Válassza az Oldal lehetőséget

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért

Szép is, olcsó is, úszni is lehet a Kospet órájában, ezt vajon, hogy hozták ki ennyi pénzből?

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért


 

Bevezető – Kospet Probe

Az elmúlt években az okosórák elképesztő fejlődésen mentek át. Az első eszközökhöz képest, ma már olyan tudást kapunk az olcsóbb daraboktól is, amik 2-3 éve még csak nem is léteztek. Rengeteg új szenzor jelent meg ezekben a hordható okoseszközökben, így mára már nem csak az alvás és a szívmonitor számít szinte alapnak, hanem az olyan mérések is, mint a véroxigénszint és a vérnyomás mérés.

Hogy ez ne legyen elég, ezeknek a szenzoroknak az ára is jócskán esett, így egyre kevésbé meglepő, ha ezeket a képességeket 10 ezer forintos ár környékén már megkapjuk.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 1

A Kospet az utóbbi években rengeteg elképesztően jó órát dobott piacra, de azok, amik igazán felkeltették a figyelmemet nem az olcsóbb darabok közül kerültek ki. Ennek azaz egyszerű oka volt, hogy a drága, Androidos óráikba képesek voltak egy komplettközépkategóriás telefont pakolni. Nem volt ritka a négymagos processzor mellett a 3 GB memória és a 32 GB háttértár sem, sőt, újabb megoldásaikba már dupla kamerát tesznek, hogy az arcalapú feloldás és a video telefonálás is megoldható legyen.

A cikkben szereplő Probe, azonban egy teljesen másféle eszköz. Elsőre nem is a tudása, hanem a kinézete fogott meg. Klasszikus, kerek, nagyméretű kijelző, sallangoktól mentes ház, kényelmesnek tűnő szíj. Aztán amikor elkezdtem a képességek sorát böngészni leesett az állam, a meglepetést pedig csak fokozta az árcédula. Vennem kellett egyet, hogy elhiggyem létezik ilyen.

Az óra megérkezett, egy hete a csuklómon van, így itt az ideje, hogy nektek is bemutassam.


 

Csomagolás, tartozékok

Nem csak ahhoz képest, hogy mennyire olcsó ez az óra, hanem amúgy is, régen találkoztam ennyi tartozékkal egy okosóra mellett.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 2

A Kospet Probe-ot rejtő doboz kicsi és akár ízlésesnek is mondható, már amennyiben egy egyszerű kartondoboz lehet ízléses. A fedelet felemelve rögtön megtaláljuk az órát, a számlapon egy mutatós védőfóliával.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 3

Az óra alatt fakk rejti az érdekességeket, pontosabban a tartozékok sorát:

 • Vastag leírás angol nyelven
 • Egy plusz szilikonszíj, mutatós zöld színben
 • 2 darab kijelzővédő fólia
 • 2 darab töltőkábel

Azt hiszem ezt nyugodtan mondhatjuk bőségesnek, tulajdonképpen az államat keresgéltem, amikor megláttam ezt a csomagot.


 

Hardver

Okosórákból két fő csoportot tudunk megkülönböztetni. Az egyik az Android valamelyik verziójával szerelt órák, a másik pedig a saját oprendszert futtató darabok. Előbbiek jóval drágábbak, komoly mennyiségű memória és háttértár kell beléjük az Android miatt, és persze az erős központi egység sem felesleges, hogy a rendszer akadás nélkül fusson.

Utóbbi csoport, ahol nem találunk Androidot, jóval egyszerűbb. Viszonylag szerény hardver kell csak a működéshez, így a nem túl nagy akkumulátorok ellenére is képesek 1-2 hétig egy töltéssel működni. Hátrányuk, hogy nem lehet utólag programokat telepíteni rájuk.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 4

Ez persze nem akkora hátrány, mint elsőre gondoljuk, mert a jól átgondolt szoftvereknek hála (már amelyik gyártónál tényleg átgondolt a szoftver), nincs is szükségünk más programra, mint amik az órán elérhetők. Ez azt jelenti, hogy ezek az órák valóban teljes értékű okosórák lesznek, képesek minden olyan művelet elvégzésére, amit manapság egy ilyen órától elvárhatunk.

