Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: GeiL Corsa memóriacsalád — jobban megy, mint az 1.2-es benzines

Kipróbáltuk: GeiL Corsa memóriacsalád — jobban megy, mint az 1.2-es benzines

Kipróbáltuk: GeiL Corsa memóriacsalád — jobban megy, mint az 1.2-es benzines | Memória Cikkek | Számtech Tesztek

corsa_cikklogoA memóriák ritka vendégek nálunk, aminek talán az lehet az oka, hogy ezen a piacon kevésbé gyors ütemű a fejlődés, és a gyártóknak is kevesebb mozgásterük van, mint például a videokártyák esetében. Ma még mindig a DDR3 korát írjuk, melyek már bőven belenéztek a 2000 MHz feletti magasságokba (persze a késleltetés egyre rosszabb), így 1866 MHz-ig már egészen barátságos árakkal találkozhatunk.

A GeiL nevét nem kell bemutatni, jónéhány RAM-juk tiszteletét tette már körünkben, most a Bluechip közreműködésével ismét két GeiL termék érkezett, melyek az új Corsa család képviselői a Corsa Enhance és a Corsa EVO személyében.

P1014573k

Mielőtt bemutatnánk őket, néhány gondolat a memóriavásárlással kapcsolatban – a memória vásárlásának menetére fel kell állítani egy hozzávetőleges sorrendet:

 1. Vásárolandó memória típusának meghatározása: Ezt a rendszerünkben található memóriavezérlő és az alaplap határozza meg, előbbi lehet a processzorba integrálva vagy lapkakészletben. Egyes alaplapok hibridnek tekinthetőek, és kétféle memóriatípust is támogatnak, de ez nem túl gyakori. Legegyszerűbben tehát alaplapunk dobozából vagy kézikönyvéből tudhatjuk meg, hogy milyen fajtájú modulokat kell vásárolunk. Ez manapság DDR2 vagy DDR3, a régebbi gépekbe bővítés vagy meghibásodás esetén szoktak még elvétve DDR1-et keresgélni.
 2. Szükséges memória mennyiség eldöntése: Érdemes végiggondolni, mire szeretnénk használni a számítógépet. Ha csak netezünk, filmezünk, kevésbé erőforrás-igényes játékokkal játszunk, még elegendő a 2 GB-os mennyiség. 1 GB-ot nem javasolnánk jó szívvel, hiszen már könnyen korlátozó tényezővé válhat az egész rendszer teljesítményét és gördülékenységét illetően. 2 GB RAM esetén nem szükséges 64 bites operációs rendszer használata, nyugodtan maradhatunk 32 biten. Ha komolyabb játékokat is futtatni szeretnénk, sajnos a 2 GB gyakran kevés, 3 vagy 4 GB-os csomagot javasolnánk, attól függően, hogy 3 vagy 2 csatornás kitről van-e szó. Ilyen esetben viszont már indokolt a 64 bites oprendszer alkalmazása. 4 GB jelen pillanatban nagyjából elég, de ha tényleg a legdurvább minőségi szinteken, nagyon nagy felbontásban játszunk, esetleg videot kódolunk, képeket szerkesztünk, nem fognak megharagudni a programok a 6 vagy esetleg 8 GB RAM láttán. Ez azonban már tényleg a plafon, ennél több memória vásárlása igen nehezen indokolható, esetleg azzal, hogy nem tudjuk hova tenni a pénzünket. Ha nekünk kellene javasolni, egy új gép vásárlásához 4 GB-ot tartanánk ideálisnak, kétcsatornás csomagban.
 3. Memória sebességének megválasztása: El kell döntenünk, hogy a mi céljainkhoz mennyire szükségeltetik gyors memória, hiszen minél gyorsabb egy modul, annál többe kerül, így feleslegesen nem célszerű elszórni a pénzt. Netre, házi-mozira nem kell túlzásokba esni, a RAM tempója kevésbé lényeges. Játékok, illetve erőforrás-igényes alkalmazásoknál viszont jól jöhet plusz sebesség, melyet a modul üzemfrekvenciája és a késleltetési értékei határoznak meg. Értelem szerűen az a jó, ha előbbi minél magasabb, utóbbi pedig minnél alacsonyabb, de valamelyik területen biztosan kompromisszumokra fogunk kényszerülni. Hogy a programok melyik jellemzőt szeretik jobban, az esetenként változik. DDR2-ből manapság a 800/1060/1200 MHz-es modulok a meghatározóak, míg DDR3-ból 1333 MHz-től indulva áthaladva az 1600 MHz-en a határ egészen a csillagos ég, valahol 3 GHz alatt, de a 2 GHz-es vagy a fölötti kitek már prémiumterméknek számítanak. A vásárlásnál DDR2 esetén mi 1066-os csomagot preferálnánk, hiszen talán ez rendelkezik a legjobb ár/teljesítmény mutatóval, a 800 MHz esetleg már kevés lehet, az 1200 MHz-es termékek viszont aránytalanul drágák. DDR3 vonalon talán az 1600 MHz tűnik a megcélzandó területnek.
 4. Memória gyártójának/márkájának jelentősége: Mint mindenre, a RAM-okra is igaz hogy nem biztos hogy a legolcsóbbat érdemes megvenni, mert ahogy mondani szokták, olcsó húsnak híg a leve — persze, ha egy memóriának leve is van az régen rossz. Igaz, gondosan válogatva vagy épp nagy szerencsével a “noname” darabok között is lehet találni kincset, de ha lehet, inkább a nevesebb, ismertebb termékek közül válasszunk. Egyes gyártók megmaradnak a belépőszintnél kizárólag az árat szem előtt tartva, de a cégek nagy része igyekszik teljes palettát lefedni, a legegyszerűbb igényektől kezdve az agresszív tuningosokig.

