Válassza az Oldal lehetőséget

Furibee F60 kamera teszt – a pehelysúlyú versenyző

Furibee F60 kamera teszt – a pehelysúlyú versenyző

Most épp egy olyan akciókamerát kerestünk, mely a létező legolcsóbb, de már vásárlásra érdemes megoldás. A választásunk a Furibee F60-ra esett, reményeink szerint ez lesz az a belépőszintű modell, amit kerestünk.

Furibee F60 kamera teszt – a pehelysúlyú versenyző

 

Szóval az F60 nem egy nagyágyú lesz, s ezt akár szó szerint is vehetjük, hiszen a kütyü szuperkönnyű és félelmetesen kicsi – bővebben a lenti táblázatban. Ez utóbbi sajnos a teljes csomagolásra is igaz, a vízálló tokon és egy csíptetős rögzítőn kívül már csak az elmaradhatatlan USB kábel kandikál ki a dobozból. A készülék kialakításánál első gondolatra a tizenkettő egy tucat című közhely ugrik be, tényleg nem sok izgalmat sikerült belecsempészni. Hatalmas jelentősége azért nincs a dolognak, a lényeg úgyis belül van.

IMG 20180806 143118

Csomagolás

Ahogy említettük, a dobozt kibontva az F60-as kamera mellett két tartozék, illetve az USB kábel bukkan elő. Jut eszembe, akad még egy angol nyelvű használati útmutató is, ám nem épp a részletesebb fajtából. Az 5,9×4,0×2,80 cm-es apróság 58 grammot nyom, ami azért jó hír, mert így talán biztonságosabban tartható a csíptetős felfogatóban, a vízálló tokról a kép után beszélünk.

IMG 20180806 140938

Nézzétek el nekem, de a 30 méteres hitelesítést nem vizsgáltam meg, helyette egy tál vízben úsztattam a cuccot. Nos, láthatóan remekül teszi a dolgát, az összepattintós zárrendszer meglepően jól muzsikált, minimális mennyiségű folyadék sem kerül a belsejébe. Ezen tapasztalatok alapján bátran ki merem jelenteni, hogy nyugodtan használható vízalatti felvételekhez is! Apró figyelmesség (mi nagyon szeretjük az ilyesmit), hogy a tok belsejében négy darab rezgés/mozgás csillapító is elhelyezésre került – ez segít a stabilizálásban és némiképp védi is a kütyüt. A piros pont bevésve, mehetünk tovább.

IMG 20180806 142447

A csipeszre túl sok szót nem pazarolnék, esetleg annyit érdemes róla tudni, hogy szerintünk elég korrekt erővel szorít, a kamera pedig kellően stabilan illeszkedik benne. Örömmel vettük volna, ha a tartozékok listája hosszabb lehetne, mindamellett megértjük, hogy ennyi pénzből erre futotta.

Teljes specifikáció

Termék adatai

Chipset: Allwinner V3 
Modell: F60
Típus: akciókamera
Bővíthetőség: TF kártya (64 GB-ig, nincs mellékelve)

Adatlap: Link

KijelzőMéret: 2,0″
Felbontás:  320×240
AkkumulátorKapacitás: 900 mAh
Típus: cserélhető
Töltés: USB-s töltővel, PC
Töltési idő: 3 óra (szerintünk inkább 2-2,5 óra)
Készenlét: 200 óra
Üzemidő: 60 perc (35-45 perc a saját tapasztalat)
Videó/AudióKépformátum: JPG
Videóformátum: MP4
Sebesség: 30/60 FPS
Felbontás: 4K (30fps)
Funkciók

Időbélyegző, vízálló (tokkal), WiFi, cserélhető akkumulátor, XDV támogatói app

Paraméterek5,90×4,00×2,80 cm és 58 gramm
Tartozékok:1×4K WiFi F60 akciókamera, 1×vízálló tok + rögzítő, 1× csíptető, 1×USB-kábel,
1×angol használati útmutató

Barkácsolás

Kevésbé figyelmes Olvasóinknak is feltűnhet, hogy a lenti képen egy eddig még nem látott/említett tartozék is feltűnik. Nos, a bal oldalon látható rögzítő egy saját készítésű megoldás, melynek köszönhetően többek között kerékpárra is rögzíthető a kamera. A gumibetétes csőrögzítő bilincsbe egy megfelelő méretű csavar lett hegesztve, amire már könnyedén fel tudjuk tekerni a Furibee-től származó tartozékokat. Ha ügyesek vagytok a csavar rögzítésénél, akkor gyakorlatilag egy teljesen patent kinézetű tartót kaptok, és arra is mérget vehettek, hogy ezt nem fogjátok elnyűni! Olcsó, praktikus (jó szolgálatot tesz a gumis tömítés is), masszív, egyedül arra kell figyelnetek, hogy a csavar megfelelő szögben legyen behegesztve, így a tartozékok pontosan előre fognak nézni, amikor teljesen rátekertétek azt.

IMG 20180807 151044

Használat

Nem kell megijedni, ha az első bekapcsolás kudarcba fullad; egyszerűen helyezzük a töltőre a készüléket! Erre mondjuk megoldás lehetett volna, ha a mellékelt akkumulátor gyárilag nem kerül beszerelésre, ám ez nem így történt, sebaj. Az üzembe helyezés mindösszesen néhány másodpercet vesz igénybe, ehhez az előoldalon lévő gombot kell nyomva tartani. Ugyanezzel a gombbal válthatunk az üzemmódok között (fényképezés, videózás) is, a menübe lépés pedig a megfelelő időben történő OK gomb lenyomásával kivitelezhető. Itt már jó hasznát vesszük majd az oldalán elhelyezkedő kapcsolóknak, hiszen ezekkel tudunk le-fel lapozni. 

