Válassza az Oldal lehetőséget

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót

Nem kell nagy befektetés ahhoz, hogy minőségibb videókat készíts.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót


 

Bevezető

Egyre többen indítanak vlogot, saját YouTube csatornát. Ehhez a közhiedelemmel ellentétben nem kell őrült pénzeket kiadni, ha van egy használható kamerával rendelkező mobilod, akkor néhány tartozékkal minőségi felvételeket készíthetsz.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 1

Azt szokták mondani, hogy a sikeres csatornák esetén a tartalom a lényeg, és ebben sok igazság van. Azonban, manapság már nagyon nem mindegy az sem, hogy ez elkészülő felvételek mennyire igényesek.

A profik rengeteg eszközt használnak. Kameraállványokat, nagy lámpákat, gimbalt, komoly kamerákat. Az induláshoz azonban nem biztos, hogy érdemes sok százezer forintos beruházást eszközölnünk.

Bőven elegendő egy mobiltelefon és néhány kiegészítő az induláshoz. Ha beindul a csatorna, ha Te is úgy érzed, hogy van kedved komolyabban is foglalkozni a témával, bőven ráérsz sok pénzt elkölteni.

Ebben a cikkben négy olyan eszközt mutatok be, amiket magam is használok, nem kerülnek sokba, mégis, elegendők lesznek ahhoz, hogy belevágj a videózásba. Nézd végig az eszközöket, aztán olvasd el az utolsó fejezetet, amit én csak varázslatnak fogok nevezni, szerintem rájöttök majd, hogy miért!


 

Lámpa

A világítás fontos. Nem mindig süt a nap, ráadásul jobb is, ha nem csak a természetes fényre hagyatkozunk, az ugyanis változik. Jön egy felhő és eltakarja a napot, lassan besötétedik, érkezik egy vihar, és a fényviszonyok már meg is változtak.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 2

A helyi megvilágításhoz egy Blitzwolf lámpát választottam, a választásomnak pedig több oka is volt.

A BlitzWolf BW-SL3 kimondottan a telefonos videózáshoz készült. Kapunk hozzá tripodot, vagyis egy háromlábú állványt, egy telefontartót és egy Bluetooth távirányítót, amivel elindíthatjuk vagy leállíthatjuk a felvételt.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 3

Maga a lámpa is elég sokat tud. Válthatunk meleg és hideg fény között 3 fokozatban (2300-6000 Kelvin), és változtathatjuk a világítás erősségét is (1500-2800 lumen). A lámpa 5 wattos és USB-ről működik, szóval egy powerbank, egy telefontöltő vagy akár a számítógép USB portja is elegendő lehet a működtetéshez.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 4

Ezek mind jó dolgok, és bár maga a lámpa is jó, én első sorban a kiegészítők, a tripod és a telefontartó miatt döntöttem mellette, de hogy miért, azt az utolsó fejezetben fogom leírni!

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 5

Ez a lámpa a legnagyobb tétel ár szerint a csomagban, de megéri az árát, amire Ti is rá fogtok jönni a cikk végére.

A BGAFF10OFF kuponkóddal cseh raktárból 10 050 forint kell érte fizetnünk

BlitzWolf BW-SL3 lámpa

 


 

Dolly

A dollynak nevezett négykerekű szerkezet arra szolgál, hogy remegés nélküli videókat tudjunk készíteni különböző tárgyakról. Felszereljük rá a telefont, és az asztalon a különböző tárgyakat körbe tudjuk autózni, miközben vesszük az anyagot.

Rail Rolling Track Slider Skater Dolly Car For DSLR Camera Camcorder with Selfie Stick Magic Arm

Közelíthetünk hozzá, távolodhatunk tőle, a kereket elforgatva pedig fix sugarú köröket járhatunk be. Nem túl bonyolult dolog ez, igazából nem más, mint egy egyszerű kameraplatform, amivel remek vágóképeket készíthetünk.

