Válassza az Oldal lehetőséget

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb

A Bluetti EB70-ben 716 Wh áramot vihetsz magaddal és akár 2000 wattal is terhelheted. Ezek remek adatok, hiszen ezzel az egységgel már kimehetsz a telekre barkácsolni a konnektoros gépeiddel is. Vagy legalábbis egy részükkel.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb

A tavalyi év elején sokan beparáztak, hogy mi lesz, ha a háború elér minket is. Ez erősen látszott abból, hogy a hordozható, nagyteljesítményű akkumulátorok és a hozzájuk használható napelemek piaca megélénkült. Azután, ahogy (sajnos) a mindennapjaink része lett a harcokról szóló hírek, úgy a pánik is csökkent.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 1

Azonban a háború – talán furcsa ebbe belegondolni- jót is hozott, hogy mást ne mondjak az energiatakarékosság területén. Kiderült, hogy az addigiakhoz képest jóval kevesebb energiával, jóval kevesebb fosszilis energiával is elketyeg a világ.

A háború okozta első sokk ugyan elmúlt, de itt maradtak velünk a hordozható áramforrások. Azok is megismerték őket, akik addig nem is tudták, hogy léteznek, és kiderült, hogy egy csomó helyen és időben nagyon hasznosak tudnak lenni. Vihetjük őket nyaralásra, kempingezésre, horgászatra vagy, ahogy írtam a telekre is, ahol nincs konnektor.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 2

Van ezekből az áramforrásokból kisebb, nagyobb kapacitású, kisebb nagyobb terhelhetőségű. Van Bluetooth appos, vezetéknélküli telefontöltős meg mindenféle darab. Persze minél erősebb, izmosabb, minél többet tud egy ilyen áramforrás annál drágább. Éppen ezért örültem meg a Bluetti EB70-nek, mert ez az egység két dologban erős csak. A kapacitásban és a terhelhetőségben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az extrák, mint a Bluetooth és a telefonos applikáció, vagy a belső táp hiánya olcsóbbá is teszi valamelyest, szóval teljesítmény-ár arányban az egyik legjobb, amit az amerikai gyártótól kapunk.

A Bluetti amúgy véleményem szerint az egyik legjobb minőséget adja, ha akkumulátortechnológiáról, illetve az akkumulátorokkal működő áramforrásokról beszélünk. Mind a felhasznált anyagok, mind az esztétikum területén nagyot domborítanak, gépeik lényegében kifogástalanok. Na jó, akad azért egy-egy kisebb bibi itt-ott, de ezek nem számottevő hibák.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 3

Kezdjük azzal, hogy mit is tud papíron nyújtani a Bluetti EB70!

Nos, az egyik legfontosabb, hogy a cég többi termékéhez hasonlóan LiFePO4 akkumulátorkémiát használnak, vagyis vasfoszfát akkumulátorokat. Ezeknek kisebb az energiasűrűségük, mint a megszokott LiPo akkumulátoroknak, a töltési idő is hosszabb, ám jóval több kisülési-töltési ciklust viselnek el nagyobb kapacitásvesztés nélkül, ráadásul nem is szoktak felrobbanni.

Szóval a vasfoszfát cellák tovább bírják és biztonságosabbak, mint a hagyományos megoldások!

Az EB70 esetén – ahogy a többi termékénél is- a gyártó azt ígéri, hogy 2500 ciklus után még mindig minimum 80 százaléka meg lesz az eredeti kapacitásnak. 2500 ciklus nem tűnik soknak, de ha naponta egyszer feltöltöd és kisütöd, akkor is közel 7 éves folyamatos használatot jelent. Szóval nem olyan kevés ez!

Az EB70 elméleti kapacitása 716 Wh, a gyakorlat azt mtatja, hogy azért ennél néhány százalékkal kisebb a valós, kinyerhető kapacitás. Az állomás terhelhetősége 1000 watt, de rövid ideig 2000 wattal is elbír. Mivel elég nagy a terhelhetőség elég sok kimenetet találunk rajta, hogy egyidőben sok eszközt köthessünk rá.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 4

Van rajta 2 darab kettőhúszas váltóáramú kimenet, rendes szinuszos. Van 2 darab 3 amperes USB-A kimenet, kettő 100 wattos Type-C PD kimenet, 1 darab egyenáramú 12 voltos szivargyújtós töltő, kettő darab 12 voltos és 10 ameres egyenáramú kimenet, végezetül pedig a fedélen a már megszokott vezetéknélküli töltőpad 15 wattal.

