Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Kingston HyperX Predator – amit még Alien is elismer

Nagyon röpül az idő, csak kettőt pislantunk és máris október közepét írjuk, és ezt bizony reggel a lakásból kilépve már a saját bőrünkön is érezhetjük. Elszaladt a nyár, elszaladtak a hónapok, de csak a kánikula volt már régen, az előző, memóriákkal foglalkozó írásunk nem annyira. Most elérkezett a pillanat, hogy egy friss nagyágyú bemutatásával lepjünk meg titeket, amiben megint vastagon benne volt a Kingston keze is, hiszen jelen írásunkban az új Kingston HyperX Prdator RAM-család kerül terítékre!

predator logo

HX-Predator 4PK_hr

Azonban mielőtt bemutatnánk őket, néhány gondolat a memóriavásárlással kapcsolatban segítségnyújtási szándékkal – a RAM vásárlásának menetére fel kell állítani egy hozzávetőleges sorrendet:

  1. Vásárolandó memória típusának meghatározása: Ezt a rendszerünkben található memóriavezérlő és az alaplap határozza meg, előbbi lehet a processzorba integrálva vagy lapkakészletben. Egyes alaplapok hibridnek tekinthetőek, és kétféle memóriatípust is támogatnak, de ez nem túl gyakori. Legegyszerűbben tehát alaplapunk dobozából vagy kézikönyvéből tudhatjuk meg, hogy milyen fajtájú modulokat kell vásárolunk. Ez manapság DDR2 vagy DDR3, a régebbi gépekbe bővítés vagy meghibásodás esetén szoktak még elvétve DDR1-et keresgélni.
  2. Szükséges memória mennyiség eldöntése: Érdemes végiggondolni, mire szeretnénk használni a számítógépet. Ha csak netezünk, filmezünk, kevésbé erőforrás-igényes játékokkal játszunk, még elegendő a 2 GB-os mennyiség. 1 GB-ot nem javasolnánk jó szívvel, hiszen már könnyen korlátozó tényezővé válhat az egész rendszer teljesítményét és gördülékenységét illetően. 2 GB RAM esetén nem szükséges 64 bites operációs rendszer használata, nyugodtan maradhatunk 32 biten. Ha komolyabb játékokat is futtatni szeretnénk, sajnos a 2 GB gyakran kevés, 3 vagy 4 GB-os csomagot javasolnánk, attól függően, hogy 3 vagy 2 csatornás kitről van-e szó. Ilyen esetben viszont már indokolt a 64 bites oprendszer alkalmazása. 4 GB jelen pillanatban nagyjából elég, de ha tényleg a legdurvább minőségi szinteken, nagyon nagy felbontásban játszunk, esetleg videot kódolunk, képeket szerkesztünk, nem fognak megharagudni a programok a 6 vagy esetleg 8 GB RAM láttán. Ez azonban már tényleg a plafon, ennél több memória vásárlása igen nehezen indokolható, esetleg azzal, hogy nem tudjuk hova tenni a pénzünket. Ha nekünk kellene javasolni, egy új gép vásárlásához 4 GB-ot tartanánk ideálisnak, kétcsatornás csomagban.
  3. Memória sebességének megválasztása: El kell döntenünk, hogy a mi céljainkhoz mennyire szükségeltetik gyors memória, hiszen minél gyorsabb egy modul, annál többe kerül, így feleslegesen nem célszerű elszórni a pénzt. Netre, házi-mozira nem kell túlzásokba esni, a RAM tempója kevésbé lényeges. Játékok, illetve erőforrás-igényes alkalmazásoknál viszont jól jöhet plusz sebesség, melyet a modul üzemfrekvenciája és a késleltetési értékei határoznak meg. Értelem szerűen az a jó, ha előbbi minél magasabb, utóbbi pedig minnél alacsonyabb, de valamelyik területen biztosan kompromisszumokra fogunk kényszerülni. Hogy a programok melyik jellemzőt szeretik jobban, az esetenként változik. DDR2-ből manapság a 800/1060/1200 MHz-es modulok a meghatározóak, míg DDR3-ból 1333 MHz-től indulva áthaladva az 1600 MHz-en a határ egészen a csillagos ég, valahol 3 GHz alatt, de a 2 GHz-es vagy a fölötti kitek már prémiumterméknek számítanak. A vásárlásnál DDR2 esetén mi 1066-os csomagot preferálnánk, hiszen talán ez rendelkezik a legjobb ár/teljesítmény mutatóval, a 800 MHz esetleg már kevés lehet, az 1200 MHz-es termékek viszont aránytalanul drágák. DDR3 vonalon talán az 1600 MHz tűnik a megcélzandó területnek, de mostanra a magasabb órajeltartományokban is mérséklődtek az árak.
  4. Memória gyártójának/márkájának jelentősége: Mint mindenre, a RAM-okra is igaz hogy nem biztos hogy a legolcsóbbat érdemes megvenni, mert ahogy mondani szokták, olcsó húsnak híg a leve — persze, ha egy memóriának leve is van az régen rossz. Igaz, gondosan válogatva vagy épp nagy szerencsével a “noname” darabok között is lehet találni kincset, de ha lehet, inkább a nevesebb, ismertebb termékek közül válasszunk. Egyes gyártók megmaradnak a belépőszintnél kizárólag az árat szem előtt tartva, de a cégek nagy része igyekszik teljes palettát lefedni, a legegyszerűbb igényektől kezdve az agresszív tuningosokig.

