Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: AMD A6-3650 APU és A8-3850 APU – nem ez az igazi cikk

Kipróbáltuk: AMD A6-3650 APU és A8-3850 APU – nem ez az igazi cikk

Méréseink eredményei:

rendering_process_by_ales_kotnik-d3a83ae

Processzor tesztek:

Szintetikus és egyéb mérések

graf_superpi

A SuperPi egy viszonylag régi, és nem is túl modern mérőprogram, csak egy szálat képes kezelni, ennek ellenére még ma is nagy népszerűségnek örvend, ezért nálunk sem szokott kimaradni. Ez a program már hosszú évek óta az Intel processzorok specialitása, az AMD modellek általában tisztes távolságból érkeznek, és ez most sincs másként. Már 1M-es futásnál is hatalmas különbségek vannak, így nem csoda, hogy a legnagyobb, 32M-es kalkulációnál szétszakad a mezőny. A Sandy Bridge modellek külön ligában harcolnak, de ennél érdekesebb a Phenom II és az A8-3850 APU viszonya azonos órajelen, ugyanis hosszabb távon az APU több mint 1 percet tudott hozni az elődön. Nyilván a 970 BE eredeti órajelén már más a helyzet.

Mivel felépítésben az A6-3650 gyakorlatilag megegyezik az A8-3850-nel, ezért a processzorerőt vizslató tesztek során várhatóan annyival lesz lassabb, mint amennyit a 300 MHz-nyi órajel-különbség okoz. Ennek első jeleit láthatjuk a Super Pi kapcsán is, az 1M kalkuláció során körülbelül 2 másodperc a hátránya a nagytesóhoz képest. Ugyanez mutatkozik meg a 32M-nél, természetesen arányaiban. A tuning viszont szárnyakat adott az A6-nak, és azonnal a leggyorsabb APU-vá állt elő, ez persze nem volt nagy meglepetés a 3640 MHz-es órajel miatt. Érdekesség, hogy míg az 1M mérésnél nem, a 32M-nél már a 3,5 GHz-en járó Phenom II-t is le tudta gyűrni.

graf_wpime

A wPrime a SuperPi-hez hasonlóan egy kalkulációs mérőprogram, de ez már képes kihasználni a több mag, illetve a több szálon való futás előnyeit. Ez meg is látszik, a mezőny kicsit összébb ugrott, és meglepetésre a Phenom II 970 BE került az élre 3500 MHz-es órajelen. Őt a 2,9 GHz-en, négy maggal dolgozó 2600k követi. Az A8-3850 APU szereplésének annyiból lehet örülni, hogy azonos órajelen ismét le tudta győzni a Phenomot, még ha nem is nagy különbséggel.

A wPrime-ra váltva ugyarról a tendenciáról számolhatunk be, mint amit a Super Pi-nél láthattunk. Alapórajelen valamivel lassabb az A8-3850-nél, tuningolva viszont jelentőset ugrik előre, így ha a fogyasztás számunkra nem annyira fontos tényező, érdemes APU-nk számára komoly órajelnövelést beállítani.

graf_fritz

A Fritz 12 sem ismeretlen vendég már nálunk, mely egy sakkprogram, beépített mérőmodullal, amely egy pontszámon kívül egy szorzó segítségével azt mutatja meg, hogy az adott központi egység hányszor gyorsabb, mint egy 1 GHz-es Pentium III. Ez a szám is a 4 magon és 4 szálon dolgozó 2600k győzelmét hozta, de a 3,5 GHz-es Phenom is sokáig vele tartott. Az A8-3850 ismét hozza azt a formáját, hogy clock-to-clock jobbat fut, mint a Phenom II, de a különbség most sem jelentős.

Fritz 12-ben alapórajelen az A6-3650 éppencsak le tudta verni az i3-2120-at emumáló 2600k beállítást, a többiektől viszont jelentősen elmaradt, hála a 2600 MHz-es működési frekvenciának. A tuning egy lórúgásnyit változtat a helyzeten, és egészen a dobogó alsó fokára repíti fel a Llano gyermeket.

graf_truecrypt

A TrueCrpyt nevezetű segédprogrammal AES titkosítással kapcsolatosan lehet számoltatni. Nos, mivel a 2600k hardveresen támogatja ezt a fajta műveletet, így az nem volt meglepetés, hogy lelépte az AMD-ket. Mögötte az eredeti órajelén üzemelő 970 Black Edition fut be, melyet azonos órajelen az APU újfent képes volt legyőzni, így egyre inkább úgy tűnik, hogy minimális teljesítménynövekedéssel számolni lehet a CPU-erő tekintetében is.

