Válassza az Oldal lehetőséget

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt

Felsőkategóriás otthoni futópad egy gyaloglópad áráért!Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt


Nézd meg videós bemutatónkat is!


 

Bevezető

Régebben is szemezgettem már futópadokkal, de mindig azt gondoltam, hogy egy hülyeség. Ráadásul a futópad unalmas is, félórán- órán át bámulni a falat futás közben nem igazán hoz lázba. Ott az utca, ingyen van, lehet menni futni, csak egy jó cipő kell. Ez a dolog kb. addig igaz is volt, amíg nem érkeztek meg a gyerekek, nem dolgoztam napi 10-12 órát. Azóta a futás a múlt része lett.

Sajnos a sport hiánya meg is látszik rajtam. Abba hagytam a dohányzást, abba hagytam a futást, a kettő együtt pedig mára plusz 20-25 kilót jelent. A legújabb, amit észrevettem, hogy ha mezítláb vagyok fáj a talpam. Ilyen sosem volt, és nyilván a súlytöbblet miatta plusz terhelés az oka.

Párom folyton mondja, menj el futni, szeretted, nem jó, ha nem mozogsz, én pedig mindig azzal védekezem, hogy rendben, de mikor menjek? Éjjel, amikor abbahagyom a munkát és legszívesebben fürdés nélkül az ágyba dőlnék be, vagy hajnalban, amikor minden perc alvás számít, és hétkor is alig tudom kivakarni magam a paplan alól?

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 2

Ezek az érvek validak, de ettől még a tény tény marad, sportolnom kéne, mert az ülőmunka plusz mozgás nélkül nem igazán tesz jót az egészségnek. Szóval ismét képbe kerültek a futópadok. Elkezdtem olvasgatni róluk és kiderült, hogy az utóbbi kb. 10 évben, amióta nem volt szerencsém futópadhoz rengeteget változtak a dologok.

Összeírtam mire lenne szükségem, vagyis milyen padot kéne vennem. Legyen kicsi, hogy el lehessen pakolni használat után. Minimum 10- de inkább 12 Km/órás sebességgel rendelkezzen, ne legyen gond a jelenlegi 100+ kilós testtömegem, legyen programozható, mérjen mindent, ami mérhető, de legalább a megtett távot, lépésszámot, kalóriát. Ne legyen túl drága, és legvégül legyenek okosfunkciók, legyen egy fasza telefonos applikáció hozzá, mert azokról nagyon jó dolgokat olvastam (később meg is osztom veletek mik ezek).

Ezután elkezdtem a hazai kínálatot böngészni, és egy kicsit úgy éreztem, hogy ideje felébredni, mert bilibe lóg a kezem. A kitűzött képességek nagyjából 200 ezer forintnál indultak, a határ a csillagos ég. Szóval maradt a külföldi vásárlás, ahol rövid időn belül rábukkantam 130 ezer forint alatt az ideális jelöltre, ez pedig a Geemax vadiúj padja volt, a C2.

Megjegyzem a Geemax C1-re találtam hazai forrást, de az egy jóval gyengébb szerkezet, ráadásul itthon 190+ ezer forintot kérnek érte, szóval ezt inkább hagyjuk!


 

Csomagolás, tartozékok és külső

A Geemax C2 bazinagy csomagban érkezik, ami nem is csoda, hiszen a pad sem apró (1257 x 693 x 1016 mm kinyitott állapotban) darab. A karton vastag, strapabíró, ennek ellenére meglehetősen megviselt állapotban érkezett meg. Az egyik oldal konkrétan be volt szakítva, ám hála a belső ütésvédelemnek a padot épségben, sérülések, karcolások nélkül szedhettem ki.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 3

Tartozékot nem túl sokat kapunk. Imbuszkulcsot, csavarhúzót, villáskulcsot, elemeket, egy távirányítót egy piros madzagot a végén csipesszel, és egy kis flakon szilikonolajat találunk. Elsőre ijesztő a sok szerszám, hiszen azért egy futópadot mégse nekem kelljen már összecsavarozni. Szerencsére nem is kell.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 4

Találunk egy leírást, amiben egész részletesen megtalálhatók az információk, amik a beüzemeléshez kellenek. Sajnos a magyar nyelvet hiába keresed, hiányzik, de akinek ez gondot okoz, az megtalálja a leírást a neten is PDF-ben, ezt pedig a Chrome beépített fordítójával magyarra lehet fordítani, akár ki is lehet magyarul nyomtatni. Szóval ez szerintem manapság már nem jelent semmilyen hátrányt.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 5

Maga a pad úgy néz ki, mint egy futópad, lévén ez egy futópad. A méreteiről már írtam, de erről a papírformánál még szólni fogok, mert két módon használhatjuk a gépet. A gyártó azt mondja, hogy a C2 anyaga Aluminum+HDF+PVC+Nylon, vagyis magyarra fordítva alumínium és műanyagok különböző fajtái alkotják.

