Válassza az Oldal lehetőséget

Chuwi Hi9 – Egy olcsó tablet játékosoknak

Chuwi Hi9 – Egy olcsó tablet játékosoknak

Közel sem hibátlan, de az árát nagyon is megéri!

chuwi hi9 9

Sokan vannak, akik a tabletek halálát jósolják, és meg kell mondanunk, könnyen lehet, hogy igazuk van. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy napjainkra érték el a hardverek végre azt a szintet, amikor is olcsón, de viszonylag nagy teljesítményt kapunk már a táblagépektől is.

A piac azonban szűkül, két oldalról is fojtogatják a táblákat. Alulról a telefonok, amiknél a hat col már egyáltalán nem ritka, de akad bőven e fölötti méret is, felülről pedig ott vannak az egyre könyebbé, vékonyabbá váló noteszgépek, sok esetben már mobil platformra építkezve.

chuwi hi9 1

Ennek ellenére még mindig sok féle táblagépet vehetünk. A hét coltól akár a 13 colos méretig találunk mindenféle erősségű megoldást, de a legkedveltebbek talán a 10 colos masinák. Jelen bemutatónkban egy olyan gépet ismerhettek meg, ami a leggyakoribb 7- és 10 colos táblák között félúton helyezkedik el, a képátlója 8,4 col. A gép gyártója kimondottan játékosoknak ajánlja termékét, megpróbálunk utána járni, hogy valóban alkalmas e erre a célra.

Mivel A Chuwi Hi9 jelenleg akciós, és ebben az akcióban tényleg nagyon jó áron vehetjük meg feltúrtuk a netet, hogy megnézzük a különböző tesztekben hogy teljesített. Ez a cikk sok teszter véleményének összegzése lesz, mintegy verdikt, amiben kiderül az igazság!

 

Külső

Abban mindenki egyetért, hogy ez a tablet nem szép. Mondjuk nem is ronda, igazából csak egy teljesen átlagos kinézetű szerkezet, aminek építéséhez a közepesnél kicsit rosszabb anyagokat használtak fel. Szóval, aki ilyet vesz az ne számítson egy ipari műremekre, műanyag minden, a hátlap is, ami kicsit olcsó benyomást tesz. Annyi előnye mégis van, hogy nem találkozunk a kínai tableteknél sűrűn felmerülő hibával, miszerint az amúgy is gyenge WiFi rádió jelét a fém hátlap tovább rontja, hogy aztán a routertől 5 méterre megszűnjön a vezeték mentes internet.

chuwi hi9 2

A dizájn tehát csapnivaló, itt minden a spórolásról szól, de amit itt megspórolnak, azt remélhetőleg ráköltik a belsőre, ami azért lássuk be sokkal fontosabb. A gép se nem vastag, se nem vékony, olyan átlagos forma. A kijelző képaránya a megszokott 16:9, itt még nem kell a telefonoknál terjedő 18:9-es képaránnyal foglalkoznunk. A panel felett egy 2,5D-s üveg van, vagyis a borítás szélei kerekítettek.

chuwi hi9 4

A spártai dizájnt erősíti, hogy nem kényeztettek el minket csatlakozók tucatjaival. Csak a legszükségesebbeket kapjuk, egy USB portot, egy fejhallgató csatlakozót és egy microSD kártyahelyet. A hátlap folytonosságát csak a hangszóró rácsa szakítja meg, ami a hátlap alsó felén található, pont ott, ahol fogni fogjuk, ha a vízszintes helyzetben lévő gépen játszani szeretnénk.

 

Specifikáció és szoftver

Eddig csak reménykedhettünk abban, hogy a külsőn megspórolt pénzt a belsőre költötték, most kiderül valóban így történt-e. Kezdjük az erősebb részekkel, jelesül a kijelzővel, ami felül múlja a várakozásokat, de mint később látható lesz vissza is húzza a teljesítményt. A beépített panel 2560 x 1600 pixel felbontású, ami a 8,4 colos képátlóval eszement pixelsűrűséget, ezzel pedig az átlagnál magasan jobb képminőséget eredményez. Csak hogy érezzétek, jobb a pixelsűrűsége mint a méretben hozzá hasonló iPda Mininek, Papíron a Chuwi Hi9 minden bizonnyal nagy bang-ot kínál a kis pénzekért. A kijelző egyedül megéri az árát, egy 8,4 hüvelykes LCD-kijelzőt, amelynek felbontása 2560 × 1600. Ez sokkal magasabb képpontsűrűséget biztosít, mint a legközelebbi iPad mini 4.

chuwi hi9 5

Memória szempontjából sem állunk rosszul, tableteknél a 4 GB egészen tisztességesnek mondható. A háttértár kicsit talán átlagon felüli is, hiszen a 64 GB kimondottan nagynak tekinthető abban a kategóriában, amiben a Chuwi gépe játszik. Van kamera is, két darab. Hátul egy 5 megapixeles, elől egy kettes dolgozik, de a tesztelők abban sajnos egyetértenek, hogy nem elég, hogy alacsony a felbontás még a készülő képek minősége is csapnivaló. Szóval fotózáshoz ne akarjuk ezt a gépet használni, mert sírás lesz a vége.

chuwi hi9 6

A végére maradt a központi egység. Sajnos ebben a táblagépben nem Snapdragon, hanem MTK lapka dolgozik, abból pedig egy olyan fajta, amit kimondottan tabletekhez fejlesztettek ki. Sajnos csak négy magja van, de legalább a négy magból kettő nem a gyengébb Cortex-A53, hanem a jóval fejlettebb Cortex-A72. Ebből következik, hogy alacsonyabb terhelésnél csak az alsó két lassabb mag dolgozik, ami várhatóan jót fog tenni az energiagazdálkodásnak.

chuwi hi9 7

A 64 bites processzor mellett a grafikai feladatokért egy Imagination PowerVR GX6250 típusú GPU felel. Nem mondjuk, hogy nem lehetne jobb, de a tesztek szerint azért elfogadható a gép összteljesítménye.

