Válassza az Oldal lehetőséget

Laptop vagy PC? Avagy melyik az ideális választás?

Laptop vagy PC? Avagy melyik az ideális választás?

Napjainkban egyre mobilabbá válik a számítástechnika is, így azok, akik új gépet vásárolnának, biztosan belefutottak már ebbe a kérdésbe.

Laptop vagy PC? Avagy melyik az ideális választás?

Mit válasszunk pontosan? Melyik milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik? Olvass tovább, segítünk letisztázni a dolgot.

Laptopok

A laptopok vagy notebookok népszerűek és rengeteg előnyük van, viszont ugyanennyi hátrányuk is. A legnagyobb pozitívumuk a mobilitás, így kitűnő választást jelenthetnek azok számára, akik folyton úton vannak. Ám nem biztos, hogy a legjobb megoldást jelentik mindenkinek. A legfőbb hátrányuk ugyanis a kompatibilitás: bármilyen laptopot egy adott teljesítménnyel veszünk, viszont ez bizonyos fokig bővíthető csupán. Egyáltalán nem javíthatjuk a grafikai teljesítményét egy jobb videókártya beszerzésével, és az egyéb hozzá kapható alkatrészek is nehezen fellelhetőek, ráadásul elég költségesek lehetnek. Kompaktságából fakadóan nehezen találhatunk olyan bővítményeket, amik kompatibilisek lesznek az adott modellel. Emiatt például azok számára, akik a számítógépes játékok rajongói, nem a legjobb választás. Ideális lehet otthoni munkára, bármilyen feladatot elláthat egy nagyobb teljesítményű modell, ám az intenzív használathoz inkább a PC-t javasoljuk.

Asztali számítógépek

Egy ilyen masina még mindig elég nagynak tűnhet az előbb említett karcsúbb számítógépek mellett. Viszont számtalan előnnyel rendelkezik, amit kisebb, mobilabb társa már nem tud. Először is egyszerűen bővíthető. Könnyen és olcsón javíthatjuk teljesítményét, akár egy új tápegység beszerzésével csökkentve a fogyasztását. Bármilyen alkatrész megtalálunk hozzá a legtöbb szaküzletben, így egy relatíve olcsóbb gép fokozatosan bővítve igazi atomreaktor lehet idővel. Ez nem csupán a számítógépes játékok kedvelőinek jó hír, de azok számára is, akik irodai munkát végeznek. Persze egyszerű adminisztrációhoz elég egy egyszerű irodai csomag, csakhogy manapság sokkal több dolgot értünk „irodai munka” alatt. Azok számára, akik valamilyen online üzletet üzemeltetnek, biztosan van webshopjuk, hozzá tartozó Facebook-oldallal és Youtube-csatornával. Ez máris kibővíti a feladatköröket az egyszerű adminisztráción túl a grafikai programok kezelésén át a videók vágásáig. Számukra kritikus lehet a számítógép bővítési kapacitása. A fentieket összegezve láthatjuk, hogy egy laptop a kis lakások és mozgó életmód kiváló eszköze lehet, ám még mindig stabilabb és jobb teljesítmény fűződik az asztali számítógépekhez.

 

Támogatott tartalom

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.