Válassza az Oldal lehetőséget

Villámteszt: Chieftec Smart Series – tápegységek az alsó kategóriából

Tápegységekről, főleg, ha nem csúcskategóriás darabokról van szó nem túl hálás dolog cikket írni, hiszen nem remélhetünk mást, mint teljesen átlagos tudást, alkatrészeket és felépítést. De baj ez?

13

Ha már így tettem fel a kérdést egyértelmű, hogy a válasz egy nem lesz. Írni nem éppen szórakoztató feladat, ám nektek, olvasóknak egy ilyen bemutató akár hasznosabb is lehet, mint egy sok tízezer forintos egységről készült cikk. Sajnos, hazánkban sokkal többen vannak azok, akik ezt az árkategóriát engedhetik meg maguknak.
14
Jelen cikkünkben a Chieftec vadi új tápcsaládját vizsgáljuk meg, melyeket Smart Series néven találhatunk meg a boltok polcain. Hozzánk egy 400-, 500-, 600- és 700 wattos egység érkezett. A cikkben szereplő képek, legalábbis a belsőt mutatók a 700-as darabról készültek. Lehetőség szerint, főleg a belépő szintnél a legnagyobb teljesítményű tápba pillantunk bele, mert ezek teljesítménye már egy erősebb géphez, illetve némi tuninghoz is elegendő. A kisebb darabok általában irodai vagy egyéb általános felhasználású masinákba kerülnek, ahol nem kell magukat halálra izzadniuk.
15
A Chieftec-ről most külön nem írunk, megtettük más sokszor. A lényeg, hogy ismert gyártóról van szó, akinek a tápegységei, néhány kivételtől eltekintve jónak mondhatók. Mint szinte minden vetélytársnál, náluk is elmondható, hogy a tápegységek jó része nem saját tervezés, a nyákot és az alkatrészeket, vagy ezeket egybeszerelve az OEM piacról szerzik be. Ez persze nem baj, ha jó a merítés és a minőség.
17
Mint a tápegységekről írt villámteszteknél mindig, úgy most is megnézzük a belsőt, ahogy szoktuk a ventilátorral kezdjük.
A Yate Loon márkájú légkeverő siklócsapágyas megoldás. 6,5-13,8 volt közötti feszültséggel működik, a maximális fordulatszáma 2200/perc. Ez meglehetősen magas érték, ehhez, és a siklócsapágyhoz mérten nem meglepő, hogy akár 40 dBA zajt is termelhet. Természetesen alacsonyabb fordulaton a zaj is kisebb, nálunk, legalábbis fülre nem igazán lépte át a 20 dBA-t. Lényeges adat még a légszállítás mértéke. A gyártó ezt is maximális fordulaton adja meg, és nem kevesebb, mint 88 köbláb percenként.
5
Ahogy megjegyeztük, a ventilátor a teszt alatt nem hangoskodott, igaz, asztalon, nem gépbe építve próbáltuk ki. A fordulatszám dinamikusan és automatikusan szabályozódik, így mindig a lehető leghalkabb működést fogja produkálni.
A nyákra tekintve sok érdekeset nem láthatunk. Az azonosítószámokból kiderül, hogy a belső, de legalábbis a nyákdizájn a DONGGUAN Shijie NEW ENERGY ELECTRONIC FACTORY nevű kínai cég műve. Ezen persze ne akadjunk fenn, manapság szinte minden Kínában készül, miért ne lehetne ez így egy tápegység esetén is, még ha azon a Chieftec neve is szerepel.
A nyákdizájn teljesen szokványos. A hűtőbordák mérete a táp teljesítményéhez képest kicsinek mondható, de abból, hogy a teszt közben nem pörgött ezerrel a ventilátor azt gyanítjuk, hogy nem melegedtek fel túlzottan.
8
A szokványos dizájn számunkra azt jelenti, hogy a primer és a szekunder oldal elhelyezése a megszokott jobb-baloldali elrendezés. Talán emlékeztek rá, hogy idén járt nálunk olyan egység, ahol a tápcsatlakozó oldalán volt a bemeneti, a hátlap felé a kimeneti oldal, így sokkal rövidebb és kevesebb kábelre volt szükség a tápon belül. Igaz, annak a tápnak az árából kijönne legalább három Chieftec. A szokványos elrendezés jelenti még a primer és a szekunder oldalakon található alkatrészek mennyiségét, és azt, hogy a drágább egységeknél már megtapasztalt moduláris elrendezés, tehát az alaplapra merőlegesen beforrasztott áramköri lapoknak nyomát sem találjuk.

11

A bemeneti oldalon egy Toshiba gyártmányú, 85 fokra hitelesített 390 mikró farados kondenzátort találunk. A 85 fok nem nevezhető magasnak, nem ritka a primer oldalon a 105 fokra hitelesített kondenzátor sem.

10

A bemeneti oldalon megtaláljuk még az aktív PFC egységét, és az egyfázisú egyenirányító hidat is, ez a képeken az a négylábú, középen lyukas cucc.

