Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: EEMOV ESM-Micro – filmek zökkenőmentesen

Kipróbáltuk: EEMOV ESM-Micro – filmek zökkenőmentesen

Itt vagyunk hát azon az oldalon, ahol magát az eszközt kell bemutatnunk, illetve a használata közben tapasztaltakról kell beszámolnunk. Kezdjük hát!

Az ESM-Micro az EEMOV legegyszerűbb kamera-stabilizáló megoldása. Egy kézben tartható, markolatból, gömbcsuklóból, keretből és ellensúlyokból álló szerkezet. Összecsukható, és a meglehetősen kicsi, mindössze 1,45 kilogrammos (súlyokkal együtt) tömege miatt könnyedén be tudjuk csomagolni a nyaralásra vitt táskába vagy bőröndbe. Anyaga alumínium illetve acél. A megmunkálás iszonyatosan precíz, itt érezhetően nem egy kínai vackot használunk. Ahogy az előző oldalon írtuk a termékek olyan minőségűek, mintha a gyártók saját maguknak készítették volna.

4

A képeken látható, hogy a vázat több helyen lehet állítani, a pontos beállítást rovátkázás segíti. Erre a precíz beállításra azért van szükség, hogy a kamera mindig a kívánt pozícióban álljon, függetlenül attól, hogy áll a csuklónk. Persze az igazi „úszó” érzéshez nem csak ilyenfajta stabilitás kell, hanem a rezgések elnyelése is.

2

Egy ilyen kézi megoldásnál nem használhatunk több kart és rugókat. A rezgést a precízen csapágyazott és gömbcsuklóval ellátott gumírozott nyélnek kell eltüntetnie. A gömbcsuklóról annyit el kell mondani, hogy ez a szerkezet, bár az érthetőség kedvéért a gömbcsukló kifejezést használjuk rá inkább egy autó kardánkeresztjéhez hasonló megoldás, és ez az egész szerkezet lelke, természetesen a precíz csapágyazás mellett.

8

Használat előtt tehát az EEMOV ESM Micro-t be kell állítani, eközben több dologra is figyelni kell. A kamera nem dőlhet jobbra vagy ballra, előre vagy hátra. A kamerának az ellensúlyokkal megfelelő csillapítást kell adni. Az előzetes bemutatón kapott instrukciók szerint állítottuk be a csillapítást. Ez akkor jó, ha a markolatot függőlegesen tartva, a kamerát teljesen hátradöntve elengedjük, akkor az a kerettel együtt lassan tér vissza a vízszintes helyzetbe, nem csapódik vissza.

5

Az oldalirányú billenést a keret közepén látható rögzítő kioldásával, az alsó rész kismértékű elforgatásával valósítható meg. Az előre- illetve hátrabillenést az alsó ellensúlyok előre- vagy hátratolásával állíthatjuk, míg ezen ellensúlyok tömegének pontos beállítása biztosítja a megfelelő csillapítást. Az alapcsomagban két darab nagy (330 gramm) és hat darab kicsi (30 gramm) ellensúlyt találunk.

12

Ha a beállítások jók, akkor a markolatot bármerre tekerjük a kamera pozíciója változatlan marad. Ide fontos beszúrnunk, hogy ha könnyű marokkamerával rendelkezünk, akkor érdemes beszerezni a cég által forgalmazott gyorsrögzítő talpat is. Ennek több szerepe is van. Egyrészről a kamerát könnyedén tudjuk előre és hátra csúsztatni, ezzel tudjuk szabályozni a billenést. Más részről, és ez a fontosabb, mivel a kamera alatt helyezkedik el, a talp tömege hozzáadódik a kamera tömegéhez, így sokkal precízebben lehet az ellensúlyozást beállítani.

9

A tesztünk alatti legfontosabb tapasztalat talán pont ez utóbbi tény volt. Hiába készült a keret alumíniumból, a csekély tömegű, fél kiló alatti HD kamera tömege nem volt elegendő ahhoz, hogy megfelelő minőségű (a cikkhez megfelelő minőségű) felvételt készítsünk. Sokat rohangáltunk az utcán a kamerával, és a kézben tartott állapotnál nagyságrendekkel szebb felvételek készültek, de olyat, mint ami a cég oldalán a demonstrációhoz fel lett töltve nem tudtunk alkotni. Emiatt aztán, a következő oldalon inkább ezt az említett demó felvételt szúrjuk be a cikkbe.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.