Válassza az Oldal lehetőséget

Nem spóroltak ki semmit a Xiaomi új táblagépéből, az Mi Pad 4-ből

Nem spóroltak ki semmit a Xiaomi új táblagépéből, az Mi Pad 4-ből

Jó ideje adós a cég egy friss tablettel. Most megkaptuk és nem csalódtunk!

 Xiaomi Mi Pad 4 8

A Xiaominál a táblagépek amolyan mostohagyerekként voltak kezelve eddig. Volt ugyan ilyen termék a palettán, de rég nem frissült, nem is nagyon lehetett már hozzájutni a hármas sorozathoz. Most végre itt az utód, a Xiaomi Mi Pad 4, ami meglehetősen ütős hardverrel kápráztat el minket.


 

Processzor

A telefonoknál is, táblagépeknél a központi egységgel szoktuk kezdeni a hardver bemutatását. A Xiaomi ezen sem spórolt, kellemesen izmos lapkát tettek a táblájukba. Ez nem más, mint a Qualcomm Snapdragon 660, amivel idén már több telefonban, például a drágábbik Elephone U-ban, a Pro jelüben is találkozhattunk, de ez hajtja majd a Xiaomi következő generációs óriás mobilját is, az Mi MAX 3-at is!

A Qualcomm Snapdragon 660 MSM8976 Plus nyolc magot dolgoztat a processzorban, azonban ezek nem ARM, hanem Kyro magok. A Snapdragon 660-ról tudni kell, hogy a Qualcomm a középkategóriás telefonokba szánja, ám azt is érdemes tudni, hogy a fejlesztéseknek hála teljesítményben megközelíti az előző év csúcsmegoldását, a Snapdragon 835-öt, attól 10-15 százalékkal marad el!

snapdragon 660 3

A Snapdragon 660 tehát nyolc magot kapott, ezek is két csoportba osztva dolgoznak. Az alsó, lassabb fürtben négy darab 1,84 GHz-en, a második gyorsabb csoportban pedig négy darab 2,2 GHz-es maximális órajelen működő Kyro 260-as mag dolgozik. Ez a lapka 14 nanométeres csíkszélességen készül, szintén 64 bites, a támogatott utasításkészlet pedig az ARMv8. A központi lapkában a processzor mellé integrált grafikus gyorsító ennél a telefonnál egy Adreno 512.

snapdragon 660 2

Napjainkban a központi egységeket gyártó cégek nagy hangsúlyt fektetnek a nyers erő mellett a multimédiás képességek fejlesztésére is. Emiatt aztán egy olyan középkategóriás lapkából, mint a Snapdragon 660 sem maradhat ki a fejlett kameratámogatás. Ennél az egységnél a rá épülő telefonok, ha egy hátlapi kamerát használnak, akkor akár 24 pixeles szenzort is tehetnek az optika alá, de ha két kamera van, akkor is felmehetnek 16 megapixelig, természetesen kameránként. A kamerákat támogató képességek között olyanokat találunk, mint a Zero Shutter Lag, vagyis az elsütő billentyű lenyomása után nincs késlekedés, azonnal elkészül a kép, kapunk hybrid autofocus-t és optikai zoomot is, már persze, ha a telefon gyártója felhasználja ezeket a Snapdragon lapkában rejlő lehetőségeket.

snapdragon 660 1

A Snapdragon 660 ezen kívül maximum 2560 x 1200 pixeles kijelzőt tud meghajtani, a videó felvételi lehetőség pedig lehet 4K 30 FPS vagy 1080p akár 120 FPS sebességgel. Ezek már komoly képességek, főleg, ha tudjuk, hogy még mindig „csak” egy középkategóriás lapkáról beszélünk.


 

Memória, háttértár

Xiaomi Mi Pad 4 1

Következzenek a gigabájtok, mert ezek is kötődnek a központi lapkához, mert például az abba integrált memóriavezérlőtől függ milyen memóriafajtát lehet a gépbe építeni. A Xiaomi a tablet kétféle kiépítésben lesz megvásárolható. Az olcsóbbik példányban 3 GB RAM mellett 32 GB tárhelyet, a drágábban pedig 4 GB RAM mellett 64 tárhelyet kapunk. A memória a gyorsabb LPDDR4X, ami persze nem is csoda, hiszen a Sapdragon 660 nem egy régi lapka, így elvárható, hogy ne DDR3 memóriát kelljen mellé pakolni. Azon sem lepődünk, meg, hogy az integrált memóriavezérlőnek hála már kétcsatornás üzemmódot is kapunk. A háttértár típusa mérettől függetlenül a megszokott eMMC 5.1-re épülő megoldás.


