Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise WM02 – gamerek kíméljenek!

Alfawise WM02 – gamerek kíméljenek!

Egy olcsó, ergonomikus egér azoknak, akik nagyon sok órát töltenek a számítógép előtt.

alfawise wm02 mouse nyito

Bevezető 

Előfordult már veled, hogy egy számítógép előtt töltött munkanap után fájdalmat éreztél a kezedben? Nem vagy ezzel egyedül, mert a hagyományos egerekkel kapcsolatban komoly probléma, hogy ha vízszintesen ráfektetjük a tenyerünket, akkor alkarcsontjaink keresztezik egymást, ami hosszútávon kifejezetten egészségtelen. További súlyosbító tényező, hogy a csuklóra támaszkodás extra nyomást fejt ki az inakra, minek végkifejlete bizony nem ritkán a kéztőalagút szindróma (carpal tunnel syndrome). Erre a problémára jelenthet megoldást a rágcsáló függőleges kialakítása, mely lehetővé teszi, hogy sokkal természetesebb fogással használhassuk azt.

egerbajok

Az Alfawise WM02 egyedi kialakítása tehát a fent megfogalmazott célt szolgálja, szóval láthatjátok, me­gint nem egy hétköznapi termékkel volt dolgunk.

Főbb specifikációk

Termék adatai

  • Vezeték nélkül egér, ergonomikus kialakítás, optikai szenzor
  • USB-s vevővel, 2×AAA elemes tápellátással
  • 400 / 800 / 1 600 / 2 400 DPI – a forgalmazó közlése szerint, mi ezt nem tudjuk megerősíteni!
  • Hatgombos séma, Plug and Play működés
  • 12,50×6,50×7,60 cm-es méret

IMG 20181022 121527IMG 20181022 121624

Csomagolás és külső

A gyártó ismételten nem esett túlzásokba a dobozolást illetően; a lényeg úgy is belül van! Magam sem hittem volna, de a felhasználói útmutató jól jött, első pillantásra ugyanis számomra nem volt egyértelmű, hogy az oldalsó „Alfawise” feliratú gomb nem egy szimpla díszítőelem, hanem a DPI állítására szolgál(na). Ahogy azzal számoltunk is, a WM02 speciális alakja igazán „tenyérbemászónak” bizonyult, az egér egy átlagostól nagyobb kézfejjel is remekül körülölelhető.

Az optikai szenzor által keltett fényhatások a rágcsáló oldalán mutatkoznak meg (lásd: a nyitókép), ez a fénycsík és az egyszerű design szerintünk remek párost alkot, az összkép így tetszetősnek mondható. Az anyaghasználat (erősen) tükrözi a termék vételárát, szerencsére a gyártó egy fokkal kellemesebb tapintású műanyagot használt, mint azt az igazán fapados egereknél tapasztalhatjuk.

IMG 20181022 121805IMG 20181022 121926

Használat

Elöljáróban annyit, hogy személy szerint az ujjbegyes fogást (fingertip grip) favorizálom, tehát alapjában véve a kényelmet feláldozom a gyorsaságért és a pontosságért. A gombok nyomáspontja kiváló (talán egy leheletnyivel lehetnének puhábbak), minimális holtjáték nélkül, sima úton járnak. Az alapfunkciókra vonatkozó jeles osztályzatot azután írtuk be a naplóba, miután a további vizsgálódások során megállapítottuk, hogy a vonszolásos műveleteknél egyszer sem voltak véletlen elengedések, még alacsony erőhatásnál sem.

wm02 specs

A gumírozott görgőkerék akadásmentesen forgatható, kihagyásokkal nem találkoztunk. Az oldalsó gombokkal viszont már nem voltunk maradéktalanul elégedettek, a kényelmes fogáspozíció felvétele után azt tapasztaltuk, hogy a visszaléptetésre szolgáló kapcsolót nehezen érjük el. További gond, hogy a két gomb szinte egybefüggő kialakítást kapott, emiatt a megkülönböztethetetlenség miatt előfordultak bizonytalanságok a használat során. Szerintünk érdemes lett volna kicsit előrébb helyezni ezeket a vezérlőket, illetve némi teret hagyni közöttük. Nem ért váratlanul, hogy az egeret felfordítva a klasszikus műanyag csúszótalp fogadott minket, de azért itt is sikerült némi pozitívumot felfedeznünk: legalább az elemtartó rekesz könnyen nyitható és zárható. Praktikus jelenség, hogy a WM02 egy idő után teljesen kikapcsol, ha nem zargatjuk, ilyenkor természetesen az első kattintással tudjuk feléleszteni.

a jo eger

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az Alfawise eme csodája nem igazán ajánlható precíziós munkákhoz, ezt a tényt kedvenc tesztelőnk (Enotus MouseTest) is megerősítette: 200 és 400 DPI. A pontosság nem volt kifogástalan, az ismeretlen gyártmányú optikai szenzor az egérpad tekintetében is válogatott, szövetes felületen kellemetlen akadásokkal szembesültünk. A megfelelő alátét kiválasztásánál tehát jó, ha több pad is a rendelkezésünkre áll.

IMG 20181130 182021

A függőleges kialakítás véleményünk szerint már egy munkanap alatt megszokható, bár igaz, hogy addig bizonyára ki fogunk osztani néhány pofont a rágcsálónak. Ez utóbbi amiatt fog bekövetkezni, hogy lényegesen magasabb a hagyományos megoldásoknál, tehát a kétkezes gépelést követően ívesen kellene rá visszahelyezni mancsunkat. Nos, ez addig fog is menni, amíg észben tartjuk az újdonság fizikai adottságait, ám ha rutinból nyúlunk vissza rá, akkor már tutira „lekeverünk neki” egyet – megtörtént eseményekre alapozva. Szögezzük le, ez nem az Alfawise baklövése, hanem egyszerűen a függőleges egerek velejárója.

alfa eger szindroma

Összegzés

Az Alfawise WM02 egyértelműen irodai munkára termett, játékra és magas pontosságot igénylő műveletekre korlátozottan alkalmas. Úgy gondoljuk, van létjogosultsága a terméknek, ismételten csak az a „trükk”, hogy tisztában kell lennünk annak képességeit illetően; nyilván 7,29 dollár mellett nem várható el egy minden igényt kielégítő termék. Ha sikeresen túltettük magunkat a szerény képességekkel megáldott optikai szenzoron, akkor érdemes számba venni, hogy a gombok működése kifogástalan, az ergonomikus formatervezés itt most tényleg nem egy egyszerű marketingfogás, azonkívül a kényelmet tovább fokozza a WM02 vezeték nélküli mivolta. A kütyü tehát nem fog csalódást okozni, ha:

  1. alapszintű feladatkörre (böngészés, irodai programok stb.) kívánjuk bevetni;
  2. hajlandóságot mutatunk egy merőben új design megszokását illetően;
  3. rendkívül fontos számunkra a kényelem és az egészség.

Alfawise WM02 – gamerek kíméljenek! 1

Az Alfawise WM02 vezeték nélküli egér a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 7,29 dollár. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!