Válassza az Oldal lehetőséget

Irány a kerti munka – mini láncfűrész teszt

Irány a kerti munka – mini láncfűrész teszt

Ez a láncfűrész hihetetlenül praktikus, kényelmes és olcsó, gyülöcsfákhoz ez kell neked!

Ez a láncfűrész hihetetlenül praktikus, kényelmes és olcsó, gyülöcsfákhoz ez kell neked!


Nézd meg a gépet működés közben Youtube csatornánkon:

 


Bevezető

Megmondom őszintén nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé a kerti munka, de ezt is meg kell csinálni. Metszeni, ritkítani a gyümölcsfák ágait, ezek fontos dolgok. Ezért néztem utána, hogy tudnám a munkámat megkönnyíteni, és ezért kezdtem el s célszerszámok között körülnézni.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 1

A cikkben látható mini láncfűrész sok jót ígért, de felvetett kérdéseket is. Viszont nem volt drága, emiatt úgy határoztam, hogy meglepem magam egy ilyennel, Titeket pedig megleplek egy teszttel. Ezt olvashatjátok a továbbiakban.


 

Csomagolás és tartozékok

Nem akarok durván fogalmazni, de szebb csomagolásban is érkezett már hozzám kínai kütyü. Persze a doboz csak egy dolog, fontosabb, hogy mi van belül.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 2

Nos, ezesetben a gyűrött dobozból előkerült egy apró lánclap, egy rövid lánc, egy dugókulcs, egy csavarhúzó, egy kézvédő, két darab akkumulátor, egy EU dugós töltő és maga a gép.

Az összeszereléshez kapunk egy rövid útmutatót, de persze én is leírom mit és hogy kell, nem bonyolult.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 3

Első ránézésre minden korrektnek tűnt, bár, a gép műanyagján érezhető, hogy nem egy márkás masinával állunk szemben. Nem vékonyak ezek a műanyagok, csak egy kicsit olyan érzésem van, mintha minden újra feldolgozott anyagból készült volna. Mondjuk, ha így van, nem bánom, sőt!


 

Összeszerelés

(A fenti videóban végignézhetitek az összeszerelést!)

Ha láttál már közelről láncfűrészt, esetleg cseréltél láncot is, akkor neked nem lesz mit mondanom, profi vagy, menni fog segítség nélkül is. Ha nem így van, akkor se szomorkodj, pofon egyszerű az egész!

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 4

Elsőként a kézvédőt csavaroztam a helyére. Ezután leszedtem a műanyag borítást, amit egy csavar tart, ehhez kell a dugókulcs.

A láncot feltettem a lánclapra. Itt figyelni kell, ha a lánc felől nézzük a gépet, akkor a lánc az óramutatóval ellentétes irányban fog mozogni. Ez azért lényeges, mert a láncnál figyelni kell, hogy az élesített fogak előre álljanak, ha fordítva teszed fel a láncot tuti nem fog vágni.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 5

A lánclapot a lánccal fel kell illeszteni a helyére, feltenni a borítást, és felcsavarni a rögzítőcsavart. Ezt ne húzd még meg!

Ha minden a helyére került, akkor a lánclap mögötti csavarral meg kell feszíteni a láncot, erre a mellékelt csavarhúzót használhatod. Figyelj oda, nem szabad teljesen feszesre húzni. Ha a láncot a lánclapnál nagyjából fél centire fel tudod emelni, akkor lesz jó!

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 6

Ha ez is meg van, akkor meghúzhatod a rögzítőcsavart. Ennek nem csak az a dolga, hogy a műanyag borítást a helyén tartsa, hanem az is, hogy a lánclapot rögzítse.

Végül helyére pattintod az akkumulátorok közül valamelyiket, és irány a kert!


 

Használat, tapasztalatok

(A fenti videóban láthatod működés közben!)

A bevezetőben említettem, hogy a vásárlás előtt felmerültek kérdések is bennem. Azon túl, hogy volt egy kis félelmem, hogy alkalmatlan lesz a feladatra a szerkezet, azon is elgondolkoztam, hogy a lánc olajzása hogy van megoldva.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 7

A nagyobb teljesítményű gépeknél erre van egy külön tartály, amit fel kell olajjal tölteni, olyannal, amit kimondottan lánc olajozáshoz ajánlanak. A kis kézifűrésznél ennek nyomát sem találjuk, így felvetődik a kérdés, mennyire normális ez.

Nos, most, hogy túl vagyok az idei munkákon azt mondom, teljesen normális. A gép teljesítménye, a lánc sebessége közelében sincs egy nagyteljesítményű fűrészének. Ezzel együtt, ha félsz a dologtól, akkor nyugodtan fújd be. Én gondolkoztam rajta, hogy a motoromhoz használt láncsprayt ráfújom, biztos, ami biztos, de aztán hagytam, és nem lett baj. Aztán a fényképezés előtt mégis befújtam, kipróbáltam így is, de nem vettem észre különbséget.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 8

A géphez adott kézvédőnek őszintén szólva sok hasznát nem láttam. A markolatot fogva lényegében kizárt, hogy a kezünk a láncra tudjon csúszni. Akkor lenne értelme, ha az egyik kezünkkel a felső részen rá akarjuk nyomni a fára a fűrészt, de ezt nem tesszük, mert a motor ereje nem elég erre, elakad a lánc, ha nagyon rászorítjuk a fára. Esetleg még a felcsapódó fadaraboktól védhet, de ennél az apró szerkezetnél ez sem igen okozhat gondot.