 

Kijelző

Xiaomi Mi Pad 4 2

A kijelző miatt sem kell panaszkodnunk, ugyanakkor el kell ismerni, hogy kiugróan jó sem lett. Persze az IPS technológiára épülő, 1920 x 1200 pixeles panel a maga nyolc colos képátlójával épp elegendő pixelsűrűséget ad ahhoz, hogy ne szomorkodjunk. Kicsit menjünk bele a részletekbe, itt egy csomó adat még, hogy tudjátok mire számíthattok!

A képátló tehát 8 col, ez pontosan 20,32 centimétert jelent. Ehhez a képátlóhoz tartozik egy 17,23 és egy 10,77 centiméteres oldal, ezekből az adatokból pedig rövid matekolás után kiszámítható, hogy az oldalak aránya 16:10-es. Feljebb említettk a pixelsűrűséget, ami konkrétan 283 ppi. Az IPS panel színmélysége 24 bit, a kontrasztarány 1200:1-hez. A kijelző panelje a vékony peremeknek hála az előlap jelentős részét elfoglalja, konkrétan 77,3 százalékát.


 

Kamerák

Xiaomi Mi Pad 4 6

A Xiaomi Mi Pad 4-en két kamerát használhatunk. Ahogy a telefonoknál, úgy itt is két különböző darab vár minket. A gyengébbik egy Samsung S5K5E8 szenzorral dolgozik, ami 4,92 megapixeles és egy f/2.0 rekeszértékű objektív alatt ücsörög. Az erősebb kamera akár telefonba is elmehetne, igaz nem egy felsőkategóriásba, de egy közepesbe mindenképpen. Az Omnivision OV13855 lapkája felbontás terén 13 megapixelt tud felmutatni, amivel 4160 x 3120 pixeles fotókat vagy 30 képkocka sebességgel teljes HD videókat rögzíthetünk. A rekeszérték itt is f/2.0, ami kimondottan jónak száítana egy telefon esetén is, tablettől pedig kitűnőnek mondanám.


 

Egyéb képességek

Xiaomi Mi Pad 4 3

A Xiaomi Mi Pad 4 kétféle memória és háttértár kiépítésben érhető el, a varianciát pedig tovább növeli, hogy ezekből választhatunk 4g vagy wifi verziót. Utóbbi értelemszerűen nem támogatja a SIM-kártya használatot, de sajnos előbbivel sem leszünk felhötlenül boldogak, mert 4G-t nem fogunk tudni használni, kimaradt a B20 800 MHz-es sáv támogatása.

Ami miatt viszont biztos nem fogunk bánkódni, az a vezeték nélküli hálózatok elérésének képessége. A Xiaomi táblagépében kétcsatornás, 2×2 MIMO-s, 802.11ac szabványú csatolót találunk, ami garancia arra, hhogy kellemes sebességgel szörföljünk egy jó minőségű router mellett.

Rádiókból kapunk még Bluetooth-t, ráadásul 5.0 szabványút, és használhatunk navigációs programokat is, mert nem maradt a GPS, Glonass és BeiDou támogatás sem. Csatlakozóból kétféle jár a géphez, egy normál fülhallgató aljzat, ami a szokásos jack, illetve egy Type-C kapu, amin keresztül tölthetjük a masinát, illetve fájlokat másolgathatunk rajta. A végére még egy lényeges dolog maradt, ez pedig az akkumulátor, ami Lítium Polimer alapú és 6000 mAh kapacítású.


 

Zárszó

Xiaomi Mi Pad 4 9

Ahogy a fentiekből látszik, a Xiaominál jó kis masinát pakoltak össze. Nem hibátlan, de közel van hozzá. Saját tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy bár papíron kapunk ennél jobb képességeket olcsóbban egyes feltörekvő gyártóktól, de a tabletek terén még durvább szívásokba futhatunk mint a telefonnoknál, ha a papíron jó képességek mellett nincs meg a megfelelő minőség. Könnyen elrepedő kijelzők, hónapok alatt tönkremenő akkumulátorok jellemezhetik az olcsó gépeket, így érdemes megfontolni, hogy egy bevált, nevesebb gyártó masinájába fektessük pénzünket.

Jelenleg a wifis, 4/64 GB-os veruió már ténylegesen megvásárolható, az LTE 4/64-es és a wifi 3/32-es elővételben kapható, a szállítás kezdete ezeknél a modelleknél augusztus 1, vagyis leghamarabb két hét múlva kerülhet postára, ha ma megrendeljük. Az árak a következőképpen alakulnak:

Xiaomi Mi Pad 4 4/64 GB wifi: 339,99 dollár 319,99 dollár – kuponkód: IT$TAMI4

Xiaomi Mi Pad 4 4/64 GB LTE: 375,99 dollár

Xiaomi Mi Pad 4 3/32 GB wifi: 289,99 dollár

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.