Az akkumulátor 3 módon töltheted, ez lehet kettőhúszas a mellékelt töltőadapterrel és 20 wattal. Lehet napelemmel és ugyancsak 200 wattal, és töltheted az autód szivargyújtójáról is, ehhez nem adtak meg teljesítményt.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 5

A fontosabb adatok után néhány szó a külsőről, de tényleg nem sok, mert aki egy Bluetti akkut látott, az kis túlzással mindet látta.

A dizájn a megszokott, a színek a megszokottak. Már ránézésre is egy remek darab az EB70, de igaz ez mindegyik Bluetti termékre. A műanyagok vastagok, az egész szerkezet minőséget sugall. A megszokott módon az előlapon van minden, ami a használathoz kell, kivéve a felhajtható fület és a vezeték nélküli töltőpadot, mert ezek persze a doboz tetején vannak.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 6

Szóval az előlapon balról-jobbra előbb a DC vagyis egyenáramú kimenetek vannak (ezeket már felsoroltam), mellettük jobbra a két darab váltóáramú EU formátumú aljzat. Az AC és a DC részek egy-egy kis kapcsolóval külön-külön is kapcsolhatóak.

A kimenetek feletti sorban a töltő csatlakozója, mellette a kijelző és a lámpa.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 7

Szerintem leírtam mindent, jöhetnek a tapasztalatok.

Ahogy elkezdtem ezen a fejezeten gondolkozni rájöttem, hogy csupa rossz dolog jut eszembe. Ez azért fájó, mert az EB70, amúgy egy teljesen használható, valóban remek akkumulátor. Amit a gyártó ígér, azt többnyire adja is, és ahogy mondtam a minőség is kifogástalan. Akad azonban néhány olyan apróság, meggondolatlanság, ami miatt nyomot hagyott a lelkemen.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 8

Kezdjük a teljesítménnyel. Természetesen kipróbáltam mit bír a kicsike. Az 1000 watt természetesen meg volt, de a 2000-es csúcs valahogy sosem akart kijönni belőle, még pillanatokra sem. Azt javaslom, hogy maradjatok az 1000-nél, bár az 1200 watt még csak-csak kicsavarható, de ez sem hosszútávon.

Mondjuk az 1000 watt sem kevés, kisebb teljesítményű szerszámgép, hűtőszekrény de még egy hősugárzó is elmegy ekkora teljesítményen. A lapostévékről meg nem is szólva. Szóval összességében az 1000 watt már tényleg használható teljesítményt jelent!

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 9

Ez eddig nem rossz, de vannak kimondottan idegesítő dolgok is. Például az, hogy a töltöttséget 5 fokozatban látom csak 20/40/60/80/100 %. Volt, hogy bekapcsoltam az akksit a teszthez, mutatott 20 százalék töltöttséget. Rádugtam a hősugárzót és abban a pillanatban nullára váltott és leállt. Vagyis gyakorlatilag nullán volt, csak ezt nem lehetett látni.

Nem igazán értem, hogy miért kellett lehagyni a normális, százalékos kijelzést, ami konkrétan megmutatta, hogy mekkora töltöttséggel számolhatunk. Ahogy írtam, ebben a csomagban nincs Bluetooth sem, így arra sincs módunk, hogy a telefonunkon ellenőrizzük a meglévő töltöttség mértékét.

A másik, amitől kiszaladok a világból a töltés, vagyis a zaj, amit a töltés okoz.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 10

Az EB70-be nem kettőhúszas kábel megy, vagyis nincs belső tápegység. Kapunk helyette egy külső tápot, amivel nem is lenne baj. Az már inkább gond, hogy a tápnak aktív hűtése van. Egy kicsi és emiatt hangos ventilátor, ami megy, ha kell, ha nem. Értsd akkor is megy, ha az akkumulátort 100 százalékra töltötted, és a táp már nem dolgozik. Ez megint egy hülye tervezési hiba szerintem.

