Válassza az Oldal lehetőséget

Itt a legolcsóbb lézeres robotporszívó, ezt is kipróbáltuk!

Itt a legolcsóbb lézeres robotporszívó, ezt is kipróbáltuk!

Papíron mindent tud, amit a Xiaomi, de vajon betartja, amit ígér?

Itt a legolcsóbb lézeres robotporszívó, ezt is kipróbáltuk!


 

Bevezető

Amikor bemutatták a BlitzWolf BW-VC1 nevű robotporszívót elhatároztam, hogy rendelek egyet. Annyira olcsó volt, hogy az ára egy sima akkumulátoros kézi porszívóéval vetekedett, így kíváncsi lettem, hogy a spórolás ellenére mennyire maradhat használható egy ilyen gép. Papíron bizonyos tulajdonságaiban még a Xiaomi robotnál is jobb, árban viszont súlyos tízezrekkel kerül kevesebbe, szóval igazi best buy lehet, ha valóban tud mindent, amit a prospektus ígér. A rendelés és a megérkezés közben az ára tovább csökkent, így mára messze a legolcsóbb a maga kategóriájában, így még ki sem hűlt már kibontottam, és feltakaríttattam vele a lakást.


 

Csomagolás, tartozékok

A BlitzWolf BW-VC1 egy a BlitzWolfhoz illő nagyméretű dobozban érkezett, ami a fehér és zöld színek dominálnak. A fedelet felhajtva elsőként egy elég vaskos használati és gyors beüzemelési utasítást találunk, amik ékes angolsággal mondják el mit kell tennünk, ha be szeretnénk kapcsolni.

BlitzWolf BW VC1 22

A felső kartont leemelve megtaláljuk a gépet, mellette pedig a tartozékokat. Itt érezhető az alacsony ár, mert nem találunk se szűrőből, se keféből csere darabokat, szóval, ha cserélni kell majd őket, akkor kénytelenek leszünk rendelni.

BlitzWolf BW VC1 21

A csomagban a porszívón kívül csak a dokkoló és töltő állomást, egy európai szabványú kábelt és egy, a hengerkefe tisztításához használható kombinált eszközt találunk. Ez utóbbi azért nagy kincs, hasonlót kapunk a Xiaomi Roborock S50-hez is, ezzel könnyedén le tudjuk vágni a kefére tekeredett haj és szőrszálakat.

BlitzWolf BW VC1 20

A csomagot kiveséztük, lássuk a gépet!


 

Külső

Mondhatni tipikus robotporszívó, kerek és fekete. Kívülről, a színt leszámítva erősen emlékeztet a Xiaomi első generációs masinájára, de azt emlékeim szerint csak fehérben lehetett kapni. A tetőn elölről hátrafelé haladva előbb két gombot és egy visszajelző LED-et találunk, mögöttük a felhajtható fedelet, ami a portartályt rejti, legvégül pedig a lézeres rendszer lövegtornyát.

BlitzWolf BW VC1 15

Oldalt sok érdekesség nincs. Az elején két ultrahangos szenzor, ezek az ütközést érzékelő előlap mögött, egy fekete rács mögött laknak. Szemből nézve a jobboldalon két optikai szenzor, valószínűleg egy infra LED és az érzékelője, hátul a dokkoló, töltő érintkezők és a kifúvónyílások kaptak helyet.

BlitzWolf BW VC1 17

A porszívó alja kicsit érdekesebb. Itt találunk négy optikai szenzort, ezek is infra szenzorok lehetnek, szerepük pedig leginkább a leesés elleni védelem. Az első forgótengelyes kerék érdekes gumiborítást kapott. A bevágások remekül belekapaszkodik mindenbe. Igaz ez a kerék nincs hajtva, de gondolom az akadályokon így is megkönnyíti az átjutást. A meghajtás érdemi részét a két nagy, „terepgumikkal” ellátott kerék végzi, de hogy milyen hatékonysággal, arról majd később szólok.

BlitzWolf BW VC1 14

Kefékből három darab van, szemben például a Xiaomi robotokkal, ahol csak kettőt találunk. Itt a körkeféből, ami a gép alá, a hengerkefe elé söpri a port kettő is van. A hengerkefén felváltva tekerednek a szőrös és a gumi részek, így keménypadlóról és szőnyegről is hatékonyan szedi össze a piszkot. Ezek a kefék természetesen cserélhetők, ráadásul könnyen lehet őket le és felszerelni.