kingston-logo1
Rengeteg megbízható, és már bizonyított márkát felsorolhatnánk, de az is biztos, hogy a Kingston szót kimondva azonnal a RAM-ok jutnak az eszünkbe. Mit lehet mondani eme új szériáról? A Kingston P67/H67/Z68/Z77/H77 bázisú Intel alaplapokhoz ajánlja őket, de természetesen AMD-s rendszerekben is nyugodtan használhatóak, hiszen a mérnökök számos alaplappal tesztelték a modulokat, hogy azok az AMD-s platformokon is tökéletesen működjenek, és nagy teljesítményt lehessen elérni velük.

Kingston HyperX Predator memóriacsalád

HX-Predator 2PK_hr

Az új, nagy teljesítményű DRAM modul kiemelkedő sebességével, alacsony késleltetésével és rendkívüli kapacitásával a HyperX termékkínálat ideális kiegészítője. A HyperX Predator a teljesítmény megszállottjai és tuningolók számára készült, akik a legnagyobb sebességű és legmagasabb teljesítményű hardverekkel szeretnék kihozni a maximumot rendszerükből.

kingstonpmodulAz új hőelosztóval rendelkező HyperX Predator markáns formatervezésével már első ránézésre is kitűnik a tömegből, emellett nagyszerű hőleadó képessége biztosítja a memória megbízható, stabil működését nagyon magas órajelek mellett is. A kék-fekete “HyperX-színek” maradtak, a borda magassága (53,9 mm) pedig talán még a T1 sorozatnál is túltesz egy aprónyival, így vásárlás előtt ellenőrizzük a rendelkezésre álló helyet a házban, az alaplap és a hűtés viszonylatában. A fekete X-alakú elemen kapott helyet a króm hatású HyperX Predator felirat, egy biztos, külsőségekből 5-ös a Predator. A modulok többsége Intel® XMP tanúsítványával rendelkezik, a piacon elérhető legújabb alaplapokkal tesztelték és minősítették. 

hyperx predator_straight_hrA végfelhasználók egyszerűen, a BIOS-ban a manuális beállítást nem igénylő profil kiválasztásával növelhetik rendszerük órajelét, amely mellé a rendszer automatikusan társítja a megfelelő késleltetési értékeket és az üzemfeszültséget is. A HyperX Predator akár 2666 MHz-es sebességgel, 9-es és 11-es CAS késleltetéssel, valamint 8 GB, 16 GB és 32 GB kapacitással érhető el két- és négycsatornás készletkonfigurációban. 

