Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Vivotek H.264 – már megint kukkolunk!

Nem először járnak nálunk Vivotek kamerák, és remélhetőleg nem is utoljára. Szeretjük őket, mindent tudnak, amit egy biztonsági kamerától elvárhat az ember, sőt annál egy kicsit többet is.

elsokep

Friss cikkünk inkább tekinthető egy képriportnak, mint önálló bemutatónak, hiszen a nálunk járt és kipróbált két kamera alapjaiban véve nem sokban különbözik a régebben vizsgált daraboktól. A legfőbb különbség a tömörítés fajtájában következett be, hiszen a rég bevált MJPEG formátumot a hatékonyabb H.264-re cserélte a gyártó.

 


Napjainkra a H.264 szabvány az egyik leggyakrabban használt formátummá vált a nagyfelbontású videók, illetve a streaming források terén. A szabvány véglegesítése ugyan 2003-ban befejeződött, ám a kiterjesztések fejlesztése 2009-ig tovább folyt, tovább javítva az amúgy igen kedvező képességekkel rendelkező tömörítési eljárással elérhető képminőséget.

LOGO Vivotek

A H.264 vagy más néven MPEG4 AVC kisebb bitrátán tud azonos minőséget produkálni, mint elődei, az MPEG-2-höz képest lényegében dupla tömörítés érhető el. Ez magyarán annyit jelent, hogy azonos tárterületen dupla mennyiségű információ fér el.

A nagyobb tömörítés eléréséhez komolyabb, erősebb hardverekre van szükség, így bár nyilvánvaló volt, hogy az IP alapú ipari és biztonsági kamerák esetén is komoly nyereség érhető el a MJPEG-hez képest, a technikai alkalmazás elég sokat váratott magára.  Igaz, az első H.264-et használó eszközöket már két-három éve bejelentették, azok meglehetősen sokba kerültek. Napjainkra érkezhet el az ideje annak, hogy a hagyományos kamerák esetén is természetessé váljon a H.264 használata.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.