Válassza az Oldal lehetőséget

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje

Letisztult forma, mutatós külső, és RGB fények, ez kell a játékosoknak.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje


Mielőtt tovább görgetnél nézd meg videós bemutatónkat is!


 

Bevezető

Őszintén meglepődtem, amikor megkértek, hogy teszteljek le két Gamakay gamer billentyűzetet. 50+ évesen, deresedő halántékkal már nem biztos, hogy én vagyok erre a megfelelő. Bár tény, van jó néhány hardcore játékos év, és persze láttam, már gamer billentyűzetet nem egyet, hanem jó sokat, szóval…

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 1

Szóval. A mai cikkben két billentyűzetet mutatok be nektek. Mind a kettő a Gamakay műhelyéből érkezett, mind a kettő játékosoknak készült, hasonló áron mérik őket, és kikapcsolt állapotban hasonlítanak is.

Ez persze csak a látszat, mert a két klaviatúra meglehetősen eltérő, így lesz miről mesélni!


 

Csomagolás és külső

A megszokott módon a csomagolással és a külsővel kezdünk, ami most annál is inkább jó ötlet, mert ezen a téren nagy a hasonlóság. A fehér dobozok közül a Gamakay K66 doboza nagyobb, mert, ahogy a neve is mutatja ez egy 66 gombos billentyűzet, szemben az MK61-gyel, amin 61 billentyűt találunk.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 2

A tartozékok nem egyeznek. A Gamakay MK61 dobozában találunk egy szerszámot a gombok kupakjának eltávolításához, egy USB Type-C kábelt, aminek fonott, gabalyodás mentes a borítása, két kapcsolót és egy szerszámot a kapcsolók eltávolításához.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 3

A Gamakay K66 mellett is két szerszámot találunk, van egy sima műanyag borítású Type-C kábel és egy kefe, amivel portalaníthatjuk a klaviatúrát.

Ugorjunk is át a külsőre, mert itt fog az említett kefe értelmet nyerni! A Gamakay K66 ugyanis áttetsző akril házat kapott, amin keresztül átvilágít a LED-ek fénye. Szóval, itt fontos, hogy a burkolatot tisztán tudjuk tartani, mert így néz ki jól.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 4

Kikapcsolva amúgy nagyon hasonlít a két szerkezet. Mind a kettő szép fehér, és végtelenségig letisztult forma. Kihajtható láb egyiken sincs, de ez nem zavaró, mert a billentyűzetek dőlése teljesen kényelmes játékra is és gépelésre is.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 5

Jobban megnézve nem egyformák a gombok sem. Az MK61 esetén a billentyűk alsó része áttetsző, itt látszanak szépen a fények, míg az akril házas K66 esetén a gombok fehérek, és csak a tetejükön, a karaktereknél szűrődik át a fény.


 

Tudás

Nos, bár a két szerkezet ára szinte megegyezik, a tudásuk nagyon is eltérő.

A Gamakay K66 egy teljesen belépő szintű darab. Extra funkcióként 20 különböző beállítható fényeffekt és a cserélhető gombok és kapcsolók említhetők.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 6

Ez utóbbi tényleg elég extra ebben a kategóriában, mert ez a képesség azt jelenti, hogy utólag is vásárolhatunk kapcsolókat hozzá, olyanokat, amiknek keménysége vagy a kapcsoló útja eltérő a gyáritól. Vagyis megtehetjük, hogy pl. a WASD gombokat keményebbre, vagy éppen puhábbra cseréljük, hogy kényelmesebb legyen a játék.

A fények tekintetében a K66 izgalmasabb, mert nem csak a gombok, hanem az akril burkolat alatt is vannak LED-ek, amiket külön kapcsolhatunk a gombok alatt lévőktől.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 7

A Gamakay MK61 egy sokkal profibb szerkezet! A kapcsolók és a gombok cseréje itt is adott, viszont ehhez a billentyűzethez kapunk egy szoftvert is, amin keresztül változtathatjuk a fényeket, az effekteket, a fényerőt. Van makrózásra is lehetőség, és létrehozhatunk egyedi fényeket is, de őszintén megmondom, nekem ezek a dolgok nemigen mentek. Gondolom bennem lehetett a hiba.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 8

Az biztos, hogy az MK61 saját fedélzeti memóriát kapott, amiben a gombokhoz elmentett funkciók tárolhatók. Ezek a funkciók lementhetők, visszatölthetők. A billentyűzet szoftvere frissíthető is USB-n keresztül, a nálam járt példány pl. rögtön update-elte magát, ahogy feltelepítettem a PC-re a kezelőszoftvert, és csatlakoztattam a billentyűzetet.