BlitzWolf BW VC1 10

Amúgy itt, a körkefénél vettem észre az első igazán apró, de kellemes momentumot a gépen. A három hosszú szálakat tartalmazó rész mellett van egy negyedik is, ami arra szolgál, hogy megakadályozza a hajszálak feltekeredését a kefe tengelyére. Ötletes és praktikus dolog!

BlitzWolf BW VC1 11

Lássuk címszavakban a fizikai adottságokat! A gép körátmérője 346 milliméter, magassága 97 milliméteres. Ez egy átlagos méret az okos robotok között, a buták ennél kisebbek és alacsonyabbak. Utóbbi eltérés oka, hogy a tetőn lévő lézeres érzékelő megnöveli egy picit a magasságot. A porszívó tömege mindössze 3 kilogramm.


 

Képességek

Ez egy fontos fejezet lesz, hiszen a képességek listáján fog látszani, hogy egyáltalán van-e esélye a BlitzWolf robotnak labdába rúgni a drágább konkurensek között. Lelövöm a poént, bőven van, de lássuk miért!

BlitzWolf BW VC1 5

Mivel eddig is a Xiaomi porszívókkal hasonlítottam össze, folytassuk is így! A Xiaomi elő generációs gépe 1800 Pa szívóerővel rendelkezik, amin javítottak a második szériában, így az már 2000 Pa-t tud. Ehhez képest a BlitzWolf BW-VC1 szívóereje a NIDEC rendszerű szénkefe mentes motornak köszönhetően 2200 Pa! Bár az akkumulátor kapacitása (5200 mAh) megegyezik a két Xiaomiban és a BlitzWolfban, az egy töltéssel elérhető takarítási idő a Xiaomik esetén 150-, míg a BlitzWolf esetén 180 perc, vagyis takarékosabban bánik az energiával, mint a drágább konkurencia. A hosszabb takarítási idő folyománya, hogy az egy töltéssel feltakarítható terület is nagyobb lett, a Xiaomiknál ez 250-, míg a BlitzWolfnál 280 négyzetméter. A gépbe telepített portartály méretes, ráadásul könnyen használható. A kapacitása 0,38 liter, a levegőszűrését pedig egy mosható műanyag szűrő és egy HEPA filter végzi. Utóbbit elkoszolódás után cserélni kell.

BlitzWolf BW VC1 4

Mielőtt a szoftveres képességre kitérünk beszéljünk kicsit a szenzorokról! A legfontosabb természetesen a tetőn elhelyezett forgó, lézeres szenzor. Ez a LIDAR-nak nevezett rendszer a SLAM algoritmussal megtámogatva képes arra, hogy a visszaverődő lézersugarak alapján egy pontos virtuális térképet készítsen a szobánkról. Ezen a térképen látszanak a bútorok, az asztal és széklábak, szóval minden, ami akadályt képezhet.

 

A LIDAR rendszer nagy előnye a kamerás megoldásokkal szemben, hogy jóval kevésbé sérül a privát szféránk. Sajnos hallani történeteket arról, hogy például egyes okostévék a beépített kamerán keresztül „figyelnek” minket. Ez a lézeres rendszernél nem fordulhat elő, hiszen ez nem képes valós képet közvetíteni rólunk vagy a lakásunkról.

 

Persze próbálhatjuk nehezíteni a porszívó dolgát keresztbehúzott vezetékekkel, eldöntött seprűvel és hasonlókkal, de ezek érzékelését és a bonyolult környezetben történő navigációt segíti a többi szenzor. Ezeket feljebb már említettem, de röviden ismételjünk.

BlitzWolf BW VC1 9

Szóval elől van egy ütközésérzékelő és egy ultrahangos szenzor. Utóbbi feladata, hogy a tárgyakat lassan közelítse meg a gép, lehetőség szerint nem összeütögetve például a széklábakat. A gép oldalán lévő infra szenzor a faltól való távolságra figyel, vagyis, ha egyenes vonalban kell haladni egy bútor vagy a fal mellett, akkor ez segít tartani tőle a távolságot.

