Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Kingston DataTraveler HyperX 3.0 – rakéta a zsebben

Kipróbáltuk: Kingston DataTraveler HyperX 3.0 – rakéta a zsebben

DTHX30_cikklogo

A hosszú, nehezen emészthető Bulldozer nagyteszt után most egy könnyed témával jelentkezünk eme rövid írásban, melyben nemes egyszerűséggel a világ jelenlegi egyik leggyorsabb USB-s flash meghajtóját mutatjuk be a Kingston DataTraveler HyperX 3.0 pendrive személyében. A Kingstont, mint márkát mindenki ismeri, a cég elsősorban memóriáiról, másodsorban pendrive-jairól, harmadsorban SSD-iről híres, most a második kalapból mazsolázunk. Megszokhattuk azt is, hogy a HyperX jelzőt a gyártó csak a legjobb, leggyorsabb termékein alkalmazza, így ha valamin a HyperX feliratot látjuk, biztosak lehetünk abban, hogy az adott termék átlagon felüli képességekkel rendelkezik. Ez az állítás a Kingston DataTraveler HyperX 3.0 pendrive esetében is abszolút igaz. Hogy miért?…

DT_Family_2_11

Milyen a jó pendrive? Az emberek eltérő igényekkel rendelkeznek, de azt általában mindenki szereti, hogy az “USB kulcsa” nagy kapacitású, gyors, kis méretű és strapabíró. A DataTraveler HyperX 3.0 attól jó pendrive, hogy ezt mind tudja, ráadásul minden területen közel a maximumot nyújtja.

DTHX30_csomik

Nézzük először a külsőt! A DT HyperX 3.0 egy átlagos flash tároló méreteivel rendelkezik, ami számokban 74,99 x 23,29 x 15,9 mm-es térbeli kiterjedést jelent, így bármelyik zsebünkben ugyanúgy magunkkal vihetjük, mintha egy mezei modellről lenne szó. A méretbeli elvárásokat a DT HyperX 3.0 tehát sikerrel vette. A következő kritérium a kialakítás, a dizájn. A HyperX termékek jelentős részét az egyedi kék szín teszi sajátságossá, ez a tulajdonság e pendrive kapcsán is megjelenik, mivel a drive fémes hatású “Kingston-kék” berakásokkal díszített (ugyanilyen színben villog üzem közben a belsejében elrejtett, aktivitást jelző LED).

dt_hyperX30_top_128gb_hrk

A fennmaradó részek feketék, ezek gumírozott bevonatot kaptak, azaz meleg helyzetben, izzadt tenyérrel sem okoz nehézséget kihúzni az egységet az USB portból. A meghajtó végén, ha esetleg szeretnénk kulcscsomónkra felfűzni, egy arra alkalmas nyílás található. A Kingston DataTraveler HyperX 3.0 természetesen lefelé is kompatibilis a korábbi USB szabványokkal, így ahol nem adott a 3.0, ott a 2.0 szabványnak megfelelő értékeket produkál (30 MB/s írás és olvasás esetén is). Ez a rész is kipipálva!

Lássuk a sebességet! A 8 csatornás felépítésnek köszönhetően az olvasási sebesség 225 MB/s, amihez 135 MB/s írási sebesség párosul. Az ilyen mértékű írási/olvasási tempó lehetővé teszi, hogy akadás nélkül dolgozzunk nagy fájlokkal akár közvetlenül a pendrive-ról, illetve már közvetlenül ide is mentsük el azok módosításait. Nagyon hasznos lehet azoknak, akiknek szükséges az, hogy szinte az összes adatukat (legyen az munka, vagy akár szórakozás) folyamatosan maguknál tartsák. Tehát a sebesség? Nem is lehet más, mint csillagos ötös.

dt_hyperX30_bottom_hrk

A DataTraveler HyperX 3.0 64 GB, 128 GB és 256 GB méretben elérhető. Ezeken az egységeken már tekintélyes mennyiségű adatot tudunk tárolni. Viszonyításképpen pár szemléltető adat a 256 GB-os modellt illetően: ez 10 Blu-ray lemeznek elegendő (25 GB darabonként), 54 darab DVD anyaga (4,7 GB), 48 640 darab mp3 fájl (átlagosan 4 MB) és hozzávetőlegesen 13 473 684 Word dokumentum (különböző formázásban és és néhány grafikai elemmel tarkítva) tárolására elegendő. Jól látható, hogy a Kingston a sebesség mellett a tárterületet illetően sem akart kompromisszumokra törekedni, vicces is lett volna egy 4 GB-os peni ilyen sebességgel, hiszen 135 MB/s-os írási tempóval néhány szempillantás alatt meg is telne.

dt_hyperX30_top_capback_128gb_hrk

A bemutatás után jöjjenek a várva várt teszteredmények!