Mivel az AMD APU-i sem rendelkeznek hardveres AES támogatásal (nem úgy, mint a Sandy Bridge), ezért csak a magok számára és az órajelre hagyatkozhatnak. Így nem meglepő az A6-3650 utolsó helye, de a mértéke már annál inkább. Ez az APU ráadásul a tuning hatására is alig gyorsult, így megalapozott a gyanúja annak, hogy nem volt felhőtlen a viszonya ezzel a programmal.

graf_aida64

Az AIDA64 1.8-as végleges változatában a megszokott méréseket futtattuk le, az eredmények igen sokrétűek. Quenn alatt az APU-nak csak az azonos órajelen dolgozó Phenom ellen van esélye, de azt sikerül is legyőznie, lassan kimondható, hogy a megszokott módon. Photoworxx-ben nem sikerül a mutatvány, az A8-3850 az utolsó helyre kerül. Hash-ben meglepő erőt mutatnak az AMD egységek, a 2 magra és a HT-re kurtított 2600k csúnyán lemarad, de még a 4 maggal dolgozó beállítás is kikap az AMD-ktől, melyet aztán a Phenom II X4 BE nyer meg, az APU tehát mögé csúszik. VP8 alatt sincsenek hatalmas különbségek, a jó hír az, hogy Llano gyermek itt is felül tud kerekedni a Phenomon. Az FPU Julia az Intel CPU-k erősségét mutatja, melyeket a Phenom követi eredeti órajelen, azonos frekvencián viszont ismét az APU nyer, hozzátéve, hogy a különbség minimális.

Alapórajelen az A6-3650 az AIDA64 méréseiben is a logikus pontszámokat hozza, mind a nagytestvéréhez, mind a többi egységhez viszonyítva. A tuning a legtöbb helyen sokat dob az eredményein, Queennél például az élre áll, de Photoworxx-ben is a leggyorsabb AMD egységgé lép elő. Az egyetlen hely, ahol a túlhajtás ereje nem mutatkozott meg egyértelműen, az az FPU Julia modul volt.

f1a75_tavolabbk

Renderelés, kódolás, tömörítés

graf_cbr10

A Cinebench R10 a kedvelt renderelő alkalmazás régebbi verziója, mérésre azonban még napjainkban is tökéletes. Első körben az egyszálas munkavégzést vizslattuk, majd az összes szálat használó mérés következett. Az Intel CPU-k architekturális előnye itt jól nyomon követhető, van még mit javítani az AMD-nek, talán majd a Bulldozer. Viszont az is szépen látszik, hogy a K12 némileg tudott gyorsulni az elődhöz képest. A két magra lefogott (Core i3-2120-at imitálni igyekező) beállítás a második tesztben a HT-vel képes legyőzni a 2900 MHz-re beállított natív 4 magos Phenomot. Előbbit az A8-3850 épphogy meg tudja verni, ami a Phenomhoz képest jó hír, de az úr itt is a Sandy Bridge.

A Cinebench R10 megannyi tesztprogramhoz hasonlóan az A6-3650 APU 300 MHz-es hátrányát prezentálja az A8-3850-hez képest. Sajnos ez azt eredményezi, hogy ebben a számban egyben a mezőny leglassabb tagja is. A tuning sokat segít a helyzetén, egy magot használva egészen a harmadik helyig repül, míg az össszes maggal dolgozva szintén sikerül felállnia a dobogóra.

graf_cbr11

A Cinbench R11.5 a friss verzió, ahol a mérés az összes mag és szál kihasználásával történik. 4 magon a 2600k és a Phenom 970 BE ellép, utóbbi 2,9 GHz-en viszont megint csak kikap az APU-tól. A két magra lefogott Sandy Bridge CPU minden ellenfelével szemben elvérzik, hiába a Hyper-Threading. Egy újabb jó pont a Llanonak, itt is sikerült fejlődni egy keveset.