A Kospet Probe ebbe a második csoportba tartozik, így létfontosságú, hogy a rá telepített szoftver jó legyen. Az, hogy valóban jó-e egy bekezdéssel lejjebb kitárgyaljuk majd, most viszont foglalkozzunk az eszközt működtető vassal!

A Kospet Probe „agya” az NRF52832 processzor, ami kapcsán a tesztelők többsége, és persze maga a gyártó is az alacsony fogyasztást emeli ki. A rendszer akadásmentes működéséhez elegendő mindössze 512 K háttértár és 64 K memória.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 5

Az egyik legfontosabb részegység a kijelző, ez meghatározza azt, hogy mennyire lesz élvezetes az óránkat használni. Nos, a Probe esetén ezzel nincs gond. Az alacsony árba természetesen nem fért bele az AMOLED technológia, de az IPS miatt sem kell panaszkodnunk. Ugyancsak nem ad panaszra okot a mérete, hiszen az e,3 colos, 240 x 240 pixeles panel elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen vezéreljük rajta keresztül az órát.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 6

Az előbbi mondatból már arra is rájöhettetek, hogy a mindössze egy fizikai gomb mellett, a teljes felületén érintésérzékeny kijelző lesz, amin keresztül a funkciókat elérjük. Fontos, hogy a gyártói adatok szerit az órán nem műanyagból, hanem edzett üvegből van a kijelző feletti védelem, ráadásként, ahogy feljebb írtam, még két kijelzővédő fóliát is kapunk mellé.

Az egyéb képességek terén sem kell a Probe-nak szégyenkezni. Van benne gravitációs szenzor (Bosch BMA421) és pulzusmérő szenzor is, az óra házának felső része cink-magnézium ötvözetből készült, a beépített 250 mAh kapacitású akkumulátorral pedig 60 napos készenléti idő vagy 14-15 napos használati idő érhető el. Ez utóbbit egyelőre nem tudom se bizonyítani, se cáfolni, mert az egy hetes használat alatt még nem kellett töltőre raknom.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy az óra IP68-as jelölést kapott, ami azt jelenti, hogy akár úszhatunk is benne. Búvárkodni ne akarjunk, arra nem lesz megfelelő, de egy kis úszás vagy egy zuhany nem fog megártani a szerkezetnek


 

Képességek

Komoly bajban vagyok, mert annyi van belőlük, hogy mindent részletesen kitárgyalni nem lehet. Pontosabban lehetne, de akkor még holnap este is ezt a cikket olvasnátok. Szóval, maradjunk annyiban, hogy egyelőre pontokba szedve leírok mindent, aztán egy kicsit visszatérünk rájuk a tapasztalatok fejezetben.

Kezdjük ott, hogy a Kospet Probe nem csak sima óra, hanem egy sport tracker is, vagyis képes a sportolás közbeni teljesítményünket is mérni.

A normál, már megszokott órafunkciók között olyanokat találunk, mint:

 • Cserélhető számlap
 • Állítható fényerősség
 • Bejövő üzenetek kijelzése
 • Bejövő hívások kijelzése
 • Bejövő hívás elutasítása
 • Telefon keresés
 • Telefon fényképezőgépének irányítása
 • Telefon zenelejátszójának távirányítása
 • Időjárás kijelzés
 • Alvásmonitorozás
 • Figyelmeztetés a rendszeres folyadékbevitelre
 • Ülő munka esetén figyelmeztetés a rendszeres testmozgásra

 

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 7

A sportfunkciók:

 • Lépésszámlálás
 • Stopper
 • Elégetett kalóriák mérése
 • Szívmonitor (akár 24 órás is)
 • Véroxigénszint mérése
 • Vérnyomás mérése
 • Helyes légzés beállítása (Breathe training)Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 8