BlitzWolf BW VC1 12

Az ütközésérzékelő lap alsó pereménél négy infra érzékelőt találunk, amik a véletlen leeséstől védik meg a porszívót. Kellemetlen lenne, ha lebucskázna a lépcsőn, de ettől szerencsére nem kell tartanunk. Nem kell tartanunk attól sem, hogy beszorul a bútorok alá, ezt is érzékeli, és időben elindul az ellentétes irányba, mielőtt végképp elakadna.

blitzwolf BW VC1 app 12

Takarítási módoknál lényeges eltérés nincs a Xiaomi és a BlitzWolf porszívók között. A BlitzWolf robotja a hagyományos automata takarítási mód mellett képes egy kijelölt terület porszívózására. A kijelölés lehet szabályos négyszög, de azt is megtehetjük, hogy az ujjunkkal rajzolunk a térképre egy szabálytalan területet. Ezen kívül kérhetünk még gyors és intenzív takarítást is egy meghatározott területre, ilyenkor csigavonalban a terület közepétől kifelé haladva végzi a söprést és a porszívózást a masina.

 blitzwolf BW VC1 app 16

A terület kijelölés lehet inverz is, ilyenkor olyan részeket jelölhetünk meg, ahol nem akarjuk, hogy a gép dolgozzon. Emellett a szoftver támogatja a virtuális fal funkciót is, szóval precízen be lehet állítani, hogy mit szeretnénk, vagy nem szeretnénk kitakaríttatni.

 blitzwolf BW VC1 app 13

Fontos még megemlíteni, hogy bár a gép a lézeres érzékelő által készített térképen valós időben tervezi meg a takarítás útját, módunkban áll térképeket elmenteni és később visszatölteni. Ez nagy segítség, ha például többszintes házban élünk és az emeletre kézben visszük fel a robotot. Ilyenkor csak betöltjük az emelet térképet és már indíthatjuk is a takarítást anélkül, hogy a térképezéssel menne az idő.

blitzwolf BW VC1 app 17


 

Szoftver

blitzwolf BW VC1 app 1

Ahogy többször is írtam már, tartom magam az elvhez, hogy egy kép ezer szánál is többet mond, szóval a szoftverről kaptok sok képet. Feljebb 1-1 képernyőmentést már betettem a képességeknél, de a java alább jön.

blitzwolf BW VC1 app 2

A szoftverről,  elmondható, hogy angolul tud, de szerencsére nem nagy körmondatokban akar velünk kommunikálni, így, ha nem tudsz angolul egy Google fordítóval akkor is simán elboldogulsz. A képességeknél lényegében mindenre kitértem, talán egy fontos dolog maradt még ki, mégpedig az, hogy a program figyeli mekkora távolságot tett meg a porszívó, hány órán keresztül takarított, és ezekből kiszámolja azt is, hogy mikor kell a keféket és a HEPA filtert cserélni. Szóval ezt sem nekünk kell észben tartani, a képek között láthatjátok is azt a felületet, amin mutatja a szoftver mennyi idő van még hátra a cseréig.

blitzwolf BW VC1 app 6

A térkép funkció, a térkép megrajzolása nagyon hasonló, mint a Xiaomik esetén, talán a grafika egy picit rosszabb, a megrajzolt vonalak nem annyira szabályosak, de ez inkább már a csomó keresése a kákán esete, mert másba nem igazán tudok belekötni.

A cikket írva, a gépet próbálgatva azért rájöttem, hogy van két olyan pont, amit vagy csak nem találtam meg sehogy sem a beállítások között, vagy nemes egyszerűséggel nincs is benne. Az egyik a carpet mode, vagyis a szőnyegek automatikus érzékelése, a másik a hangerő (szívóerő) változtatásának lehetősége. Előbbi a Xiaomikban azt eredményezi, hogy ha nem teljes szívóerőn használjuk a porszívót, akkor az a szőnyegre érve teljes sebességre kapcsol, hogy maradéktalanul kiszívja a koszt. A második tulajdonság olyankor jön jól, ha például éjszaka akarunk takaríttatni a géppel, esetleg a gyerek alszik, ilyenkor levehetjük a hangerőt. Igaz, ezzel együtt a szívóerő is csökken, de valamit valamiért. Szóval ezeket a képességeket azért kicsit hiányolom, még ha ezek nélkül nem is szaladok a falnak bánatomban.

A végére még egy kellemes hír, a gyártó azt ígéri, hogy hamarosan érkezik majd a szoftverfrissítés, amivel a porszívót az Alexa okosotthon ökoszisztémájába is be lehet illeszteni, így például lehetővé válik a hanggal történő vezérlés is.

Lássuk hát a képeket!

 

blitzwolf BW VC1 app 3kblitzwolf BW VC1 app 3kblitzwolf BW VC1 app 3k
blitzwolf BW VC1 app 3kblitzwolf BW VC1 app 3kblitzwolf BW VC1 app 3k
blitzwolf BW VC1 app 3kblitzwolf BW VC1 app 3kblitzwolf BW VC1 app 3k

 


 

Beüzemelés, használat, tapasztalatok

Talán ez a fejezet az, amit a leginkább értékelni fogtok, hiszen itt megpróbálom leírni az összes tapasztalatomat.

