Válassza az Oldal lehetőséget

Itt vannak a Posta július 1. utáni vámkezelési díjai

Itt vannak a Posta július 1. utáni vámkezelési díjai

Nagyon vártuk már a postai díjak megjelenését, amik az előzetes híreknek megfelelően tényleg sávosan lettek kialakítva.

Itt vannak a Posta július 1. utáni vámkezelési díjai


 

Oké, miről is van szó?

Az EU vámszabályai változnak, bezárva egy csalásra lehetőséget adó kiskaput, jelesül megszüntetve a kisértékű termékek vám és ÁFA mentességét. Az EU-n kívüli eladók gyakran éltek a lehetőséggel, hogy a tőlük vásárolt termékeket jóval olcsóbbnak tüntették fel, így a vevőnek nem kellett forgalmi adót fizetnie, emiatt pedig az EU, és természetesen a tagállamok jelentős adótól estek el.


 

Mi fog történni július 1. után?

Megszűnik a kisértékű termékek adómentessége, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden EU-n kívülről vásárolt termék esetén ÁFA-t és vámkezelési költséget kell fizetnünk. Az ÁFA fizetésére több mód is lesz.

 1. Az eladó beregisztrál az IOSS vagy OSS rendszerbe, a termék eladásakor kifizetteti a vevővel a forgalmi adót is, amit aztán befizet abban az országban, ahol az IOSS-be regisztrált. Ezután innen osztják szét a befizetett adót a tagállamoknak aszerint, hogy mennyi és milyen értékű termék került a tagországba, és persze attól, hogy mennyi az adott országban az ÁFA mértéke. Nálunk az EU-ban a legmagasabb, 27 százalék.
  Az IOSS-en keresztül érkező csomagok esetén a vámkezelés díja 150 euróig egységesen 399 forint lesz!
 2. A második eset, ha az eladó nem regisztrált be az IOSS rendszerbe. Ebben az esetben egy csökkentett adattartamú vámárú nyilatkozatot kell kitöltenünk (online), majd a termék értékétől (vagy a termék, a szállítási költség, és minden egyéb költség összegének értékétől, ez még nem világos számomra) függően kell fizetnünk a lejjebb található táblázat szerint
 3. Értékhatár Online
  fizetés (Ft)
  Utánvétes
  fizetés (Ft)
  0-10 EUR 399 799
  10,01-22 EUR 499 899
  22,01-50 EUR 599 999
  50,01-100 EUR 899 1399
  100,01-150 EUR 1399 1899
 4. Amennyiben a csomag értéke meghaladja a 150 eurót, úgy nem tudjuk igénybevenni a csökkentett adattartamú vámárú nyilatkozatot, és teljes tartalmú nyilatkozatot kell kitöltenünk. Az eljárás költsége ebben az esetben 4000 Ft lesz.
 5. Van még egy 6600 forintos díj is, ha a címzett az IOSS vagy az SA áfafizetési mód alkalmazásával lefolytatott vámkezelés
  módosítását kéri.

A fentiek alapján néhány kérdés még tisztázásra vár.

Több webáruházból is kaptam arra vonatkozó utalást, hogy véleményük szerint az általunk EU raktárasnak ismert értékesítésnél nem lesz változás az eddigiekhez képest. Vannak érveim pro és kontra ebben az ügyben, de nem vagyok se vám, se adószakértő, hülyeségeket meg nem szeretnék írni, így, ha valakinek van erre vonatkozó információja szívesen veszem a kiegészítést.

Aztán, van egy olyan pont, amit nem igazán értek. Ha egy termék IOSS-en keresztül érkezik, vagyis mi a vásárláskor kifizetjük az áfát, amit az eladó befizet a nagy közös kasszába, miért van szükség arra, hogy a Posta vám elé állítsa a csomagot, és miért kell egy előzetesen beregisztrált, és áfa fizetett csomag után további 400 forintot legombolni rólunk. Ezt persze úgy, hogy gyakorlatilag ezekkel a csomagokkal már semmi dolga nincs a postának azon kívül, hogy kézbesíti.

Ha bárkinek van erre vonatkozó információja, jogos érve, akkor megköszönném, ha ezt megosztaná velem, hogy a cikkbe beleírhassam.