A Chuwi a Hi9-et Android 7-el szállítja, ami jobb mintha Android 6 lenne rajta, de azért semmiképp nem mernénk a pozitívumok közé sorolni, hogy egy szerencsétlen Android 7.1.1-re sem futotta. Azért persze nem lesz ez olyan nagy probléma, jó ez az Android ebben a változatban is, főleg, hogy pletykálkodnak egy esetleges Oreóra történő frissítésről is.

 

Teljesítmény és akkumulátor

Rajta, itt az idő, hogy a majom beugorjon a vízbe, mi pedig megtudjuk, hogy érdemes-e pénzt adni a gépre. A neten találunk teszteket, eredményeket mindenféle szintetikus benchmarkból. Ezek viszonyítási pontnak jók, de sokat nem árulnak el arról, hogy milyen érzés egy táblagépet a mindennapokban használni.

Nos, az értékelések szerint nincs nagy hiba ezzel. A multimédia képességek teljesen jók, a 4 GB memória megteszi a hatását, még nagyobb felbontású videók lejátszásánál sincs hiba. A hangszóró persze nem egy Hi-Fi minőség, de jobbank írják le, mint amire elsőre számítanák a gépezettől. Hátrányául két dolgot hoznak fel, az egyik, amit már feljebb említettünk, vagyis, hogy játék közben az ember óhatatlanul is lefogja, a másik, hogy el tudtunk volna viselni egy előre sugárzó sztereó megoldást helyette. Na, de ahogy többször említettük, az igazi kérdés, hogy az árát megéri-e, és egyelőre úgy tűnik, hogy igen. Ettől a kategóriától sztereó hangsugárzót csak almainkban láttuk, csak aztán belelógott a kezünk a bilibe és a Chuwi Hi9-el ébredtünk.

chuwi hi9 3

Tényleges teszteknél, vagyis játékok közben a gép az elvárható módon teljesített. A Modern Combat 5 és az Asphalt 8 Airborne meg sem kottyant neki, de az Injustice 2 grafikája már komolyan fojtogatta. Itt lép be a képbe újra a kijelző. Bár dicséretes, hogy ennyire jó panelt kaptunk, ez a játékok futtatása közben kimondottan káros a teljesítményre. Minél több a képpont annál nagyobb erő kell a processzor és a GPU részéről, hogy a grafikát megfelelő sebességgel mozgassa. A Chuwi Hi9 őrült felbontásához képest tehát még meglepő is az erő amit a gép mutat, ugyanakkor egy csupán FHD felbontást tudó kijelzővel valószínűleg még jobb eredményt kapnánk.

Az akkumulátoros üzemidő egy tabletnél igen fontos szempont. A gépben található 5000 mAh kapacitású egység teljesen átlagosnak mondható a kategóriában, de azért az olcsóbb kínai konkurensekbe sokszor ennél is jóval gyengébb kerül. Szóval mondhatjuk, ahogy az 5000-es értékkel elégedettek lehetünk.

chuwi hi9 8

A mérések szerint ezt az akkumulátort nagyjából két óra alatt tudjuk maximumra tölteni, a merítés pedig attól függően, hogy mire használjuk, de elmondható, hogy átlagos felhasználás mellett, ami egy kis internet egy kis játék mellett elérte a hét órát. Ehhez azért kell, hogy ne engedjük a fényerőt kénye kedve szerint állítani, hanem állandóan 50 százalékon használjuk.

A kijelzőt már többször említettük, de hogy menyire voltak vele a tesztelők elégedettek még nem mondtuk. A leírások szerint a felhasznált panel fényereje megfelelő akár kültéren történő használathoz is. A színek élénkek és pontosak, a betekintési szögek is megfelelőek, így elmondható, hogy a Chuwi Hi9-ben a legerősebb összetevő még mindig a hibátlannak mondható kijelző!

 

Összegzés

Ahogy már többször is említettük az ár ismerete nélkül nem érdemes a teljesítményt értékelni, így lássuk elsőként, hogy mennyiért vehetjük meg ezt a tabletet. A bevezetőben említettük, hogy akciós az ár, ez pedig forintban most nagyjából 42 500-at jelent.

Hogy megéri-e az árát? Ismerve a jelenleg itthon kapható tableteket a válasz az, hogy igen. Nem állítjuk, hogy ez az évszázad vétele, de az egyre fogyatkozó tablet kínálatból mindenképpen a jobbak között van. A cikk végére kaptok néhány tesztprogramban elért pontszámot is, amikből látszik, hogy a gép közel sem a reménytelen kategóriát erősíti, hanem akár játékokban is jól használható kísérőnk lehet hosszú utakon.

A gépet a CHUWIHi9 kuponkóddal 52 ezer forint helyett nagyjából 42 500 forintért itt tudjátok megvenni: Chuwi Hi 9 Gaming tablet

Antutu 74 101 
3D 13 923 
UX 27 467 
CPU 25827 
RAM 6884 

 

3D Mark  708
Graphics 621
Physics 1397

 

PC Mark 4375
Web Browsing 4968
Video Editing 4424
Writing 3100
Photo editing 5507

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.