Tesztkonfiguráció:

DTHX30_tesztkonfig

Mérésekhez használt alkalmazások:

  • AIDA64 v2.00.1720 béta
  • HD Tach 3.0.4.0
  • Crystal Disk Mark 3.0.1 x64
  • ATTO Disk benchmark
  • HD Tune Pro 5.00

Mivel a Kingston Datatraveler HyperX 3.0 egy villámgyors meghajtó, melynek előnyét kizárólag USB 3.0 csatolófelületen lehet kihasználni, semmi értelmét nem láttuk a 2.0 szabványú csatlakozón való mérésnek. Egyértelmű, hogy a régi csatoló kapcsán maga a szabvány a szűk keresztmetszet, így ott olyan sebességet kapunk, amit maga az USB 2.0 még elbír, ez a gyártói adat szerint 30 MB/s az írást és az olvasást tekintve is.

dt_hyperX30_top_angle_128gb_hrk

Teszteredmények:

aida_readtestsuite

AIDA64 read test suite

hdtach_long

HD Tach long bench

crystal_diskbench

Crysital Disk Mark

ATTO Disk benchmark

atto_4

Queue depth: 4

atto_10

Queue depth: 10

HD Tune mérőmodulok

benchmark_read

Benchmark – read

benchmark_write

Benchmark – write

racces_read

Random acces -read

racces_write

Random acces – write

extratest_read

Extra tests – read

extratest_write

Extra tests – write

fileb_1

File benchmark – 1M

fileb_64

File benchmark – 64M

fileb_512

File benchmark – 512M

Összefoglalás

Mit is mondhatnánk a Kingston DataTraveler HyperX 3.0 (DTHX30) pendrive kapcsán? Ha tíz embert megkérdeznénk, valószínűleg nyolc azt mondaná, hogy a DTHX30 minden elvárását maximálisan teljesíti, és zokszó nélkül elfogadná mindennapi társnak (a maradék kettő valószínűleg Hello Kitty festéssel és pink színben szeretné ugyanezt). A DataTraveler HyperX 3.0 család mindhárom tagja – 64 GB, 128 GB, 256 GB – kielégíti a legnagyobb igényeket is a sebességet és a kapacitást tekintve, és a külsőre, valamint az anyaghasználatra sem lehet panasz, így a “HyperX-jelző” minden téren megérdemelten került fel erre a termékre.

hyperx_spec2

Természetesen egy DTHX30 pendrive-nak csak akkor van igazán értelme, ha a számítógépünk vagy a notebookunk rendelkezik legalább egy USB 3.0 porttal, ellenkező esetben a régi szabvány megsemmisíti a DT HyperX 3.0 észveszejtő tempóját. Azt a tempót, amelyről a mérések során kiderült, egyáltalán nem tündérmese, sőt, egyes tesztekben a meghajtó sebessége még a gyári értékeket is meghaladta, ami igencsak elismerésre méltó. USB 3.0 nélkül a HyperX 3.0 csak egy nagy flash-meghajtó, félkarú óriás, a friss csatlakozó nélkül okosabb dolog egy hagyományos, nagy kapacitású, de jóval olcsóbb egységet választani. Mert bizony a Kingston DataTraveler HyperX 3.0 (DTHX30) család nem olcsó. Ha valami ilyen gyors, ilyen nagy, és ennyivel a többiek előtt jár, azért áldozni kell, és ezen nem kell meglepődni. A nálunk járt 128 GB-os egység ára 199 angol font, ami mai árfolyamon (361 Ft) átszámolva 71 800 Ft-ot jelent.

dt_hyperX30_top_angle_capback_128gb_hrk

Ez persze maga után vonja azt, hogy nem fog mindenki a cikk elolvasása után azonnal a boltba rohanni vásárolni, de bízunk benne, hogy az idő előrehaladtával egyre olcsóbbá fognak válni ezek a prémium kategóriás egységek is. A jelenlegi ára miatt egy mindenkihez szóló szerkesztői ajánlás túlzás lenne, de aki a kellő anyagi forrás birtokában van, és a legjobbat akarja, az nem fog csalódni a DataTraveler 3.0 pendrive-jában, mely mellé “24/7” technikai támogatást és 5 év garanciát mellékel a Kingston. Nekünk egyértelműen tetszett, nem is kicsit!

tetszett_kicsi

Kingston DataTraveler HyperX 3.0 pendrive 128 GB
(DTHX30) és családja

A Kingston DataTraveler HyperX 3.0 128 GB meghajtót a Kingston Technology biztosította tesztünkhöz, melyet ez úton is köszönünk! Érkezése öröménél csak a búcsúzás fájdalma volt a nagyobb! 🙂

Pintér Gábor (gabi123)


A cikkben szereplő állandó tesztkomponenseinkért az alábbi támogatóinknak jár köszönet: