Válassza az Oldal lehetőséget

HXSJ J100 mechanikus billentyűzet – „a vásárban fél pénzzel”

HXSJ J100 mechanikus billentyűzet – „a vásárban fél pénzzel”

Egy „professzionális” játékos billentyűzet igaz krónikája.

hxsj j100 nyito

 

Nagy öröm számunkra, hogy a J100 névvel illetett klaviatúrával ismét úttörő szerepben tetszeleghetünk, mert alig 7 vásárlói visszajelzés akad erről a termékről a Gearbesten. Itt most adott egy valódi újdonság, mely merész kialakításával kíván kitűnni a tömegből – hát nem csodás?

Mechanikus alapozó

Érdemes rögtön az elején tisztázni, hogy pontosan mitől mechanikus egy billentyűzet, egyáltalán, miért jó ez nekünk? Az ilyen típusú megoldásoknál minden gomb alá egy külön rugóval ellátott (mikro)kapcsolót szereltek. Ez azt eredményezi, hogy a billentyű útja a lenyomásnál megnő, a visszajelzés a leütésről sokkal markánsabban érzékelhető, mert halljuk azt az apró kattanást, amikor a kapcsoló működésbe lép. Értelemszerűen a mechanikus klaviatúrák némiképp hangosabbak hagyományos társaiktól, na meg a kapcsolók ilyen magas számú alkalmazása bizony tetten érhető az árcédulán is. Előny viszont a tartósság, a ghosting mentesség (egyidejűleg több billentyűlenyomást is gond nélkül érzékel), a javíthatóság (probléma esetén csak a sérült kapcsolót kell cserélnünk), a gyors és precíz kommunikáció. Az sem mellékes, hogy a hozzáértők szerint a hosszú billentyűút és a kevésbé határozott alsó pont miatt az ujjainknak is jót tesz a mechanikus működés, kevésbé terhelődnek az ízületek. 

bill vs bill

A vérbeli játékosoknak érdekes lehet, hogy a mechanikus kapcsolók érzékelési pontja nagyjából a billentyűút felénél van, tehát a membrános verzióhoz mérten itt valamelyest gyorsabban tudjuk a jelbevitelt intézni. Természetesen nagyon csekély időnyereségről van itt szó, ettől függetlenül tény, hogy a profi játékosok szeretnek minden milliszekundumot kinyerni, és ennek nyilván jó oka van.

HXSJ J100 mechanikus billentyűzet – „a vásárban fél pénzzel” 1

A HXSJ hallatlanul kevés információt osztott meg ezzel kapcsolatban, a rendelkezésre álló adatok alapján úgy véljük, hogy jelen hősünknél Cherry MX Blue kapcsolók szorgoskodnak. Ha helyesek a feltételezéseink, akkor a következő specifikációkkal érdemes számolni:

  • Működési erő: 50 gramm (rugós ellenállás), az érzékelési pontnál 60 gramm;
  • Billentyűérzékelés: a kezdőponthoz képest 2,0 mm után;
  • A billentyűút teljes hossza: 4,0 mm;
  • Az érzékelési pont meghatározható lenyomáskor és van kattanó hang (de még milyen!);
  • Élettartam: 50 millió kapcsolás

Hangsúlyozzuk, hogy ezen a ponton mi is bizonytalanok vagyunk, a gyártó nem volt túlságosan bőbeszédű a kapcsolókat illetően.

Teljes specifikáció

Termék adatai

Típus: HXSJ J100 mechanikus billentyűzet
Anyag: ABS, alumínium ötvözet
Interfész: USB 2.0
A kábel hossza: 1,5 méter
Billentyűk száma: 35 darab
Élettartam: 50 millió leütés, „kék kapcsolók”

A termék egyéb paraméterei25,00×18,00×4,00 cm és 360 gramm
A csomag tartalma1×billentyűzet, 1×angol használati útmutató

Csomagolás 

Olyan tipikus színes-szagos (szó szerint), a legjobb design díjra teljesen esélytelen, a tömeggyártás tipikus jelei fedezhetőek fel rajta. Nem látszik a szerény képminőség miatt, de a billentyűzet illusztrációja szerintem egy matrica formájában került fel a dobozra. Nem tudom, hogy ti hogyan viszonyultok ehhez, nekem mindenesetre nem szokott álmatlan éjszakákat okozni az ilyesmi, úgyhogy hamar túllendültem rajta.

IMG 20181022 120717IMG 20181022 120827

Közelebbről

A 35 gombos kialakításból már sejthető volt, hogy nem egy átlagos jószággal lesz dolgunk. Valóban, ez az úgynevezett egykezes forma nem a gépírók álma lesz, sokkal inkább azoknak ajánlható, akik a vezetési sebességet is FPS-ben mérik. A HXSJ J100 amúgy remek példa arra, hogy minden nézőpont kérdése; Ha képzeletben egy univerzális, tehát játékra és munkára egyaránt használatos számítógép mellé helyezem, akkor azt kell mondjam, hogy némi helyet rabol el majd az asztalról. Nagy teret azért szerencsére nem igényel, ám nyilvánvaló, hogy valahol csak el kell pakolnunk. Viszont, ha egy kifejezetten játékos masinához csatlakoztatom, akkor már mindjárt más a szituáció, mivelhogy ez esetben egykezes kialakítása miatt még növeli is a rendelkezésünkre álló teret. Nos, arról tehát hosszasan lehetne vitatkozni, hogy maga az alapkoncepció, ez a nem kicsit szokatlan formatervezés mennyire praktikus a helykihasználás tekintetében. Mi úgy véljük, hogy a HXSJ ezen a ponton egy hibát vétett: a csuklótámasz nem levehető!