És akkor következzenek a támogatott sportmódok! Na, ez is olyan adatsor, ahol nem a szokásos 5-6 féle sportot találjuk, de figyeljetek:

 • Futópados futás
 • Kültéri futás
 • Kültéri kerékpározás
 • Séta
 • Free training – torna, stb.
 • Elliptikus gép
 • Hegymászás
 • Ugrókötél
 • Súlyemelés
 • Joga
 • Kosárlabda
 • Foci
 • Tenisz
 • Tollaslabda
 • Pingpong
 • Úszás (csak az óra menüjéből választható)

Van még kérdés? Azt hiszem nincs! A fenti listák láttán talán már értitek, hogy miért nem szeretnék egy komplett, a funkciókat egyenként bemutató fejezetet. Itt érdemes visszakanyarodni ahhoz a részhez, ahol azt mondtam, hogy egy jól átgondolt szoftver esetén, a felhasználónak egyszerűen nincs oka arra, hogy a gyári appok mellé mást is telepíteni akarjon. Nos, a Kospet Probe esetén senkinek nem támadhat hiányérzete, a szolgáltatások bőséges listáját pörgetve.


 

Telefonos applikáció

Az óra mellé az YFit nevű applikációt tölthetjük le a telefonunkra, ami természetesen elérhető iOS-re és Androidra is. Amikor az áruházban megláttam az app értékelését (2,6 pont az 5-ből) kicsit megijedtem. Aztán letöltöttem, telepítettem, így most már csak azt nem értem, hogy mi lehetett másoknak a problémájuk ezzel a programmal. Feltételezni tudom, hogy a régebbi verziók nem muzsikáltak jól, mert a mostani szerintem hibátlan.

Pontosabban egy hibája azért mégis van, nem tud magyarul. Nem mintha az angol felületet nem lehetne megérteni, mindenhol találunk felismerhető piktogramokat, amik segítenek a tájékozódásban.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 9 Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 10 Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 11

A program könnyedén áttekinthető, jól el vannak különítve a mérések értékeit mutató, a sport, és a beállítások felületei, és olyan szép, színes, szagos az egész. Tényleg jól néz ki, de ezt a képeken Ti is látjátok.

Később készítek majd egy videós tesztet is (valószínűleg jövő héten), azon minden látható lesz, iratkozzatok fel a YouTube csatornámra, hogy ne maradjatok le róla: HOC Vlog

Mielőtt tovább lépnénk, fontos még, hogy a telefon kijelzőjéről el lehet indítani minden mérést, így egyszerűen csekkolhatjuk a vérnyomásunkat, a pulzusunkat vagy a véroxigénszintünket. Ugyan így, a telefonról elérhetők a különböző sportmérések is (kivétel az úszás, amit csak az óra menüjéből tudunk elindítani). Ezeket is elindíthatjuk, leállíthatjuk a kijelzőn, már persze, ha a telefon nálunk van sportolás közben.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 12 Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 13 Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 14

Végül néhány szó a telefon és az óra párosításáról. Azért csak néhány szó, mert nagyjából 1 perc az egész. Letöltjük, telepítjük a programot. Az első indításnál megadjuk a szükséges engedélyeket, elindítjuk az óra hozzáadását, ami nagyjából öt másodpercen belül már mutatja is, hogy talált egy eszközt. Rákattintunk, az óra kiírja, hogy csatlakozott a telefonhoz, és már készen is vagyunk!


