Válassza az Oldal lehetőséget

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod!

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod!

A Bluetti AC60&B80 páros rugalmasan bővíthető rendszert alkotnak, amivel akár napokat is ellehetsz konnektor nélkül. Viszonylag kicsik, viszonylag könnyűek, cseppállóak és strapabírók, így kempingezéshez, hajózáshoz, lakóautózáshoz is kiváló megoldások, de magunkkal vihetjük akkor is, ha simán horgászni megyünk.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod!


Nézd meg videós bemutatómat is!


Tavaly óta bluettizek. Akkor sikerült hozzájutnom egy Bluetti EB3A egységhez, amit elsőként csak kempingezésre vittem magammal, de most már itthon is használom szünetmentes tápegységként. Meg kell jegyeznem, hogy a kapcsolatunk kezdete nem volt zökkenőmentes, mert az eredeti firmware konkrétan használhatatlanná tette a UPS szolgáltatást rajta. Ez szerencsére most már, az új szoftverrel megjavult. Még mindig sokat megy kicsit a ventilátor (elég hangos is) érzésem szerint, de ez számomra már nem egy őrült probléma, mert nem mellettem van a gép, hanem a rackben a többi kütyü mellett.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 1

Szóval egy ideje Bluettis vagyok, szeretem is a gépemet, így nagy öröm volt, amikor megkeresett a gyártó, hogy nincs-e kedvem kipróbálni az új készülékeiket, az AC60-as típusú inverteres akkucsomagot és a B80-as kiegészítő akkumulátor pakkot.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 2

A dolognak azért örültem nagyon, mert titokban dédelgetek magamban lakóautós projekteket, és ha sikerül megvalósítani, akkor ezek az egységek nagy segítséget fognak jelenteni!

De miről is van szó pontosan? Nos, mielőtt a konkrét specifikációba belemásznánk elmondom (leírom), hogy miért annyira jó ez a csomag!

Az a helyzet, hogy a Bluetti gyárt olyan rendszereket, amik képesek a teljes háztartás energiaigényét ellátni szigetüzemű rendszerként. Ezek a csomagok egy központi egységből és igény szerint, rugalmasan bővíthető mennyiségű akkucsomagokból állnak. Minél több akkucsomagunk van, annál nagyobb a teljes rendszer kapacitása.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 3

A csomag részeit tehát külön meg lehet vásárolni, menet közben, akár utólag is bővíthetjük, így garantáltan nem veszünk több akkumulátort, költünk több pénzt, mint amire szükségünk lenne. Ezek tehát őrült jól méretezhető rendszerek, amik nem mellesleg még egész jól is néznek ki. Tudom, ez nem annyira fontos, de ha pl. a garázsban szeretnék ilyet felépíteni, akkor szívesebben nézem a dizájnos dobozokat, mint a csupasz akkumulátorokat. Gondolom ezzel Te is így vagy!

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 4

A lényeg az, hogy egészen mostanáig nem létezett olyan kisebb, tipikusan hobbi célra, kempingezéshez, egyebekhez használható csomag, ami a nagy rendszerekhez hasonlóan skálázható lett volna. Most azonban itt van az AC60 és mellé a B80 páros, előbbi a központi egység, utóbbi pedig a bővítés, amiből akár két darabot is a központi egységre köthetünk, együttesen pedig adnak kb. 2000 Wh kapacitást.

Egészen részletesen nézve a dolog úgy néz ki, hogy a központi egység, vagyis az AC60 403Wh, plusz egy B80 1209 Wh, plusz két B80 pedig 2015Wh.

Eljött az idő, hogy szétbontsuk a képzeletbeli csomagot és megvizsgáljuk külön az összetevőket!

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 5

A központi egység tehát a Bluetti AC60. Ez egy 9 kilogramm tömegű doboz, amin találunk két darab AC kimenetet (220 volt, szabványos színusz), 2 darab 15 wattos USB-A csatlakozót, egy darab USB-C csatlakozót PD gyorstöltéssel és 100 wattos kimenettel, egy 12 voltos szivargyújtó csatlakozót.

Az akkumulátor kapacitását már leírtam, de a típusát nem. Az akkucsomag rendkívül stabil LiFePO4 akkumulátorkémiával rendelkezik, amely 2500+ töltési ciklussal bír. Az egység 600 watt leadására képes, de vészmegoldásként, rövid ideig 1200 wattra is képes a boost mód segítségével.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 6

Tölthetjük az egységet 12 voltról, 230 voltról vagy napelemről, utóbbinál a maximum 200 wattos darabok jöhetnek szóba (vagyis lehet nagyobb is, de csak 200 wattal lehet az AC60-at tölteni), amik 12 és 28 volt közöttiek.

Amiről még érdemes szólni, hogy a készülék IP65-ös vízállósággal rendelkezik, ami szerintem egy szuper dolog egy ilyen hurcolós, kempingezős mini erőműnél. Az IP65 nagyjából azt jelenti, hogy csendesebb esőnek, gyengébb vízsugárnak még ellenáll, és persze por ellen is megfelelően védett.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 7

Azután, ami még érdekes, hogy természetesen ez az egység is csatlakoztatható Bluetooth segítségével a telefonunkhoz, így távolról tudjuk kapcsolni a kimeneteket, láthatjuk a töltöttséget, bekapcsolhatjuk a hátlapi bazi nagy lámpát. Szóval a lényegesebb dolgokat elérjük a telefonról is.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 8

Az előlapon találunk egy elég nagy kijelzőt, ez nagyon hasonlít a saját EB3A egységemen található kijelzőhöz. A fontos dolgok láthatóak rajta, vagyis a töltöttség, a leadott teljesítmény, az éppen felvett teljesítmény, ha töltjük is, illetve az üzemmód (pl. ECO).

A kijelző mellett vannak a kimenetek fizikai gombjai és a készülék bekapcsoló gombja, illetve, ami még fontos, hogy a doboz teteje egy vezeték nélküli töltőt rejt, ha a telefonunk támogatja a vezeték nélküli töltést, akkor egy USB portot fel tudunk így szabadítani.

Következzen a B80, ami egy picit egyszerűbb szerkezet, lévén „csak” egy bővítőpakk.

Hiába csak a bővítés a cél, a B80 akár magában is használható, már persze akkor, ha nem egy 220-as kimenetre van szükséged, mert az nincs rajta. Kapunk viszont egy USB-A (15 watt), egy USB-C (100 watt) és egy 12 voltos szivargyújtótöltőt. A csomag kapacitása pont duplája a központi egységének, vagyis 80 Wh.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 9

Az akkumulátor típusa természetesen megegyezik a főegységben találhatóval. Ezek a LiFePO4 cellák jelentik manapság a csúcsot, viszonylag gyorsan töltődnek és meglehetősen sok kisütést viselnek el minőségromlás, kapacitásvesztés nélkül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akár 3000+ kisütési ciklus is kell ahhoz, hogy a kapacitás az eredeti 80 százalékára csökkenjen.

Ez nem tűnik soknak, de számoljatok kicsit, egy év 365 napból áll, vagyis napi egy teljes és kisütés nagyjából 7-8 évig minden nap, ez lesz a 3000 ciklus. Ez azért nem rossz szerintem, főleg, hogy a legtöbben ennek töredékét használjuk csak.

Lényeges még, hogy bár ez még mindig „csak” a kisegítő csomag, azért ez is tölthető külön, igaz, csak napelemről vagy DC 12 voltról, szóval a konnektoros töltés itt hiányzik.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 10

Ha össze szeretnénk kötni az egységeket, akkor nincs más dolgunk, mint egymás tetejére pakolni őket, és egy viszonylag vastag kábellel összekötni a két dobozt. A B60 oldalán két csatlakozót találunk, így ahhoz kell kötni a két AC80-at, ha a teljes kapacitást ki szeretnénk használni.