De ez még mindig nem minden sajnos, ugyanis, ha elkezded terhelni vagy tölteni az EB70-et, akkor bekapcsolnak a dobozban lévő ventilátorok is. Azok sem túl nagyok, cserébe nagyon hangosak. Na így együtt a táp hűtése és az EB70 hűtése már nagyon zavaró.

Annyira hangosnak éreztem, hogy előkaptam a nagyon sok éve nem használt zajszintmérőmet, ami 80 centi-1 méter távolságból is 50 dBa feletti zajt mért. Nagyon sok, én nem igen tudok megmaradni mellette töltés közben, főleg, ha dolgoznom is kell.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 11

A külső táp gyaníthatóan a költségcsökkentés része lehet, de azzal, hogy ezt kapjuk elveszítünk még egy fontos képességet, a párhuzamos töltés képességét. Vagyis, míg például a Bluetti EB3A esetén egy kettőhúszas bemenet is volt az MPPT bemenet mellett, itt az előbbi nincs. Így nem tudjuk egyidejűleg tölteni napelemről és konnektorról. Oké, nem sűrűn van erre szükség, de azért néha jól jöhet.

A végére még egy dolog. Amikor a Bluetti képviselője megkeresett, hogy nem lenne-e kedvem egy újabb teszthez azt kérdeztem tőle, hogy az EB3A mellett van-e olyan termékük, amiben van UPS mód. Tudjátok, ez a szünetmentes táp mód.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 12

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az UPS mód esetén az elektronika a bemeneti kettőhúszat rögtön a kimenetre irányítja át, vagyis nem megy át az áram az akkumulátoron. Amikor viszont áramszünet van, akkor a másodperc töredéke alatt átvált a akkumulátoros tápellátásra a rendszer, így pl. nem áll le a számítógéped.

Nos, a marketinges kolléga az EB70-et ajánlotta erre a célra.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 13

Mondanom sem kell, hogy az EB70-ben nincs UPS mód. Vagyis az úgy működik, hogy megy a töltés és közben a kettőhúszas kimenetre rádugom a számítógépet, de ettől ez még nem UPS mód, hiszen az áram nem kerüli meg az akkumulátort, hanem folyamatos a töltés-merítés. Mondanom sem kell, hogy ez az élettartam szempontjából nem túl előnyös.

Na, és akkor persze arról nem is szóltam, hogy nem lenne kedvem 50 decibel zaj mellett üldögélni egész nap.

Mi legyen a konklúzió a Bluetti EB70 esetén?

Az idegesítő hibák ellenére egyáltalán nem tartom rossz szerkezetnek az EB70-et, mert teljesítmény, kapacitás és minőség terén tényleg ott van a toppon.

Bluetti EB70 power station – egyszerű, mint a szög, de annál jóval zajosabb 14

Ezzel együtt azt mondom, hogy ha nincs szükséged az 1000 wattra és nagy kapacitásra, akkor inkább maradj a 600 wattos Eb3A mellett, aminek a használata kényelemben mérföldekkel jobb, kellemesebb. Vagy válaszd az AC60-at, ami ugyancsak 600 wattos és mindössze 403 Wh kapacitású, ám ez utóbbi a B80-as akkupakkal már 1200 Wh-ra bővíthető.

A Bluetti EB70-et akkor javaslom tehát megvásárlásra, ha kell az 1000 watt, kell a 716 Wh kapacitás, a töltést meg tudod oldani a pincében, ahol nem zavar a zaj. Amúgy meg töltsd napelemmel, akkor csendesebb lesz, meg garantáltan zöld energiát cipelsz majd magaddal a telekre.

A végére maradt az ár, ahogy az lenni szokott. A cikk megjelenésének a Black Friday ad apropót, mert most az EB70 100 eurós kedvezménnyel vásárolható meg, az ára így ~228 000 forint. A gyártó az európai raktárából szállítja, így gyorsan megkapod, az áfát tartalmazza és nem kell vámkezeléssel sem foglalkoznod. Vásárlás az alábbi hivatkozáson:

 

Bluetti EB70 1000 wattos áramforrás

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.