 

Használat

Szerencsére napjainkra kezd kialakulni egy fajta trend az órák kezelőfelületének tekintetében, így aki egy ilyen órát kipróbált, az nagy valószínűséggel a következővel is boldogulni fog.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 15

Természetesen az óra a fő háttér, ebből az órán találunk háromfélét, a telefonon keresztül pedig további négy kinézetet. Nem egy őrületes mennyiség, de a választhatók egy kivételével tetszenek. Mivel olvasáshoz már szemüveget kell hordanom, és a mutatós megoldásokat nem szeretem, hiába néznek ki jobban. Szerencsére van olyan, több is, ami jó nagy számok vannak, így ahhoz nem kell szemüveg, hogy megállapítsam mennyi az idő.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 16

A kijelző bekapcsolása történhet az oldalsó fizikai gombbal, ezzel amúgy bekapcsolt állapotban mindig visszatérhetünk a számlaphoz, bármelyik menüben is tévedtünk el.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 17

Ujjunkat a kijelzőn a különböző irányokba húzogatva a következő funkciókat találjuk:

 • Fentről lefelé – gyorsbeállítás (fényerő, zseblámpa stb.)
 • Lentről felfelé – pulzusmérés, vérnyomásmérés, véroxigénszint mérés, zene alkalmazás irányítása
 • Balról jobbra – bejövő üzenetek, hívások stb.
 • Jobbról balra – lépésszámlálás, alvásmonitor, időjárás

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 18

A főmenüt több irányból is elérhetjük, itt a következő menüpontokkal találkozhatunk:

 • Sportmódok választása
 • Szabályos légzés beállítása
 • Telefon fényképezőgépének távirányítása
 • Stopper
 • Telefonkeresés
 • Kijelző kikapcsolásának ideje
 • Számlap választás
 • Reset
 • Kikapcsolás
 • QR kód a telefonos applikáció megtalálásához
 • Óra szoftververzióinak kiíratása

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 19

Az óra felülete is angol, de itt aztán fokozottan érvényes, ami a telefonos app esetén, vagyis képtelenség elkavarodni, még akkor is, ha egy mukkot nem beszélünk angolul. Na jó, ebben az esetben azért lesz egy-két menüpont, amit meg kell majd nézni mit is csinál, de hamar megtanulható a dolog.


 

Tapasztalatok

Jártam már úgy, hogy olcsó órát rendeltem. Nem azért, mert le szeretném cserélni a most már elég hosszú ideje használt TicWatch órámat, egyszerűen csak a kíváncsiság, a teszt megírása miatt. Aztán volt úgy, hogy nem lett belőle cikk, inkább feldobtam a netre és olcsón megszabadultam tőle, mert annyira nem jött be a kütyü.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 20

Szerencsére a Kospet márkában most sem kellett csalódnom. A drága óráikat is nagyon szeretem, pont emiatt voltam kíváncsi arra, hogy mit tudnak 10 ezer forintért adni. Hát, röviden, marha sokat!

Sajnos arra nem volt módom, hogy a sportmódok mindegyikét kipróbáljam, talán nem kell magyaráznom miért. A futás, gyaloglás meg volt. Emelhettem volna súlyt is, de ehhez nem fűlött a fogam, azonban a leginkább az úszásra lettem volna kíváncsi, ami jelen esetben ugye kivitelezhetetlen, hacsak nincs otthon egy saját úszómedencém (nincs).

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 21

A sportmódok nálam jól működtek. Fontos, hogy az órában GPS nincs, de a telefonos program az óra adatait és a telefon GPS-ét képes együtt kezelni, vagyis, ha visszük magunkkal futáshoz a telefont, akkor nem csak a lépések száma, hanem a GPS is segíti az elégetett kalóriák pontos kiszámítását.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 22

Az óra kijelzőjét érheti talán a legnagyobb kritika, aminek az oka az, hogy nem AMOLED. Persze, ha valaki sok pénzt akar költeni, akkor megvásárol egy ennek a sokszorosába kerülő AMOLED kijelzős órát, ám ezt sokan nem engedhetik meg maguknak.

