Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: KMOON 4 konnektoros/USB-s okoshosszabbító

Kipróbáltuk: KMOON 4 konnektoros/USB-s okoshosszabbító

Leteszteltük, hogyan és mi mindenre használhatunk egy ilyen okoshosszabbítót/elosztót a gyakorlatban.

kmoon smart 6

Jó eséllyel Magyarországon – és a világ nagy részén – nincs olyan lakás, ahol ne lenne egy vagy több hosszabbító, mert az elektromos dolgaink számos esetben nem közvetlenül a konnektorok mellett vannak, vagy ha igen, akkor a rendelkezésre álló aljzatok száma nem mindig elég. Erre a problémakörre találták ki a hosszabbítókat, amik az idő előre haladtával szükségszerűen evolúciós ugrásokat hajtottak végre, hogy meg tudjanak felelni a modern kor követelményeinek. A most bemutatásra kerülő megoldás az egyedfejlődés tekintetében a jelenlegi technológiai lehetőségeket kihasználva csúcs-közelben van, mivel a tudása nem annyiból áll, hogy egy konnektorba négy eszközt csatlakoztathatunk – ennél jóval többre képes.

kmoon smart 1

Maga a szerkezet 28,5 × 6 × 4,1 cm-es fizikai méretekkel rendelkezik, tömege 516 gramm, ehhez csatlakozik a 215 centiméteres tápkábel. Színe a fedlapon fehér (fekete változatban is elérhető), az oldala szürke borítást kapott. 3 darab USB portot és 4 darab hálózati csatlakozóaljzatot találunk rajta, szerencsére semmilyen átalakítóra nincs szükség a használatához, az eszköz EU szabványos dugót használ, és azokat is képes fogadni. Ebből adódik, hogy természetesen teljesen kompatibilis a hazai feszültséggel (100-240V), ezt a CE és RoHS minősítés is garantálja. A gyártó felkészítette a rövidzárlat, túlfeszültség, túlmelegedés és egyéb problémák ellen is — hála a tűzálló anyagoknak — egy esetleges hiba esetén sem kell a felcsapó lángoktól tartanunk – de ezt el is várjunk 2019-ben egy minőségi okoseszköztől.

kmoon smart 2

A maximális terhelhetősége 10 A/2400 W, erre figyeljünk oda a használat során! Az USB aljzatok – a kornak megfelelően – intelligensek, ami azt jelenti, hogy automatikusan érzékelik a csatlakoztatott eszközöket. Portonként legfeljebb 2,1 A-es töltési sebességet biztosítanak, a maximális teljesítményük pedig 5V / 2,1 A. Ezen a specifikációk már elegendőek lennének a legtöbbünknek, ha csupán egy átlagos elosztóról lenne szó. A java viszont még csak most következik: a hosszabbító képes a Wi-Fi hálózatra csatlakozni.

kmoon smart 3

A 2,4 GHz-es frekvenciát ismeri, de abból a b/g/n szabványokat is támogatja, valamint a WPA vagy WPA2 hitelesítési protokoll sem okoz neki gondot. Erre azért van szüksége, hogy először rá tudjuk kapcsolni a helyi hálózatra, majd az internetre. Miért? Azért, hogy az okostelefonra telepített megfelelő alkalmazással bármikor és bárhonnan vezérelhessük (a hálózati részt tekintve csatlakozónként, az USB-s blokkot egyben kezeli), ettől lesz okos! Meg persze még egy csomó mástól is, amire mindjárt kitérek…

kmoon smart 4


 

Használat

Az első lépés az eszköz használatához természetesen az üzembe helyezés. Én Androidos telefonnal (Honor 8 – Android 7.0) próbáltam ki, tehát erre az operációs rendszerre telepítettem a Smart Life alkalmazást, amit leggyorsabban úgy lehet beszerezni, ha leolvassuk a QR kódot a termék dobozáról. Ha az applikáció települt, gyorsan létre kell hoznunk egy fiókot egy e-mail címmel, és már mehet is a móka. Az első csatlakaztatáshoz érdemes kézbe venni a kézikönyvet és az ott leírtak szerint eljárni. A jobb felső sarokban a plusz jel érintésével tudunk új eszközt hozzáadni, itt válasszuk ki az „Electrical Engineering” kategóriából a „Power Strip” termékcsoportot, majd nyomjuk meg az „Eszköz csatlakoztatásának indítása” gombot.