A pad lényegesebb része a futófelület, ami 400 milliméter széles és 1050 milliméter hosszú. Vagyis 40 centi és kicsivel több, mint egy méter. A másik lényeges rész a kinyitható, felhajtható keret (de nem járókeret), amibe kapaszkodhatunk is akár, de van ennél hasznosabb feladata is, ezen van a kijelző, és itt vannak a „gombok” is, amivel vezérelhetjük a szerkezetet. A gombok azért kerültek macskakörömbe, mert ezek nem fizikai gombok, érintésérzékeny felületen „kattinthatunk”.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 6

Érdekesség még, hogy ezen a kinyitható részen találunk egy telefon/tablet tartót is, ennek pedig köze lesz egy olyan képességhez, amit nagyon szeretek ebben a futópadban.

Két dologról nem írtam még. Az egyik, hogy a padon, a futófelület előtt is van egy kijelző, mellette pedig egy hangszóró. A másik, hogy a pad alján kerekek is vannak, így tologathatjuk a lakásban.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 7


 

Papírforma

Lássuk a képességeket!

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 8

A pad méretéről már írtam, de leírom ismét. Kinyitott állapotban 1257 x 693 x 1016 mm, becsukva 1333 x 693 x 130 mm, a tömege pedig 39 kilogramm, szóval nem egy könnyűsúlyú versenyző, kell is a kerék az aljára a mozgatáshoz.

A maximális terhelhetőség 120 kilogramm (ebbe szerencsére még bőven beleférek), a maximális futási sebesség 12 kilométer per óra. Ahhoz, hogy ezt a terhet és ezt a sebességet el tudja érni, a gyártó adatlapja szerint 3 lóerős motort használ.

Itt jegyzem meg, hogy a Geemax C2 árkategóriájában túlnyomórészt 1 lóerős gépeket találunk a hazai kínálatban. Ezért sem vásároltam itthon… Sic est quomodo homines, qui pretiosa antlia vendunt, ambulant – ahogy az ókori filozófus mondaná, ha futópadot szeretne vásárolni.

A C2-nek alapvetően két üzemmódja van, a gyalogló- és a futópad üzemmódok. Gyaloglópad módban a „kapaszkodót” lehajtva hagyhatjuk, ilyenkor a maximális sebesség 6 Km/óra lesz. Felhajtott karral érhetjük el a gép maximális sebességét, vagyis a 12 Km/órát, ami azért egy elég rendes futósebesség már. Legalábbis nekem.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 9

A gép programozható is. Ez azt jelenti, hogy beprogramozhatunk különböző terhelési mintákat. Egy programon belül 20 szegmens van, ezeknél állítható, hogy milyen hosszú ideig tartsanak és milyen sebességgel menjen a pad.

Ha nem akarunk programozni, akkor használhatjuk a gépet teljesen egyszerűen vagy minimális beállítással is. A legegyszerűbb, ha ráállunk, beállítjuk a sebességet és amikor elég volt megállítjuk a gépet. A kicsit bonyolultabb, ha futás előtt beállítjuk az időt/vagy beállítjuk a megtenni kívánt távot/vagy beállítjuk az elégetni kívánt kalóriát. Ilyenkor nem kell futás közben figyelnünk, a gép magától leáll, ha elértük a kitűzött célt.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 10

Két olyan dolog van, amit úgy jellemezhetek, mint hab a tortán, vagy cseresznye a tortán lévő habon, szóval, amolyan extraként. Az egyik, hogy a gépen van pulzusmérési lehetőség. Ehhez a tenyerünkkel hozzá kell érni a kapaszkodón levő fém érintkezőkhöz. A másik, ami még ennél is extrább, hogy a gép képes a testzsír arányt is mérni. Ennek módját nem írom le, sok lépésből áll, a használati utasítás külön kitér ennek a mérésnek a beállítására.

