Válassza az Oldal lehetőséget

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt

A 1More ismét nagyot gurított az új fülesével, érdemes volt kipróbálni.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt


 

Bevezető

Abba a szerencsés helyzetbe kerültem ismét, hogy hazánkban elsőként próbálhattam ki egy új kütyüt, jelen esetben az egyik kedvenc gyártóm, a 1More új fülhallgatóját.

Amikor a gyártó felkért a tesztre, és elmondta, hogy milyen terméket kell tesztelnem azt gondoltam, hogy valami ultrakönnyű fülhallgatót küldenek. Erre asszociáltam az AERO elnevezésből, de mint utólag kiderült tévedtem.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 1

Az AERO ebben az esetben a légies hangzásra és a 3D hangképre akar utalni, aminek hála tényleg olyan érzés zenét hallgatni az új fülessel, mintha a színpad előtt lebegnénk. Szokatlan, de kimondottan jó érzés.


 

Csomagolás és külső

A 1More már nem lep meg a csomagolással. Nem hiszem, hogy lehetne ennél jobb. Rongyrázósabb maximum, ha mondjuk bőrrel burkolnák a dobozt, de ez már tényleg tök felesleges lenne. A kemény, jó minőségű, mágneses fedéllel záródó kartondoboz bőven elég.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 2

A fedelet kinyitva a megszokott vázlatrajzszerű ábrákat kapjuk, mintha a tervező felskiccelte volna, hogy szerinte miképp kell majd kinéznie a fülhallgatónak és a dokkoló-töltő doboznak. A grafika megadja a hangulatot.

A dobozban megtaláljuk a dokkolót, benne a két fülessel. Alatta egy kisebb dobozban ottvannak a különböző méretű dugók, ezekből a fülesen lévővel együtt 4 méretet kapunk. Ezen kívül már csak a Type-C kábel és egy leírás vár minket.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 3

A 1More AERO a számomra szimpatikusabb forma. Jobban kedvelem azokat a füleseket, amiken van egy kis szár, mint azokat, amik egy nagyobb golyóban végződnek. Ez persze egyedi ízlés kérdése, de emiatt eleve több kedvvel pattintottam ki a dokkolóból az AERO-t.

A dokkoló és a fülhallgató a 1More-tól már elvárható módon tökéltes az anyagválasztás és az összeszerelés szempontjából. A külső kapcsán semmibe nem lehet belekötni!

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 4


 

Papírforma

A 1MORE AERO a Bluetooth 5.2-es verzióját használja, ami csak az AAC-t és az SBC-t támogatja, az aptX-et és az LDAC-t nem. Ez némi hátrányt jelent a komolyabb megoldásokhoz képest, de szerencsére a gyártó a szokásos módon rendkívül jó minőségű, 10 milliméteres DLC dinamikus meghajtókkal rakta össze az AERO-t, ami erősen kompenzálja a két HD mód hiányát. A gyártó sajtó részére kiadott anyagaiban kiemeli a membrán anyagát, amire azt írják, hogy Diamond-Like-Carbon (ez a DLC), vagyis gyémántszerű szén.

A DLC bevonat nem új dolog, évek óta használják már a felsőkategóriás fej- és fülhallgatóknál membránok bevonataként. A gyártók folyamatosan kísérleteznek a különböző anyagokkal, mert a jó membránnak merevnek kell lennie, kis tömeggel kell rendelkeznie és jó csillapítás is kell, hogy a rezgés közben létrejövő felesleges mozgásokat elnyelje.

Az Apple például használt már gyapjúval bevont papírt a membrán közepén található púphoz, körülötte a membrán többi része pedig kompozit polimerből készült. De az ilyen érdekes megoldások mellett a gyártók próbálkoznak a bőrtől a fémekig mindenféle anyagokkal, például a DLC-vel is. A DLC merevsége sok fém merevségét meghaladja, egyéb jellegzetességeiben a gyémánthoz hasonlít, így nagyon kemény, nagyon jó a kopásállósága, és ami még lényeges jó a korrózióállósága is.