P1014561k

Rengeteg megbízható, és már bizonyított márkát felsorolhatnánk, de az is biztos, hogy a GeiL szót kimondva azonnal a RAM-ok jutnak az eszünkbe. Mit lehet mondani eme új szériáról? Sok újdonságra nem kell számítani. Mindkét kiadás a GeiL játékos-tuningos vonalát erősíti, de elérhető áron igyekszik mindezt megtenni. A GeiL elsősorban P67/H67/Z68 bázisú Intel alaplapokhoz ajánlja őket, de természetesen AMD-s rendszerekben is nyugodtan használhatóak.

P1014563k

A Corsa Enhance és a Corsa EVO egy közös, új tervezésű hűtőbordát kapott, mely a GeiL hagyományoknak megfelelően az MTCD (Maximum Thermal Conduction and Dissipation) szellemiségében készült. Nem csak ebben a tekintetben készül az eredeti és hamisítatlan GeiL recept szerint, hanem a modulok “ropogósra sütése” is a jól bevált DBT (Die Hard Burn-in Technology) “kemencéiben” (tesztgépekben) történik. A stressztesztet 100 fokon végzik 24 órán keresztül, a gép egyszerre 1000 modul befogadására és égetésére képes.

P1014565k

Őszintén szólva jómagam magában a bordában semmi eget rengető újítást nem tapasztaltam, sőt, azt kell, hogy mondjam, ránézésre nem ez volt a legjobb minőségű GieL borda, amit valaha láttam, dehát valahol meg kell mutatkoznia annak, hogy ezek a modulok az alacsonyabb árfekvésű kategóriákba vannak célozva. A méretére érdemes figyelni, mivel a borda elég magas, ezért azokon az alaplapokon, ahol a DIMM sínek közel vannak a foglalathoz, ráadásként egy hatalmas, széles hűtő kerül a CPU-ra, gond adódhat a beszereléssel, vagy esetleg a távolabb lévő síneket kell használni. Dizájnban nincs hiba, a Corsa Enhance narancssárga, a Corsa EVO “tekintetvonzó” világoszöld színben pompázik.

P1014566k

Ebben a termékkategóriában Dual és Quad Channel KIT-ek érhetőek el, persze a Quad Channel elnevezést úgy kell érteni, hogy a csomag négy darab modult tartalmaz (a valós négycsatornás üzemmódra még várni kell az X79-ig). A Corsa EVO 1866 MHz (9-10-9-28) és 2133 MHz-es (9-10-9-28) sebességgel kerül a piacra, 2×2 GB, 2×4 GB, 4×2 GB és 4×4 GB-os KIT-ekben. A gyári üzemfeszültség elég alacsony, mindössze 1,5 V, ezt Intel alaplapban maximum 1,65 V-ig javallott növelni, efölött akár károsodással is lehet számolni a CPU-t illetően.