predator spec_v2

Hozzánk a KHX24C11T2K2/8X készlet érkezett, azaz 2 darab 4 GB-os modult kaptunk, 2400 MHz-es maximális órajelekkel. A csomagolás a szokásos Kingstonos, egyszerű, de kellő védelmet nyújtó, megfelelően informatív műanyag dobozokban kapjuk készhez a RAM-ot a beszerzést követően. 

predator csomi
A modulok az alábbi üzemmódokban képesek működni a gyártói előírás szerint:

  • JEDEC: DDR3-1333 CL9-9-9 @1,5 V 
  • XMP Profile #1: D3-2400 CL11-13-13 @1,65 V 
  • XMP Profile #2: D3-2133 CL11-12-11 @1,60 V

A DIMM egységek 0 és 85 Celsius fok közötti tartományban képesek működni, tipikus fogyasztásuk használattól függően modulonként jellemzően 2,4 watt. Ahogy látható, ez a csomag kétféle X.M.P. profilt kínál, egy kisebb üzemfrekvenciájút, de jobb késleltetésűt, és egy magasabb órajelet, de gyengébb latency-kkel.

predator 2400
Tesztek

Sajnálatos módon az alaplap és a CPU korlátja miatt a KHX24C11T2K2/8X KIT-et nem volt lehetőségünk a 2400 MHz-es órajelen is letesztelni, a GA-Z68X-B3 jelen pillanatban csak 2133 MHz-ig nyújt támogatást a DDR3 memóriákhoz. Ennek következményeként a RAM-okat a következő beállításokkal vetettük a mérések alá:

  • 1333 MHz 10-10-10-28 CR1
  • 2133 MHz 11-12-11-30 CR2
  • 2133 MHz 10-12-12-27 CR2

A teszteket a következő konfigurációban végeztük:

predator tesztkonfigcpuid

Íme a három különböző beállítási profil, és a velük elért adatátviteli sebességek:

 cachemem 1333  cachemem 2133  cachemem 2133_llatency
Ilyen értékeket bizony jó látni a szemnek, néhány évvel ezelőtt még csak legmerészebb álmainkban szerepelhettek hasonló számok. Természetesen a minél nagyobb átviteli sebesség az egész rendszerre jó hatással van egy bizonyos mértékig.

Nézzük a különböző tesztprogramokban elért pontszámokat, eredményeket!predator eredmenyek
Vélemény

A Kingston HyperX Predator egy újabb jól sikerült termék a Kingston részéről. Túl nagy újdonságokra, világmegváltó újításokra nem kellett számítani, hiszen mégiscsak egy DDR3 modulról van szó, de sikerült valamicskét tökéletesíteni a hűtésen, a nyomtatott áramkörre továbbra is minőségi DRAM lapkák kerülnek, hiszen akár milyen nevenincs chipekkel esélytelen lenne ilyen magas órajeleket elérni ilyen kedvező késleltetési értékek mellett ezen az üzemfeszültségen. A dizájn továbbra is elsőrangú, így ha valaki szereti, ha gépe egy eleme külsőleg is tetszetős, ilyen téren sem fog csalódni a Predatorokban.

predator V
Azt, hogy gyors, megbízható modulok, különösebben nem is kell ecsetelni, hiszen a tempó tesztünkből is kiderült, a megbízhatóság záloga pedig a Kingston sokéves tapasztalata és minőségi követelményei, és ami még kézzel foghatóbb, az élettartam garancia! Mindezek tükrében számíthatunk rá, hogy a Predator sorozat nem tartozik a legolcsóbb memóriák közé, de ha a friss családból választunk, felsőkategóriás és időtálló termékkel leszünk gazdagabbak! Mindent egybevetve mi nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a Kingston HyperX Predator sorozatot!

new tetszett_kicsi

Kingston HyperX Predator

Típusok, kiszerelések és azok árai:
predator arak_v2

A szerzőről