 

Mi következik az eddigiekből:

Teljesen egyértelmű, hogy kisértékű, néhány dolláros termékeket értelmetlen lesz EU-n kívülről vásárolnunk. Amikor egy néhány 100 forintos kábelre, képernyővédő fóliára és hasonlóra minimum 400 forint vámkzelési díjat kell fizetni értelmét veszti a dolog. Kivéve persze, ha még így is jóval kedvezőbb az ár, mintha itthon vásárolnánk, vagy ha többen rendelünk egy csomagban pl. kábeleket, így pedig megoszlik a szállítási költség és a vámkezelés költsége.

A helyzet még rosszabb, ha az eladó nem regisztrált az IOSS rendszerbe, mert ebben az esetben akár 1900 forint is lehet a 150 euró alatti értékhatárnál a fizetendő díj. Persze azt is érdemes hozzátenni, hogy az eddigi rendszer szerint a 22 euró feletti csomagoknál (vagy mindent összevetve kb. 40 dollár felett) a postánál 3500 forint vámkezelési költséggel számolhattunk. Vagyis, az egyik oldalon, az igazán kisértékű termékek esetén romlott a helyzet, a néhány 10 ezer forintosoknál jobban járunk mint eddig.

Azonban az is tény, hogy mostantól senki nem számíthat arra, hogy az általa pl. az Aliexpresszről rendelt telefon, vagy bármi más “átcsúszik” a vámon. Ez lehetetlen lesz, hiszen minden csomag esetén fizetnünk kell. Ugyanakkor a kínai kereskedőknek továbbra is érdekük lesz, hogy a valósnál kisebb értéket tüntessenek fel a csomagon, hiszen így nekünk, vevőknek kevesebbet kell itthon fizetni (legalábbis 150 euró alatti csomagoknál)


 

Összegzés

Összegzésképp elmondható, hogy a dolognak van egy kis pénzlehúzás szaga, de összességében nem vészes a helyzet. Ha a nagyobb eladóknak igazuk lesz az “EU raktáras” készletről eladással kapcsolatban, vagyis ezek maradnak a mostanihoz hasonló módon áfa és vámmentesek, akkor a külföldről történő vásárlás pont annyira vonzó lehet, mint eddig volt, hiszen egyre több az ilyen “raktár”, egyre több az így elérhető termék.

Tény, hogy a kisértékű termékeknél eddig nem kellett áfát fizetni, ez plusz tételként jelenik meg, kérdés, hogy ennek a kínai árakban látjuk-e jelét (emelkedik-e az ár), és ha látjuk, akkor mekkora lesz a változás.

Azonban azzal sokan nem számolnak, hogy az értékesebb (40 dollár feletti) csomagok esetén eddig is fizettünk áfát, maximum nem a hazait, hanem például a luxemburgi 17 százalékot. Vagyis, ebben az esetben az ár nem 27- hanem “csak” 10 százalékkal lesz magasabb az adiigieknél. Plusz a vámkezelés díja persze.

Az kérdéses még, hogy miként változik, ha változik egyáltalán a nagyobb áruházak vámmentes szállítása kínai raktárból (Priority Line, EU Priority Line, stb.). Az utóbbi hetekben, hónapokban megfigyelhető volt egy lassú áremelkedés, ami akár a most induló új rendszerre történő átállás miatt is lehetett, én legalábbis ebben reménykedem. Ha így van, akkor talán ezekben a szállítási módokban sem kell változásra számítanunk.

Természetesen a pontos válaszok csak jövő hónap első néhány hetében érkeznek majd, akkor már látni fogjuk, hogy mi történik pontosan az EU raktáras és a Kínából, de vámmentes szállítási módot használó csomagjainkkal, illetve látjuk majd működés közben az új vámkezelési rendszert.

Ami biztos, hogy a fenti leírásban, táblázatban található költségek érzésem szerint az elviselhető kategóriába tartoznak, vagyis arra talán nem kell készülnünk, hogy a kedvenc kínai kereskedőinktől, és a jó áaraktól búcsút kell vennünk.

A hivatalos díjtáblázathoz kattints ide

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.