Válassza az Oldal lehetőséget

Silicon Power A50 – az ütésálló adathordozó

Silicon Power A50 – az ütésálló adathordozó

Aki hozzánk hasonlóan régóta foglalkozik hardverekkel tudja, hogy az adattárolás, így a hordozható adattárolók terén óriási fejlődés volt tapasztalható az utóbbi évtizedben. Ez persze nem meglepő, hiszen a többi hardver komponens is fejlődött, és egyre több és több tárhelyre van szükségünk. Ennek a tárhely hiánynak az oka többek között a multimédiás tartalmak, ezen belül is a videók fejlődése. Hiába érkeznek a jobbnál jobb hatásfokú tömörítési algoritmusok, ha eközben a videók felbontása is növekszik, sőt az MKV formátum elterjedésével már nem szokatlan, ha egy-egy film mellett 2-3 nyelven is elérhető a felirat vagy a hang.

Silicon Power A50 – az ütésálló adathordozó 1

Anno nagyon tudtunk örülni az 1,44”-os floppynak is, manapság pedig már a 64- vagy 128 MB-os pendrive-ot is nevetségesen kicsinek érezzük. Az adathordozók kapacitása tehát egyre csak nő és nő, és valahogy sosem elég ami rendelkezésre áll. Néhány éve egy 20 vagy 40 GB-os hordozható merevlemez még szinte mindenre elég volt, napjainkban azonban egyáltalán nem számítanak kuriózumnak a 100 giga feletti példányok.

A hordozható adattárolók fejlődése azonban nem jöhetett volna létre egy másik technológia, az USB fejlődése nélkül. Az USB port is fejlődik, jelenleg már a hármas verziónál tartunk. A fejlődés itt is elengedhetetlen, hiszen egyre nagyobb adat mennyiségeket kell gépünkről a hordozható meghajtóra vagy onnan vissza gépünkre másolni, és kinek van kedve ahhoz, hogy egy egyszerű másolási művelet miatt órákat rostokoljon a gép mellett?

Silicon Power A50 – az ütésálló adathordozó 2

A külső adattárolók és az USB port fejlődése összefonódott, a floppyt pedig leváltották az USB flash drive-ok. A fent említett okok miatt viszont sűrűn előfordul, hogy egy pendrive kapacitása nem elegendő. Persze ezek az esetek nem csak a multimédiás tartalmak miatt következnek be, hanem azért is, mert őrült iramban növekszik a netbook használók száma. Ezeknél a gépeknél a háttértár általában elég kicsike (persze tárkapacitást tekintve), így bizony elkelhet mellé egy hordozható merevlemez.

A hordozható merevlemezeknek azonban van egy óriási hátrányuk a flash memóriás eszközökkel szemben, ez pedig a sérülésveszély. Míg a pendrive-ok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, addig a hordozható merevlemez igen, azt pedig senkinek nem kell ecsetelni, hogy egy merevlemez mennyire szereti, ha elejtik. Semennyire! Szerencsénkre a gyártók közül egyre több próbál ezzel a problémával kezdeni valamit. Lássuk hogy boldogult ezzel a Silicon Power!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.