Válassza az Oldal lehetőséget

Silicon Power SSD-k – vegyes kínálat

Az utóbbi esztendőkben — évtizedben — azt tapasztalhattuk, hogy félelmetes tempóban fejlődik a számítástechnikai piac – mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az elmúlt egy-két évben tudatosan (a profitszerzés maximalizását szem előtt tartva) visszafogják magukat a gyártók.

PC-nk fő hardverelemeit mustrálva megakadhat a szemünk a háttértárakon: ez az a terület (többek között), mely nem mutat akkora fejlődést sebességben, mint sok más informatikai szegmens. A tárkapacitás növekedésére persze egy panaszunk sem lehet, a vertikális adatrögzítés technikája jót tett az iparágnak. Mégis sokunkban lehet az az érzés, hogy picit egy helyben toporgunk. Persze ilyenkor juthat eszünkbe a RAID vagy az SCSI/SAS – de valljuk be: egyik sem igazán otthoni környezetbe termett.

Silicon Power SSD-k - vegyes kínálat 1

Vezérlőkártyák

Ekkor jöhet képbe a szilárdtest-meghajtó, vagyis az SSD. Tágabb értelemben nem mai gyerekről van szó, hiszen az első szilárdtest-tárolók — a ferritgyűrűk képében — már a számítástechnika hőskorában (’60-as évek) léteztek. Az első “modern” szilárdtest-meghajtó kifejlesztésére egészen az 1970-es évek végéig kellett várnunk (1978). Azonban az SSD-k fénykora egyértelműen a harmadik évezredre tehető: 2006-ban a SanDisk felvásárolta az M-Systemset — mely cég 10 évvel korábban bemutatta saját megoldását –, és ez a lépés egy jó nagy lavinát indított el.

Silicon Power SSD-k - vegyes kínálat 2
SSD belső felépítése

A tavalyi évben került az érdeklődés központjába az SSD – ez leginkább az árak mérséklődésének és a marketinghadjáratnak volt köszönhető. Azt már tudjuk, hogy a három betűs rövidítés magyar feloldása a szilárdtest-meghajtó, azonban mit is jelent ez pontosan? Tulajdonképpen egy flash memóriás tároló: félvezetőkkel megvalósított mozgó alkatrészek nélküli adattár, amely merevlemezként csatlakoztatható a számítógéphez.

Silicon Power SSD-k - vegyes kínálat 3
Tálcán kínált lehetőségek

Foglaljuk össze néhány bajuszban az SSD előnyeit és hátrányait a “klasszikus” HDD-vel szemben:

+ jobb elérés
+ nagyobb adatátviteli sebesség
+ kisebb érzékenység a külső hatásokra
+ zajtalan működés
+ kisebb fogyasztás
– magas ár
– kis kapacitás
– kisebb élettartam és megbízhatóság (?)

A szerzőről