Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Kingston DT Elite USB 3.0 – sebességet, olcsóbban

Pendrive-ból napjainkra legalább annyi féle van, mint égen a csillag, vagy talán már annál is több. Ezek e zsebtárolók hosszú évek óta része az életünknek, és mára olyan természetesen a jelenlétük, mint hogy egy golyóstollat hordunk a táskánkban szükség esetére. Ezek a termékek hűséges társaink, amíg szolgálnak, de ez az idő általában nem jelent néhány évnél többet. Egyrészt azért, mert az USB-meghajtók flash memóriája sem örökéletű, másrészt a zsebkulcsokat sem kerüli el az az eszeveszett fejlesztési tempó, ami az IT piacot jellemzi.

dtelite cikklogo

Persze fel lehet tenni a kérdést: Mi a csudát lehet fejleszteni egy pendrive-on? Nos, ezer féle dolgot nyilván nem, de azért akad pár dolog, ami alapjaiban határozza meg egy USB-kulcs sikerességét, kelendőségét. Ha ilyen eszközt vásárolunk, általában azt tervezzük el először, mekkora kapacitást szeretnénk. Emlékeimben máig tisztán él, amikor a szakközépiskolában az egyik legjobb tanárom bejött számtech órára, az adattárolásról volt szó, HDD, FDD és optikai meghajtók. Aztán azt mondta, van nála egy olyan cucc, ami a jövő. Belenyúlt az öltönyének zsebébe, és egy 64 MB-os, igényes megjelenésű pendrive-ot húzott elő belőle. Akkor láttam először ilyen meghajtót… 64 MB ma már nevetséges, hiszen jelenleg 256 GB a felső határ (tudomásom szerint éppen a Kingston DataTraveler 300 volt az első), azaz a flash tároló ma már ott tart, hogy simán kiváltható vele egy külső merevlemez is, annál sokkal kisebb, könnyebb és kevesebbet is fogyaszt, adott esetben gyorsabb is.

 

DTFamily Apr2012_hr

Aztán fejleszthető, csinosítható még a dizájn. Jobb anyaghasználat, tartósabb ház, kellemesebb formák, divatos színek és motívumok. Valakinél a full fekete, valakinél a Hello Kitty festés dobogtatja meg a szívet. Aztán bővíthető még a szolgáltatások köre is, különböző szoftverek alkalmazása, archiváló-program, biztonsági és titkosító alkalmazás, stb. Vannak hybrid hardveres megoldások is, amikor a flash tároló egybe van építve egy másik eszközzel, például WiFi/Bluetooth modullal, vagy 3G modemmel. Esetleg az adott eszköz nem tartalmazza magát a flash tárolót, de memóriakártyák képes fogadni, és ezzel „pendrive-vá válni”. Nem utolsó szempont a tároló élettartama és megbízhatósága sem, hiszen szeretnénk adatainkat viszonylagos biztonságban tudni, még akkor is, ha azzal tisztában kell lennünk, a pendrive nem egy páncélszekrény, és nem tart örökké sem.

usb-3-information

Mégis, általában a második legfontosabb szempont a tárolókapacitás után az egység sebessége. A méret megsokszorozódott, és a tempó is nőtt, de ennek sokáig gátja volt az USB 2.0 szabvány, ami 30-35 MB/s környékén megfojtotta zsebkulcsokat. Megoldás kellett, ezt a megoldást pedig az USB 3.0 megjelenése jelentette, amely 5 GB/s-os elvi maximum átviteli sebességet kínál, azaz a flash tárolók számára egy ideig elég lesz. Megnyílt az út, és egyre-másra jelentek meg a gyorsabbnál gyorsabb USB 3.0 egységek, a királyt, azaz a Kingston HyperX USB 3.0 pendrive-ot mi is bemutattuk és teszteltük. Akadt azonban egy gond: nem elég, ha a pendrive USB 3.0-s, az alaplapnak is rendelkeznie kell ilyen porttal. Ez igencsak megnehezítette az elterjedést, pláne itthon, de azért ahogy telt-múlt az idő, fokozatosan javult a helyzet, és mivel ma már szinte a legolcsóbb alaplapokra is kerül USB 3.0 felület, nagyobb az ezt kihasználni képes termékek tere.

dtelitepenik

Akadt még egy probléma, a már merevlemezeket verő, szinte SSD-ket üldöző flash tárolók ára igencsak magas volt, és ezt gyakorlatilag még ma is el lehet mondani, pláne a magyar ember pénztárcájához mérten. Néhány gyártó felismerte, nem elég, ha csak és kizárólag felsőkategóriás és villámgyors USB 3.0 termékeket kínál, mert azt kevesen fogják tudni megvásárolni. Szükség van a középkategóriára is, mely ugyan nem kínál annyi szolgáltatást és SSD-szintű sebességet sem, de az USB 2.0-nál többször gyorsabb, és kapacitásban is maximálisan kielégíti az átlagos igényeket, ára pedig jóval kedvezőbb, így több ember megengedheti magának. Természetesen ezek közé a gyártók közé tartozik a Kingston is, aki a RAM-ok fejlesztése és gyártása mellett élen jár a pendrive-ok és az SSD-k világában is. Most a Kingston DataTraveler Elite USB 3.0-val támadva meg a piacot, lássuk, mennyire hatékony az új fegyver!

 

dtelite box

Nem véletlen a szokatlanul hosszú bevezetés, valahogyan fel kellett vezetni a terméket. Célját már meghatároztuk, középkategóriás USB 3.0 felületű pendrive-ról van szó, amely árával próbál kaput nyitni a sebesség világában. Szokásos méretű meghajtóról van szó, körülbelül 7 centi hosszú, 2 centi széles és 1 centi vastag. Az egység háza műanyagból készült, de abból is a minőségibb fajtából. A forma lekerekített téglatest, bemarásokkal, vonalakkal, DataTraveler Elite 3.0 felirattal, a ház végén felfűzésre alkalmas füllel.