BlitzWolf BW VC1 8

A beüzemelés azzal kezdődik, hogy letöltjük a telefonunkra a megfelelő szoftvert. Ehhez kapunk egy QR-kódot is, szóval nem kell keresgélnünk. Ha fut a program a telefonon, akkor a gépen egyszerre megnyomjuk és nyomva tartjuk a házikó és a bekapcsológombot, aztán ha a gép szól, hogy kész a kapcsolatra, akkor elindítjuk a telefonon az eszköz hozzáadását. Ha megvan a porszívó megadjuk a wifi eléréshez szükséges jelszót és már kész is vagyunk. Ettől kezdve képesek vagyunk a telefonról vezérelni a működést.

BlitzWolf BW VC1 13

Feljebb még nem írtam a dokkolóról (töltőről), mert azt gondoltam, hogy ennek inkább lesz itt helye a működés bemutatásánál. Sajnos a töltőegység nem annyira praktikus, mint a Xiaomi Roborock S50 esetén. Ott a gép egy nagy műanyag platnira parkol le, ami a töltés végző hátlappal van összepattintva. Amikor a gép a műanyaglapra ráguru egyben rögzíti is azt, vagyis nem tudja magától eltolni a hátlapot. Nos, a BlitzWolfnál ilyen műanyaglap nincs, így a gép hajlamos a töltőegységet eltolni. Emiatt csak olyan helyre tehetjük, ahol van mögötte valami, ami kitámasztja (például a fal), hogy a porszívó ne tudja eltolni. Amúgy ez a töltőegység, pontosabban az érintkezői nagyon praktikusan vannak megoldva. Két nagy rugózós műanyag csíkkal és a tetején az érintkezést biztosító műanyag lappal a porszívó mindig hibátlanul csatlakozott, nem volt probléma a dokkolással.

BlitzWolf BW VC1 16

Rendben, a szoftver feltelepítve, a porszívó a dokkolón feltöltődött, indulhat a takarítás. Első lépésben a konyhában alakítottam ki egy „tesztpályát”, ahol elhelyeztem egy csomó széket az asztal köré, raktam le kábelt, elfektettem a söprűt Van egy olyan fém sín az előszoba laminált parkettája és a konyha köve között, ami sima, csúszós, és bár nem túl magas, az egyik oldalon úgy van letörve, hogy eddig minden porszívó elvérzett rajta. A padlóra leszórtam a morzsától a kéziporszívóból kiszedett macskaszőrön át a nagyobb száraz kenyérhajig mindent, ami a kezem ügyébe került, szóval a nehezített pálya meg volt.

Bekapcsolás után az első, ami feltűnt, hogy a BlitzWolf a Xiaomi Roborock S50-nél hangosabb. Nem sokkal, valahol az első generációs Xiaomi porszívóval lehet egy szinten, szóval közel sem elviselhetetlen. Persze tudva, hogy nagyobb a szívóerő már a plusz hang okát is ismerjük.

Elindulás után a LIDAR rendszer rendben teszi a dolgát, villámgyorsan „felépül” a térkép a telefonunk kijelzőjén. A porszívó ezek után végig halad a falak mentén, és ha a helység úgy kívánja, akkor felosztja a takarítandó területet több részre, amiket aztán egymás után végig fog járni.

BlitzWolf BW VC1 18

Maga a takarítás már nem okozott meglepetést, hiszen nem egy hasonló képességű robottal dolgoztam az utóbbi években. Óvatosan mondom csak, mert azért 100 százalékig nem vagyok benne biztos, de mintha a Roborock S50 útvonal tervezése egy hajszálla jobb lett volna. Azért a mellékelt képen látszik, hogy szépen végig járt mindent, szóval összességében nem volt gond.

Ami nagyon örömteli, hogy a szorult helyzetekből remekül kiverekedte magát. Volt, amikor elkeveredett a széklábak között, párom már szólt is, hogy elakadt a porszívó, de pont akkor szépen meg is találta a kiutat, pedig komoly útvesztőt építettem neki. NAGYON tetszett, hogy az említett csúszós fémsínt is megoldotta. Szemből ment rá, de úgy a nagy kerekek szépen megcsúsztak, ahogy azt vártam, így nem is tudott felvergődni az átjáróból a konyhába. Igen ám, de amikor már elkönyveltem, hogy ez a gép sem jut át visszatolatott és nekifutott újra, de nem szemből, hanem olyan 45 fokos szögből. Simán át is jutott rajta.

