árból, így pedig 15 százalékkal olcsóbban, nagyjából 49 ezer forintért lehet majd megszerezni.

További adatok, képek és vásárlás itt: ALLDOCUBE M5X 4G tablet

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.