A leírások szerint a DLC membránok különösen tiszta hangzással rendelkeznek, nagyon jó a precíziós hangvisszadási jellemzőjük. Különösen közép és magas tartományban élesen és rendkívül tisztán szólnak, a mélyhangok esetén, a fent leírt tulajdonságok miatt gyorsak és pontosak a mozgások, így a hangok dinamikusak és torzítástól mentesek.

A fülhallgatóban természetesen van aktív zajcsökkentés, és mint a 1More-tól megszokhattuk ez igen jól variálható megoldás. A QuietMax™ ANC Technology elnevezésű rendszer 6 mikrofont (oldalanként 3-3) használ, ezekkel figyeli a hallójáratba jutó zaj mennyiségét és persze a külvilág zajait is. A gyártó kiemeli, hogy a zajszűrés elérheti a 42 dB-t is.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 5

A zajszűrést természetesen több fokozatban használhatjuk (ANC Strong / ANC Mild / Adaptive Mode / WNR Mode / ANC Off), illetve van dinamikus mód is, utóbbinál, ahogy a neve is mutatja a füles automatikusan állítja be a zajszűrés módját és mértékét a környezeti zajoktól függően.

Természetesen kapunk Transparent módot is, ilyenkor a fülhallgató a környezeti zajok egy részét beengedi, hogy a fülhallgató ne szigeteljen el minket teljesen a külvilágtól. Mindenképpen fontos kiemelni, hogy a konkurens gyártók megoldásánál, ahol az ANC ki vagy bekapcsolható csak jóval rugalmasabb a 1More megoldása.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 6

A 1More AERO egy töltéssel 5-7 óra lejátszási időt ad. Előbbi az aktív zajcsökkentéssel, utóbbi anélkül értendő. A töltő, dokkoló doboz háromszor tudja teljesen feltölteni a lemerült fülhallgatókat. Természetesen vízállóságot is kapunk, mégpedig IPX5-ös besorolásút.

A végére hagytam a legérdekesebb tételt, aminek neve Spatial Audio, magyarul Térbeli Audio. Hasonló megoldás már létezett az Apple AirPodsnál, de azoktól eltérően a térbeli hangzás kialakításához nem szükséges Dolby Digital, Dolby Atmos 5.1 vagy 7.1 csatornás felvétel, egyszerű sztereó hangzás is elegendő.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 7

A 1More AERO a beépített giroszkópoknak és a fejkövető 3D algoritmusnak köszönhetően képes arra, hogy érzékelje a fejtartásunkat (ez is kapott nevet, Dynamic Head Tracking Technology néven hivatkoznak rá), és valós időben, a mozgással egyidejűleg ehhez igazítsa a hangok irányát.

Egyértelműen ez az utolsó tulajdonság az, ami miatt örülök annak, hogy kipróbálhattam a 1More AERO-t.

Specifikáció

Modell: ES903
Egy fülhallgató tömege: 4,9 g
Töltőtok tömege: 45,2 g
Bruttó tömeg: 55,1 g
Fülhallgató méretei: 39,42 x 20,33 x 24,36 mm
Töltőtok méretei: 61,99 x 56,40 x 25,5 mm
Egy fülhallgató akkumulátor kapacitása: 40 mAh
Töltőtok akkumulátor kapacitása: 450 mAh
Fülhallgató töltési ideje: 1 óra
Töltőtok töltési ideje: 2 óra
Lejátszási idő (ANC kikapcsolva) 7 óra
Lejátszási idő tokkal együtt (ANC kikapcsolva) 28 óra
Lejátszási idő (ANC bekapcsolva) 5 óra
Lejátszási idő tokkal együtt (ANC bekapcsolva) 20 óra
Hangszóró impedanciája: 32 Ω
Bluetooth-tartomány: 10 m (szabadtéren)
Bluetooth verzió: Bluetooth 5.2
Bluetooth protokollok: HFP / A2DP / AVRCP
Frekvenciatartomány: 2400 GHz ~ 2,4835 GHz

 


 

Applikáció

Ha ki szeretnénk használni az összes képességet, akkor használnunk kell a programot, szóval ez nem olyan megoldás, ami csak azért van, hogy elmondhassák telefonról (is) vezérelhető. Innen tudjuk kapcsolni a zajcsökkentés profiljait, vagy tudunk választani a rengeteg előre programozott hangkép közül.

