Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk, amit még nem: GTX 680 SLI, GTX 670

ASUS GTX 680 (GTX680-2GD5) 

GTX680 3D
Ez az ASUS referencia modellje, gyakorlatilag egy átmatricázott NVIDIA gyártmány, éppen ezért csak néhány szót szólunk róla. A fekete nyomtatott áramkörre épülő refmodell 25,6 cm hosszú, 11 cm széles és hűtéssel együtt 3,7 cm vastag, ezek kicsit barátságosabb számok, ennek megfelelően elhelyezése is könnyebb. A gyári hűtés rendben teszi a dolgát, és mivel a GTX 680 már nem annyira forrófejű, mint a GTX 580 volt, némileg csendesebb is. 

GTX680 2D

Nyilván egy olyan speciális hűtéssel, mint a 2,5 slotos DirectCU II, nem tudja felvenni a versenyt, de ne feledjük el, hogy ez a refmodell! A csatolófelület ugyanúgy PCI Express 3.0, a dupla SLI csatlakozó is jelen van. A kártya 2 bővítőhelyet foglal el, a szellőzőrács mellett egy DisplayPort, és HDMI 1.4a és két DVI fogható munkára kimenet gyanánt. Mivel refkártyáról van szó, ezért az órajelek is a gyári ajánláson működnek, a GPU ennek megfelelően 1006 MHz-en ketyeg (Boost Clock: 1058 MHz), míg a 256 bites sínen csatlakozó 2 GB GDDR5 6008 MHz-en száguld.


ASUS GTX 670 TOP (GTX670-DC2T-2GD5)

gtx670 top_angle

A kártya egy fekete, egyedi nyomtatott áramkörre épül, magyarán az ASUS saját tervezése. A PCB 27 cm hosszú, 13 cm széles és hűtéssel együtt 4,3 cm magas, tehát nagyjából 3 cm-rel rövidebb és 1,5 cm-rel vékonyabb a GTX 680 TOP-nál, ennek ellenére itt is ügyeljünk arra, hogy be tudjuk szerelni a házunkba (és az alaplap is megfelelő elrendezésű legyen), és a minőségi táp ezúttal is alapkövetelmény. Az NVIDIA minimum 500 wattos tápegységet tesz közzé a specifikációban, melynek energiáját két darab 6-tűs PCI Express csatlakozón tudjuk bejuttatni a GTX 670 DirectCU II TOP-ba, a maximális teljesítmény 170 watt. Ha már saját a PCB, akkor saját tápellátás.

 gtx670 top_top gtx670 top_back
A GTX 670 TOP esetében ez 8 fázisú Digi+ VRM rendszerből áll (a feszültségszabályozó egy CHiL 8318 lapka, mely korlátozott szoftveres szabályozást is lehetővé tesz a megfelelő program használatával, ugyanez a vezérlő található a GTX 680 TOP-on is). Ez az ASUS-nál a már hagyományosnak tekinthető Super Alloy Power, amely a gyár leírása szerint a referenciához képest 15 %-kal nagyobb teljesítményt (túlhajtás közben a Super Hybrid Engine intelligens vezérlőként, valós időben kapcsol a nagy és alacsony intenzitású tápellátási profilok között, és ér el akár 15 százalékos teljesítménynövekedést), két és félszer hosszabb élettartamot (a Super Alloy kondenzátorok a kártya élettartamát 150 ezer órára növelik – ez a hagyományos kondenzátoroknál két és félszer több), valamint 35 fokkal alacsonyabb működési hőmérsékletet tud (a Super Alloy alkatrészek a speciális ötvözettel megerősítve, magas hőmérsékleten és nyomáson készülnek, hogy stabil, zajmentes működést biztosítsanak).
gtx670 top_csovek
Hogy ez százalékra pontosan így van-e, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy a Super Alloy Power VRM minőségi komponensekből épül fel, legyen az kondenzátor, terek vagy FET, nem csak az alapórajeles működésnél állja meg a helyét, de a jó tuningpotenciál is kecsegtet, elvégre nem lehet véletlen a 3 év gyártói garancia sem. A GK104 GPU tehát ezúttal is kiváló hátországot, melegágyat kapott, a hűtést pedig most is egy DirectCU II egység végzi, de nem ugyanaz, mint a GTX 680-on látott. Természetesen a lényegi dolgokban egyezik a két hűtés, itt is közvetlenül érintkeznek a réz hőcsövek a GPU felületével, de ez a bordarendszer valamivel kisebb, már csak két kártyahelyet foglal el, ez a szerelés, illetve a helyigény szempontjából némileg könnyebbséget jelent. A vastag, nikkelezett réz hőcsövek is másképp helyezkednek el, a kártya tetején kifutnak a borda alól, és megmutatják erejüket. A kimenetkínálat megegyezik a GTX 680-éval, azaz a 2 darab DVI mellé egy HDMI-t és egy DisplayPortot kapunk.
gtx670 top_io
A felforrósodott levegő elszállítását itt is két darab nagyméretű, 92 mm-es, PWM vezérelt ventilátor végzi, a zajszintre ezúttal sem nagyon lehet panaszunk. A GTX 680 TOP-nál látott „Backplate” itt is jelen van a hátlapon, óvó és hűtési funkciókat ellátva. Az órajelekről még nem beszéltünk. Az NVIDIA 915/980/6008 MHz-es (alap/boost/RAM) frekvenciákat ad meg a GTX 670-hez, az ASUS a TOP változat esetében természetesen jelentősen eltért. A GPU-t egészen 1058 MHz-ig tolták fel (ez gyakorlatilag a GTX 680 ref boost clockja), így a turbós frekvencia elérheti az 1137 MHz-et! Na ez már igen! A 2 GB-nyi (256 bit) GDDR5 memóriát viszont itt sem érte túlhajtás (ahogy a GTX 680 TOP-nál sem), ennek oka lehet az, hogy Hynix H5GQ2H24AFR-R0C lapkákról van szó, melyek hivatalosan 6 GHz-re vannak specifikálva, azaz elméletileg jelen állapotban is 100 %-on mennek.
 gtx670 top_sli gtx670 top_sin
Természetesen ezzel a modellel is használható az ASUS GPU Tweak tuningprogramja, mellyel nem csak hogy minden részletet megtudhatunk vezérlőnkről, de monitorozhatjuk annak paramétereit is (hőmérsékletek, órajelek, fordulatszám, stb.), és természetesen a kártya tuningolását is elvégezhetjük vele, akár a feszültségek megemelésével. A doboz és annak tartalma megegyezik a GTX 680 TOP-nál látottal, azaz a friss mintázatot kapott dobozban a szokásos telepítőlemezt és kézikönyveket, valamint a molex->PCI Express átalakítót találjuk meg.
 

gtx670 top_kondik