A Cinebench R11.5 ugyanazt a jelenséget mutatja, mint elődje. 2600 MHz-es eredeti órajelén az A6-3650 a mezőny legvégére szorul, nem bírja felvenni a versenyt a többiekkel, a 3640 MHz-es frekvencia viszont újfent a harmadik helyig repíti az egységet. Ebből is látszik, mennyire fontos lenne az AMD és a vásárlók számára is, hogy a Llano modelleket magasabb órajelre lehessen skálázni.

graf_photoshopcs4

A Photoshop tesztnél egy kész script (naptárkészítő) lefutásának az idejét mértük le egy stopper segítségével, majd összefoglaltuk az eredményeket. Természetesen minél kevesebb ideig tartott a művelet, annál gyorsabbnak tekinthető az adott CPU. Ez a versenyszám is az Intelnek kedvez, a friss APU bár nyer a Phenommal szemben, a különbség tizedekben mérhető, azaz szinte jelentéktelen.

Az Adobe Photoshop programok már régóta nem az AMD processzorok kedvencei, ez látható a CS4-es szkipt futtatásos mérésünkben is. Az A6-3650 durván 2,5 másodperccel maradt el az A8-tól, ezt teszi a 300 MHz mínusz. Túlhajtva sikerült beesni a családtag és az alapórejeles Phenom elé, de annak tuningolt változatától már 0,2-del kikapott. Az Intel CPU-k megszorítására esély sincs.

graf_mediaespresso_cpu

A videokonvertálás egy fontos része tesztünknek, melyet ezúttal is a Cyberlink MediaEspresso segítségével mértünk úgy, hogy egy 1080i felbontású, JVC HD kamerával felvett nyersanyagot kódoltunk át különféle formátumokba, GPU gyorsítás használata nélkül, magyarán kizárólag a processzorerőre támaszkodva. A program képes kihasználni a többmagos CPU-kban rejlő képességeket, de nem veti meg a magas órajelet sem. Jól látható, hogy az egyes formátumok szépen képesek megkeverni a kártyákat, de a legtöbb helyen a 2600k az úr 4 maggal. Az A8-3850 szempontjából a lényeg az, hogy azonos órajelen üzemelő Phenom társát minden alkalommal sikerült legyőznie, hol nagyobb, hol kisebb különbséggel.

A videokonvertálási képességeket ebben a tesztben kizárólag CPU erővel vizsgáltuk. Itt is várható képet mutatta az A6-3650 szereplése, azaz, hogy néhány másodperccel elmarad majd a 3850-től, mitől is lett volna másképp. Az OC most is egész sokat hozott a konyhára, így a Phenom II X4 3,5 GHz-zel volt komoly versenyben. A 3,3 GHz-en járó i3-2120 emulációval szemben két esetben csak egy másodperc a hátránya, míg két esetben egyértelműen megveri azt.

graf_winrar

A Winrarral a kimondottan CPU-erőt értékelő tesztek végére értünk. A program kihasználja a többszálú utasítás-végrehajtást, így a 2600k 4/4 mutatványa nem meglepetés, 2/4 beállítással a Phenom 970 BE 3,5 GHz és a 2,9 GHz közé ékelődik be. A Llano platform jelenlegi legerősebb képviselőjének ezúttal nem sikerült az, amit oly sokszor megtett, azaz ezúttal nem tudta legyőzni a Phenomot megegyező frekvencián.

A Winrar egy borzasztóan egyszerű és gyors mérőmodullal rendelkezik. “Sokat nem kell adni a szavára”, de a hagyománykövetés miatt ezúttal sem maradt ki. A számok a szokásos képet mutatják. Alapórajelen az A6-3650 leghátul kullog, míg a + 1 GHz-zel a harmadik helyig menetel. Érdekes látni, hogy bár 140 MHz előnye van a túlhajtott Phenom II X4-gyel szemben, változó az ellene mutatott produkciója, néhol nyer, néhol kikap.

f1a75_6790k

A szerzőről