 

Használat

A mechanikus billentyűzeteket jó használni. Nem csak játszani, gépelni is jó rajtuk, mert bármilyen furcsa, kevésbé terhelik az ujjak ízületeit.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 9

Ennek oka, hogy az olcsó gumimembrános megoldásokhoz képest hosszabb a billentyűzet útja, és a rugós mechanikának köszönhetően az alsó végpontra szépen csillapítva érkezik meg a gomb, így pedig az ujjak ízületei is kisebb „ütést” kapnak gépelés vagy játék közben.

Plusz jó tulajdonság, hogy ez a két képesség, vagyis a hosszabb út és a puhább érkezés javítja a leütés érzékelését is. Ez gépelésnél kevesebb félreütést eredményez, de természetesen játék közben is jó, mert biztosan érezzük, hogy az adott gombot lenyomtuk vagy sem.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 10

A gyártók több féle mechanikus kapcsolót gyártanak, ezeket jó ideje a színük alapján különböztetünk meg. Sok éve a Cherry az etalon a gyártók között, de azért akadnak most már jobb nevű gyártók az olcsóbbak között is. Ilyen pl. a Gateron is.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 11Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 12Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 13

A különböző színekhez különböző keménység tartozik, ezt úgy szokták jelölni, hogy megadják hány grammal kell nyomni, hogy történjen valami. A tipikus amúgy a 40-65 gramm közötti érték, ennek is a közepe az, amit a legtöbben szeretnek.

A hozzám érkezett két billentyűzet sárga kapcsolókat kapott, ezek 50 grammosak, de ahogy feljebb írtam, az MK61 mellé kapunk két másik darabot is egy kéket (55 gramm) és egy barnát (45 gramm).

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 14

A Gamakay MK61 és K66 játékosoknak készültek, ami a méretükből is látszik. A kisebbet szokták 60 százalékosnak mondani, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy csomó olyan gomb lemaradt róla, amit egy hagyományos klaviatúránál megszokhattunk.

Nincs numerikus billentyűzet és a home, insert és társaik is hiányoznak. Ezekre játék közben nincs szükség. Persze a legtöbb funkció így is elérhető az FN gomb segítségével, ezzel együtt, bár gépelni kényelmes rajtuk, munkára mégsem merném százszázalékosan ajánlani őket.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 15

Mivel ezek gamer cuccok, szinte kötelező a színes háttérvilágítás és a sok-sok választható effekt. Hogy ez jó vagy rossz, használható vagy sem nem tisztem eldönteni, biztos lesz, akinek tetszik, másoknak meg kevésbé.

Amit viszont elmondhatok, hogy a világítás kivitelezése pazar, a színek, az áttetsző akril tényleg nagyon minőségi lett.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 16

A játékosoknak fontos még, hogy a beépített Type-C csatlakozás már USB 3.1-es, az átviteli sebessége 40 Gbps, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében megszűnt a késleltetés a gomb lenyomása és a képernyőm vezérelt karakter mozgása között.

A Gamakay két billentyűzetével kapcsolatban fontos még, hogy meglepően csendesek. Nem sokkal hangosabb gépelni rajta, mint a hagyományos billentyűzetemen, és tudva azt, hogy egyes mechanikus klaviatúrák milyen hangosan tudnak kattogni, ez nagy jótétemény a családtagok részére.


 

Összegzés

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 17

Ahogy az eddigiekből már mindenkinek kiderült, a Gamakay MK61 és K66, bár nagyon hasonlítanak egymásra, a tudásukban jelentős az eltérés.

A K66 inkább a hobbistáknak készült, bár, a mechanika, a gombok, a cserélhető kapcsolók nem ezt mutatják. Nem lehet viszont programozni, cserébe a LED-ek fénye sokkal mutatósabb, mint a kisebb méretű tesónál.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 18

Az MK61 egy vérbeli gamer cucc, inkább már a középkategória aljára illeszkedik. Van fedélzeti memória és programozhatóság, vannak cserélhető gombok és kapcsolók. A Színek, a LED-ek itt is jól dolgoznak, de azért kicsit kevésbé látványos, mint a K66.

A két klaviatúra lényegében egy árban van, szóval a választás leginkább azon múlik mennyire érezzük magunkat, vagy ha a gyereknek vesszük, akkor a kölküket profinak. Nem mindenkinek lesz szüksége a programozhatóságra, nekik talán a kicsit nagyobb billentyűzet és az akril burkolat lehet a vonzóbb.

Gamakay MK61 és K66 – Mechanikus billentyűzetek tesztje 19

Termékek ára nagyon rendben van, mind a két billentyűzet 20 ezer forint alatt van, ami ezen a szinten, ezzel a tudással bőven a megérős kategóriába helyezi őket.

Vásárlás és kuponkódok alább:

Gamakay MK-61

Gamakay K-66

Kuponkódok:

  • Gamakay MK-61: BGSASH1
  • Gamakay K66: BGHONEY2110

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.