Láthatjuk a fülesek töltöttégét oldalanként és láthatjuk a töltődoboz töltöttségét is. Ezt kimondottan szerettem, jó tudni mennyi ideig használhatom még, nem az történik, hogy egyszer csak elhallgat.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 8

A töltöttségek alatt találjuk az ANC bekapcsolóját. Ezt választva megjelenik egy újabb menü, itt 4 ANC verzióból válogathatunk. Az ANC mellett a Transparent mód kapcsolója, utána az ANC funkció kikapcsolója található.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 9 Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 10

A Custom Settings alatt beállíthatjuk, hogy mi történjen, ha hozzáérünk a füleshez. Ezzel kapcsolatban lenne két észrevételem.

Az első, hogy kikapcsolhatjuk a hangasszisztens, aminek örülök, sosem használom, itt a helyére más funkciót tudok programozni. A másik, hogy a fülesnél nincs olyan opció, hogy egyszer érünk hozzá, és csinál valamit (leáll a zene, elindul, halkabb lesz vagy hangosabb stb.).

Biztos lesz, aki utálja ezt, olyan is aki szereti, elmondom miért. Az érintéssel vezérelhető füleseknél az egyik legidegesítőbb dolog, hogy ha véletlenül hozzáérsz (mondjuk a hajadat bazirgálod, felteszel egy napszemüveget, stb.), akkor leáll a zene, átugrik a következő számra, felhangosodik, lehalkul, vagyis történi valami, amit Te nem szerettél volna. Mivel itt nincs egyérintéses funkció nem fog ilyen előfordulni, ami jó!

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 11 Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 12

Viszont olyan jó az, amikor egy könnyed érintés és már jön is a következő szám, vagy kikapcsol a zene. Na, itt ilyen sem lesz, minimum két érintés kell, hogy valami történjen.

Szóval döntsétek el, hogy ez jó vagy sem. Szerintem inkább jó, és csak kicsit rossz.

A következő pont, a Smart Loudness arra jó, hogy a 1More AERO automatikusan képes legyen kompenzálni a mély és magas hangok hiányzó részeit, így pedig alacsonyabb hangerőn is teljes élményt kapunk. A kompenzáció mértéke állítható egy csúszka segítségével.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 13 Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 14

A következő menüpont az Sound Options. Ezalatt választhatjuk ki, hogy az előre beprogramozott 12 féle stúdióhangzásból válogatunk, vagy magunk álltjuk be a hangképet. Utóbbi esetben egy 10 csatornás equalizer lesz a segítségünkre.

A Spatial Audio-ról feljebb már írtam, ezen konfigurálnivalónk nincs, csak ki- vagy bekapcsolhatjuk.

Legalul a firmware frissítés lehetősége található.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 15 Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 16

Az új verziójú szoftverben megváltozott a Soothing sound menu helye, felkerült a jobb felső sarokban található 1More logo “mögé”. A Shooting sounds alatt relaxálós háttérzajok vannak. Az eső hangja, tengerzúgás, szél, stb. stb. stb. Rengeteg választható hang, ha csak simán ki akarod kapcsolni az agyadat. Tapasztalatból mondom, aki agymunkát végez nagyon jól fog jönni, hátra dőlsz 2-5 percre, bekapcsolsz egy hangot, és relax. Csak nehogy elaludj!

A logó alatti menüben van a Burn-in, amivel a fülest tudjuk “kiégetni”, itt tudjuk bekapcsolni az egy lejátszó több fülhallgató módot, itt van a Quick guide, ami megtanít használni a fülhallgatót, és kb. ennyi az applikáció.


 

Tapasztalatok

Kényelem

Kezdjük a kényelemmel. Nálam ezzel nincs gond. Jómagam a 1More Comfobuds Pro-t használom, ami méretre, tömegre, kialakításra lényegében megegyezik az AERO-val. Ki kell választani a megfelelő méretű szilikondugót és kis túlzással akár hetekig mászkálhatsz, úgy, hogy füledben lesz a füles, és nem fog zavarni.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 17

Ahogy fent írtam az anyagokkal, az összeszereléssel nincs hiba. A dokkoló bár nem kicsi, a formája miatt kényelmesen el van a farmerem első zsebében is, nem nyomja a combomat. Ha kinyitom a fedőt nem esnek ki a fülhallgatók, de annyira azért nem erős a mágnes, hogy gond legyen a kivétel a dobozból.

