Válassza az Oldal lehetőséget

Kínai szerveren tárolhatják a ZOOM videokonferencia programon futó beszélgetéseket

Kínai szerveren tárolhatják a ZOOM videokonferencia programon futó beszélgetéseket

Több cég is felhívta a figyelmet a a ZOOM szoftverrel kapcsolatos probémákra, úgy tűnik nem véletlenül.

Kínai szerveren tárolhatják a ZOOM videokonferencia programon futó beszélgetéseket

A koronavírus helyzetre tekintettel nagyon sokan kezdtek el különböző videokonferencia szoftvereket használni, mivel sok esetben csak az otthonról végzett távmunka jöhet szóba. Az utóbbi időben több biztonságtechnikai cég is felvetette annak lehetéségét, hogy a kínai illetőségű ZOOM szoftverrel problémák vannak.

Az első probléma az, hogy a szoftver a titkosításhoz az AES-128 módszert használja, miközben, elvben a jóval erősebb AES-256-ot kéne használnia. Ez még a kisebbik gond lenne, sokkal nagyobb, hogy egyes esetekben a beszélgetések a cég kínai szerverein futnak át, még akkor is, ha a beszélgetésnek egyetlen kínai felhasználója sincs.

Kínai szerveren tárolhatják a ZOOM videokonferencia programon futó beszélgetéseket 2

A TechCrunch erre Yuan Zhengnél, a cég vezérigazgatójánál, aki szerint a felhasználóknak nem kell semmi rosszra gyanakodni. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a program, attól függően hol veszik igénybe, más és más szervereket használ. Mást az európai és mást az amerikai felhasználók esetén. Azonban nem csak a geolokáció határozza meg, hogy melyik szerveren megy át az adat, hanem az is, hogy melyik irányban a leggyorsabb az adatforgalom. Vagyis előfordulhat, hogy a sebesség miatt kínai szerveren is áthalad a forgalom.

A problémát ezzel kapcsolatban az okozza, hogy a kínai törvények szerint, a Kínában működtetett szerver adatait Kínában kell tárolni. Ez röviden azt jelenti, hogy a Zoom kínai szervereken átfutó beszélgetések kínai szerveren lesznek tárolva, ha pedig így lesz, akkor félő, hogy azokba illetéktelenek is belenézhetnek.

 

Ha nem szeretnél lemaradni friss híreinkről, akkor csatlakozz Facebook oldalunkhoz itt:

HOC.hu Facebook oldal

 

További szoftverhírek oldalunkon

 

forrás: Techcrunch

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.