Válassza az Oldal lehetőséget

Te is utálsz a navigációs programban útvonalat tervezni? Mutatjuk a megoldást!

Te is utálsz a navigációs programban útvonalat tervezni? Mutatjuk a megoldást!

Sokkal egyszerűbb a túrát a Google térképen tervezni, de hogy vidd át az útvonalat a számítógépről a navigációs programba?

itnconv 9

 Bevezető

Napjaink navigációs programjai egyre fejlettebbek, tippeket adnak hova menj étterembe, megmondják hol a legközelebbi benzinkút, valós időben mutatják a forgalmi információkat és hogy hol mérnek a rendőrök. Egy dolgot azonban a mai napig nehézkes megoldani rajtuk, az olyan útvonalak tervezését, ahova több megállót tervezel. A-ból B-be természetesen könnyen megmondják melyik a leggyorsabb avgy legrövidebb út, ám azt megoldani, hogy betegyél plusz megállókat vagy, hogy az út egy részét autópályán a másik részét országúton állítsa be már közel sem egyszerű.

itnconv 8

Azonban a helyzet nem reménytelen. Most egy olyan megoldást mutatunk, amivel könnyedén meg tudod tervezni az útvonalat a Google térképen a számítógépen, utána pedig át tudod konvertálni az általad használt navigációs program formátumára. Ezután már nem lesz más dolgod, mint felmásolni a telefonodra, megnyitni a kedvenceket, és ott lesz a sok megállóval, különböző út típusokkal tervezett útvonal, akár egy egy egész hétre előre.

Kezdjünk neki!

 

Útvonal tervezése és exportálása

1. Keresd meg és töltsd le az ITNConv programot innen: ITNConv – a desktop verziót telepíteni kell, a travel verzió simán futtatható telepítés nélkül

2. Telepíts fel vagy indítsd el a telepítés nélkül működő verziót.

itnconv 1

3. A megnyíló programban adj nevet a navigációnak, én praktikus okoknál fogva a többnapos túráknál az adott nap szerint nevezem el az útvonalat, például 1. nap. Ha ez meg van, akkor kattints az Editor gombra. Ha a megjelenő ablakban nem látsz térképet, akkor zárd be, és az előző avblak alján az Export file format mezőben válaszd ki a Google Maps-et, ezután kattints újra az Editor gombra.

itnconv 2

4. A megnyíló ablakban elsőként kattints az Edit Settings gombra, ami a legalsó a baloldalon. Itt az Itinerary options részen a legfelső jelölőbe rakj pipát és nyomj egy OK gombot.

5. Kezdjük el az útvonal szerkesztését!

  • Keressük meg honnan akarunk indulni, kattintsuk az indulópontra a térképen. A felbukkanó menüben kattintsunk az Add to itinerary pontra, ezzel hozzáadjuk a pontot az útvonalhoz. Ezután ugyan így menjünk végig a megállókon az úticélig. A program automatikusan össze fogja kötni a pontokat, ehhez kellett az előző pontban említett jelölőbe tett pipa. Ha mégsem kötné őssze, akkor kattints a megállóra és válaszd a Get Directions for this segment menüpontot.

itnconv 3

  • A baloldalon megjelennek az út állomásai. Ha kijelöljük valamelyiket, akkor a mellette lévő nyilakkal le-fel tolhatjuk a sorrendben, a piros X pedig kitörli az adott megállót. Az óra ikonnal az útvonalat optimalizálhatjuk.
  • Ha kész vagyunk, akkor adjunk nevet az útvonaltervnek a Name mezőben (ezt a nevet kereshetjük majd telefonunkon a navigációs programban), és befejezésként kattintsunk a jobb felső sarokban a zöld pipára, a szerkesztő ablak bezáródik.
  • Elkészült az útvonal!

6. A program ablakában megjelentek a tervezett megállók. Ha nem írtunk nevet a Name mezőbe, akkor tegyük meg, ez lesz a fájl neve, amit a telefonunkra kell másolni. A fájl neve, és a telefonon a navigációban, a kedvencek között megjelenő név nem azonos, a kedvencek között az ötös pontban megadott nevet fogjuk látni!

itnconv 4

Az Export File Format mezőben az ablak alján válasszuk ki az áltaunk használt navigációs programot, ezután nyomjuk meg az Export gombot!

itnconv 5

7. Alapértelmezetten a Dokumentumok mappában kereshetjük az exportált fájlt a megadott néven.

8. Másoljuk a fájlt telefonunkra a kedvencek közé (ez minden programnál más könyvtár, Sygic esetén az Android/Data/com.sygic.aura/files/Res/itinerary mappába másold)

9. Nyisd meg a navigációt, keresd meg a kedvencek között a megtervezett útvonalat!

itnconv 6

 

Összegzés

Ez a program számomra évek óta nagy segítség. Tudom, sokan lesznek, akik azt mondják semmi értelme, mert ha megérkeznek az első megállóhoz ott beírhatják a következőt és mehetnek is tovább. Azonban, ha a tervezésnél több megállót rakunk az útvonalba, akkor meg tudjuk oldani, hogy az út első része az autópályán vezessen, utána levigyen minket a navigáció egy szép alsóbb rendű útra, utána pedig a maradék utat az autópályán tegyük meg. Természetesen van mód ezt a tervezést a telefonon, vagy jobb esetben tableten is elvégezni, de ez az érintőkijelzőn nem szokott könnyen menni. Sokkal egyszerűbb ezt a számítógép előtt ülve elvégezni. 

itnconv 7

Én a program segítségével a motoros túráim útvonalát szoktam megtervezni, így nagy segítség, hogy az egész napot egyben be tudom vinni kedvencként, napközben pedig nem kell újra és újra a navigációval foglalkoznom.

Ha kérdésetek van a programmal kapcsolatban, nem boldogultok valamivel, akkor írjatok nyugodtan, próbálok segíteni!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.