A kijelző normál fényviszonyok mellett abszolút jól látható, de ha rásüt a nap, akkor már kevés a háttérvilágítás erőssége. Ez sajnos már csak ilyen, 10 ezer forintért örüljünk, hogy egy elég kontrasztos és szép színekkel operáló IPS panel jut az órába.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 23

Mérések. Sajnos a mért véroxigénszintet nem volt lehetőségem más mért eredménnyel összevetni, de a pulzust és a vérnyomást egy felkaros vérnyomásmérővel csekkoltam le. Az eredmény az lett, hogy bár a mérés nem pontos, a tévedés nálam viszonylag csekély volt, és mindig egy irányba, felfelé tévedett, vagyis valamivel magasabb vérnyomát mért az óra, mint a felkaros mérő. A pulzusszám ezzel szemben lényegében stimmelt, egy-két értéknyi eltérés volt hol le- hol felfelé, de ez szerintem elfogadható.

Nagyon fontos és örömteli, hogy bár az óra nem tud magyarul, a magyar ékezetes karaktereket hibátlanul jeleníti meg. Ez azért lényeges, mert a beérkező üzenetek olvashatóak maradnak a számlapon is, nem kell mindenféle buta jelekből kisilabizálnunk, hogy mit írtak nekünk.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 24

Az órába épített rezgőmotor erősségére sem lesz panasza senkinek. Mondjuk nálam a legfőbb próba, hogy motorozás közben érzékelem-e, ha bejövő üzenetem vagy hívásom van, de ezt a feljebb említett speciális helyzet miatt, most nem tudtam ellenőrizni, mert nem nagyon mozdulok ki itthonról, ah meg igen, akkor sem motorral megyek bevásárolni. Szóval motorozás sajnos kilőve.

A lényeg, hogy normál használat közben a rezgés jól érzékelhető, és az órán megjelenő piktogramok is teljesen jók, akár szemüveg nélkül is látom, hogy van-e további dolgom (pl. elolvasni egy üzenetet, vagy felállni kicsit a gép elől).


 

Konklúzió

A Kospet Probe kellemes meglepetés volt. Jó, nem volt egy mellbevágó élmény, mert a Kospet óráit ismerem, így erősen reménykedtem benne, hogy a Probe is tetszeni fog, szóval csak annyi történt, hogy beváltotta a várakozásaimat.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 25

Eddig nem volt még véroxigénszintet és vérnyomást mérő órám, így nem tudom más, hasonló termékekkel összevetni ezt, de ahogy írtam, annyira pontos volt, amennyire ez elvárható, a tévedés pedig mindig egy irányba mutatott, amiből azt a következtetést vontam le, hogy valóban mér valamit, még, ha nem is a legpontosabban. Szóval a vérnyomásmérésnél elég egyszer megnézni mennyit téved és milyen irányba, aztán már ki tudjuk számolni, hogy mi a valós adat.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 26

A képességekhez nem írtam le, de nyilvánvaló, egy óránál nagyon fontos, hogy kényelmes viselet legyen. A Kospet Probe pedig az. A kétrétegű szilikon szíj kellően puha, nem izzad a csuklóm alatta. Ez persze másnál lehet, hogy nem lesz igaz, nem vagyunk egyformák ilyen tekintetben sem.

Kospet Probe okosóra teszt – elképesztő tudás alig 11 ezer forintért 27

Az óra könny, nem túl vastag, így egy idő után észre sem vesszük, hogy a csuklónkon van. A vastagság nálam azért fontos, mert például a Kospet Hope-ot használva nem tudtam a motoros dzsekim ujját becippzározni. A Probe esetén emiatt nem kell senkinek aggódni, a szűk kabátujjakba is be fog férni.

Mi tehát a végső konklúzió? Az, hogy az alig 11 ezer forintba kerülő Kospet Probe egy igazi, csalódásmentes okosóra. Ha nem vágysz rá, hogy programokkal tömd tele az órádat, ha a fent felsorolt képesség áradatot elégnek érzed, akkor a Probe-ot Te is szeretni fogod!

Megvásárolni itt tudod:

Kospet Probe IP68-as okosóra

További okosóra tesztek

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.