Amiről még nem írtam az okosfunkció. A gép kapott Bluetooth csatolót, ezen keresztül képes a telefonunkkal vagy táblagépünkkel kommunikálni. Ez a kommunikáció két részből áll. Az egyszerűbb, hogy a futópad beépített hangszórójára zenét tudunk küldeni a telefonról/táblagépről.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 11

Van azonban egy sokkal fontosabb, tényleg okos dolog is, ez pedig az applikáció használat. A Geemax C2-höz használható program egészen szuper. Olyan képességet kapunk vele, ami kimondottan szórakoztatóvá teszi az otthoni, négy fal között történő futást. De erről részletesen kicsit később, a beüzemelést leíró fejezet után olvashattok!


 

Beüzemelés

Szerencsére ez a fejezet nem lesz hosszú, hiszen a beüzemelés lényegében semmilyen szereléssel nem jár. A gépet egyben kapjuk, itt semmi nincs lapraszerelve. Kapunk egy kettőhúszas kábelt, ezt bedugjuk a konnektorba, a gép elején a piros kapcsolót átkattintjuk, és már működik is a masina.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 12

Ahogy fent írtam a gép, leengedett kapaszkodóval is használható, ehhez majd kell a távirányító. Ehhez az elemet(ket) külön csomagolták. Szóval elem be, és lehet távirányítani, leállítani, elindítani, növelni vagy csökkenteni a sebességet.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 13

A programozást is elvégezheted, ha szeretnéd, de amondó vagyok, hogy előbb próbáld ki a gépet. Vedd elő a piros madzagot a csipesszel. Ennek a madzagnak a másik végén egy mágneses rész van, ezt be kell illeszteni a pad markolatának közepén található mélyedésbe, enélkül nem indul el semmi.

Lényeges még, semmiképp ne felejtsd el, hogy a pad közepén, mindkét oldalon van 1-1 állítható magasságú láb. Ezeket tekerve tudod kifelé, befelé állítani. Fontos, hogy a padlón rendesen felfeküdjenek ezek a lábak, ne billegjen a pad se előre, se hátra, mert nem fog jót tenni neki. Ha ez is meg van, akkor jöhet a szoftver telepítése és beállítása, hogy élvezetes legyen a futás, végül ráállhatsz és indulhat az első menet!

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 14

A végére még egy dolog. Találunk a gépen egy kicsi olajzó nyílást. Ezen keresztül lehet a szilikonolajat a futófelület alá juttatni. Ha úgy érzed, hogy hangosabb lett a gép, ha nehezebben akar mozdulni a szalag gondolj rá, hogy esetleg egy kis szilikonolaj kell neki. A flakont megtalálod a tartozékok között!

Ez ugye tényleg nem volt bonyolult?


 

Szoftver

Ígérem ez sem lesz túl bonyolult!

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 15

A telefonodhoz tartozó shopból ingyen töltheted le a Kinomap nevű programot. Sajnos az ingyenesség csak átmeneti, az ismerkedési idő után havi 2000 forintba kerül a használata. Ennek meg van a maga oka, de erről is később.

Vagy használhatod a FitShow appot, de ez nekem nem annyira jött be.

Szóval, letöltöd a Kinomap szoftvert és kezdődhet a telepítés. Regisztrálnod kell, ez elkerülhetetlen, mert kapni fogsz egy online profilt, amit bárhonnan elérhetsz, és ami tárolja az edzéseid eredményeit. Sőt nem csak azt, hanem egyéb dolgokat is, de előbb lássuk mit kell beállítani!

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 16

Szóval, a Kinomap telepítése után ki kell választani, hogy milyen gépen akarjuk használni. Van itt futógép, ellipszistréner, szobabicikli, és még vagy három egyéb dolog, amire nem is emlékeszem, de nem is fontos, nekünk a futópad kell.

Ha kiválasztottuk, akkor meg kell adni a pad típusát. Ehhez keressük meg a FitShow nevű eszközt. Természetesen a kapcsolatnak meg kell lennie a telefon és a futópad között.

