Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: GIGABYTE GTX 580 SOC vs ASUS GTX 580 Matrix Platinum

Kipróbáltuk: GIGABYTE GTX 580 SOC vs ASUS GTX 580 Matrix Platinum

P1014441k

Augusztusba léptünk át, a napokban mintha a meleg is csitult volna. A nyár hónapjai általában az újdonságokat tekintve eseménytelenül telnek, ezt a csendet törte meg a Liano megjelenése, amelyről egyébként már készül a saját cikkünk is.

A videokártyák piacán viszont mintha kicsit megállt volna az idő, úgy tűnik, ezúttal az ősz is eseménytelen marad a diszkrét vezérlőknél, és csak jövőre kapunk új modelleket mind az AMD, mint az NVIDIA oldaláról. A gyártók természetesen addig nem szeretnének bevétel nélkül maradni, így a meglévő GeForce-ok és Radeonok “felújításába” kezdtek, kikerült pár új, átdolgozott típus, és néhány olyan is, mely hiánypótló terméknek bizonyult a felsőkategóriában.

A GeForce GTX 580 régóta ül a trónján, jelenleg is a világ leggyorsabb egy GPU-s videokártyája. Már referencia kiadásban is borzasztóan erős, de megszokhattuk, hogy a nevesebb gyártók nem elégednek meg ennyivel, és az OC-s kiadások között is háború dúl. Azt is megszokhattuk, ha például a GIGABYTE készül valamilyen újdonsággal, arra az ASUS azonnal készíti a választ, és ugyanígy fordítva. Ebbe a szituációba csöppentünk a GeForce GTX 580 kapcsán is, ugyanis-e két gyártó legerősebb kiadása került hozzánk, hogy tesztpadunkon megmérkőzzenek egymással. Ez a két modell nem más, mint a GIGABYTE GeForce GTX 580 SuperOverClock és az ASUS GTX 580 Matrix Platinum.

P1014431k

ASUS GTX 580 Matrix Platinum

 MATRIX GTX 580_3D_2-Hk     MATRIX GTX 580_3D_3-Hk

Aki egyszer a tekintetét rávezeti az ASUS GTX 580 Matrix Platinumra, az utána egy darabig biztosan nem fogja tudni levenni róla. Egy referencia GTX 580 sem kicsi, de a Matrix méretei egyenesen sokkolnak. A 29,21 cm-es hosszúság és a 12,7 cm-es magasság akkor jön át igazán, amikor kezünkben foghatjuk a monstrumot. A hosszúság – GTX 580 – révén nem is olyan meglepő, de a termék vastagsága még csúcskártyák esetén is szokatlan. Ezt a robosztusságot az ASUS DirectCU II egy speciális kiadása okozza, mely három bővítőkártya-helyet foglal el az alaplapunkból és a házunkból. A válogatott GF100 GPU-ra illeszkedő talpról öt darab, vastag, nikkelezett hőcső indul ki, melyek két nagyméretű, sűrűn lamellázott, szintén nikkelezett bordára osztják szét a keletkező hőt.
MATRIX_breakdown_Hk
Erre illeszkedik a ROG-dizájn fém fedél, benne a két darab 8 cm-es ventilátorral, felül a terheltséget jelző, „színváltós” Matrix felirattal. A megoldás korábbról már ismerős, a fény színe megmutatja, hogy a kártya jelen pillanatban milyen terhelést kap. Természetesen a Matrix jelentős mértékű gyári tuningot is kapott, a GPU 772 MHz-es alapórajelét 816 MHz-re tornázták fel, így az árnyalók frekvenciája 1544-ről 1632 MHz-re nőtt. A rossz hír az, hogy a GDDR5 lapkák nem kaptak magasabb órajelet, 4008 MHz-en ketyegnek, így ennek a tuningját abszolút ránk bízza az ASUS.
P1014400k     P1014401k     P1014402k
matrixled
Ha már a kártya ilyen vastag, legyen megfelelő a kimenetkínálat – mondhatjuk. Nos, ezzel nincs is gond, ugyanis a két darab dual-link DVI mellett egy natív HDMI és egy DisplayPort is rendelkezésre áll. Továbbá ugyanitt egy mikrokapcsolót is találunk „Safe mode” felirattal. Ahogy neve is mutatja, egy biztonsági mód bekapcsolására szolgál, mely a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha valamit olyan szinten túlvezéreltünk (és akár BIOS-ba írtuk), hogy az adott beállításokkal a Matrix nem ad életjelet, a Safe mode gomb használatával visszaválthatunk a biztonságos, gyári értékekre.
MATRIX GTX580_IO-Hk
Érdemes néhány pillantást vetni a nyomtatott áramkörre is. Az ASUS Samsung K4G10325FE-HC04 típusú GDDR5 lapkákat alkalmazott a GF110 mellé, melyekben a 4008 MHz-es alap órajelhez képest még jelentős tartalékok rejlenek. A kártya jobb oldalán helyezkedik el a brutális, 19 fázisú tápellátás (Super Alloy Power), melyből alap esetben nem sokat látunk, ugyanis egy lapos, fekete borda takarja el a terület nagy részét, itt csak szilárd-elektrolit kondenzátorok „fejecskéi” látszanak ki.
19phasesap
Egy újabb eltérés a referencia GTX 580-hoz képest az, hogy a Matrixhoz nem egy 6 és egy 8 tűs, hanem két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó szükséges tápellátásként. Az extra kakaó mindenképpen jól jöhet ehhez a PWM rendszerhez extrém tuning esetén.
matrix_frontk
Újdonság a PCB szélén megfigyelhető három fizikai gomb is. A nagy piroson egy ventilátor látható 100 % felirattal, így már nem nehéz kikövetkeztetni a funkcióját. Ha megnyomjuk, mindkét légkavaró 100 %-os fordulatszámra kapcsol, így extra hűtési teljesítményre tehetünk szert 1 másodperc alatt. Ha már nincs szükség a szélorkánra, a gomb újbóli megnyomásával visszatérhetünk az alapállapothoz. A másik két gomb egy + és – feliratot visel magán. Nos, a GPU fesztültsége ezúttal már nem csak szoftveres úton, hanem ezekkel a gombokkal is növelhető. A NYÁk jobb felső sarkában találjuk a ProbeIt-et, amely mérőpont kivezetéseket jelent multiméteres műveletekhez.
probeit
MATRIX GTX 580_LEDsideHk
Az aktuális értékről a gombok melletti apró LED-ek informálnak. Ha nem növeltünk feszültséget, akkor egyetlen LED sem világít. Ha igen, először az alsó, zöld „lámpácskák” kezdenek világítani, majd tovább növelve az értéket középen megérkezünk a sárga fázisba, melyet a már igen rövid piros szakasz követ. Nyilvánvaló, hogy célszerű „ésszel kezelni” ezt a lehetőséget. Ez a három gomb a hardcore tuningosok számára lehetőséget ad arra, hogy a segédprogramban való piszkálgatás nélkül, egyszerűen és gyorsan szabályozzák a kártya feszültségét.
led_normalk     led_greenk     led_yellowk     led_redk
matrix_boxk
Az ASUS GTX 580 Matrix nyomtatott áramkörének hátoldala sem szokványos, ugyanis egy lyukakkal tűzdelt fémlap borítja azt. A fekete PCB-ből csak a NEC/TOKIN speciális kondenzátor és egy egyéb komponens látszódik ki. Lényegében ennyi az, amit a Matrixról tudni kell, a képek mellett összefoglalásként tekintsétek meg a következő videot!
MATRIX GTX 580_BackHk