P1014567kv2

A Corsa Enhance úgy hasonlít az EVO-ra, mintha ikertestvérek lennének, csak a szín más, ugyanis az Enhance a tradicionális GeiL narancssárgában pompázik, ahogy azt már említettük. A Corsa Enhance még kedvezőbb árszintet céloz meg, ennek megfelelően 1333 MHz (9-9-9-24) és 1600 MHz-es (9-9-9-28) működési frekvenciákkal dolgozik. A kapacitást tekintve nincs változás az EVO-hoz képest, magyarán az Enhance esetében is 2×2 GB, 2×4 GB, 4×2 GB és 4×4 GB-os KIT-ek érhetőek el. A gyári üzemfeszültség itt is 1,5 V, és a modulokra élettartam garanciát kapunk, legyen szó akár Corsa EVO, akár Corsa Enhance példányokról. Az Enhance esetében extrának tekinthető az a tény, hogy a modulokat magasabb működési frekvenciákon is letesztelik. Az 1333 MHz-es Enhance-t 1500 MHz /CL9-es beállításokkal vizslatják, ezt pedig be is építik az X.M.P. 1 profilba. Ugyanez az 1600 MHz-es Enhance-nél 1700 MHz-et jelent. Az EVO-nál ilyen plusz szolgáltatással nem találkoztunk.

Press_Release_D3_Enhance_CORSA_071811k

Hozzánk az Enhance-ból az 1600 MHz-es (9-9-9-28) 2×4 GB-os KIT-je érkezett, íme az összefoglaló specifikáció:

 • CAS: 9-9-9-28
 • Üzemfeszültség: 1,5 V
 • Hűtőborda: CORSA edition heat-sink system with MTCD Technology in Racing Orange finish
 • Technológia: DBT Enhanced, Die-hard Burn-in Technology
 • Garancia: Élettartam
 • 1600 MHz C9 tesztelve 1700 MHz C9-en (XMP Profile1)

Press_Release_D3_EVO_CORSA_071811k

Az EVO-ból az 1866 MHz-es modell futott be, szintén 2×4 GB-os méretben:

 • CAS: 9-10-9-28
 • Üzemfeszültség: 1,5 V
 • Hűtőborda: CORSA edition heat-sink system with MTCD Technology in Metallic Green finish
 • Technológia: DBT Enhanced, Die-hard Burn-in Technology
 • Garancia: Élettartam

P1014553k

Természetesen ezeket a GeiL RAM-okat sem engedhettük el teszt nélkül, elvégeztünk rajtuk néhány mérést, miután beleültek a tesztkonfigunkba, ami a következő volt:

corsa_tesztkonfig

Íme a memóriák beállításai:

geil_corsa_1600_cpuz geil_corsa_1866_cpuz

Corsa Enhance 1600 MHz 9-9-9-28 Corsa EVO 1866 MHz 9-10-9-28

P1014558k

Elsőként az AIDA64 memóriaműveletes mérései eredményeit közöljük:

cachemem_corsa1600

Corsa Enhance 1600 MHz 9-9-9-28

cachemem_corsa1866

Corsa EVO 1866 MHz 9-10-9-28

A különféle tesztalkalmazások eredményei:

corsa_eredmenyekv2

Összegzés, vélemény, árak

P1014559k

Ahogy látható, a tesztekben mindkét KIT kapacitása megegyezett, azaz 8 GB-nyi memória feszült egymásnak. A modulokat a gyári beállítások szerint használtuk és mértük le. Az EVO-nak egy leheletnyivel gyengébb a késleltetése, de ezt ellensúlyozva +266 MHz-cel dolgozik. Ez SuperPi-ben és wPrime-ben meg is hozza az eredményét, a Corsa EVO tud a gyorsabb lenni. Ha végignézzük a táblázatot, ez a tendencia egészen a játékokig folytatódik, a magasabb üzemfrekvencia több-kevesebb előnnyel mindig győzedelmeskedik (kivéve a Cinebench 1 szálas mérését, de az összes szálat kihasználva ott is helyére kerülnek a dolgok). Ebben azért nincs semmi meglepő, mert a késleltetési értékek nagyon hasonlóak, az az egy darab 10-es nem befolyásolja érezhetően a csatát, így az órajel-előny könnyedén meg tud mutatkozni az Corsa EVO oldalán.

P1014557k

Természetesen a Corsa Enhance-nek nem feladata az, hogy drágább és papíron már eleve gyorsabb társát legyőzze, de az eredmények tanulságként szolgálhatnak azoknak, akik 1600 és 1866 MHz-es RAM vásárlás között vacillálnak. No, de térjünk vissza a táblázathoz, ugyanis még nem mentünk rajta végig. 3DMark11-ben a gyorsabb RAM csak a Performance mérésnél tud eredményes lenni, az Xtreme-nél nem profitálunk belőle. Vantage-ben P-ben szinte ugyanazt az eredményt kaptuk, a CPU pontszám kis mértékben javult a Corsa EVO alkalmazásával. A játékokban viszont jól látszik, hogy komoly VGA-s terhelés mellett (általában pedig így játszunk) a RAM-ra rótt szerep ugyancsak másodlagos, sőt, inkább harmadlagos kérdés.