IMG 20180713 155215

A  Furibee F60 az alapszintű szolgáltatásokon kívül tud még néhány extra trükköt, erről az alábbi táblázat ad tájékoztatást:

Menürendszer

Videó Fényképezés Finomhangolás Beállítások 
 • Felbontás
 • Hang rögzítése
 • Time-lapse
 • Loop-Recording
 • Lassított felvétel
 • Látószög 
 • Felbontás
 • Időzítés
 • Auto
 • Drama Shot
 • Fényérték
 • Fehéregyensúly
 • Forgatás
 • Autós mód
 • WiFi
 • Fényforrás-frekvencia
 • Led indikátor
 • Képernyőkímélő
 • Automatikus kikapcsolás
 • Időbélyegző
 • Nyelv
 • Dátum és idő
 • Formázás
 • Visszaállítás a gyári állapotra
 • Firmvare verzió

A belső

Olykor félelmetes, néha mulatságos az, amit az olcsóbb árfekvésű akciókameráknál látni. Az persze nyilvánvaló, 4K nélkül (szinte) senki sem mer piacra lépni, noha legalább ilyen egyértelmű az is, hogy ezek interpolált értékek lesznek – vagyis a hiányzó képi információkat a rendszerchip a meglévőkből pótolja. Utóbbi szerepét a legfeljebb 1,2 GHz-re képes Allwinner V3 tölti be (ARM Cortex-A7 CPU). A lapka nem épp egy mai fejlesztés, de az 1080p 60 fps mellett azért megy neki, sőt 720p-ben még a 120 másodpercenkénti képkockaszám is elérhető – alias lassított felvétel. A másik lényeges pont a szenzor, mely egész pontosan egy Sony IMX 179 névre hallgató ketyere. A 8 MP-es CMOS képérzékelő lapka ebben az árszegmensben talán a legjobb, bár ez még nyilván nem azt jelenti, hogy mindent elsöprő képminőség várható. Például gond lehet, hogy nincsen képstabilizátor, olykor a digitális zoomnak is jó hasznát vehetnénk, ám ez sem a repertoár része.

IMG 20180713 155241

Egy másik pontot még meg kell említenünk, ahol nem múlt el nyom nélkül a költségcsökkentés: a 2 colos LCD kijelző. A 320×240 képpontos megjelenítőnél garantáltan nem veszünk el a részletekben, arra nagyjából megfelelő lesz, hogy a 170 fokos nagylátószögű objektív által célba vett témáról kapjunk némi támpontot.

A 900 mAh kapacitású telep maximális üzemideje papíron egy óra, a gyakorlatban sajnos inkább 35-45 perc – érdemes mellőzni a 4K felbontást, és akkor tovább húzza. Gondolom, abban senki sem reménykedett, hogy a gyártó mellékel hozzá microSD kártyát. Kapaszkodjatok meg, mert… tényleg nincs hozzá memóriakártya, úgyhogy ezt nekünk kell majd beszerezni. A mozgóképek MP4 formátumúak (H.264 tömörítéssel), a digitális képeket JPG-ként menti a készülék. Az XDV segédprogram a WiFi révén lehetővé teszi, hogy az F60-at okostelefonról vezéreljük, szóval aki szereti távolról vezérelni eszközeit, azok számára ez még jól jöhet. Kevésbé jó hír, hogy a WiFi kapcsolat korántsem lesz jó hatással az üzemidőre, pedig az egyébként sem nevezhető szenzációsnak.

IMG 20180806 140229

Fent már említettük a lassított felvételt, ám nem árt tudni, hogy van autós mód is, tehát a készülék akár menetrögzítő kameraként is bevethető – arra egyébként bőven megfelelő lesz ez a képminőség. Végül a timelaps módot érdemes még megjegyezni, na meg azt, hogy az elkészült anyagok minőségét mindenképpen az ár tudatában értékeljétek! Mi szóltunk… 

Élesben

Elsőként jöjjön a Full HD 60 fps mellett, a hang a vízálló tok miatt tűnhet furcsának.

A 120 fps-sel rögzített lassított felvételnél pedig ezt sikerült összehozni.

Végül egy kis time-lapse.

Azt hiszem a képminőség szakmai elemzésétől eltekinthetünk, itt most (szó szerint) nem fogunk elveszni a részletekben. A látottak alapján bizonyítást nyert, hogy az F60 (még épp) vállalható produkcióra képes, csak tisztába kell lennünk a képességeivel; hobbi célra pl. elégségesnek tűnik. A készülék tehát azon felhasználóknak ajánlható, akik most ismerkednek az akciókamerák világával, esetleg valamilyen másodlagos szerepkörben lehet még hasznosítani. A tudása az árához mérten szerintünk elfogadhatónak mondható (lassított felvétel, timelapse, autós mód stb.), az meg azért sejthető volt, hogy nem fogunk egetrengető minőséggel találkozni – ez be is igazolódott. Annak egyébként kifejezetten örültünk, hogy végre a kezeink között tudhattuk a már sokat látott Sony IMX 179 szenzort, az F60 viszont most plecsni nélkül zárta a tesztet.

Furibee F60 kamera teszt – a pehelysúlyú versenyző 1

A Furibee F60 akciókamerát jelen pillanatban a normál áron tudjátok megvenni a Gearbestről, így 33,93 dollárba kerül – akcióval 25 dollár körül szokott lenni. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!