Válassza az Oldal lehetőséget

Kiszolgáltatott noteszgépek

Az Egyesült Államokban évente több százezer noteszgép vész el a repülőtereken. Mindez komoly biztonsági kérdéseket vet fel.

A hordozható számítógépek, a különféle mobil eszközök és adattárolók biztonsági kockázatok hordozói. A kis méretű eszközökön ugyanis mind több adat kap helyet, amelyek a sérülékeny számítógépeken és mobilokon különösen kiszolgáltatottak. Az adatok sérülése mellett azzal is számolni kell, hogy azok könnyedén rossz kezekbe kerülhetnek, és megfelelő biztonsági óvintézkedések (például titkosítás) nélkül komoly károk következhetnek be. Számtalanszor fordult már elő, hogy elvesztett vagy eltulajdonított noteszgépek miatt bizalmas információk százezrei vagy milliói tűntek el.

A már bekövetkezett, jelentős számú biztonsági incidens ellenére úgy tűnik, hogy a noteszgép-tulajdonosok még mindig nem kellőképpen elővigyázatosak. A Ponemon Institute legutóbbi felmérése pontosan ezt támasztja alá. Kiderült ugyanis, hogy az Egyesült Államok 36 legnagyobb repülőteréről összességében hetente több mint 10 ezer noteszgép tűnik el. Ezek 65 százaléka pedig soha nem is kerül vissza a jogos tulajdonosához. A noteszgép-elvesztésekkel kapcsolatban megkérdezett utasok meglehetősen lehangolóan nyilatkoztak: 77 százalékuk nem hisz abban, hogy a repülőtereken visszaszerezhetők lennének az elvesztett noteszgépek, 16 százalékuk pedig úgy vélte, hogy nem tehetne semmit, ha például egy üzleti út során nyoma veszne a laptopjának. A noteszgép-tulajdonosok 53 százaléka elismerte, hogy bizalmas vállalati adatokat is tárol a számítógépén, de ennek ellenére a megkérdezettek 65 százaléka semmiféle lépéseket nem tesz az információk megóvása érdekében.

Kiszolgáltatott noteszgépek

A noteszgép-gyártók is kezdik felismerni a hordozható számítógépek elvesztését, valamint eltulajdonítását megelőző megoldások iránti piaci igényeket. Többek között a Dell és az IBM is komolyan foglalkozik olyan eszközök piacra dobásával, amelyek révén követhetővé válnak a laptopok. A károk nagysága azonban többek között adat vagy teljes merevlemezes titkosítással is jelentős mértékben csökkenthető.

A szerzőről