IMG 20181022 120959IMG 20181022 121011

Használat

Évekkel ezelőtt fordult meg a kezeim között (vagy alatt) csuklótámaszos billentyűzet, ehhez képest itt egy órán belül megszoktam a dolgot. A HXSJ J100 gumis lábakon ül, így a 360 grammos tömeg ellenére a stabilitással nem voltak problémák. Egykezes mivolta okán nem váratlan, de roppant praktikus és örömteli jelenség volt, hogy pillanatokon belül mekkora szabad tér alakult ki az asztalomon. Némi tanakodás után arra jutottunk, hogy a J100 bizonyára jól fogja magát érezni akkor, ha egy vezeték nélküli klaviatúra lakozik a közelében – ezt egy szempillantás alatt el félre tudjuk helyezni, amikor átállunk „gamer” üzemmódba –, azonkívül hordozható számítógépek mellett is jó szolgálatot tehet, hisz szerfelett valószínű, hogy ott a beépített gombsor közel sem nyújt olyan játékélményt, mint amit így összehozhatunk.

j100 vilagit

Jó hírünk van, mert aki egy pendrive-ot működésbe tud helyezni, az el fog boldogulni ezzel az eszközzel is. Bedugod, vársz egy pár másodpercet, és már nyomkorászhatod is! Illesztőprogram nincs, ahogy makró támogatás sem, ám legalább szépen világít! Nem kevesebb mint nyolc üzemmód áll rendelkezésünkre, ráadásul a fényhatások tempója és erőssége is szabályozható, szóval elég jól el lehet vele játszogatni. Készítettünk róla egy rövid ízelítőt, hogy ti sem maradjatok ki az élményből.

Tapasztalataink szerint a kapcsolók megbízhatóan, valóban fürgén tették a dolgukat, a nyomáserősség minden egyes billentyűnél egyformának tűnt. Hamar egyértelművé vált az is, a HXSJ J100 tényleg eszméletlenül hangos, szerintem egy panelház esti óráiban az sem kizárt, hogy az alsó szomszéd felkopogtat eme tény megerősítéseként… Komolyra fordítva a szót: Én egy többé-kevésbé csendesnek mondható billentyűzethez vagyok szokva, úgyhogy ahhoz képest erősen hallható volt a különbség. Az átkattanás helye egyébként érezhető is, ettől több visszajelzésünk tehát már csak akkor lenne, ha a billentyűzet egy hangosbemondót is kapott volna. Megakadást egyik kapcsolónál sem tapasztaltunk, a háttérvilágítás egy cseppet sem volt zavaró. A felfestések meglepően szolídra sikeredtek, a formatervezés tulajdonképpen nem nevezhető hivalkodónak, egyedül a nem épp hétköznapi méretre kapjuk fel a fejünket. Az USB kábel nem harisnyázott, a keményebb típusú fajtából való.

Értelemszerűen ez az egyedi kialakítás elsősorban az FPS, TPS, esetleg MOBA játékokhoz termett, olyanhoz semmiképp sem, aminél a nyíl billentyűket is igénybe kell venni. Most mondhatnám, hogy amióta ezt a kütyüt használom, azóta minden játékban az első három helyen végzek – sőt, Chuck Norris mintájára a dobogó három fokán egyszerre –, ez azonban nem lenne igaz. Nálam minden beviteli perifériát érintő változtatás hosszú betanulási időt igényel, s ez az, amit a J100 egyik gyenge pontjának érzek. Egy laptop, vagy egy tisztán játékra használt masina esetében más a helyzet, de egy olyan PC-nél, mely az enyémhez hasonlóan mindenes szerepkörben fut, ott bizony vannak kérdőjelek; végeredményben két billentyűzetet kellene megszokni egyszerre.

HXSJ J100 One handed RGB Gaming Blue Switch Mechanical Keyboard 2018 NEW With Hand Rest USB

Értékelés

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a HXSJ J100 mechanikus klaviatúra erényeit ott tudjuk igazán kamatoztatni, ahol nem áll rendelkezésre egy jól bejáratott billentyűzet, avagy erősen helyszűkében vagyunk. A Windows 10 nálam gond nélkül kezelte az új jövevényt (a régivel párhuzamosan), a termék minőségét illetően nem tapasztaltunk égető problémákat – a makró hiányát szoftverrel orvosolhatjuk –, talán a levehető csuklótámasznak még lett volna értelme, esetleg a feltűnési viszketegségben szenvedők még néhány extra fényhatást jó néven vettek volna. Mivel egy elég speciális termékről, tulajdonképpen egy céleszközről van szó, ezért nyilvánvaló, hogy nem tudjuk mindenkinek ajánlani a J100-at. Szerintünk ezúttal a fentiek függvényében nektek kell megítélnetek, hogy megér-e számotokra ennyi pénzt ez a billentyűzet.

HXSJ J100 mechanikus billentyűzet – „a vásárban fél pénzzel” 2

Az HXSJ J100 a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 21,99 dollár (akciós!). Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!