Válassza az Oldal lehetőséget

Előlapi kamera a kijelző mögött? Tegyük tisztába a dolgokat!

A napokban az Oppo bemutatott egy üveg alá rejtett előlapi kamerát, a Xiaomi és a Honor pedig kontrázott.

Xiaomi camera 01

Úgy tűnik, hogy a közeli jövő új generációs telefonjainál már nem lesz se nagy, se csepp alakú notch, nem lesz lecsúsztatható előlap, nem lesz felugró kamera, semmi nem lesz csak a hatalmas kijelző, a kijelző mögött pedig ott rejtőzik majd nem csak az ujjlenyomatolvasó, hanem az előlapi kamera is. Azonban a kását nem eszik ilyen forrón, könnyen lehet, hogy egy jó ideig várhatunk még a használható verziókra.

Az iparág és a vásárlók természetesen örömmel fogadták a híreket az új megoldásról, hiszen végre tényleg magkaphatjuk a faltól falig tartó kijelzőt, ráadásul nem kell mindenféle mágneses marhaságokkal foglalkozni, mint a lecsúszós elejű Xiaomi MIX 3 esetén. Szóval a dolog nagyon jól hangzik, a prototípusok már működnek, de ez nem jelent semmit. Először is tudni kell, hogy a megoldás csak az AMOLED kijelzőknél működhet, hiszen az IPS-nek háttérvilágításra van szüksége, amit a kamera kitakarna, így ott ahol a fényképező modulja van nem látnánk a megjelenő képből semmit.

111

Az AMOLED kijelzők esetén sem probléma mentes a dolog, mert ott a panel vastagsága lesz a lényeges pont. Nyilvánvaló, hogy hiába átlátszó (áttesző) a panel, az nem egy tiszta üveg, hanem maga a kijelző minden tartozékával együtt, amiket persze szabad szemmel nem látunk, de ettől még ott vannak. Nem véletlen, hogy az OLED kijelzők egyik királyának, a Samsungnak a kínálatában sincs ilyen telefon, pedig, ha valamelyik cég, akkor a Samsung az, amelyik elsőként kapna olyan vékony AMOLED kijelzőt, ami alkalmas lenne arra, hogy a kamerát mögé rejtsék. A technológia persze már működik most is. A fényáteresztőképesség egy csomó szenzornak már megfelelő, így lehet az üveg mögé tenni infravörös érzékelőt vagy közelségérzékelőt, de kamerát még nem. Pontosabban, ahogy a bemutatott mérnöki példányokon látható lehet azt is, de hogy ezekből mikorra lesz piacérett megoldás valószínűleg kevesen mernék megjósolni.

under screen camera mi 9

A lényeg tehát, hogy az ötlet jó, és nagyon örülnénk neki, ha működne, de véleményünk szerint egyelőre nem érdemes arra számítani, hogy év végére már itt lesznak az üveg mögé rejtett szelfikamerák!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.