A lényeget leírtam, jöhet némi tapasztalat és vélemény!

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 11

Kezdjük talán azzal, hogy mennyi különbség van a valós leadott teljesítmény és a specifikáció között. Itt fontos megjegyeznem, hogy a tény, hogy különbség van nem a Bluetti sara, ilyen a technológia, vagyis minden gyártónál kb. ezt vagy még rosszabbat fogsz tapasztalni.

A lényeg, hogy a töltésoldalról, a napelem esetén, és a kimenet oldaláról is elég tetemes veszteséggel kell számolnunk.

Az akkumulátorok például a névleges teljesítménynek nagyjából a 80-85 százalékát képesek leadni, vagyis esetünkben az AC60 esetén nagyjából 340 Wh-t számolhatunk, míg a B80-as bővítők esetén nagyjából 690 Wh jön ki. Vagyis a gyakorlatban, ha megvesszük az AC60-at és mellé két darab B80-at, akkor 1760 Wh kapacitással számolhatunk.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 12

A töltésnél napelem esetén úgy kalkulálhatunk, hogy az AC60-at és a B80-at külön-külön is tudjuk tölteni, mégpedig 200 wattos napelemekkel. A matek azt mondja, hogy a papírforma szerint ez 200 Wh-át jelent, vagyis a B60-at kettő- míg az AC80-at négy óra alatt tudjuk feltölteni. A probléma az, hogy egy 200 wattos napelemből, még a legideálisabb feltételek esetén sem fogsz 140-150 wattnál többet kihúzni, meg van némi veszteség is, szóval nyugodtan számolhatsz 4 órát a B60-ra és 8 órát az AC80-ra.

Ez elég soknak tűnik, de azért nem kivitelezhetetlen. Mondjuk jobban örültem volna egy 300 wattos töltési lehetőségnek, az rögtön 50 százalék pluszt jelentett volna.

Kérdés, hogy mire lehet egy ilyen csomagot használni, illetve kinek lehet érdemes megvásárolni!

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 13

Nos, azt mondanám, hogy bár ott van az 1200 wattos boost mód, azért maradjatok csak a maximum 600 wattnál. Ez sem kevés, egy kisebb hűtőszekrényt már elvisz, egy hajszárítót alsó fokozaton, tévét, rádiót, világítást, telefonok töltését, szóval rengeteg mindenre elég lesz a 600 watt.

Ha a teljes 600 wattos kimenetet ki akarod használni, akkor a központi egységnél nagyjából 40 perc üzemidőt kapsz. Megjegyzem egy kisebb, mondjuk 40 colos LED TV alig 100 watt, szóval nézhetsz kb. 4 órán át filmeket. Ha csak tölteni akarsz telefont egyebeke, esetleg világítást vagy egy pici sörhűtőt néhány doboz sörrel, akkor 6-7 óra is kijöhet, ami azért már nem rossz.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 14

De itt lépnek képbe az AC80-as egységek, amiknek a kapacitása a duplája a B60-nak.

Vagyis, ha egy AC80-at használsz a B60 mellé, akkor 10-12 órán át tévézhetsz, vagy akár egy teljes napig világíthatsz, töltheted az eszközeidet és hűtheted a sörödet a kis hűtődben. Így azért már kezd egész jó lenne a móka!

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 15

A második AC80-at rákapcsolva a rendszerre kapsz további 7-8 óra tévézésre áramot (így már 18-20 óra kijön), a többit meg nem is mondom.

A tapasztalatom a teszt alatt az volt, hogy a fenti számítás nagyjából be is jön. Vagyis a veszteség is az előre kalkulálható szinten maradt, és a kimeneten is annyi teljesítmény jött ki, mint amennyit számoltam előzetesen. Megjegyzem, nekem csak egy AC80-as bővítés állt rendelkezésemre.

Ami nyilvánvaló (szerintem), hogy alapvetően 600 wattnál nagyobb fogyasztó használatával ne tervezz!