Tapasztalatom szerint kényelmesen 4-5 centis ágvastagságig lehet a gépet használni. Ez persze függ attól is, hogy milyen fát vágunk, a kicsit korhadtabb, már kidöntött almafánál a 10 centi sem volt akadály, de a kipusztításra ítélt hatalmas, a tövénél igen kemény mogyoróbokornál a 4-5 centivel is óvatosabban kellett bánni.

Mit jelent ez az óvatosság?

Nagyjából azt, hogy bár ez egy 800 wattos gép, nem lehet erőből neki esni a forgácsolásnak. Sokkal célravezetőbb, ha laza csuklóval, erőltetés nélkül, csak nagyon finoman ellentartva használjuk. A lánc ilyenkor is teszi a dolgát, vágja a fát, ahogy az elő van írva!

Az első használatnál figyeljetek oda, hogy a lánc egy kicsit meg fog nyúlni, emiatt egyszer utána kellett állítanom a feszességet. Ha ezt nem teszitek meg a lánc leugorhat, és ez nem fog jót tenni a lánclapnak.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 9

A láncfűrész akkumulátoros, és meg kell mondanom, hogy fogalmam sincs, hogy egy akku mennyit bír. A géphez két darab 2500 mAh kapacitású akkumulátor jár. A kertünk nem túl nagy, és azelőtt végeztem a munkával, hogy az akkut cserélnem kellett volna.

Az akkuval kapcsolatban azt azért el kell mondanom, hogy meglehetősen szorulósan pattan a helyére, elég nehezen is jön le. Nem egy nagy probléma, valószínűleg bekopik majd, de azért itt is érezhető, hogy egy olcsó gépet vettünk.

Fontos, hogy azokat az ágakat, amiket eddig metszőollóval vágtatok le, ezután is azzal vágjátok. A túl vékony ágakkal csak szerencsétlenkedni fogsz, ha a láncfűrészt akarod használni. Ha mégis így döntesz, akkor az egyik kezeddel tartanod kell az ágat, máskülönben nem fogsz boldogulni.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 10

Felvetődik a kérdés, hogy mi történik, ha láncot kell cserélni, lehet kapni újat, vagy kidobjuk a gépet? Nos, természetesen lehet kapni láncot. A 4 colos lánc a lánclappal együtt kevesebb, mint 3000 forintba kerül, szóval ez már nem lesz egy nagy kiadás. Nem olyan, mint a tintasugaras nyomtató, ami viszonylag olcsó, aztán amikor festéket kell venned hozzá, akkor kiderül, hogy egy szett festék fele annyiba kerül, mint amennyi a nyomtató volt.


 

Összegzés

Az áruház kínálatában meglehetősen sok hasonló gépet lehet találni, persze nem volt véletlen, hogy ezt választottam. Az árához képest nagy a teljesítménye, és a dupla akkumulátor sem egy hátrány. A gyengébb szerkezetek közül már néhány ezer forinttal olcsóbbat is találunk, de nem mertem megkockáztatni a dolgot, hátha nem lesz elég erős.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 11

Az általam használt gép sem egy erőmű, de arra, amire kitalálták elég. Nem lehet vele fákat kidönteni, és a karvastagságú ágakkal is meggyűlik a baja. Nem is csak az erő miatt, hanem amiatt is, hogy a lánclap elég kicsi, így kénytelen leszel több irányból is elindítani a vágást, és a több irány alatt természetesen nem azt értem, hogy alulról, mert úgy tutira beszorul a lánc.

Szóval, ez egy ágvágó, annak viszont tökéletes. Nem csak azért, mert nem kell fűrészelned, hanem azért is, mert olyan ágakat is könnyedén levágsz vele, ahova a kézi fűrésszel bajosan férsz oda.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 12

Az sem utolsó, hogy láncot, lánclapot is olcsón kapsz hozzá, ha sok a fa, akkor nem árt rögtön rendelni egy tartalékot is, itt lent adok linket ahhoz is.

Összességében ez a csomag az a normál, alig 18 ezer forintos árával is jó vétel lenne, de kértem hozzá kupont, amivel az olvasóim 12 ezerért tehetik kosárba. Persze az akciós készlet közel sem véges.

Irány a kerti munka - mini láncfűrész teszt 13

Ha megtetszett, akkor a vásárláshoz használd majd a BGHU0354 kuponkódot. A fűrészt most cseh raktárból meg tudod rendelni, így, ha minden jól megy, jövő hét végén már be is vetheted a kertben!

Vásárlás itt:

88VF 800 wattos mini láncfűrész

 

Láncot és lánclapot itt találsz hozzá (ez kínai raktár, de az alacsony érték miatt, még 3 darab vásárlásánál sem vámköteles a csomag):

4 colos lánclap és lánc

 

További tesztek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.