Válassza az Oldal lehetőséget

Digitális kutatóterem a Állambiztonsági Szolgálatok levéltárában

Az átalakítás érdekében a levéltár júliusban bezár, szeptemberben pedig már az országban egyedülálló, kizárólag elektronikus kutatóhelyekkel felszerelt galériával bővülve nyit meg újra.levltr A földszinten a papír alapú iratok kutatása többé-kevésbé a jelenlegi formájában működik tovább – tájékoztatta az MTI-t pénteken a Történeti Levéltár kutatószolgálata.

Mint a közleményük emlékeztetett, a Történeti Levéltár őrzi az egyik legkutatottabb magyarországi irategyüttest, kutatóterme szinte folyamatosan túlzsúfolt. A szocialista kor állambiztonsági iratai az évtizedes folyamatos használat során ráadásul rendkívül rossz állapotba kerültek, számos dosszié biztos pusztulásra lenne ítélve a jelenlegi kutatási gyakorlat mellett.

Az intézmény évek óta végzi a legkeresettebb iratok szkennelését, jelenleg már több mint kétmillió oldalnyi digitalizált iratállomány áll rendelkezésre. Mindez mostanáig csak a belső munkafolyamatokat segítette, a későbbiekben azonban a folyamatosan bővülő digitális iratanyag a gyorsabb és hatékonyabb kutatást szolgálhatja. [MTI]

A szerzőről