 

dtelite30 top_angle_closed_64gb_hr

A fekete, a fehér és a grafit is jó elegyet alkot, bár ennek megítélése ugyebár mindig szubjektív. Diplomatikusan azt mondanánk, a DT Elite 3.0 a megszokott Kingston dizájnt és minőséget képviseli. A kupakmentes kialakítás kedvez azoknak, akik gyakran hagyják el a kis fedelet, és/vagy utalják állandóan pattintgatni (meg tudom érteni őket). Itt az USB 3.0 csatlakozó magában a házban van elrejtve, és egy csúszka segítségével kitolható az odúból, ezután máris használatára kész.

 

dtelite30 top_angle_open_64gb_hr

A termék a szokásos Kingston papír-műanyag csomagolásban kerül fel a boltok polcaira, meg fogjuk találni, ha keressük. Lényegében ennyi, amit a külsejéről el lehet mondani, szoftvert és különféle extra szolgáltatásokat nem tartalmaz. Három féle méretben érhető, a legkisebb 16 GB-os (lassacskán ez tekinthető a gyártási méret aljának), a középső 32, míg a legnagyobb 64 GB-os – hozzánk ez utóbbi érkezett.

 

dtelite30 top_closed_64gb_hr

A gyári adatok szerint a meghajtók sebessége nem áll összefüggésben a mérettel, így a kulcsok egyforma sebességre képesek, ami USB 2.0 esetén a szokásos 30 MB/s-os olvasás és 25 MB/s-os írás, USB 3.0 esetén 70 MB/s-os olvasás és 30 MB/s-os írás. Ez jóval kevesebb, mint mondjuk a HyperX peni 225/135 MB/s-os értékei, de ne felejtsük el, most egy középkategóriás eszközről van szó, mely reményeink szerint a vételárban is megmutatkozik. Azt is tartsuk szem előtt, ez a 70/30-as érték gyakorlatilag megfelel egy néhány éves notebook merevlemez sebességének. Következzen a tulajdonságok összefoglalása, majd a tesztek!

 

dtelite30 top_open_64gb_hr

 Tulajdonságok:

  • Jó dizájn, igényes megjelenés: három szín ötvözete: fehér, fekete, grafit
  • Kényelmes: kupakmentes kialakítás csúszkával
  • Testre szabható: Co-Logo program elérhető
  • Garancia: 5 év teljes körű garancia, ingyenes technikai tanácsadás

Specifikáció:

  • Kapacitás: 16 GB, 32 GB, 64 GB
  • Sebesség: USB 3.0 = 70 MB/s olvasás, 30 MB/s írás; USB 2.0 = 30 MB/s olvasás, 25 MB/s írás
  • Méretek: 69,05 mm × 21,6 mm × 11,1 mm
  • Működési hőmérsékleti tartomány: 0° -tól 60°C -ig
  • Tárolási hőmérsékleti tartomány: -20° -tól 85°C -ig
  • Operációs rendszer támogatása: Windows 7 (SP1), Windows Vista (SP1, SP2), Windows XP (SP3), Mac OS X v. 10.5x (csak USB 2.0 támogatás), Linux v. 2.6.x +

Tesztek

 

Crystal DiskMark

crystaldiskmark

AIDA64 háttértár-sebességmérés és HD Tach Long Bench

 diskbench aida hdtach long 

HD Tune 5.00 mérések

hdtune benchmark hdtune filebench
hdtune racces hdtune extratest

Vélemény

 

A Kingston nem beszélt a levegőbe, amikor a DataTraveler Elite 3.0 sebességéről beszélt, a gyárilag specifikált értékeket a meghajtó képes elérni, de legalábbis mindig közel maradni hozzá. A DT Elite 3.0 olvasásban egy régebbi felületű egységnek több, mint a dupláját nyújtja, írásban nem ennyire jó a helyzet, hiszen csak 5-6 MB/s-ot képes profitálni a gyorsabb felületből, ezt egy kissé sajnáljuk és negatívumként írható fel. Ezt ellensúlyozza, hogy mégiscsak egy USB 3.0-s egységet kapunk, egy jó megjelenéssel, kellően nagy kapacitásokkal, és vélhetően nagy megbízhatósággal, hosszú élettartammal, hiszem „akármire” nem szokott 5 év garanciát vállalni egy gyártó. Persze az utolsó szót mégiscsak az árak mondják ki.

 

 

A DataTraveler Elite 3.0 6-7 000 forint környékén már megcsíphető, azaz csak 2-3 000 forinttal kerül többe, mint egy hagyományos USB 2.0 16 GB-os egység. A 32 GB-os modell ára 16-17 000 forintra ugrik, itt már jelentősebb a különbség egy mezei 32 GB-os egységhez képest, míg a 64 GB-os modell a helytől függően alulról súrolja a 30 000 forintot. Egyik sem rossz ajánlat, de a 32 és 64 GB-os egység esetében már érdemes lehet elgondolkozni a DataTraveler Ultimate USB 3.0-n (Gen2), amely néhány ezer forinttal drágább, viszont 100 MB/s-os olvasási és 80 MB/s-os írási sebességet kínál. Összességében a Kingston DataTraveler Elite 3.0 egy jól sikerült termék, melyet hazánkban a jelenlegi árak alapján különösen a 16 GB-os változatban tudunk megvásárlásra ajánlani!

new szerkesztoi ajanlat kicsi

Kingston DT Elite USB 3.0

A Kingston DataTraveler Elite USB 3.0 64 GB pendrive-ot a Kingston hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pintér Gábor (gabi123)

A szerzőről