Amiért ezt a kocsit választottam az a mellé kapott tartozékok voltak. Kapunk hozzá egy magic arm-nak, vagyis mágikus karnak nevezett valamit és egy nyelet, amivel tologathatjuk.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 6

Utóbbit nem kell magyarázni, bár a cikk végén azért még visszatérek hozzá. A magic arm azonban megér néhány mondatot!

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 7

Ez egy tényleg varázslatos eszköz. A középen lévő tekerentyűt kilazítva oldjuk az összes forgáspontot, a végére szerelt kamerát vagy telefont lényegében bármilyen pozícióba forgathatjuk. Ha meghúzzuk a tekerőt, akkor az összes forgáspont „megszorul” és indulhat a felvétel. Iszonyatosan hasznos dolog, de nem csak a kocsin, de erről megint csak a cikk végén fogok írni!

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 8

Ezt sajnos csak kínai raktárból tudjuk megvenni, de az ára vámhatár alatt van, szóval plusz költségre nem kell számítanunk!

Az ára 9000 forint.

Dolly + magic arm

 


 

Forgótalp

A harmadik eszköz az, amit lényegében minden olyan videónál használok, ahol valamilyen terméktesztet kell csinálnom. Ez nem más, mint egy viszonylag kicsi, nagyjából 140 milliméteres körátmérővel rendelkező forgótalp.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 9

Az áramellátás USB csatlakozón keresztül történik. A szerkezeten lévő három gombbal tudjuk ki- és bekapcsolni, három fokozatban állítani a forgás gyorsaságát, és választani az egyirányú vagy a váltakozó irányú forgás között.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 10

A forgótalp terhelhetősége 3 kilogramm, szóval egész nagy dolgokat is fel tudunk rá helyezni. Használatával gyönyörű, remegés nélküli felvételeket tudunk majd készíteni, hiszen a tárgy körül nem kell mozognunk, forgatja nekünk egyenletes sebességgel.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 11

Ha videós teszteket akarsz készíteni, akkor szerintem nélkülözhetetlen darab. Szerencsére nem kerül sokba, kínai raktárból 4500 forintért lehet a miénk.

Forgótalp fehér vagy fekete színben

 


 

Tripod

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 12

Őszintén megmondom, én nem ezt használom, hanem egy drágábbat, mert nem telefonnal videózok, de a célnak meg fog felelni.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 13

A lényeg, hogy meglepően olcsó ez a 60 centi magasságig állítható 3 lábú állvány. Lehet forgatni, dönteni, és természetesen rakhatunk rá kamerát is, ha azt szeretnénk. Ez is olyan darab, amit nem kell túlmagyarázni, és ami a jó hír, hogy EU raktárból mindössze 1950 forintért megvehetjük.

Tripod, 60 centis magassággal

 


 

Varázslat

Ez a fejezet lesz az izgalmas, hiszen egyrészről kiderül, hogy miért mondom, hogy itt lesz a varázslat, más részről kiderül, hogy milyen elgondolás alapján állítottam össze a fenti csomagot!

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 14

Az alap elgondolásom az volt, hogy olyan dolgokat vásároljak meg, amik, úgymond, kompatibilisek egymással. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Lényegében azt, hogy a megvásárolt cuccokat, mint egy építőjátékot használom, azt szerelek össze, amire éppen szükségem van.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 15

A lámpa esetén ez konkrétan azt jelenti, hogy nem simán egy lámpát vettem, hanem például egy tripodot, amire mindenféle dolgot tudok majd rögzíteni. Most elsősorban a telefont vagy a varázskart, de később használhatom kamerához, mikrofonhoz, sportkamerához, bármihez.

A lámpával együtt kapjuk a telefontartót is. Ez megint olyan, hogy bármire, például a Dolly-ra is fel tudjuk csavarozni, szóval a segítségével fogjuk a vágóképeinket is elkészíteni.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 16

Folytassuk a Dollyval! Nem véletlenül választottam ezt a darabot, ahogy írtam, a tartozékok voltak, ami miatt ez kerül a kosárba!