9

A kimeneti oldal sem tartogat meglepetéseket. Itt Samxon és Aishi gyártású elektrolit kondenzátorokat találunk, ezek 105 fokra hitelesített példányok.

7
Bár többször is kiemeltük, hogy egy belépőszintű megoldással van dolgunk, a táp szolgáltatásai ennél többet ígérnek. Az aktív PFC mellett kapunk alacsony- és túlfeszültség védelmet, Rövidzár-, túlterhelés- és túláram védelmet, a már említett automatikus ventilátor szabályzást.

Bár eddig nem hangsúlyoztuk ki, nagyon fontos dolog, hogy a tápcsalád minden tagja megkapta a 80+ minősítést, ami ugyan nem szokatlan napjainkban, de itt ugye nem a csúcskategóriáról beszélünk, ezek a Chieftec belépőszintjét képviselő megoldások!

6

Ahogy a cikk elején említettük, hozzánk a tápcsalád 4 tagja érkezett, ezek lényeges adatait foglaltuk az alábbi táblázatba.

ModellCHIEFTEC GPS-400A8CHIEFTEC GPS-500A8CHIEFTEC GPS-600A8CHIEFTEC GPS-700A8
Maximális teljesítmény, W400500600700
Hatásfok (%)> 80
Méretek mm-ben140 x 150 x 87
Form FactorATX PS 2
Támogatott szabványIntel ATX 12V 2.3 verzió
Csatlakozók(20 +4) pin1111
4-pin 12V11
4 + 4 pin 12V11
(6 +2) pin PCI-Express1122
SATA3346
4-tűs Molex2222
Power Factor CorrectionAktív
Ventilátor (mm)120

 

Teszt
Ahogy a cikk címe is mutatja, egy villámtesztről van szó, ami nagyjából annyit jelent, hogy az asztalon összerakunk egy konfigurációt, majd a tápegység különböző feszültségeit multiméterrel mérjük használat közben. Szerencsére még mindig rendelkezésünkre állnak azok a hardverek, amikkel az előző, hasonló kategóriájú tápokat mértük, így a konfig nem változott. Az összetevők a következők:
  • Alaplap: GIGABYTE Z68X-UD7-XP
  • CPU: Core i5-2500K
  • RAM: Kingston HyperX 2×1 GB 2133 MHz
  • VGA: MSI GeForce GTX 560 Ti Twin Frozr
  • Háttértár: Kingston SSD 240 GB + Samsung HDD 320 GB
 
Ez a konfiguráció se nem gyenge, se nem túl erős, egy 700 wattos táphoz pont elegendő. A mérések eredménye, mint mindig, most is az aktuális állapotot mutatja, ami azt jelenti, hogy egy teljesen új, bontatlan dobozból kikerült egységet mértünk. Az értékek az idő múlásával valószínűleg változnak, változni fognak annál, aki a tápegységet huzamosabb ideig használja.
1
A gépet ismét a 3DMark11-el terheltük, mert eközben a processzor és a VGA is dolgozik. Alap terhelésnél a 3,3 voltos ágon 3,31 volt, ugyan ez az érték az 5 voltos ágon 5,05, a 12 voltos ágon 12,01 volt. 3DMark alatt a 3,3 voltos ágon a maximum 3,38-, míg a minimum 3,33 volt, ugyan ezek az értékek az 5 voltos ágon 5,20-5,12, a 12 voltos ágon 12,02-12,55 voltak.
3
A terhelés alatti értékek nem nevezhetők jónak, de igazán rossznak sem. Hasonló kategóriában ennél sokkal nagyobb kilengéseket is tapasztaltunk már, így a legnagyobb eltérésnek mondható, a 12 voltos ágon mért, terhelés alatt mutatott 12,55 voltos érték sem nevezhető soknak.
Összefoglaló
Az összefoglalót nem húznánk sokáig. A cikkből véleményünk szerint minden kiderül, aminek ki kell, ami pedig nem, azt fedje a feledés homálya. 😉 Na, de a viccet félretéve, látható, hogy bár nagy etvaszra nem kell számítani a Smart sorozat részéről, ám mégis, a szolgáltatások száma a gyártó nevéhez méltó. Ezek az egységek nem a csúcsgépekbe, szerverekbe készülnek, inkább azoknak, akik dolgoznak, és persze az erősebb darabok azoknak, akik közepes teljesítményű gépet raknak össze otthoni használatra, esetleg játékra.
12
Dicsérhetnénk a fekete fényezést meg a szépen csillogó, krómozott ventilátor rácsot, de ezeknek a „cicomáknak” számunkra nincs értéke. Persze, az egyszeri vevőnek fontos, hogy ne egy egyszerű fémkockát vigyen, haza, legyen azon valami festék is, de lássuk be, sokkal fontosabb, hogy az adott egység mit tud.
2
A Smart Series tudja azt, amire szükség van ebben az árkategóriában, sőt annál többet is egy kicsivel, éppen annyival csak, hogy az ár megfizethető maradjon.

A Chieftec Smart Series tagjai ismét a hazai forgalmazótól, a Kelly-Tech Kft-től érkeztek hozzánk. Köszönjük, hogy kipróbálhattuk őket!

.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.