Ha ezzel kész vagyunk, akkor beállíthatjuk a saját adatainkat, életkor, testsúly meg hasonlók. Amikor minden oké, akkor kezdődhet az edzés, és itt jön a program igazi lényege.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 17Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 18Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 19

Az a helyzet ugyanis, hogy míg a legtöbb applikáció csak arra szolgál, hogy naplózni tudjuk az edzéseket, a Kinomap lehetőséget ad arra is, hogy különböző helyeken fussunk és akár versenyezzünk is másokkal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a program az első alkalommal elérhetővé tesz néhány előre felvett futóútvonalat. Ezek mind gyönyörű helyen felvett videók, ahol a futásunk üteme szerint halad a „film”. Vagyis, ha lassabban futunk, akkor lassabban érünk az út végéra, ha gyorsabban futunk, akkor meg hamar végig érhetünk.

Ha teljesítjük a kihívásokat újabb és újabb útvonalak nyílnak meg előttünk. Futás közben nézhetjük, hogy merre futunk a telefonunkon is, de a program arra is lehetőséget ad, hogy egy nagyképernyős tévére vagy akár egy projektorra is kivetítsük a képet, így már tényleg olyan szinte, mintha különböző érdekes és/vagy csodás helyen futnánk.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 20Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 21Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 22

Nos, hát ezért mondom azt, hogy ezzel a géppel már nem is olyan unalmas otthon futni!

Ahogy írtam van lehetőségünk arra is, hogy versenyezzünk. No nem úgy kell ezt érteni, hogy egyszerre indul sok ember, hanem úgy, hogy egyrészről látod, hogy hányadik vagy az időt tekintve, és úgy is, hogy ha mások is futnak az adott pályán, akkor írja a program, hogy a következő „versenyző” menyivel van elötted, így az is plusz motivációt ad, hogy leelőzd őt.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 23Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 24Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 25

Azt gondolod, hogy ez minden? Hát nem, a program lehetőséget ad különböző edzésekre is, amiket a Coaching pont alatt találsz. Van itt a boksz edzéstől a zsírégetésig minden, ami csak eszedbe juthat. De ezen kívül találhatsz még mások által rögzített útvonalakat, sőt multiplayer játékban is részt vehetsz különböző sportokban.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 26

Na, és persze ezek mellett a szuper képességek mellett ott vannak a hagyományos dolgok is, vagyis a saját fejlődésedet is nyomon tudod követni.

Összegezve az eddigieket, valahol érthető, hogy ezért a programért havidíjat kérnek, hiszen a tartalom szinte napról napra bővül, és számomra (bár nem túl rég kezdtem a dolgot), egyelőre beláthatatlan a lehetőségek, edzések és egyebek sokasága, ami rendelkezésre áll.

Arról már nem is szólok, amit feljebb már írtam, hogy nagyságrendekkel szórakoztatóbb így az otthoni futás, mint a falat bámulva!


 

Tapasztalatok

Nehéz dolgom van, mert túl sok mindenről nem tudok beszámolni. Kezdjük az egyetlen dologgal, ami egy kicsit furcsa volt számomra, ez pedig nem más, mint az a piros madzag a csipesszel és a mágnessel, amit a cikk első részében említettem. Ez ugyanis azt a célt szolgálja, hogy vészleállást produkáljon, ha túlzottan eltávolodunk kapaszkodótól vagy leesünk a padról.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 27

A csipeszt a ruhánkra kell csíptetni, a madzag pedig lerántja a kis mágnes a kapaszkodóról, emiatt a futógép leáll.

Na, ez eddig tök jó, elkerülhetünk egy csomó balesetet. A probléma ott van, hogy a szalag a talpunk alatt pont ugyanannyi idő alatt áll le, ha 2 kilométer per órával gyaloglunk, vagy ha 12 kilométer per órával futunk. Ez az előbbi esetben nem gond, utóbbiban viszont, ha véletlenül rántjuk le a mágnest a helyéről és nem számítunk a szalag megállására lazán tovább szaladunk a megállt szalagon. Nem ecsetelem mi történik, ha neki sprintelsz a kapaszkodónak…

A lényeg tehát, hogy vagy úgy helyezd a csipeszt a ruhádra, hogy ne akadjon bele a kezed, vagy bízz magadban annyira, hogy futás közben fel sem erősíted.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 28

No, hát a rossz dolgoknak/dolognak ezzel vége is!

A Geemax C2 nem egy nagy futópad. A 40 centi szélesség és a kicsivel több, mit egy méteres hossz éppen elég. Én 184 centi magas vagyok normális, a magassághoz illő lábhosszal. Nekem az egyméteres hossznál még mindig van egy 10-15 centi, amennyit hátrébb mehetek futás közben.