Akkumulátor, működési idő

Mondanám, hogy kiteszteltem a dolgot, de nem. Egész egyszerűen nem jutottam a végére. Sokat volt a fülemben a füles, de nem hallgatok non-stop zenét és nem is telefonálok 0-24-ben. A teszt alatt nem sikerült annyira lemerítenem a fülest, hogy a dokkoló is lemerüljön.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 18

Természetesen, amikor nem használtam mindig visszatettem a dobozába, ami aztán újra feltöltötte. A gyári adat szerint a töltődoboz és a fülesek akkumulátora kb. 28 óra használatot tesz lehetővé, ha nincs bekapcsolva az ANC, ha bekapcsoljuk kb. 20 óra áll a rendelkezésünkre. Én mondjuk sosem kapcsolom ki az ANC-t, mert minek is kapcsolnám.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 19

Feljebb nem írtam, de fontos megemlíteni, hogy a töltődoboz támogatja a Qi vezetéknélküli töltést, ami egy újabb bazi nagy pirospont a 1More AERO-nak.

Telefonálás, zajszűrés

Néhány napig gyakorlatilag folyamatosan a fülemben volt az AERO. Felénk sajnos metró nincs, villamos sincs, így csak autóban, buszon és gyalogosan tudtam kipróbálni a zajszűrést.

Ha röviden akarom írni, akkor a zajszűrés kényelmes, kellemes. Egyes füleseknél a furcsa csillapítás miatt szoktak a userek szédülésre panaszkodni, én ilyet nem tapasztaltam.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 20

A zajszűrés módjainak kapcsolgatásával nem csak a hangok mennyiségének, hanem az is változik, hogy milyen magasságú (vagy mélységű) hangból mennyit fogunk hallani, szóval érdemes lehet a különböző módokat kipróbálni. Például erős szélben a szélzaj csillapításra. A dinamikus mód nekem bejött, elég hatékony, és kényelmes, hogy nem kell kapcsolgatnom a módok között.

A Transparent mód is jól működik, bár itt is megfigyelhető, hogy a hangok egy része eltompul vagy szinte teljesen elnyelődik. Most például, ahogy a cikket írom és a fülemben a War Of The Words szól a billentyűzet zaja teljesen más, ahogy gépelek, mint fülhallgató nélkül.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 21

Természetesen lebonyolítottam nem egy hívást is a fülessel. A túloldalon nem panaszkodtak, mindegy volt, hogy utcán vagy zárt helyen telefonáltam. Én is tisztán, érthetően hallottam a másik felet minden esetben, szóval itt semmi izgalom.

Spatial Audio

Nem lesz könnyű dolgom, de megpróbálom szavakkal átadni az érzést, milyen, amikor a térhatású hangot bekapcsolom.

Ahogy feljebb írtam nem szükséges sokcsatornás hang ahhoz, hogy térhatást kapjunk, azonban nem mindegy, hogy mit hallgatunk térhatással. Egyes zenéknél jobban, másoknál kevésbé érvényesül a hatás. Például szimfonikus zenénnél elég erősen, ezért hallgatom most is a Világok háborúját.

Milyen a hatás? Nos, amikor bekapcsolom olyan érzésem támad, mintha kitágulna a tér körülöttem. Nem tudom másképp leírni ezt, a hangnak kiterjedése, mélysége lesz.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 22

Úgy képzeld el a dolgot, mintha a zene egy sima A4-es papírlap lenne, ami az arcodtól mondjuk 30 centire van kifeszítve. Ha forgatod a fejed a lap fordul veled, a sztereó ugyanúgy szól. Ez a normál sztereó hang. Amikor a Spatial Audio-t bekapcsolod, akkor a papírlap két szélét elkezded közelíten egymáshoz, a lap közepén pedig kialakul egy hullámforma, aminek a csúcsa távolodik az arcodtól. Ha elfordítoda fejed, akkor a hullám teteje nem mozdul a térben, nem fordul a fejeddel együtt. Nos, kb. ezt érzed a hanggal történni, amikor a funkciót bekapcsolod.

