Válassza az Oldal lehetőséget

Flash tanfolyam: Animált kézírás készítése

trükkös netre

 

Ez az animált effekt egyike személyes kedvenceimnek, ehhez 
a technikához ugyanis rendszeresen kérik a segítségemet, pedig alapvetően egyszerű lépésekből áll. Amikor bemutatom a „magától íródó” szöveg elkészítését, a közönségben szinte minden alkalommal felmerül a kérdés: „Hű, csak ennyi az egész?” Az itt látható példa egy elég kis fájlméretű animált maszk használatával készült, amely alkalmas nagyobb szövegblokkok létrehozására is.

 

write 01

 1. Első lépésként gépeljünk be valamit a munkafelületre. A szöveg jellege itt gyakorlatilag nem számít, csak válasszunk egy betűtípust és kezdjünk el gépelni. A Flash alapbeállítása szerint a szövegmezők Dynamic jellege bizonyos esetekben megfelelő lehet, ha azonban effektet (pl. maszkolás, alfa, forgatás, átméretezés) adunk a szövegmezőhöz, elképzelhető, hogy a szöveget a Flash player nem tudja majd tökéletesen leképezni. Amennyiben Dynamic szöveget szeretnénk használni, ágyazzuk be a betűk körvonalait.

  write 02 
 2. Ha a szövegmező viselkedését Static-ra szeretnénk változtatni, a betűtípus beágyazásra kerül a megszerkesztett SWF-ben, a Flash player pedig még effekt hozzáadása esetén is tökéletesen képezi le. Ezt úgy is elérhetjük, ha a szöveget felbontjuk egyszerű alakzatokra; így a leképezés gond nélkül megtörténik, a fájlméret azonban nagyobb és ezáltal nehezebben szerkeszthető a későbbiekben.

  write 03 

 3. Hozzunk létre egy új réteget a szöveg rétege fölött, majd konvertáljuk maszkréteggé. A szöveg rétege ezzel automatikusan maszkolt réteggé válik. Az első kockában rajzoljunk egy, a szövegével egyező magasságú téglalapot a szöveg mellé a bal oldalra.

  write 10
   

 4. Hozzunk létre egy kulcskockát ugyanabban a rétegben, kicsivel lejjebb az idővonalon, majd igazítsuk megfelelő méretűre az alakzatot úgy, hogy az a szöveget teljes szélességében fedje.
   
  write 09

  write 09x

 5. Most alkalmazzunk Shape tween-t a két kulcskocka között. Zárjunk le minden réteget, majd játsszuk vagy teszteljük le a magától íródó szöveg hatását keltő animációt.

  write 12
  write 11 

 6. Dynamic szöveg használata esetén a Flash player-ben történő tökéletes leképezéshez a betűk körvonalait is be kell ágyaznunk. Ehhez jelöljük ki a Dynamic szövegmezőt, majd a Properties panelban kattintsunk az „Embed…” gombra. Megjelenik 
a Font Embedding panel, ahol kiválaszthatjuk az animációban használni kívánt karaktereket; lehetőleg minimális számú karaktert válasszunk, az összes karakter beágyazása ugyanis jelentősen megnöveli a fájl méretét. Az Options panelban begépelhetjük azokat a karaktereket, amelyeket használni szeretnénk a munkafelületen, így csak ezek kerülnek majd beágyazásra, a fájl mérete pedig a lehető legkisebb lesz. 

 

További Flash tippeket és trükköket a Trükkös technikák Adobe Flash CS5-ben című könyvben találtok, abban a kiadványban, amiből az e cikkben olvasott trükk is megtalálható.

 

Március 28-án élő Flash bemutatót láthattok oldalunkon, ahol további trükkökkel ismerkedhettek meg!

 

Az adás napján nyereményjáték is indul oldalunkon, ahol a Trükkös technikák Adobe Flash CS5-ben című könyv három példányát sorsoljuk ki olvasóink között.

 

 

 

 

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.