Screenshot 20190704 220027   Screenshot 20190704 213525

Ezt követően válasszuk ki WiFi hálózatunkat és adjuk meg a hozzá tartozó jelszót (csatlakozni normál és AP módban is lehet, de a normál mód fog kelleni). A következő lépésben a szoftver elkezdi keresni az okoshosszabbított, a lényeg, hogy az eszköz ilyenkorra kapcsolódásra kész állapotban legyen, amiben akkor van, ha a bekapcsológomb körüli LED-gyűrű gyorsan villog. Amint az app felismerte az eszközt és regisztrálta a hálózaton, kiválaszthatjuk, mely helységben van elhelyezve, így több okoseszköz esetén terüli bontásban is láthatjuk azokat, de az „all device” listában nyilván mindegyik szerepel. Nálam az okoselosztó „smart socket” néven került be a nappaliba, de a név igény szerint módosítható.

Screenshot 20190704 213431  Screenshot 20190704 213426 

A lényeg, hogy a nevére kattintva érhetjük el azt a szekciót, ahonnan a vezérlés elvégezhető. Ebben az ablakban egy egyszerű rajzon látható a hosszabbító a négy darab hálózati dugaljjal és a 3 darab USB porttal (utóbbi egy közös blokként). Alapértelmezés szerint minden felület aktív, de ha valamelyiket megérintjük, akkor az adott forrás kikapcsol az eszközön, ilyenkor az ábrán el is halványodik. Természetesen újbóli érintéssel ismét aktiválható. Magán a KMOON elosztón is vannak elhelyezve apró állapotjelző LED-ek, melyek bekapcsolt állapot esetén kéken világítanak az adott kimenet mellett, a főkapcsoló körüli gyűrű pedig a teljes okoshosszabbítónak a ki- vagy bekapcsolt állapotát hivatott jelezni.

Screenshot 20190704 213444  Screenshot 20190704 213451 

Főkapcsoló piktorgramm természetesen az alkalmazásban is van, tehát nem csak a portok ki- bekapcsolhatóak, hanem a komplett eszköz is. Lehetőségünk van továbbá különféle automatizálásokat létrehozni, például visszaszámlást, hogy mikor kapcsoljon ki az adott kimenet, illetve különféle időzítőket nap/óra/perc bontással, hogy melyik dugalj mikor legyen aktív vagy inaktív. Csoportokat is létrehozhatunk a különféle okoseszközökből, amiket aztán úgy programozunk és kombinálunk, ahogy csak akarunk, így lényegében a lehetőségek tárháza végtelen. A távoli elérés már önmagában is egy nagyszerű dolog, de a gyártó figyelt arra, hogy a termék a nagy nevű rendszerekkel is együtt tudjon működni.

Screenshot 20190704 213459   Screenshot 20190704 213510

Ez azt eredményezte, hogy a megfelelő eszközök birtokában lehetőségünk van a hangunkkal is irányítani a szerkezetet, ugyanis kompatibilis az Amazon Alexa, Google Home és IFTTT-vel is. Így még az alkalmazást sem kell nyomkodni, elég a parancsot kiadni, és működésre is bírjuk a csatlakoztatott eszközöket (szavakkal lekapcsolhatjuk az éjjeli lámpát, a vízforralót, a házimozit, TV-t, bármit).

kmoon smart 7


 

Műszaki adatok:

 • Típus: KMOON SA-P402A
 • Anyag: PC (V-0 égésgátló)
 • Szín: Fehér (feketében is elérhető)
 • Dugó típusa: EU
 • Bemeneti feszültség/áram: 100-240V, 50/60 Hz, 10 A (Max.)
 • Aljzatok száma: 4 db AC kimenet, 3 db USB port
 • Terhelhetőség: 10 A, 2400 W (max)
 • Támogatott eszközök: Android/IOS (Smart Life alkalmazás)
 • Támogatott WiFi szabvány: IEEE Standard: 802.11B/G/N (2,4 GHz)
 • Tanúsítvány: CE, RoHS
 • Garancia: 12 hónapos garancia
 • Méretek: 28,5 × 6 × 4,1 cm
 • Tömeg: 516 gramm
 • Csomag tartalma:
 • 1 db Koogeek okoselosztó
 • 1 db gyors üzembe helyezési útmutató (angol)

kmoon smart black


 