A magic arm egy iszonyatosan jó dolog. Ez is kompatibilis a többi eszközzel, vagyis például használhatjuk a Blitzwolf lámpához, ha nem elég az alap magassága. A lámpához kapott asztali tripodra rátekerjük a kart, a tetejébe a lámpát, és máris feljebb került az egész jó húsz centivel. De ugyanígy használhatjuk a nagyobb tripodhoz is, hiszen annak a magasságát is simán meg tudjuk toldani vele.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 17

Ahogy írtam, ez az olcsó, hordozható tripod mindössze 60 centi magasságig állítható, ám, ha erre feltesszük a varázskart, annak a tetejébe pedig a Blitzwolf lámpa telefontartóját, máris 1 méter közelében járunk.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 18

De ott van a kar is, amivel tologatni tudjuk a kocsit. Ez nem csak erre jó, felszerelhetjük rá a lámpa telefontartóját, és máris van egy szelfibotunk. Ahogy írtam, a lámpához kapjuk a Bluetooth távirányítót is, így pedig rögtön egy Bluetooth-os szelfibotunk lesz!

A Dollyval teljesen kompatibilis a Blitzwolf lámpa is, szóval meg tudjuk tenni, hogy a kocsira csavarozzuk a világítást, arra feltesszük a telefont, és máris tudunk felvételeket készíteni úgy, hogy a lámpa a kocsival és a telefonnal együtt mozogva világítja meg a céltárgyat.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 19

Sőt, ha a Dollyról leszedjük a kerekeket, a maradék platnira csavarozhatunk telefontartót, ha később veszünk mikrofont, akkor annak a tartóját, az egészet egyben feltehetjük a nagyobb tripodra.

A forgótalpat nem tudjuk semmivel kombinálni, ám a 60 centis tripod még egy dologra befogható, használatával ugyanis meg tudjuk spórolni egy gimbal árát!

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 20

Oké, nem lesz annyira tökéletes, de majdnem.

A kézben tartott telefonnal, főleg, ha a kamerájához nem kapunk rezgéscsillapítást, csak úgy tudunk szép felvételeket készíteni, ha letesszük valahova. Utcán, mozgás közben rázkódni fog minden. Ezt tudjuk a tripoddal orvosolni.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 21

A lényeg, hogy a súlypont minél alacsonyabbra kerüljön, így tompítva a kezünk mozgását. Ha a Blitzwolf lámpa telefontartóját feltesszük a tripodra, beletesszük a telefont, a tripodot pedig laza csuklóval a nyaka táján megfogjuk, akkor a lábak miatt a súlypont alacsonyan lesz. Ha így kezdünk el videózni, akkor az alacsony súlypont miatt a kezünk nem fog annyira „zötyögni”, szép sima, levegőben úszó mozikat készíthetünk egy kis gyakorlással.

 


 

Szóval miért varázslat a varázslat?

Szerintem már értitek! Ebben a csomagban lényegében minden, mindennel összefügg. A különböző kiegészítőket össze tudjuk kombinálni, így nem 3 (4) különböző videós eszközünk lesz, hanem akár több tucat, attól függően, hogy mit mivel csavarozunk éppen össze.

Így csinálj olcsó, mobiltelefonos, házi videóstúdiót 22

Ha összeadtátok a fenti összegeket, akkor láthatjátok, hogy mindössze 25 ezer forintból egy komplett indulókészletet tudtok összerakni a házi videózáshoz. És nem, ez nem csak egy amatőr YouTube csatornához kellhet, hiszen egy kis zenével összevágva jó minőségű termékvideókat készíthettek cégetek, vállalkozásotok számára.

Remélem a cikkel meghoztam a kedveteket, hogy kipróbáljátok a videós tudásotokat. Az alábbi videóban az első nagyjából másfél percben láthatjátok én milyen videókat szoktam készíteni ezekkel az eszközökkel.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.