Szóval, ezt értsétek úgy, hogy nem vagyok robot, futás közben néha egy nagyon picit gyorsabban, néha nagyon picit lassabban haladok. Nem nagy eltérések ezek, de annyira elég, hogy időnként kicsit előrébb, időnként kicsit hátrébb lépek a szalagon. Az egyméteres hosszba ez a 184 centis magasságomhoz bőven belefér.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 29

Amúgy nem kell nagy odafigyelés, hogy ne „szaladj” le hátrafelé a szalagról. Futás közben a talpaddal, vagyis inkább az lábujjaiddal, ahogy gördül a talpad futás közben, érzed, hogy hol a szalag vége, hol a görgő, így egy nagyon pici gyorsítás, és megint a szalag közepén vagy.

A lényeg, hogy nekem még nem sikerült leesnem róla.

A Geemax C2 gyaloglópadként abszolút csendes. Most, hogy meg van a pad elgondolkoztam rajta, hogy veszek mellé egy állítható magasságú asztalt, mert azzal meg tudnám oldani, hogy gyaloglás közben írjak cikket. Tudom, fura ez így elsőre, de mint mondtam, mozgásra szükségem lenne, munkám viszont több, mint elég van, így pedig ezt a két ellentmondást sikerülne közös nevezőre hozni.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 30

Ez a csendesség nem mondható már el 10 kilométer óra feletti sebességnél, de ekkor sem zavaró a dolog, csak éppen cikkíráshoz már nem lenne megfelelő. Nem mintha sprintelés közben cikket akarnék írni.

A fentiekből már kiderült, hogy a futópad használata egyszerű. Őszintén megmondom, én eddig nem programoztam rajta semmit. Vagy csak simán futottam egy keveset, ha éppen időm engedte vagy kedvet kaptam hozzá, vagy a telefonos appot használva futottam kicsit a tengerparton vagy egyéb érdekes helyeken. Közben pedig igyekeztem mindenkit lehagyni.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 31

Párom meg is jegyezte, hogy így már egyértelmű neki, hogy az egyik gyerekünk miért lát mindenben versenyt, volt honnan örökölnie.


 

Összegzés

Mivel zárjam ezt a cikket? Egyrészről remélem mindent sikerült érthetően leírnom, másrészről azt is remélem, hogy megértettétek, hogy miért választottam a Geemax C2-t. Elment néhány hónapom a keresgéléssel, oké, nem 0-24-ben kerestem a megfelelő futópadot, de azért elég sok órát olvasgattam.

A Geemax C2 mindent tud, amit szerettem volna, sőt, ezzel a Kinomap applikációval túl is teljesítette egy kicsit az elvártakat. Kicsi, futópadhoz képest még könnyű is. Ha lehajtom a kapaszkodót simán betolom az ágy alá, így nem foglal helyet, nem kell állandóan a szobában állnia.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 32

Ha futni szeretnék nagyjából 2 perc alatt tudom üzembe helyezni, aztán indulhat a napi menet!

A töménytelen tudás, a remek applikáció és a könnyű elpakolhatóság mellett természetesen még egy nagyon (nagyonnagyonnagyon) jelentős érv szólt a megvásárlás mellett, ez pedig természetesen a pad ára.

Hogy konkrét példával éljek, tudásra nagyon hasonló az inSPORTline inCondi T20i típusú futópad, ehhez is lehet használni a Kinomap szoftvert, viszont a teljesítménye nem 3- csak 1 lóerő, az ára pedig 236 ezer forint. Ez kereken 100 ezerrel több, mint amennyibe a Geemax C2 került. Azt hiszem ezt nem kell tovább magyaráznom.

Ez most a legjobb otthoni futópad a pénzedért – Geemax C2 teszt 33

A lényeg tehát, hogy igazán olcsón sikerült szereznem egy nagyon sokoldalú, rengeteg tudással és képességgel felvértezett futópadot.

Természetesen, ahogy azt megszokhattátok kértem ehhez a cikkemhez is kuponkódot a forgalmazótól, így BGXIFD223 kuponkóddal a cseh raktárból 128 800 forintért meg tudjátok venni. A szállítás nem olcsó, lévén nagy és nehéz dobozt kaptok, de ha az árhoz hozzácsapjuk a 2500 forintos költséget, akkor sem lesz a közelében sem a fent említett, és hazai forgalmazásban kapható futópadnak (nem is 100- hanem 106 ezer forint lesz a különbség).

Vásárlás az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

Geemax C2 futópad

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.