Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: EEMOV ESM-Micro – filmek zökkenőmentesen

Kipróbáltuk: EEMOV ESM-Micro – filmek zökkenőmentesen

A használat egyszerű, a kalibrálás sem volt bonyolult. Igaz, ehhez az is kellett, hogy amikor elhoztam a szerkezetet kapjak egy gyorstalpaló tanfolyamot. Ezután, nagyjából 20 perc kellett ahhoz, hogy a saját kamerához hangoljuk a keretet és a súlyokat. Ahogy írtuk, nálunk a kamera alacsony tömege gondot okozott, a csillapítást nem sikerült tökéletesen belőni. Bár a keret tömege csekély, mégis bezavart a beállításnál. A lényeg az lenne, hogy a keret felső felén lévő kamera és az alsón lévő súlyokhoz képest a keret tömege elhanyagolható legyen. Az ellensúlyok elegendő tömegűek ahhoz, hogy a gyorsrögzítő talp tömegét is ellensúlyozni tudjuk vele, mert a talp és a kameránk tömege együtt teszi ki egy komolyabb DSLR gép tömegét.

Írtuk előrébb azt is, hogy a kezeléshez gyakorlat szükséges. Ez minden bizonnyal igaz a mellényes megoldásokra is, de sajnos igaz az ESM Micro-ra is. A markolat és a váz, így a kamera között egy gömbcsukló van csak, aminek mind a két vége csapágyazott. Ez a megoldás kell ahhoz, hogy a lehető legfinomabb mozgásokat tudjuk végezni. A csapágyazás hátránya ugyanakkor, hogy a kamera a kerettel lényegében szabadon forog. A csapágyazás azonban nem hagyható el, így azzal együtt kell élnünk. Gyakorlással elsajátítható, hogy a markolat finom mozgatásával befolyásoljuk a forgást, illetve ha futunk a kamerával, akkor a másik kezünkkel finoman meg-meg érintve a keretet megakadályozzuk a forgást.

micro_galeria_eemov_05

Ha futunk a kamerával, azt nem úgy tesszük, mint amikor a parkban sportolunk. A felsőtestünknek, azzal együtt a karunknak viszonylag mereven kell állnia. A kézi kamera-stabilizáló ugyan képes eltüntetni a rezgéseket és kezünk ugrálását, ám a nagyobb hullámzást nem. Persze a futás csak az extrém feladat az EEMOV ESM-Micrónak. Normál esetben ritkán kell szaladgálnunk, sokkal gyakoribb a családi, utazási vagy esküvői videók készítése, ahol gyönyörű felvételekkel kápráztathatjuk el a családot.

micro_galeria_eemov_02

Fontos még, amire felhívták a figyelmünket a gyorstalpalón is, hogy a kamerában található rezgéscsillapító beállítást ki kell kapcsolni, mert nem tud mit kezdeni az ESM Micro-n tapasztalható mozgásokkal. Tehát a rezgéscsillapítást rá kell bízni az EEMOV szerkezetére!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.