corsa_enhance_boxv2

A gyártók előszeretettel hirdetnek egy KIT-et gamer memóriaként, amely ugyan lehet eredményes magasabb órajelen, de az jól látszik, hogy 1600 és 1866 MHz között gyakorlatilag nincs eltérés. A Geil Evo Corsa Kit2 DDR3 PC14900 1866MHZ 8 GB CL9 termék a Bluechip webáruházában bruttó 17 640 Ft-os végfelhasználói áron vásárolható meg, míg az 1600 MHz-es 8 GB-os Corsa Enhance KIT vételára 11 300 Ft-ot kóstál. Azt kell eldöntenünk, szükségünk van erre az órajelre. Előnyt inkább munka során szerezhetünk vele, mint a játékokban, kivéve egy esetet. Ha olyan konfigurációban gondolkozunk, amely integrált VGA-t tartalmaz, és ez a VGA a rendszermemóriából dolgozik, akkor mindenképpen javasolt a magasabb üzemfrekvenciájú modulokat előnyben részesíteni, ugyanis az IGP-nek úgy kell a sávszélesség, mint egy falat kenyér, pláne ha Llano-ról beszélünk. A döntést természetesen olvasóinkra bízzuk.

corsa_enhance_modulv2

Összességében meg voltunk elégedve a GeiL Corsa produkciójával, mind az Enhance, mind az EVO modellt tekintve. Piacváltoztató újítást nem tartalmaznak, dehát ez egy memória esetén nem nagy meglepetés. A borda kinézetre nálunk nem aratott osztatlan sikert (láttunk már szimpatikusabb megoldásokat a GeiL-től), de az vitathatatlan, hogy a rendszer végig megbízhatóan, stabilan működött, és a mérések közben is bátran lehetett tapogatni a bordákat. 3DMark Vantage alatt (a New Calico) tesztnél egy pillanatra infrás hőmérővel is ránéztünk, mely ekkor 41,8 fokot mutatott, amely rendkívül barátságos érték, főleg nyáron, így a hűtés teljesítményére nem lehet panasz. Próbáltunk némi tuningot is, e tekintetben viszont nem igazán tudjuk dicsérni a Corsákat. Hozzá kell tenni, nem fogtunk egész délelőttöt átfogó tesztelgetésbe, a Maximus IV Extreme BIOS-ában a következő beállítható lépcsőfokot próbáltuk ráerőltetni a RAM-okra.

corsa_evo_boxv2

Igaz, ezek a korlátolt BLCK tuning miatt eleve erős ugrások, az 1600 MHz-es Corsa Enhance-en az 1866 MHz-es beállítást, míg a Corsa EVO-n a 2133 MHz-es lépcsőt próbáltuk, 10-10-10-38-ra növelve a késleltetést, a feszültséget 1,66 V-ra emelve. Az még megbocsátható, hogy az EVO-nak a 2133 MHz nem tetszett (bár a tesztgépünkben lévő memória zokszó nélkül bírja ezt a beállítást, pedig az eredetileg 1600 MHz-es), de a Corsa Enhance-nek illetve volna az 1866 MHz-et elbírnia, ha már 1700 MHz-es X.M.P. profillal tesztelik.

corsa_Evo_modulv2

Persze az, hogy nálunk nem volt hatásos a tuning, nem jelenti azt, hogy egy másik hardverkörnyezetben, egy hozzáértőbb kéz alatt ne tudnának többet a Corsák, hiszen a hardverek lelki világa kifürkészhetetlen, mi viszont ezt tapasztaltuk. Ha megnézzük a Bluechip 8 GB-os RAM KIT kínálatát, akkor látható, hogy az 1866 MHz-es Corsa EVO árban több 1600 MHz-es KIT közé ékelődik be, így a vételára valóban versenyképes. Az 1600 MHz-es Corsa Enhance a lista elején található, amely ár szerint növekvő rendezést választva azt jelenti, hogy szintén ott tud lenni a neves konkurencia árszintjén, illetve kicsit alatta, amely szintén jelentős fegyvertény.

corsa_ertekeles

A GeiL Corsa Enhance és a GeiL Corsa EVO memóriákat a Bluechip Kft.-től kaptuk tesztelésre, ahol a szóban forgó termékek meg is várásolhatóak! Köszönjük!

Pintér Gábor (gabi123)


A cikkben szereplő állandó tesztkomponenseinkért az alábbi támogatóinknak jár köszönet:

A szerzőről