Válassza az Oldal lehetőséget

Kibeszélő: kivéreztetik a kispénzű játékosokat, avagy tudatos szegmentálás történik?

Kibeszélő: kivéreztetik a kispénzű játékosokat, avagy tudatos szegmentálás történik?

Az új generációs, belépő szintű videokártyák piacának legalsó szegletét tekintjük át röviden. Úgy fest, a két gyártó itt közös nevezőre tért – ez általában nem sok jót ígér –, de azért alaposan körbeforgatjuk a témát. Pró és kontra következik.

Kibeszélő: kivéreztetik a kispénzű játékosokat, avagy tudatos szegmentálás történik?

Avatott szemek mind az AMD Radeon RX 550-nél, mind pedig az NVIDIA GeForce GT 1030-nál idejekorán látták, itt bizony komoly bajok lehetnek. Kezdjük az előbbivel.

Az RX 500 széria legkisebb tagja (eddig) az egyetlen modell, mely nem egy már korábban látott GPU ráncfelvarrásának tekinthető. A Polaris 12 név alatt futó chip tervezésénél minden bizonnyal a költséghatékonyság volt a fő célkitűzés, ezzel önmagában még nincs is semmi gond. A probléma ott kezdődik, hogy a számítási és a textúrázási teljesítmény radikális visszaesését nem igazán követi le az árcédula, ami így nyilvánvalóan rossz ár/érték mutatót szül. A helyzetet jól mutatja, hogy a termékcsalád következő tagja (Radeon RX 560) egyes területeken kétszer akkora erőforrásokkal gazdálkodhat, mint a kistesó. Ezen a ponton sajnos az összevetést alaposan megnehezíti, hogy az AMD egyik modellből sem küldött ki tesztpéldányokat – nyilván nem véletlenül –, így kényszerűségből az elődre kellett alapoznunk. A különbség egyébként nem jelentős, az összképet érdemben aligha befolyásolja.

RX550
Figyeljük meg, hogy az AMD csak a CU-k számát adta meg, mely kevésbé közérthető adat.

A Tom’s Hardware idevágó mérésében a Radeon RX 460, az RX 550 és érdekességképpen az R7 260X is helyet kapott – az Intel HD 530 jelen esetben nem érdekes. A trió első tagja jobb pillanatokban 60%-kal magasabb teljesítményt nyújt – teszi mindezt úgy, hogy csak egy leheletnyivel drágább –, s a már negyedik születésnapját betöltő R7 260X is fentről szemléli az eseményeket. A számok alapján körvonalazódni látszik, az RX 550 egy ligában mozog az R7 260 modellel – ez már nem a teljes értékű Bonaire lapkát használja. Akkor itt most álljunk meg egy pillanatra. Jelen cikkünk főszereplője egy hónappal ezelőtt rajtolt 79 dolláros árcédulával, utóbbi pedig 2013 decemberében(!) látta meg a napvilágot 30 zöldhasúval kövérebben. Elég egyértelműnek tűnik a helyzet, de ezen a ponton jogosan dobhatja be az olvasó, hogy a két termék számozása alapján azok eleve más ligában mozognak. Mindenkit megnyugtatunk, erre is gondoltunk.

RX550 PerfA Radeon R7 250 is tisztességesen helytáll, ha eSportról van szó.

Ahogy az AMD prezentációjából is kitűnik, az RX 550 közvetlen elődjének az R7 250 tekinthető. Elevenítsük fel a legfontosabb tényeket utóbbiról, mert nem épp egy mai gyerekről van szó; a megjelenés 2013 ősze, a cuccért pedig 89 dolcsit kellett letenni a pultra. A TechPowerUp! számaira alapozva azt tudjuk mondani, hogy egy szűk választási ciklusnyi idő után nagyjából 50%-kal nagyobb képkocka számot, minimálisan alacsonyabb fogyasztást (kb. 10-15 watt) és természetesen időtállóbb felépítést kapunk, mely többek között elboldogul a VP9 és HEVC kódolású videókkal is – nekünk összességében Arkagyij Iszaakovics Rajkin idevágó mondata jut erről eszünkbe.

Hasonló cipőben jár a GeForce GT 1030 is. Az Expreview elemzésében a kártya alulmarad vörös riválisával szemben, igaz, ezt tükrözi alacsonyabb vételára is – bár ez mindösszesen 10 dollár. A házon belüli közvetlen előddel, a GT 730-cal szemben történő összemérésnél valamivel kedvezőbb a kép az új jövevényről, ám ez nagyrészt utóbbi gyenge produkciójának tudható be. Érdemes szóba hozni, ezen a teljesítményszinten mozog az 5 éves(!) Radeon HD 7770 GHz Edition, a szintén nem mai HD 5850, de még a GeForce GTX 460 is hasonló erőt képvisel – ismételten a TechPowerUp! összefoglaló táblázata nyújtotta a támpontot.