Összefoglalás, vélemény, ár

A KMOON SA-P402A-t egy kiváló okoseszköznek tartom, amit mindenkinek ajánlok! Természetesen azt is megmondom, hogy miért: Hazánkban az okoseszközök ismerete és alkalmazása véleményem szerint még igencsak gyerekcipőben jár, többnyire még megelégszünk annyival, ha egy villanykapcsoló nem sima fehér, hanem valami vidám színű keret van körülötte. Ennek talán az lehet az oka, hogy sokan drágának gondolják a smart megoldásokat és nem ismerik a képességeket, a lehetőségeket. Pedig megfelelő forrásból beszerezve abszolút nem kell a felső 10000-hez tartozni ahhoz, hogy otthonunkat okosotthonná varázsoljuk, akár rendszer szinten – ha több lépcsőben visszük végig a folyamatot, akkor pláne nem.

kmoon smart use

A KMOON SA-P402A okoselosztó/hosszabbító tipikusan az a termék, ami első lépcsőfoknak tökéletes. Ára révén nem okoz komoly anyagi megterhelést, viszont a beszerzésével és kitanulásával egy csomó olyan ismeret és tapasztalat birtokába juthatunk, ami komoly ízelítő az smart home világból. Ha egy ilyen okoshosszabbítót beüzemelünk, megtanulunk használni és programozgatni, már a többi termékkategória sem fog nagy nehézséget okozni.

kmoon smart use2

A KMOON SA-P402A smart power strip azért van, mint megannyi más elektronikai eszköz, amit az ember kitalált magának. Azért, hogy jobbá és kényelmesebbé tegye az életünket. Én a magam részéről azért vártam különösen, hogy megérkezzen, mert a feleségem az őrületbe kerget azzal, hogy mikor elindulunk valahová itthonról, elfelejti megnézni, hogy kihúzta-e a vasalót. Mikor már elhaladtunk 2-3 kilómétert a háztól, akkor jut eszébe a dilemma, és fordulhatunk vissza. Na ezek a visszafordulások nem teszik jobbá és kényelmesebbé az életünket. Azóta a vasalót a KMOON SA-P402A okoshosszabbítóba dugja, ami azt eredményezi, hogy ha bármikor kétsége lenne afelől, hogy kihúzta-e (pontosabban most már: áramtalanította-e), és erről nem tud személyesen meggyőződni, csak megnyitja az alkalmazást, és már látja is, hogy mi a helyzet az adott dugaljjal. Ha netán tényleg úgy maradt a vasaló, egyetlen érintéssel lekapcsolja.

kmoon smart use3

Természetesen ez csak egy példa volt, be lehet állítani akár azt is, hogy reggel 7:50-kor kapcsoljon be a kávéfőző, így mire a konyhába érünk, már ott vár a frissen lefőzött kávé. Esetleg a vízforraló felforralja a vizet, amiből azonnal készíthetjük a teát, de a különféle lámpák működését is automatizálhatjuk kedvünk szerint. Ha egyszer beindul a dolog, utána a többi már jön magától, és megtervezhetjük, találgathatjuk, mi legyen a következő okoseszköz, amivel a rendszerünket bővítjük és segítségével időt/energiát spórolhatunk. Ennek okán én azt gondolom, mindenkinek érdemes vele tennie egy próbát, hiszen hogy otthonunk mikor válik egyre okosabbá, jóformán csak idő kérdése, na meg persze pénzé – de ha magunk építünk meg fokozatosan egy rendszert, arra nem csak büszkék leszünk, hanem jóval olcsóbban jövünk majd ki, mint ha „szakemberek” megbízásával jutunk el ugyan oda.

A KMOON SA-P402A okoselosztó/hosszabbító a TomTop webáruházban jelenleg 55 százalékos akcióban érhető el a listaárból, így a vételára 25 dollár, ami átszámolva ~ 7090 forintot jelent, mely mellé a szállítás ingyenes!

A termék megvásárlásához kattints ide:

KMOON SA-P402A WiFi Smart Power Strip

 

Forrás: KínaDroid

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.