Becsukod a szemed és kicsit olyan érzésed lesz, mintha a színpad előtt lebegnél. A hatást iszonyatosan módon erősíti, hogy ha elfordítod vagy akár csak megdöntöd a fejed a hangok iránya megváltozik, a sztereó hatás nem fordul a fejeddel. Ha elfordítod a fejed a színpad közepe nem fog veled fordulni, marad az eredeti helyen.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 23

Az érdekes ebben az, hogy ha mondjuk az utcán vagy és sétálsz akkor nem marad örökre egy pontban a színpad közepe, ilyenkor alkalmazkodik a hang irány a séta irányához. Remélem érthető így, nem nagyon tudom másképp leírni a dolgot, a füles érzékeli, hogy csak a fejed fordítottad el, vagy befordultál a sarkon.

Nekem ez a dolog nagyon bejön, szerintem jócskán hozzátesz a zene élvezetéhez ez a „mutatvány”.

Hangminőség

A 1More jó ideje híres arról, hogy az árkategóriához képest remek hangzást ad, és ez most sincs másként. A minőségre nem mondanám, hogy brutális, egyszerűen csak nagyon jó, nagyon kiegyensúlyozott és nagyon kellemes az élmény, amit kapunk.

A füles hangja kellemesen meleg, inkább a mély és középhangok minőségében erős, a magasakban picit gyengébb. Ez nem jelenti azt, hogy valamelyik sávból kevés lenne, egyszerűen csak azt, hogy a részletesség, a felbontás az alsó és a középső sávban közelíti a tökéletest, míg felül egy picit csökken ez a részletesség.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 24

Az énekhang csodás, legyen szó férfi vagy női hangról. Szépen tisztán és érthetően szól középről, ahogy kell. Ezzel szemben a hangszerek kicsit kevésbé elkülöníthetők egymástól. A hangkép ezzel együtt kellemes, mégha kiemelkedően jónak nem is merném nevezni.

Közben vége lett a Világok háborújának és átkapcsoltam a Rocky Horror Picture Show-ra. 🙂

Természetesen kipróbáltam többféle zenével, és általánosságban az általam használt 1More Comfobuds Pro minőségét hozza, vagy csak kicsit marad le attól. Ez azért lényeges, mert ebben az olcsó kategóriában ezt szoktam zenehallgatásra ajánlani.


 

Összegzés

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 25

A 1More AERO remek füles lett. Nem kiemelkedően jó, nem egy őrületesen jó Hi-Fi fülhallgató, hanem egy nagyon jó, nagyon egyenletes teljesítményt nyújtó megoldás. Meleg és dinamikus mélyeket, remek, véleményem szerint kiemelkedően jó középtartományt, ragyogóan érthető énekhangot, és egy picit kevésbé részletes magas tartományt ad.

A telefonálás és a zajszűrés remek. A hang minősége tökéletes, a dinamikus ANC nekem nagyon bejött, de úgy általában az aktív ANC funkciók nagyon jól működtek.

Elképesztő 3D hangzás – 1More AERO fülhallgató teszt 26

Az AERO igazi újdonsága, a térhatás, vagy angol nevén a Spatial Audio remek dolog, egy újabb szintet ad a zene élvezetéhez. Ahogy írtam nem minden műfaj esetén érdemes használni. Azt nem írtam, hogy játékoknál mindenképpen érdemes bekapcsolni, a térérzet, a hangok iránya jókora többletet ad lövöldözős játékoknál, de egy szimpla autóversenynél is néha.

Összességében a 1More AERO egy remek füles lett (nem is számítottam másra), ami megéri az árát, főleg, hogy november 18-ig kapunk 20 euró kedvezményt is az árból a bevezető akció keretében.

Ha meg szeretnéd vásárolni, akkor egyelőre az Amazont tudom ajánlani figyelmedbe, de itt választhatsz a német, a francia, a holland vagy a spanyol oldal közül:

 

Amazon DE: https://www.amazon.de/dp/B0BB2N1VZX
Amazon FR: https://www.amazon.fr/dp/B0BB2N1VZX
Amazon NL: https://www.amazon.nl/dp/B0BB2N1VZX
Amazon ES: https://www.amazon.es/dp/B0BB2N1VZX

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.