A napelemes töltés maximumát sajnos nem tudtam kipróbálni, lévén nekem csak egy 100 wattos napelemem van, azzal egy darabig eltartott volna, mire feltöltöm a teljes kapacitást. Nem is kínlódtam vele, nyilvánvaló, hogy érdemes lenne a 100 wattos mellé legalább még egy 200 wattosat beszerezni.

Kinek ajánlom a csomagot?

Nos, az alapgépet, a B60-at azoknak, akiknek néha szükségük lesz a 220-as kimenetre, de alapvetően inkább az USB-t, 12 voltot szeretnék használni. Esetleg a 200 voltos kimeneten valami egész kicsi fogyasztót 100 wattig. Másnak sok értelme nincs, a papíron 403-, a valóságban inkább 340 Wh elég gyorsan el tud fogyni.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 16

Ha megveszed az egyik AC80-at, akkor a helyzet rögtön megváltozik, akkor már esetleg közepes, 200 wattig terjedő 220-as fogyasztókat is használhatsz (persze papírforma szerint maximum 600 watt most is kijön belőle), ha nem is egész nap, de azért néhány órán keresztül. Ha pedig veszel 2 AC80-at, akkor kisebb fogyasztókkal egy egész napot is ellehetsz.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 17

Igazából, ahogy fent írtam, ez a dolog szépsége, hiszen az alapcsomaggal tök jól el lesz egy horgász, a plusz akkumulátorokkal viszont már a hajózás, lakóautózás vagy az őserdőben kempingezés sem vállalhatatlan. Vagyis a legnagyobb előny az, hogy olyan rendszerrel rendelkezhetsz, amely skálázható, amikor eljön az ideje, de egy nagyon kompakt rendszerként is használhatod, ha nincs szükséged állandóan a teljes kapacitásra. Tehát az AC60-nal mehetsz horgászni, ha meg rákapcsolod a kiegészítő pakkokat (B80), akkor tiéd lehet világ, mehetsz amerre látsz, sátrazhatsz ahol kedved van (és ahol nem büntetik).

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 18

Amin érdemes lehet gondolkozni az, hogy azért egyben megvásárolva ezt a 2000 Wh körüli kapacitást olcsóbban jössz ki. Szóval abban az esetben, ha biztosan tudod, hogy neked a 2000 Wh kelleni fog, akkor lehet, hogy jobban jársz egy nagyobb egységgel két-három kicsi helyett. Persze ebben az esetben azzal is kalkulálnod kell, hogy a hordozhatóság erősen nehezedni fog, mert az akkumulátorból, ami a súly nagyját adja annyi kell egy nagyba is, mint három kicsibe. Az meg már inkább a 30 kilót fogja súrolni.

Ok, a végére maradtak az árak. Az AC60 ára EU raktárból rendelve 600 euró, míg az B80-as egységekért darabonként ugyancsak 700 eurót kell kicsengetnünk. Ez forintosítva, dobozonként 268 ezer forintot jelent.

Bluetti AC60&B80 – Távol a világtól is lesz áramod! 19

Ez nem kevés pénz, de az a helyzet, hogy nem nagyon fogsz a piacon másik 1000 watt alatti pakkot találni, ami ilyen szinten variálható, ami ennyire rugalmasan bővíthető. Főleg nem ezen az áron, szóval valamit valamiért. A drágaság csak viszonylagos. Ezzel együtt kérdés, hogy hazánkban hányan engedhetik meg maguknak ezt a cirka félmilliós kiadást. Ha Te közéjük tartozol, és szükséged lenne ilyen hordozható erőműre, akkor vedd meg nyugodtan, csalódni nem fogsz bennük.

A vásárláshoz kérlek kattints az alábbi hivatkozásokra. Az egységeket a gyártótól, EU raktárból vásárolhatod meg, így jár az egységekre adott 6 éves gyártói garancia is!

Bluetti AC60 házi erőmű

Bluetti B80 kapacitásbővítő egység

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.