Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk, amit még nem: GTX 680 SLI, GTX 670

GIGABYTE GTX 670 (GV-N670OC-2GD)

gigagtx670 dontottA szokásos kék színben pompázó nyomtatott áramkör 27,5 cm hosszú, 13,6 cm magas és 4,3 cm vastag, azaz nem apró méretű, de semmivel sem nagyobb, mint a kategóriára jellemző kártyák általában. A beburkolt, egyventilátoros, légcsatornás gyári hűtést a GIGABYTE sutba dobta, és a korábbi csúcskártyákon már bizonyított GIGABYTE WindForce 3X Triangle Cool elnevezésű, háromventilátoros hűtőmegoldást applikálta fel a GK104 magra is. Az alumínium bázisú bordarendszer gyakorlatilag a kártya teljes hosszában és szélességében elterül, viszont nem vészesen magas, így csak két kártyahelyet foglal el. 

gigagtx670 top  gigagtx670 back
A GPU-ra ülő nagyméretű, sűrűn lamellázott főborda mellett a PWM területen (a kártya főtápja 4 fázisos, ehhez jön még 2 kiegészítő fázis a memóriák számára) egy apró kiegészítő borda, és felette gyakorlatilag főborda meghosszabbítása alakítja ki a teljes rendszert, melyben három darab igazán vastag, 8 mm széles réz hőcső nyúlik végig, és oszlatja el a keletkezett hőt a bordarendszer teljes felületén. Erre illeszkedik rá a három darab, 7,5 cm-es ventilátor, melyeknek előnye, hogy szintén a teljes felületről, egyenletesen képesek eltávolítani a bordákból áramló felforrósodott levegőt.
 

A Triangle Cool nevezetű megoldás egy speciális hőleadó felületet jelent, megértését a képekkel igyekszünk segíteni. Ez az anti-turbulence struktúrával egyesítve (a bordákon áthaladó légáramlás nem kelt turbulenciát, és így kevesebb zajjal halad át) még jobb hatásfokot és még csendesebb működést eredményez a hagyományos WindForce 3X megoldáshoz képest. A NYÁK hátoldala véleményünk szerint ezúttal kevésbé zsúfolt, mint a korábbi csúcskártyák esetében, valahogy letisztultabb, egyszerűbb képet mutatott a PCB. A kártya tetején a megszokott, ezüstös takarólemezen elhelyezett GIGABYTE felirat emlékeztet arról, hogy kinek a termékét is tudhatjuk magunkénak.
 
gigabyte-radeon-hd-7970-oc-0-bkgigabyte-radeon-hd-7970-oc-1-bk
Tőle balra pihen a két darab SLI csatlakozó, azaz adott esetben 3- vagy 4-utas SLI is kiépíthető, a másik oldalra, a NYÁK végére pedig a tápellátásért felelős PCI Express tápcsatlakozók kerültek, egészen pontosan egy 8- és egy 6-tűs példány (a referencia GTX 670-en két darab 6-tűs van), ezekre azért van szükség, mert a GTX 670 maximális teljesítményfelvétele 170 watt. Az NVIDIA egyéb iránt minimum 500 wattos tápegységet javasol a rendszerhez (a GIGABYTE 550 wattot ad meg a saját kártyájához). A kártya természetesen támogatja a PCI Express 3.0 szabványt. A GIGABYTE eme modellje is Ultra Durable VGA, azaz a PCB 2 uncia rezet tartalmaz, a kondik japán szilárdelektrolit kondenzátorok, valamint a vasmagos tekercsek és a MOSFET-ek is a minőségi komponenseket tartalmazó fiókokból kerültek elő, csakúgy, mint a 2 GB GDDR5 memória, melyek első osztályú kvalitást képviselnek.
gigagtx670 side2
Ennek eredménye a csendesebb és hűvösebb működés, a némileg kisebb fogyasztás és a jobb tuningpotenciál. Mint már említettük, gyári tuninggal ellátott kártyával állunk szemben, nem véletlen az OC jelölés a típusmegjelölésnél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a GPU 915 MHz-es alapfrekvenciáját 980 MHz-ra növelték, melynek következtében a Boost clock (a megnövelt érték) 980 MHz-ról 1058 MHz-re növekedett. A 6008 MHz-en dünnyögő, 256 bites vezérlőn csatlakozó 2 GB GDDR5 memóriák sebességét nem érte változás. Láthatjuk, hogy ez a túlhajtás nem tekinthető extrém mértékűnek, de nem is elhanyagolható, a mérésekben mindenképp érezhető és látható különbséget eredményez, ezért a vezérlőt az NVIDIA által ajánlott órajeleken és a tuningolt frekvenciákon is lemértük. 
gigagtx670 io
A kimenetkínálat nem olyan elképesztően gazdag, mint az egyes Radeon modelleknél, de egy átlagos felhasználónak a két darab Dual-link DVI, a natív 1.4a HDMI és a friss DisplayPort tökéletesen elegendő, a hátlapi panelon fennmaradó hely pedig szellőzőrácsnak lett kialakítva. Ez a kártya már hozzánk is a bolti forgalomba került dobozban érkezett, maga a csomagolás dizájnja nem változott, ha képen voltunk a GIGABYTE VGA termékek dobozaival, ezt is könnyedén meg fogjuk találni, ha esetleg személyesen megyünk vásárolni. A csomagban egyéb iránt semmi különleges tartalomra nem kell számítani e GTX 670 kapcsán, a tartozékok között az alapvető dolgokat találjuk, mint például telepítőlemez és felhasználási útmutató, molex–>PCI Express tápátalakítók, SLI híd, stb. 

gigagtx670 side1