BlitzWolf BW VC1 19

Természetesen nem jelentett gondot a „véletlenül” keresztben a földön felejtett hosszabbító sem, ahogy a seprűnyeles akadályt is simán vette. A Xiaominál például oda kellett figyelni, mert az ilyen alacsony csövekre gond nélkül felhágott, hogy aztán a tetején billegjen egy kicsit majd végleg elakadjon. A BlitzWolf porszívója nem akart átjutni rajta, megkerülte és dolgozott tovább a túloldalon.

A takarítás minőségére végképp nem lehet panasz. Maradék nélkül összeszedett mindent, valahogy még ujjnyi száraz kenyérhéjat is belapátolta a portartályba.

BlitzWolf BW VC1 1

Ha már a portartálynál tartunk, akkor fontos megemlítenem, hogy a Xiaomi Roborock S50 esetén ez volt az a rész, amit a legjobban utáltam. Előfordult, hogy a tartály a portól úgy beszorult, hogy késsel kellett kifeszegetnem. A BlitzWolf esetén ilyen hiba nincs. Egyrészről a kapacitása jó nagy, 0,38 literes, szóval elfér benne sok piszok, más részről a tetején van egy nagy felhajtható fül, aminek segítségével könnyedén kiemelhető, még csurig töltött állapotban is. Ezt nagyon szeretem!

Oké, összegezzük a tapasztalatokat!


 

Konklúzió

Igyekeztem a cikkben minden apró dologra kitérni, de ha kérdés maradt, akkor ne hagyd, hogy feszítsen, tedd fel a cikk alatt, megpróbálok válaszolni.

Ahogy az írásból kiderült, a BlitzWolf BW-VC1 egy igazán jól sikerült gépezet. Vannak képességei, amikkel a Xiaomi fölé nő, de vannak olyan hiányosságai, amik miatt érezhetően elmarad tőle. Igaz, ezt az elmaradást inkább értem a második vagy harmadik generációs, MOP funkciót is tudó Xiaomi robotokra, mert az első generációval a BlitzWolf lényegében pariban van. Ez már csak azért is fontos, mert ahogy a bevezetőben írtam, a BlitzWolf ára jóval, nagyjából 100 dollárral alacsonyabb, vagyis közel 30 ezer forinttal kevesebbet kérnek érte, mint a nevesebb konkurensért. Ez a 100 dollár azt jelenti, hogy a BlitzWolf konkrétan a Xiaomi első generációs gépének a kétharmadába kerül csak, vagy mondjuk úgy, hogy két Xiaomi áráért három BlitzWolfot kapunk. Ez jelentős különbség, annyira az, hogy ennyi pénzért az erősebb akkumulátoros kézi porszívókat szokták mérni, nem pedig egy okos, lézeres rendszerrel szerelt robotporszívót.

BlitzWolf BW VC1 2

Az a kérdés, tehát, hogy megéri-e az árát nem is igazi kérdés, természetesen megéri, sőt, nagyon megéri. A fent említett néhány apróság, mint a szőnyeg mód hiánya feledhető hiányosság, mert minden más tekintetben tökéletes gépet kapunk olyan tudással, amivel leginkább csak a felső kategóriában találkozunk.

Ha megtetszett a porszívó, akkor most BG20FFVC1 kuponkódot használva 269,99 dollár helyett 215,99 dollárért (~62 000 forint) veheted meg a BlitzWolf lézeres robotporszívóját. A vám és ÁFA mentes EU Priority Line szállítás ingyenes!

A vásárláshoz ide kattints:

BlitzWolf BW-VC1 lézervezérlésű robotporszívó – Kuponkód: BG20FFVC1

 

 


 Hogy vásárolj kuponnal?

  1. Nyisd meg a termékoldalt a fenti listában a termék nevére kattintva
  2. Kattints az „Add to Cart”, majd a megjelenő kis ablak jobb felső részén a „View cart and checkout” gombra
  3. A termék képe alatti „Enter coupon code” mezőbe másold be a kuponkódot és nyomd meg az Apply gombot
  4. Ezután jöhet a jobbra található Paypal gomb, ha azzal akarsz fizetni, minden más fizetési formához pedig használd a “Proceed to checkout” gombot
  5. Ha nem voltál még regisztrálva, akkor töltsd ki az adatokat és kész is vagy, jöhet a fizetés
  6. Figyelj oda, ha 40 dollár feletti a rendelés értéke (szállítási díjjal együtt), akkor válaszd az EU Priority Line vámmentes szállítást!

 

 

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.